Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC illesztése TCP/IP - ETHERNET - IDE felületen
Lapozás: OK   2 / 18
(#) G-Lex válasza tszaboo hozzászólására (») Máj 2, 2006 /
 
úgy láccik ők is olvassák a hobbielektronika.hu fórumait...

Volt egy ilyen megjegyzésem:
Idézet:
„mindenesetre ha valaki megcsinálná szerintem simán piacra lehetne dobni.”
(#) sirály12 hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Elővenném ezt a régebbi témát, mert én is akarok már egy ideje építeni ilyen cuccot.

Többfélét is találtam (pic16f877, pic18f..., 8051, avr) de van egy, ami felkeltette az érdeklődésemet.

Ez egy pic16f877-essel megy. Minden megvan hozzá, a pic16f877, és a hálókártya is.

Itt megtekinthető: Bővebben: Link


Szal ezzel ennyi a bajom, hogy nem tudom használni azt a cc5x fordítót, amivel le kellene fordítani. Ehhez kérnék segítséget.

Ha lehet valaki leírná, hogy hogyan kell lefordítani ezt a forráskódot, ami a lapon van, azt nagyon megköszönném.

(#) mokus válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Biztos akarsz ilyet?
mogyoro.hu-n most 4500 egy ilyen miniPC, annak csinál az ember egy ISA foglalatot és csókolom, tud mindent A-Z-ig az oprendszer amit ráteszel...
(#) sirály12 válasza mokus hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Hát nem szívesen vennék 6-8 db-ot (kicsit drága lenne, mert ennyi kell), nameg az sem mindegy, hogy mekkora és mennyit fogyaszt.

Egy ilyen karit ingyen, vagy max 500-ért tudok szerezni, pic van itthol.
(#) sirály12 válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Nah ott tartok, hogy mplab-ban csináltam egy projektet, és beállítottam, hogy a cc5x fordítson. De valami nem jó, mert hiányolja a reloc.inc fájlt, pedig az ott van a cc5x mappájában+bemásoltam a project mappájába is. Mi lehet a baja?
(#) sirály12 válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
ha build option for project fülön az include seírch path-nál megadom a cc5x elérési helyét, akkor ezt a szöveget kapom:

CC5X Version 3.3A, Copyright (c) B Knudsen Data, Norway 1992-2007
--> FREE edition, 8-16 bit int, 24 bit float, 1k code, reduced optim.
OPTION ERROR: Duplicate file name or option error 'Files\bknd\CC5X'

Még sohasem használtam mplabot, mit akar?
(#) Gory válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem ebbe a szoftverbe kár energiát fektetni. Nem fogsz tudni vele sokmindent kezdeni. Legfeljebb egy ping-et tudsz neki küldeni. ICMP, ARP, meg IP van benne. Elég sok meló mire beleírod a TCP-t mondjuk. Letöltéshez meg még valami fájlrendszert i s kéne tudni kezelni.

Szerintem vegyél egy 18F4620-at meg egy ENC28J60-at és használd hozzá a gyári Microchip TCP/IP stacket.
(#) sirály12 válasza Gory hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
De udp van benne, nekem meg csak mérési adatok küldésére kell. Nem kell tárolnia semmit, csak egy-két dolgot megmérni és elküldeni.
(#) Gory válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Igaz nem néztem át a forráskódot csak gyorsan beletekertem, de nem láttam az UDP-t benne. Ettől még lehet hogy van. Én egyébként most csináltam ilyen UDP klienst a fent említett dolgokból. De van is macera vele épp elég.
(#) sirály12 válasza Gory hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Mondjuk én sem néztem végig, csak onnan gondolom, hogy van benne, hogy az egyik fole elején, ha jól emléxem említi. De lehet tévedek, mindjárt megnézem.

De van egy olyan ver is, amiben van tcp/ip is.
Bővebben: Link
(#) mokus válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
hobbycnc.hu-n volt egy ilyen project, ott azthiszem kazánhőfokot mértek és azt küldözgették...nemtom jól emlékszem e...
Itt
(#) sirály12 válasza mokus hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Többek között ez volt régebben az indító ötlet. Sajnos a forráskód nem free, és nekem nehéz lenne olyan hálókarit szerezni.
(#) Gory válasza mokus hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Nekem is működik már az összes létező protokol gyakorlatilag meg a hardver is, csak ha a szerver IP-jéhez a DNS nem talál host nevet, akkor kezdődnek a bajok. De ez már szerver dolga.

Egyébként én írtam egy olyan fícsört is, hogy wap-on is lehet vezérelni mobiltelóról.
(#) sirály12 válasza Gory hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Te milyen nyelven/mire/miben írod?

Publikus a project-ed?
(#) Gory válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Leírtam, ENC28J60+PIC18F4620+Microchip TCP/IP Stack. C-ben írom.
(#) sirály12 válasza Gory hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Igaz, ma kicsit figyelmetlen vagyok.
(#) busaattila hozzászólása Márc 25, 2008 /
 
Sziasztok!
Lehet kicsit figyelmetlen vagyok, de szerintem kicsit ideillő kérdéseim lennének. Etherneten szeretnék lekérdezni fogyasztásmérőket PIC mikrokontrollerekkel. Az általam használt processzorok típusa: dsPIC33FJ256GP710. A kérdés az lenne, hogy az általuk kiadott számot, ami egy impulzus sorozat összege, azt hogyan tudnám én lekérdezni egy SQL táblába egy másik PC-n? Tehát a kérdés az, hogy a saját beépített webszerverén kívül le tudom-e hívni az adatokat és tárolni tudom-e őket? Ez a kérdés? Remélem nem hülyeségekkel zavarok!!!
(#) Lucifer válasza busaattila hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
SQL adatbázis kezelést nem hinném hogy lehetséges illetve célszerű lenne implementálni ilyen kaliberű uC-re.
Célszerűbbnek tartanám azt, hogy van egy adott php-s weblap aminek a GET változókban átadod a kívánt adatot. A php feldolgozza elrakja egy táblába. Utána majd te elemezgetheted az adatbázist.
Ha takarékos akarsz lenni akkor megoldható valamilyen ingyen webtárhellyel (persze ha van net.) Ezzel vigyázni kell meg kell oldani az adatbázis időnkénti backupolását (pl. e-mail), mivel nem szeretik az ilyen szolgáltatók az ilyeneket. Vagy ha nincs net akkor szerzel okosítható routert tolsz rá egy 3rd party linuxot, meg lighthttpd-t, php-t, meg mysql-t vagy pgsql-t.
(#) busaattila válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Szia!
Szóval, nem a uC-n lenne a php, sem az SQL server. A PC-n lenne mindekettő, csak az a kérdés, hogy a uC-en lévő adatot le tudom-e kérdezni kívülről egy php-n keresztül, hogy betegyem egy SQL táblába? Viszont jó az ötleted, csak kb. olyan 30 panelecskéről van szó helytől függetlenül, és igen, van net, ez a cél, hogy később a PC-n futtatott lapon keresztül elroutolhassunk a PIC-ek htm-jére is.
Atesz.
(#) Lucifer válasza busaattila hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Értem én hogy mit mondassz. Te azt írod, hogy kívülről akarod őket elérni. Én azt mondom, hogy lehet egyszerűbb ha te csak az SQL szervert futtató gépet éred el, ahová a PIC-ek jó rabszolga módjára lerakják maguktól az adatot időnként. Tehát nem te kérsz le hanem ők rakják fel. Szvsz. sokkal egyszerűbb lehet pár sor PHP kód meg egy jól paraméterezett GET parancs egyszerűbb.
Mondom mindezt úgy, hogy még nem jutottam el odaáig, hogy beizzítsam az ENC28J60-amat.
(#) potyo válasza busaattila hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Nekem azért nem teljesen világos, hogy mit is kéne itt csinálni. Most akkor minden panelen van egy-egy ethernet csatoló, és mindegyik rendelkezik saját ip címmel? Mert akkor nem tűnik olyan nagy problémának, routerre kötöd a piceket, beállítasz a routerben portforward-ot, mindegyik panel felé egy-egy portot. Aztán a port segítségével arról a penelről kéred le az adatokat, amelyikről akarod.
(#) bbb válasza busaattila hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
most informatikus fejjel gondolkozok a témán, rövid kis eszmefuttatás, hátha jó lesz valamire:

tehát adott egy kívülről elérhető lap, ami jelen esetben egy pic valamilyen html oldala. ezt te akárhonnan el tudod érni? (tehát elvileg van hozzá fix. ip címed?) vagyis ha akárhonnan elérhető, ahol van net, akkor nem kell külön szenvedni mindenféle extra dolgokkal, a feldolgozó pc-n kell írni egy szoftvert, ami letölti az adott oldalt, majd a forrásából szépen ki lehet szedegetni az adatokat. mivel ez egy szabvány oldalt kell generáljon, így nem lehet probléma egy általános sablont írni rá. ha pedig legalább annyira szabványos, hogy a html szabványokat betartja, és lezárja az indítótageket, akkor elvileg akár a microsoft xml parserrel is fel lehet dolgozni, nem kell hozzá saját feldolgozót írni. ha nem megy az xml parser segítségével, akkor neked kell megoldani az értékek kigyűjtését az adott szövegfájlból, ami azért nem olyan bonyolult dolog, rengeteg példa kering a neten...

ha mindenképen sql-t akarsz használni, meg php-t, akkor viszont fel kell készülnöd rá, hogy olyan szívásokkal fogsz találkozni, amitől égnek fog állni a hajad. először is ingyenes tárhelyen a kódok 95%, hogy nem fognak rendesen futni, mivel biztonsági okokból azokat a függvényeket tiltják, amik a külső szerver fájlelérését biztosítanák. saját cgi programot meg valószínűleg nem tudsz futtatni, mivel azt is tiltják de ha egy saját kis programocskát írsz, amihez csak valami minimális számítógép kell (tipikusan delphiben szoktak ilyesmi adatfeldolgozókat írni), akkor azt egy pendrive-ra rárakva máris hordozhatóvá vált a dolog. ha pedig a program úgy van megírva, hogy egy saját típusos fájlt használsz - amit akármelyik tömörítőalgoritmussal tömörítesz is -, akkor azt a fájlt rögtön felküldheted akár egy ingyenes webszerverre is (meg onnan töltheted le, ha kell)

ha nincs olyan oldal, amit elérhetsz a világhálón, de azért generál egy html-t, amit valami ip cím alapján elérsz, az is bőségesen elegendő, a program szempontjából mindegy.
ha szeretnéd, akkor előkeresem majd az egyik delphiben írt programom, ami html-t dolgoz fel, és a benne talált képeket letölti a netről egy lokális könyvtárba... (és azt csak pár apró lépés átírni, hogy a html fájlt töltse le, majd dolgozza fel )
(#) busaattila válasza potyo hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Igen minden panelen van egy ethernet csati, van amelyiken 2-t terveztünk. És mindnek van külön állítható IP-je is.
(#) busaattila válasza bbb hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Szia!
Úgy nézki a dolog, hogy a Microchip TCP-IP stack-jében van egy használható htm. Ez alapján próbáltam nézelődni, hogy hogyan hivatkozzak a számolt impulzusokra. Ezeket fogyasztóórák küldik.
Az általad Delphi-ben írt progit zívesen fogadnám, ha komolyan gondoltad. Ha jól értem ott a képekre való hivatkozást kell csak átírtni, hogy a PIC html-jén melyik portra hivatkozzon. Ez amúgy lehetséges, teszem én egy szerűen beírom, hogy a %21-es portrol hozza el a számot?
Köszi mindent! Atesz.
(#) busaattila válasza Lucifer hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Szia!
Hogyan gondoltad, hogy a pic-ek egyszerűen lepakolják maguktól a csomagukat. Én is ENC28J60-at használok, én is el játszottam vele, de a Microchip stack magában is ment. Persze mindig bazirgálni kell nekem is valamit.
Üdv, Atesz.
(#) bbb válasza busaattila hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
komolyan gondoltam, hogy odaadom. amit én írtam az annyit csinál, hogy kér egy html fájlt, abban megkeresi a képeket, és átírja direkt hivatkozássá, ill. letölti a képet a megfelelő helyről. (legalábbis így emlékszem, hogy ezt csinálja )
a forrást mellékelem, a lefordított programnak sok hasznát szerintem nem vennéd
amit át kell írni:
a sorrendet...
direktben meg kell adni, hogy honnan töltse le a html fájlt (azt a rutint keresd, ahol a képeket letölteném, azt kell hozzá átírni)
a feldolgozót (arra írod át, ami neked tetszik, de hogy pontosan mire, ahhoz látni kellene egy feldolgozandó html fájlt!)

jó mulatást hozzá, ha valamit nem értesz a kódban, akkor nyugodtan kérdezz, bár elég régen írtam, így nem biztos, hogy mindenre emlékszem

tf_forcsi.rar
    
(#) busaattila válasza bbb hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
Köszi. Neki is esek!
(#) bbb válasza busaattila hozzászólására (») Márc 26, 2008 /
 
ha feltöltesz ide egy lapot, amit a pic generál, akkor átnézem neked, és segítek az adathalászatban (persze jobb lenne egy nagyobb mennyiség, hogy biztosabb legyen a minta )
(#) busaattila válasza bbb hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Szia! El vagyok havazva! nem találok sehol Delphi telepítőt itthon. Hétévgére húzódik a project, de addig is itt egy séma htm.

index.htm
    
(#) busaattila válasza bbb hozzászólására (») Márc 27, 2008 /
 
Úgy vélem, hogy az IP packet counter %20-as, PIC által megadott cuccát kell majd lekérdeznem. Viszont ahhoz tudnom kéne a fix IP-jét is nem? Asszem beszélnem kell a kollegámmal is!!!

Következő: »»   2 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem