Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED mátrixos kijelző
Témaindító: Satterhand, idő: Aug 20, 2005
Témakörök:
Szívesen, használd egészséggel!
Azért XMEGA, mert az utóbbi időben ezt tanulgatom, tulajdonképpen lehetett volna pl. ATMEG328p is, az is van itthon. Árban 100 Ft a különbség, de mind SRAM, timer, és egyéb perifériák terén jobban el van látva az XMEGA, és a sebessége is kétszerese lehet az ATMEGA-nak. Ezek miatt nekem jobban tetszik, bár igaz az, hogy egy kicsit bonyolultabb is (EVENT SYSTEM, DMA).
Szia. Atmega32a4-ra gondolsz biztosan? Mert az szinte ugyanaz, mint a 328, csak 16 helyett 20MHz-en tud járni, és több lába van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2017
Sziasztok!
Egy multiplex 2szer 8x8 mátrix alap kapcsolásról kérdeznék. Véleményeket, ötleteket. Itt úgy igazából a TTL/CMOS rész lenne a lényeg hogy így működhet-e? A mellékelt rajzon, a baloldal a vevő (IR receiver). A jobb oldal a visszajelzés (LED-ek). A lényeg az lenne, hogy minél kevesebb lábat "vezetéket" keljen használni a mikrokontroller "LED" vezérlés között! Akkor az elmélet: Ha D10 a baloldali mátrixnál aktív, az-az jelet érzékel... A jobboldali mátrixnál a LED232 világít. Vagy a baloldalon a D44 "aktív" a jobb oldali mátrixnál a LED201 világít. Úgy összességében ez lenne a lényeg. Itt csak az elméleti részt kell nézni!!!!!! A program az más téma az ATmega8-nál. A jobb oldali ledes résznek elméletileg jónak kell lennie. De a bal oldal (vevő) résszel nem vagyok biztos. A lényeg, hogy a vevő (receiver) is 8x8-as mátrix legyen! Ja és a másik!!! A jobb oldali "led-es" résznél mennyit bírnak az "IC-k"? Szóval 1 led helyett 4db lenne a végén. (Csak nem volt kedven így megrajzolni.) Az-az PL: A LED232 az nem 1db lenne, hanem 4db párhuzamosan. És így tovább az összes. A végén nem 64db lenne, hanem 256db. Vagy inkább tranziszoros vagy MosFet-es meghajtás kellene? A Ledeket nagyjából lehet számolni úgy 1,8V 20mA-al. Igaz az IC1 kimeneténél elmaradtak az ellenállások, de majd korrigálom. A segítő szándékot előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2017
Használj buszokat, meg net labeleket mert ez így elsőre átláthatatlan. Egyszerű alkatrészeken kívül nem forgatunk el semmit.
Idézet: „A jobb oldali "led-es" résznél mennyit bírnak az "IC-k"?” Katalógus adat a hc595 kb. 25mA-35mA A bemeneti oldal nem jó, mindkét IC csak "kimenet"
A talajra húzó (sink) ULN2003 -nak van hasonló képességű, de H-szintet adó (source) testvére is - igaz eddig csak Allegro gyártmánnyal találkoztam. Ez kell az 595 kimenetére, hogy bírja a terhelést.
Furcsa a kínálat, sajnos a hazai árak mellett nekem úgy kellett döntenem, hogy "akármilyen" meghajtó (OC, pl az említett 2003-as) és utána egy digitális tranzisztor. Olcsóbb volt, mint a forrás típusú Allegro IC, de persze nézz körbe, talán szerencséd lesz. Sajnos, többet kell forrasztgatni... Ha 2-300-as tételben veszel, azt hiszem nekem 2.3Ft volt egy tranzisztor, szóval verhetetlen. nem is értem az árképzéseket, igaz tudni kellene a fesz/áram viszonyokat. Minőségben az Allegro jó, de más-más a kérés, ha nagy fesz kell, de kis áram (VFD) vagy Nagy forrásáram, ami nem induktív pl. Én a végén (balfék módon) L293-at használtam, mindenre, mert 100db-nál olcsóbb volt, mint a forrásmeghajtó. (gondolom gyártási darabszám függő, normál LED mátrixhoz olcsóbb volt, mint az egzotikus "csak" forrás drv.) Mire kell?
Szia!
Nekem még az is jó lenne, ha esetleg a kommunikáció I2C-n menne, mint vevő rész. Csak egy a lényeg, hogy minél kevesebb szálat "vezetéket" keljen használni a RECEIVER és MICROCONTROLLER közt. Szóval maradna a 8x8-as felállás. Csak nem mindegy, hogy 16 szálat használok, vagy csak 4-6-ot mint kommunikáció. A 74HC595 és 74HC259-nek létezik esetleg párja? Szóval bemenetként használni? A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2017
Sziasztok!
Hogyan tudnék beszúrni magyar ékezetes karaktereket az alábbi kódba a meglévők közé? Ez egy futó szöveg Max7219 8x8 LEDmatrix panelekkel arduinoval. Még valami: Mit jelentenek a karakterkódo elején a számok. Pl.:1, 8 3, 8 stb Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2017
Az egyik szám a szélesség, a másik a magasságot jelöli. Így egymás után ha kiírod a betűket a kijelzőre, pontosan tudod, hány oszlopot kell kimásolnod, és pontosan 1db üres oszlop lesz a betűk között. Akár "i", akár "m" betűről van szó. Az ékezetes betűket megnézed, hogy az ascii táblázatban milyen pozícióban helyezkednek el, és oda kell raknod őket. kiterjesztett ascii tablázat. A gond ezzel csak annyi, hogy rengeteg felesleges helyet használ fel. Így a megoldás az lenne, ha közvetlenül a táblázat utolsó sora után raknád be az ékezetes betűket, majd a függvényt, ami a kijelzőre ír, kibővítenéd, hogy ha ékezetes betűvel találkozik, akkor a táblázat speciális helyéről vegye az karakter képét. Normál esetben a táblázatnak azt az elemét veszi, amelyiknek a sorszáma megegyezik a betű ascii kódjával.
Durvább, ha egy nem használt karaktert módosítasz, és a szövegben arra hivatkozol. Pl autó helyett aut> és a > jel kinézetét szabod testre. Ehhez kevésbé kell módosítani, érteni a program felépítését.
Köszi a gyors választ, de nem tudom mit hova kellene írnom.
A számokat megértettem, de a többi nekem "magas" ugyanis átkódolom a pl. "é" betűt binárissá, akkor csak 8 számjegyet kapok, a többi oszlopba mit kell írnom? 4, 8, B00001000, B00000100, B00001000, B00000100, B00000000, // ~ Ide }; vagy ide?
Nem binárissá kell kódolnod, hanem ha a B betűvel kezdődő sorokat egymás mellé rakod függőlegesen, és a nullákat kitörlöd. ha jól nézem az utánna lévő karakter képe marad.Ennek analógiájára az É betű képét neked kell előállítanod a hiányzó rácspontokat nullával pótolni visszaforgatni, kicserélni és már kész is.
Ha ascci kóddal programozható akkor lehet hogy ez is segít
Köszönöm a segítő szándéko(ka)t, de nekem ez nagyon nem megy. Ha valaki be tudná írni a bemásolt kódba, hogy mit, hová írjak, az nagyon jó lenne, és esetleg tanulhatnék is belőle
köszönöm.
Egy 5*8 as kockás papír jól jöhet. Kiválasztod pl a '// a' végü sort.az itt található B-vel kezdődő sorokkal szépen kitöltöd a lapot. Ahol 1 van ott kiszinezed az adott kockát ha 0 kihagyod. Lám kirajzolódik egy a betü. Ha a lapon átszinezel egy másik kockát, és visszaírod értelemszerűen ( üres kocka 0 teli 1) akkor minden 'a' betü helyett a te rajzod jelenik meg.
Ha a '#' jelet rajzolod át, akkor a te rajzod a '#' kiiratásakor jelenik meg. Idézet: Miért 5*8-as, mert a mátrixom 8*8-as? „Egy 5*8 as kockás papír”
Mert a mellékelt kódrészletben egy sorban, egy karaktehez 5 byte van, és egy byte-ben pedig 8 bit
Nálam így adta ki az "a" betűt. melléklet Ez így már jó lehet, ha egy meglévő(nem használt) karaktert átírok, vagy újat csinálok?
Ez a módszer sikerült.
Idézet: „Pl autó helyett aut> és a > jel kinézetét szabod testre” Ha új sorként szúrom be, akkor miért nem működik? Egyébként köszönöm a segítségeteket.
Mert ahhoz magát a kiírás módját is módosítani kellene.
Ahhoz meg kellene a teljes forráskód, meg programozni tudni...
Önfarkunkba haraptunk
Azt is mintha belinkelte volna, de ez a módszer egyszerűbb számomra, mint a program átírásán megértésén agyalni. ( bár kevésbé elegáns, de a lustaság nagy úr )
Szerintem nem volt belinkelve, de lényegtelen is.
A lustaság tényleg nagy úr. Megírhatjuk helyette is, de akkor még több információ kell tőle
Sziasztok!
Ebben a programban mit kellene - ha lehet - átírni, hogy ne egymás alatt menjen a szöveg, hanem egymás után. A 0044 ez két darab A 0046 ezzel Nem tudom érthető-e mit szeretnék, Köszönöm A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |