Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Van rajta min a kettő. Még a din szabvány élt a fejlesztéskor.
ezt hogyan rajzold le mert ez igy magas hogy gondolod
Jó az elgondolás, a diódahíd éppen 100x kapcsolja a laptoptáp primer oldalát a hálózat valamelyik pólusához, 100x pedig lebegve hagyja másodpercenként. Ennek lehet valami köze a zúgás keletkezéséhez. Ha a töltő kapcsolójelét az a múltkor említett pár nanó söntöli, akkor ez a zavarjel lehet egy pártíz kiloherces jel, amit 100hz-el modulál AM-ben a töltő diödahídja. A demoduláció meg valóban lehet az erősítő valamelyik nemlineáris karakterisztikájú eleme. Abból meg van sok benne.
Nem tudok sajnos szabadulni attól a 10/10 tapasztalatomtól, hogy a jelkábel testvezetőjének magas az ellenállása. Az olcsó, egybeöntött jack/RCA-k némi használat után felmennek 50-80Ω-ig, akár a csatlakozók felületi korróziója, akár a belső forrasztás elengedése miatt, sőt a test/árnyékolás vezeték egyszerű elporladásával is találkoztam már. Ezen az ellenálláson szokott feszültséget ejteni a lapos és az erősítő tápja szórt kapacitásán folyó áram. Ugyan ez a jelenség, ugyan ez a hang, mint a mintán szerepel.
A kolléga említette, hogy cserélt kábelt (csak remélni tudom, hogy jobbra) és nem hozott érdemi változást. Próbálnám kiagyalni, hol lehet még átmeneti ellenállás
Holnap megnézem mert most pont nincs semi kézenfekvő ellenálás itt.
Igen jobbakra cseréltem volt tesztelés erejéig drágább kábelek de mind ezt csinálja.
Hát igen. Árnyékolás helyett meg néhány szál vékony vezeték szigorúan egymás mellett, nehogy körbeérje a belső eret. Hasonlóan minősíthetetlen eldobható (eldobandó) kábellel használta a lányom a laposát a hifijén. Viszont jobb hangulatban lehetett a töltő készítője, mert szerencsére nem búgott.
Ha jól értelek, akkor azt feltételezed, hogy a laptoptáp kapcsolófrekije (vagy valami abból kikeveredő nagyfrekvenciás komponens) a hálózati kábelezésen keresztül jutna be az erősítőbe, mint nagyfrekvenciás jel, és ott demodulálódna? De akkor ehhez nem lenne elég az, hogy a laptop és az erősítő közösét összeérintsük?
Arra én nagyon kevés esélyt látnék, hogy a 230V-os hálózat felől az erősítőbe ilyen jellegű, nagyfrekvenciás jel be tudna jutni, nagyon sok helyen van az útközben hidegítve. Ha ilyen mértékű nagyfrekvenciás zavar keletkezne ott a hálózaton a laptoptáp miatt, akkor szerintem más készülékeken (rádió, TV) is kellene zavart észlelni. Lehet, hogy a szomszéd jönne át, hogy valami zavarja a tévézését.
Az a kisebbik baj azokkal a kábelekkel, hogy nem éri körbe az árnyékolás a középső eret. Ha amúgy a csatlakozások, kötések jók lennének, ez nem jelentene semmit. A nagyobb baj, hogy a ráöntött műanyag alatt a legtöbb ilyen kábel csak oda van "szorítva" (csak a ráöntött műanyag szorítja) a csatlakozóponthoz. A legszebb az, amikor kibontasz egy ilyet és még megcsinálni sem tudod normálisra, mert a kábel harisnyája vagy a belső ere valami forraszthatatlan acélötvözetből van...
Én mostanában inkább azt csinálom, hogy megveszem a legolcsóbb RCA dugót és arra forrasztok árnyékolt kábelt, aztán satuban finoman egy kicsit oválisra préselem az RCA dugó külső érintkezőharangját. Sokkal-sokkal jobbak az így készített kábeleim, mint a préselt kínaiak, pedig ez is kifejezetten olcsójános megoldás. A forrasztás technikájához kitapasztaltam, hogy érdemes nagyon meleg pákát használni (380-400 fokos) és nagyon rövid idő alatt megforrasztani a csatit. hogy a hőtől ne deformálódjon el. Egyébként ehhez tartozik még, hogy nem értem, miért nem lehet kapni alkatrészboltban olyan RCA dugót, aminek a harangja nem egy cső, hanem az a 4 részre hasogatott harang. Ezek a "csövek" sosem állnak biztosan, feszesen az aljzatban (hacsak nem satuzom kicsit meg őket), még a legdrágább, arany csatlakozókkal is ez volt a problémám.
Nem erre gondoltam. A töltő sematikusan a következő. Bejövő 230V- Opcionális zavarszűrő- Egyenirányító diódahíd- primer pufferkondi- Impulzustrafó pártíz kilohercen- Szekunder oldal- Egyutas egyenirányító, szúrőkondival.
Az impulzustrafó primer/ szekundere között keletkező áthallás a vivőjel. Ez náhányszor tíz kHz-es párszáz voltos kapcsolójel, ami a pr/sz tekercsek alkotta párszor 10 vagy 100 pF-ján keresztül kerül a kimenetre. A kimenetre kerülő zavart söntölné le az említett 2 nanó körüli kondi, de ez gyakran csak a primer pufferkondira zárul. Ha valamelyik dióda nyit a táp bemenetén, akkor a hálózat fázis, vagy nulla pontjához, mint hidegponthoz képest lesz a táp kimenetén (mind a -, mind a+) valamekkora kapcsolójel. Ha 0 átmenet közelében van a hálózati fesz, akkor egy dióda sem nyitott, így a hálózat felé nagy impedanciát lát a táp, így nem tud a kimeneten megjelenni a kapcsoló jel. Ez okozhatja a modulációt. Persze lehet, hogy ettől egyszerűbb az ok.
Az ilyen kapcsolóüzemű tápegységek kimenetén a kapcsolófreki elég rendes LC szűrőkkel szokott szűrve lenni, oda (ha egyébként a tápegység jó) ebből csak pár mV vagy pártíz mV hullámosság jut, a hálózati 50Hz (vagy inkább a Graetz egyenirányításból származó 100Hz) viszont a tápegység működéséhez képest olyan "lassú", hogy még a primer oldali igen jelentős szűretlenségből adódó hullámosságot is kompenzálja a kapcsolóüzem működése. Találkoztam már olyan számítógépes tápegységgel, ahol a primer oldali puffer szinte nullára volt kiszáradva, a névleges kapacitásának 5%-a alatt volt mérhető, és ennek ellenére a szekunder oldalon (átlagos terhelésnél) alig volt mérhető a hálózati hullámosság - az volt gyanús, hogy érdekesen "kerreg"-nek a tekercsek. Ha a primer-szekunder közötti (talán érintésvédelmi célokból) beépített kondenzátort tekintjük, akkor annak a kis kapacitásán a hálózati 50 (100) Hz alig jut át, ha esetleg innen tudna eredni zavar, azt én inkább egy halk 50 (100) Hz-es kerregésnek gondolnám (ilyen ismétlődéssel apró tüskék), de ezeket a tápegység kimeneti szűrői szintén elnyomnák. A másik irány, ami a tápegységből kiindulhat, az pedig a hálózat felé van, de ott meg a hálózati zavarszűrő van (kellene, hogy legyen) a táp bemenetén. A hangmintában nem kerregést, hanem erőteljes búgást hallottunk, és ez nekem egy kapcsolóüzemű tápegységnél rendkívül furcsa.
Az kizárt, hogy az alacsony freki a tápból jönne, az az erősítőből származik, pláne mivel fejhallgatóval csendben van. A táp okozhatja ezt, de talán nem is a táp okozza, hanem a noti saját DC-DC konvertere ami a nagy bemenő fesz miatt hoz létre nagyfrekis zavart, amitől gerjed az erősítő, de nem is feltétlenül a végfokok gerjednek.
tothbela. Azt felejtsd el, hogy a tápból jön a 100Hz, ez képtelenség, ráadásul az erősítő búgása lenne a legkissebb probléma, teljesen működésképtelen lenne a noti, ha ilyen zavaros feszt kapna. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2016
Idézet: „pláne mivel fejhallgatóval csendben van” Bennem folyamatosan az motoszkál, hogy az erősítő normál hangerőn adja-e ezt a brummot, és a fejhallgatón tényleg nincs ott, vagy esetleg az erősítőn akkor hallatszik, amikor jól feltekeri a hangerőt a kollega, és esetleg a fejhallgatóban is ott van, csak éppen nem hallja.
Van benne valami, én azt felejtettem el megkérdezni, hogy a hangerő emelésével nő a zaj, vagy az álandó.
Most már tényleg nem akarok okoskodni, csak leszimuláltam, hogy keletkezhet az erősítőben 100 hz, hogyha a hálózati freki 50Hz. Csak pár pikofarádon keresztül jut ki a zavar a tápvezetékre.
Értjük, de akkor sem jutna a hangkimenetre így, ráadásul ebben az esetben a noti már rég működésképtelen lenne!
Én végignéztem a rajzaidat, és értem, amit mondani akarsz, de ehhez az is kell, hogy a laptop és az erősítő a földön keresztül össze legyen kötve. Ha jól emlékszem, pont az volt a kiindulás a hibakeresésnél, hogy a laptop és az erősítő sem földelt.
Ha földelt lenne, akkor nagyfreki sem kellene, mert közvetelenül a foldhurok gerjesztené.
Kicsit félreteszem ezt az elméletet, aztán ha nem lesz más, még előveszem.
Erre az erősítőre van-e csatlakoztatva tuner? Nincs-e csatlakoztatva hozzá külső antenna, vagy kábel TV. Ha becsatlakozik a kolléga, várjuk a választ.
Vissza vittem a notit a boltba ahonnan vetem egy ével ezelőtt.
És ott is ugyan ezt produkálta ott is zugot és nem egy hangsugárzóval próbáltuk ki hanem többel mind csinálta.
Nincs tuner csatlakoztatva van amugy külön tuner de annak aneteája egy szál drót.
Köszönöm a választ. Ha nem adod fel, van még két alternatíva. Az egyikhez kellene, hogy legyen a notin s/pdif kimenet. Ha nincs, akkor meg kellene nézni, támogatja-e a bluetooth audiót. Mind a két lehetőséghez fillérekért van interfész, amit az erősítőre köthetsz. Vagy a legelső 230/230V-os leválasztó.
Nem adom fel noti töltővel együt megy a servizbe majd ott meg mondják hogy ki a hibás. De én a töltőre gyanakszom mert máma a boltban 2perc használat útán szinte tűz forró volt és enyhe műanyag szaga volt. Telefonal megcsináltam ugyan ezt azal működik tökéletesen.
Az jól hangzik, ezesetben nem lepne meg, ha a primer puffer lenne döglött, te jó ég.
Bármi lehet majd holnap jön a futár érte és megyen pestre a szervizbe.
Garanciás a gép meg hátha új töltőt adnak hozzá mert nem szeretnék 14000 forintért új töltött venni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |