Fórum témák
» Több friss téma |
A számláló már megvan, 3 digites. Annyi kell méh, hogy mivel a "jeladó" nem méterenként ad impulzust, hanem 10 centinként, ezt kell számolnom először és ha megvolt a 10 impulzus, akkor kell adnom 1 jelet a számlálónak.
Akkor egy tízes osztó kell közé, és szinte kész is van.
Na ezt találtam, ha jól fogtam fel, akkor ez így nekem jó. Az F a bemenet, az F/10 pedig a kimenet. Ha minden igaz, akkor ha F-re kapja az optokapubol a jelet, akkor elszámol 10-ig és 10 nél aktív az F/10, ami a méterszámlálót löki meg 1-el, majd a 7490 resetel és számolja ujra a 10-es ütemet és így tovább. Ugye?
![]()
Hello, igen de a 74390-ben kettő ilyen egység van, azzal lehet olcsóbb lesz. A visszafelé számlálás nem követelmény?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
Hali! Nem az nem követelmény, bár most megy a variálás, hogy inkább sebességet kellene mérni, vagyis hogy 1 perc alatt hány méter csővet húzott fel a dob. Mondtam, hogy találják már ki rendesen, mert a kettő nem ugyan az. Most gondolkodok azon is, hogy a sebesség mérést hogyan valósítsam meg, mert ezt viszont nem tudom. Jó annyi adott, mint a másik verziónál, hogy a görgő 10-es osztással ad jelet, de tovább még nem tudom.
![]()
Üdv!
Vicsys oldalán van egy számláló kapcsolás: számláló. Igaz PIC-kel van megépítve. Viszont egyszerű. Ha meg tudod oldani, hogy 10 cm-enként kapjon jelet, akkor egyszerűen az első digitet ne épísd be! Bár visszafelé nem számol, de nem tudom kell-e? Üdv! Tomi Most építettem meg két digittel, tökéletesen működik. Nagy fényerejű kijelzőt használj! (közös katódos) A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
Szia! Igen azt már néztem, de sajnos PIC kilőve, mert se PIC se égető nincs.
![]() ![]()
Akár egy 4017 is jó lehet 10-es osztónak, de az optokapu helyett talán megbízhatóbb lenne egy reed cső és mágnes kombó.
Igen ez nem is jutott eszembe! Köszi! Az optokapu csak elmélet még, igazad lehet, hogy jobb a reed cső+mágnes kombó. Most annyi a gáz, hogy maga a gazda se tudja, hogy méterszámlálóó kell-e neki, vagy sebességmérő. Most azon gondolkodok, hogy a sebességmérőt hogyan kéne összehozni. A "jeladó" persze adott már, szoval 10 centinként ad egy jelet.
![]()
Szia
Elvileg ha 1m re 10inpulzust akarsz akkor, 10cm ként kell egy inpulzus. Ha a kör kerületét számolod akkor megvan hogy milyen átmérő kell. Kerület = dx3,14159 10=dx3,14159 d=3,18309cm ( részemről ezt kicsinek tartom ) De azt is megteheted hogy 1m kerületű kereket készitesz és 1körbefordulásra 10 inpulzust ad. Igy a kerék átmérője 31,8309cm lesz. Én anno, tekercs menetszámlálót, készítettem. Be lehetett állítani a menet számot, majd abból számolt vissza, vagy nem lett beállitva semmi, és számolt előre. A kapcsolásba a fő, az a 74LS192 IC volt. Előtte a BCD kódkapcsoló, utánna a LED meghajtó. A inpulzusokat egy 10 fülből álló nyáklemez adta és optó csatóló olvasta. Arra azért figyelnék hogy a kerék az ne csússzon meg. lehet hogy ( akár autó belsőt ) tennék a kerékre, és azzal együt lenne meg a kellő átmérő. üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2014
Mondom én bicikli computer, az még azt is megmondja mennyi kalóriát fogyasztott. Szerintem ezt a projektet felejtsd el mikrovezérlő nélkül. Ahogy én ezt ismerem a következő kérés az lesz, ha a cső leáll azt is jelezze, ha kiért egy bizonyos hossz akkor áljon le.... ezekre az igényekre már mikrovezérlő nélkül kár nekifogni.
Az optos érzékelőt felejtsd el, vagy iszonyat módon be kell zárni. Ez a fajta érzékelő nem tűri a port,sarat. Talán valami mágneses reedcsöves valami lesz hosszú távon üzemképes.
Az igényeket csak te tudod eldönteni, a tulajt alaposan ki kell kérdezni, egyáltalán mit akar, vontatási sebességet beállítani, a lehúzott cső hosszát tudni? (akkor a visszaszámlálás is gyorsan követelmény lesz) Ebben a felállásban ez után tatszik nem tetszik nem kap mást tudsz csak csinálni.
Sziasztok
Terepjáróba nekem is kellene valamii méterszámláló. milyen ötletet ajánlotok? köszi előre is
Üdv.
Számológéppel, reed csővel,meg mágnessel nekem működik szépen, csak az a gond hogy ha nem lassan megyek akkor túl nagy a frekvencia és a gép nem bìrja.Próbáltam 4013-as dual D flip-flop pal 4x-es osztót csinàlni de nem működik.Valaki küldene egy kapcsolási rajzot hozzá?
"Számológéppel, reed csővel,meg mágnessel nekem működik szépen" használj helyette Hall eszközt az gyorsabb mint a mechanikus reed.
Nem hiszem hogy a reed a hunyó én inkább a számológép sebességét gondolom kevésnek, de tuti hogy a végleges megoldás a hall érzékelő és egy pices-avr es számláló lesz ...
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
Az is lehetséges, de gondolj bele a reed működésébe.
Biztosan gyorsabb a hall de a reed nem a leggyengébb láncszem a számológépes "konstrukcióban"
Nem , de a számológépekben a billentyűzet lekérdezés nem másodperces gyakorisággal történik. Tehát van idő beolvasni a nyomógomb állapotát. Teszt, ha a nyomógomb helyére tranzisztort teszel és vezérled akár az újjaddal (50Hz) vagy 555-l akkor szaporán kell számolnia. Gondolom Én.
Nem is próbálkoznék számológéppel, gagyi -nem igazán beépíthető , sérülékeny . mint már említettem
Idézet: előbb utóbb eljut ide ez a téma .... Akár arduinóval és lcd kijelzővel egy délután megoldható lenne a projekt (0 programozási tudással is !) Én már csináltam piccel hasonlót kérésre , még egy köszönömöt sem kaptam érte ezért nem "ugrottam " most a dolgra . „végleges megoldás a hall érzékelő és egy pices-avr es számláló lesz , ” A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2016
Nem akarok különösebben foglalkozni a témával csak eszembe jutott és gondoltam miért ne.
A számológépes ötletet se máshonnan vettem.(régebben unalmas órákon szórakoztam azzal hogy elnyomogattam több ezerig) A freki osztó 4013-as ic-vel már működik.Most ott akadtam el hogy az osztott jellel kéne vezérelni valamit ami összezárja az =gomb két oldalát.Próbáltam tranyót meg optocsatolót is de nem működött.
Elkészült a prototípus, szépen működik.A 4013-as ic-vel felépített 4x-es frekiosztó kimenetére egy házilag összerakott optocsatolót raktam: Egy fóliakondenzátor házába raktam egy fotoellenállást és egy zöld LED-et,így a napfény nem zavarja.A fotoellenállás lábait közvetlen a gomb 2 oldalára rákötve(amikor világít a LED) lépteti a számológépet.
Sziasztok.
Szeretnék építeni egy digitális számláló műszert, külömböző hosszúságú kábelek darabolásához. Pontosabban egy ilyen számlálóval felszerelt kabel daraboló gépet szeretnék építeni. Szeretném a segítségeteket tanácsotokat kérni, mert igazából nem is tudom mi kell hozzá. Gondolom valamiféle digitális számláló ( akár készre gyártott) és néhány hosszúság mérésére szolgáló szenzor. Lécci aki ért hozzá adjon tanácsot illetve segítséget a megépítéshez. Köszönöm.
Kulonbozo keruletu tarcsak a hosszhoz, bicikli kilometerora megfeleloen beallitva, magnes a tarcsara.
Szio. Koszi de a kerekpar kilometer orak azok ha jol tudom max meter pontossaggal mukodnek. Nekem cm-es pontossagra van szuksegem. A hosszusag mereset digitalis szamlaloval szenzorokkal szeretnem megoldani vagy motorokkal ( azt hiszem lepteto motorok jok hozza).
Par éve valaki próbálkozott ilyen gépet építeni. A fotot az o cikkében találtam. Valami ilyesmit szeretnék én is.
Encoder (az egyik tárcsára), mikrokontroller: Bővebben: Link. Az átmérőből és a lépésszámból számítható a hossz.
Szia,
Megtudnad irni, mi is ez az encoder pontossan? Illetve hogy a sok fajta kozul melyik lenne jo? Koszi.
Az encoder tualjdonképpen egy jeladó (két kimenettel), aminek van egy tengelye. A két kimenetén a Gray kód segítségével fordulatonként 2400 lépést lehet megkülönböztetni. Ha a tárcsa kerülete pl. 12 cm, akkor minden egyes lépés 0,05 mm hosszt jelent. Persze a 2400 lépés/fordulat nem törvényszerű, attól függ, milyen az endoder. Ez: Bővebben: Link folyamatos üzemre alkalmatlan. Hangerőszabályzó gyanánt lehet használni, azt a mechanikai terhelést bírja.
Folyamatos üzemre kizárólag a csapágyas kivitelűek jöhetnek szóba. A hozzászólásomban van egy link, azt követve láthatod, hogy milyenre gondoltam. Az Encoder mellé kell még valamilyen egység ami feldolgozza a jeleket, pl. mikrokontroller, és megjeleníti azt valamilyen kijelzőn. |
Bejelentkezés
Hirdetés |