Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos fűtés
 
Témaindító: Djatis, idő: Aug 12, 2008
Lapozás: OK   6 / 14
(#) Bakman válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
A kazánhoz vezető vezetékeket a teljesítményhez (és a távolsághoz is) kell méretezni. Ha egy fázisú bekötés, akkor arra, ha három fázisú bekötés, akkor pedig arra. Mindegy, hogy három vagy öt eres a bekötés, minden szálnak megegyező keresztmetszetűnek kell lenni. A minimális vastagságot elsősorban a kazán teljesítménye szabja meg.

Az, hogy egy hiba van egy táblázatban, feltételezi, hogy több táblázatban is lehet hiba, mint ahogy tapasztalhatod (össze-vissza megadott értékek). Olyan nincs, hogy 2,5 mm2 -vezeték a fázis, 10 mm2 -es a nulla. Lehet vastagabb az előírtnál, csak felesleges.
(#) increduluszoltan válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
nekem józan paraszti ésszel az jön le,hogy miután a három fázis csillagpontra van kötve,igy ua a nullát magassabb értéken használja,ezért kell vastagabbra méretezni...nem 230 volt,hanem 400..és több fázis használja egyszerre..?
(#) Bakman válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Nem. Ha a három fázis egyenletesen van terhelve, akkor a nullán nem folyik áram. Ha asszimetrikus a terhelés, akkor a nulla kiegyenlítő szerepet tölt be. A nullán akkor folyik a legnagyobb áram, ha csak egy fázis van használva.

Boltokban sem árulnak olyan általános kábelt, amelyikben a nulla vastagabb. Sőt, három fázisú motoroknak még nulla sem kell, csak három fázis és földelés. Mivel a kazán variálni tud a fűtőbetétekkel (a belső rajz szerint legalábbis megteheti), a nulla mindenképpen kell, de elég akkora keresztmetszetű, mint amekkora a fázisvezeték.

Egy betétre max. 230 V juthat. 400 V akkor kerülne egy betétre, ha delta kapcsolásban lennének, de nem így vannak kötve.
(#) increduluszoltan válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
nézted a Ferroli LEB 9kw kapcsolási rajzát?Bővebben: Link
(#) Bakman válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Igen, néztem. Egyik variációban sincsenek deltába kötve a betétek. A kissebbikben hat, a nagyobbikban 12 fűtőbetét van. Még akkor is így kell számolni, ha esetleg több betét van egy "dobozban", tokban.

Tulajdonképpen mi a kérdés? Mit szeretnél elérni? Kb. mindent leírtunk már.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2016
(#) increduluszoltan válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
szerettem volna megtudni,_hogy miért van a három fázisnál a nullán kb 40 A..és csak azon..
és ezt hogy lehetne áthidalni,_hogy kisebb legyen,_hiszen ahány készülék,_annyi méretezést írnak ua a teljesítményére.._most a nulla és a betáp kábelek vastagságára gondolok..
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2016
(#) Bakman válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Nen folyik a nullán 40 A. Csak akkor, ha egy fázisról van hajtva a kazán. Viszont, ebben az esetben a fázison is 40 A folyik.
(#) weend válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Szia!
Kösd sorba a fűtőszálakat.
(#) Bakman válasza weend hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Mind a hatot? Ennek végképp semmi értelme.

Kettőt sorbakötsz, adsz rá 230 V-ot és fele akkora teljesítménnyel fognak dolgozni összesen, mint egy, tervezetten bekötve. Gyanítható, hogy a betétekhez nem lehet csak úgy hozzáférni, hogy úgy kösd őket, ahogy akarod. Ráadásul ezt olyannak javaslod, akit arról sem lehet meggyőzni, hogy a nullán nem a fázisáramok összege folyik.
(#) weend válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Szia!
Nem mind a hatra gondoltam, kettesével meglehet oldani. Gyanítom, hogy ekkora teljesítmény nem áll rendelkezésre, és így legalább tud majd fűteni. A kérdező leírta, hogy nem ő fogja szerelni, csak információhoz szeretne jutni. Természetesen én is látom, hogy jobb, ha tényleg hív egy szakembert.
(#) Bakman válasza weend hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Én még nem láttam közelről ilyen kazánt. Könnyen lehet, hoyg nem is olyan egyszerű megcsinálni. És azt is vegyük figyelembe, hogy így lehet, hogy nem lesz elég teljesítménye az egésznek.

Egyszerű a dolog, el kell dönteni, melyik lovat választja az ügyfél.
(#) weend válasza Bakman hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Hát igen, én biztosan nem adnék ennyi pénzt egy villanybojlerért. Meg szerintem az emberek többsége csak az első számlák után döbben rá, hogy Magyarországon van. Itt villannyal fűteni eléggé luxus kategória, bár ha az ember tud trombitálni….
(#) Bakman válasza weend hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Nem tudom, a bentlakás mellé adnak-e hangszert.

Voltunk olyan embernél fűtésvezérlést összerakni (vegyestüzelésű kazán), aki az áramszolgáltatónál dolgozik. Jelentős kedvezményt kap, de neki eszébe sem jutna elektromos kazánt rakatni.
(#) increduluszoltan válasza Bakman hozzászólására (») Nov 21, 2016 /
 
Lehet,hogy akkor az összes terméknél hibásan van megadva,mert végignéztem az elektromos kazánok közt jó párat,és a nulla mindenhol vastagabbra van méretezve(a gyártói utasításokat olvasgattam a telepítéshez)...Tudom,hogy laikus vagyok,és azért szeretném ezeket a dolgokat jobban átlátni,hogy ne verjem felesleges költségekbe magam,illetve képbe legyek...
(#) Bakman válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 21, 2016 /
 
Mutass egy másikat, kíváncsi vagyok.
(#) proli007 válasza increduluszoltan hozzászólására (») Nov 21, 2016 /
 
Hello! Hogy ki mit állít az egy dolog. De a háromfázisú rendszerbem axióma, hogy a nullaveztőben folyó áram nem lehet nagyobb, bármely fázisvezetőben folyó legnagyobb áramnál, csak kisebb vagy egyenlő.
A váltakozóáram nem egyenáram, itt a feszültségek pillanatról-pillanatra változnak és fázisviszonyuk 120 fokban van egymáshoz képest. A csillagpontban a fázisvezetők között kiegyenlítő áramok folynak és a nullveztőn csak kiegyenlítés "hiányosságai" (áramkülönbségei) folyik.
De ha bele szeretnéd magad ásni a dologba,m akkor ajánlom figyelmedbe ezt..
(#) Simon8 hozzászólása Dec 28, 2016 /
 
Üdvözlök Mindenkit!

Az én fűtésrendszerem jelenleg gázkonvektorok által valósul meg. Sajnos nincsenek jó állapotban ezek a konvektorok, az őrláng állandóan elalszik, és gázszerelő javítása után is néhány napra újból jelentkezik a probléma. Szeretném lecserélni a konvektorokat. Egyenlőre az elektronikus fűtőpanelekkel szemezgetek, de sajnos nincs benne tapasztalatom, sem ismerősöm, aki hasonlót használna, viszont olcsóbb mint a központ fűtésrendszert kiépíteni. Csatolnék két linket, ahol meg lehet nézni ezeket a fűtésrendszereket:

https://glamoxfutes.hu/

https://adax.hu/

Ezeket néztem eddig, és nekem szimpatikusnak tűnnek.

Tanácsot szeretnék kérni szakemberektől, hogy érdemes e ilyenbe belevágnom? Áramfogyasztás, illetve fűtőerő tekintetében mire számíthatok? Esetleg ha valakinek van tapasztalata vagy mély ismerete ilyen rendszerek tekintetében, kérem, hogy tanácsoljon!


Köszönettel
Katona Simon
(#) pont válasza Simon8 hozzászólására (») Dec 28, 2016 1 /
 
Nálunk a cégnél vannak Adax panelok. A kiépítése annyi, hogy valaki megtervezi hány kW kell a helységbe, aztán két csavarral felfúrni a megfelelő teljesítményű panelt a falra, bedugni a konnektorba és kész a fűtésszerelés. A fogyasztásról nincs adatunk, mert nincs külön mérve, de hát az adatlapjukban szerepel. Csodák nincsenek, ezt a maximális kényelmet biztos meg kell fizetni, de kiváló hőszigetelésű házban ma már van/lehet olyan, akinek megéri...
(#) mgy válasza Simon8 hozzászólására (») Dec 28, 2016 /
 
Szia !
Szerintem nagyon gazdaságtalan.
Egy átlagos lakáshoz min. 8 kW kell. (kb. 800 eFt)
A 8 kW-hoz min. 3x16 A -es hálózat szükséges.
A kiépítés költségeit nem is számolom.
Fűtési szezonban 10 órát számolva közel 100 eFt/hó villanyszámla.
Talán sokat első ránézésre nem tévedtem.

Üdv mgy
(#) Kékróka válasza Simon8 hozzászólására (») Dec 29, 2016 /
 
Üdvözlet Mindenkinek

Ha jól tudom, az elektromos fűtés olyan helyekre való ahol nem gazdaságos kiépíteni olcsóbbat (pl önálló portásfülke ), esetleg fürdőszoba pótfűtésnek használják, arra a kis időre amikor fürdenek.
Igaz, én is hallottam a házszigeteléses indoklást, de akkor a többi fűtésmódszer is kevesebb energiát igényel.
Ha villanyfűtés nagy négyzetméterre .... akkor hőszivattyú, és nem árt valami jó kis kedvezmény az áram árából. (kapnak még ilyet az erőművi dolgozók ?)

János
(#) Bakman válasza Kékróka hozzászólására (») Dec 29, 2016 /
 
Idézet:
„kedvezmény az áram árából. (kapnak még ilyet az erőművi dolgozók ?)”
Igen, de nekik sem éri meg elektromos árammal fűteni. Ez azért jelent valamit.
(#) pont válasza Kékróka hozzászólására (») Dec 29, 2016 /
 
Nyilván a hőszigeteléssel a többi fűtésmód üzemeltetése is csökken, csak arról van szó, hogy vannak olyanok akik az évi xszázezer helyett nem tartják soknak az xkétszázezret azért, hogy ne kelljen fát vágni, szenet hordani, salakolni, béléses kémény építeni, gázkiépítést fizetni, ha egyáltalán van arra felé gáz stb. Ha nem lenne vevőjük már bezártak volna , a 2000W-os panelt valószínűleg nem fürdőszobába szánják...Én szénnel, fával fűtök
(#) balint2016 hozzászólása Dec 30, 2016 /
 
Sziasztok.
egy kis segítségre lenne szükségem a fürdőszoba fűtéséhez. Szeretnék egy 1,5kw-os elektromos fűtőtestet, amit programozható termosztáttal vezérelnék, h automatan menjen a reggeli és az esti hőfok szabályzás. A pára és nedvesség miatt a termosztátra nem, vagy csak kis feszültséget akarok kötni. Gondolom egy mágneskapcsoló kellene nekem, de nem igazán vagyok otthon a témában. Az úgy megoldható, h egy 6v vagy 9v-os dc vezérelné a 230v-os 1,5kw-os konvektort?
Köszi előre is.

Ez nem SMS, írd ki nyugodtan, nem kell spórolni vele. Mod.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2016
(#) fongab válasza balint2016 hozzászólására (») Dec 30, 2016 /
 
Szia
Javaslatom, a szilárdtest relét. Vezérlő feszültség: 3-32V DC áram: max 20mA , és erre a feszültségre, kapcsolja a 1x vagy 3x 230V ot Nincs benne kontaktus, de hűteni, illik. Bővebben: Link

üdv.
(#) balint2016 hozzászólása Dec 31, 2016 /
 
Köszönöm, ez tényleg jó megoldás, jövőre be is szerzek egy ilyen relét. Egyébként a hűtéséhez elég lehet egy átlag számitógép processzor hűtőborda (kb 50x50x30)?
(#) Gafly válasza balint2016 hozzászólására (») Dec 31, 2016 /
 
Mit akarsz hűteni?
(#) fongab válasza balint2016 hozzászólására (») Dec 31, 2016 /
 
Szia
Nálam hűtésnek ilyen van 100mm darab Bővebben: Link egy 25A tipus és 2,4KW kapcsol a borda megfogható (35...40C°) a környezeti hő 25C°

A számítógép hűtést, kialakítástól tenném függővé (ha a hideg levegő légáramába van (amit a betét majd felfűt) akkor talán elég lehet ) Én 100 cm2 alatt nem gondolkodnék.

Ha megnézed a adatlapot, ott láthatod hogy a 10A relén, 5A mehet át, 40C° alatti környezeti hőmérsékleten, hűtőborda nélkül. ( sajnos a többinél, nem mutatják borda nélkül. )

üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2016
(#) kowi hozzászólása Jan 26, 2017 /
 
Sziasztok! Olvasgattam a hozzászólásokat... Most állok az előtt hogy bevezetem a gázt vagy elektromosan fűtök. Akkor a teljes elektromos fűtés semmiképp nem éri meg? (bent van a három fázis+kedvezményes tarifa)
(#) weend válasza kowi hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
A sorrend: Dúsított urán
Egyedi fűtés (fa-szén)
Gáz
Villany
(#) kowi válasza weend hozzászólására (») Jan 26, 2017 /
 
Ez jó volt Megyek a piacra urán-t venni
Következő: »»   6 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem