Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Túláramvédelem
Lapozás: OK   4 / 5
(#) proli007 válasza jakec hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Hello! Ebben csepp ellentmondás van. Ha az áramot korlátozod, akkor a motor terhelésének növekedésére, a feszültség nem lehet állandó. Vagy is ekkor a feszültségnek csökkenni kell.
De azt is döntsd el, hogy áramkorlátot szeretnél, vagy túláram védelmet. Mert míg az első korlátozza a maximális áramot, a másik túláram esetén lekapcsolja azt.
(#) jakec válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Igazad van a feszültséggel kapcsolatban. Ne kapcsolja le, csak adjon egy korlátot neki.
(#) proli007 válasza jakec hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
A 317-et teljesen nem lehet leszabályozni nullára. De ha nem ragaszkodsz a zárlatkor is a korlátozásra akkor megoldható egy tranyóval, ha van a szabályzódnál 2V többletfeszültség. Pld. ahogy az adatlap 13. ábráján is látható.
(#) jakec válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Tehát nekem most bevan kötve 317 és a 2N3055. Abba az áramkörbe bemegy x feszültség (max 32 volt) és kijön amit beállitottunk a potméterrel. Ha jól értem a kimenetre kell mégegy 317es és egy külön traffo? Elnézést az értetlenkedésért...
Találtam egy képletes rajzot is ugyanazon elven amit javasoltál... Köszönöm a türelmet
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2014
(#) proli007 válasza jakec hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
Igazából nem! Azért kértem, hogy rajzold le eddig mid van, hogy kiegészíthessem. (Persze sejtem, hogy a 2N3055-t emitterkövetőként követi a 317-et. De ki tudja.) De felénk ez a 7. ábra nem a 13..
(#) jakec válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /
 
KÉP
Most nem áll módomban lerajzolni, mert nem a saját gépemen vagyok. Küldtem egy képet annak alapján készült el.
(#) proli007 válasza jakec hozzászólására (») Ápr 18, 2014 /
 
Így kellene kiegészíteni a kapcsolást..
(#) jakec válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 22, 2014 /
 
Húh hát előszőr is Hatalmas köszönet!! Kicsit rákérdek a részletekre, értsem meg:
-rácsaatlakoztatjuk a tápforrásra, jelen esetben akkumulátorok, amik körül letudnak adni 2.5A
- Beálltijuk a P1-el a kivánt feszültséget, mondjuk 20 Volt
- P2-vel beállitjuk az áramkorlátot, de kérhetek kicsi hozzáfűznivalót?
Nagyon szépen köszönöm, rengeteget segitettél nekem ezzel!!! Kellemes Ünnepeket
(#) proli007 válasza jakec hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Sok magyarázatra itt nincs szükség. A P1 potival tudod állítani a kimenő feszültséget. A Q2 tranyó ugyan azt teszi, ha a bázis-emitter feszültsége eléri a 600mV értéket. Ha a feszültség csökken, csökken a motoráram is.
A motoráram átfolyik az R3 ellenálláson. Ha a P1 minimumra van tekerve az 1ohm-on 600mA folyik, akkor meg van a 600mV. Ha a poti maximumon van, akkor leosztja R3 feszültségét. Így maximum állásban akkor van meg a 600mV, ha az R3-on már 2A folyik.
(#) jakec válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 23, 2014 /
 
Köszöntem szépen mégegyszer.
üdv. jakec
(#) c27 hozzászólása Júl 7, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni egy túláram elleni védelmet szeretnék csinálni. A kapcsolásnak azt kéne tudnia, hogy egy gomb lenyomása után az áramkör elindul, de a gomb hosszú lenyomva tartása nem befolyásolhassa a működését. Amint elindul az áramkör egy optocsatolót kapcsol be amint az áramérték elér egy bizonyos értéket a lehető leghamarabb kikapcsol az opto.
Csatolnék egy kapcsolási rajzot szerintetek ez jó e így, vagy mit érdemes rajta módosítani?
A gomb hosszú megnyomását kiküszöbölné egy astabil multivibrátor, ami elindít egy öntartást. (A tranzisztoros öntartással próbálkoztam próbanyákon nem igazán akart megfelelően működni ezért gondoltam fetre.) A söntön eső feszültséget egy műveleti erősítő erősítené fel kellő mértékben a komparátor ezt összehasonlítja, amennyiben megfelelő úgy az öntartás megkapja a tápot és el tud indulni az öntartás (a gomb megnyomásával). Az öntartást azért gondoltam, mert ha túl nagy áram folyik akkor nem a főtápot kapcsolja le, így újraindulna az áramkör magától. Esetleg még egy ledkijelzés lenne, hogy megy az áramkör. Az opto után pedig egy beavatkozó áramkör kap jelet ami leállítja a védeni kívánt áramkört. A söntön viszonylag nagy feszültség lesz dc kb.325V ennek megfelelően ezt figyelembe veszem majd.
Egyébként egy fetes H hídról lenne szó az alsó H híd fetjeinek gate-source tápja megegyezne ennek az áramkör tápjával azaz +-12V (vagy +-15V) A fetek meghajtója izolálva van azért akarok még egy izolációt a védelem végén, mert egy mikrovezérlő is helyet kapna ami szintél lekapcsolhatná a meghajtást ha szükséges, így az teljesen el lenne szigetelve a nagyfesz részről.

00.png
    
(#) Dj Faustus hozzászólása Aug 29, 2015 /
 
Kedves fórumozók!

Egy távoli helyen levő hálózati eszköz (24 V egyenfeszültséget igénylő) áramellátását szeretném "távfelügyelhetővé", "távirányíthatóvá" tenni, különös tekintettel a túlfeszültség- és túláram-védelmek resetelhetőségére - például hogy ne kelljen az esetleges áramprobléma miatt lecsapódott kismegszakító visszakapcsolásáért a helyszínre kimennie valakinek.

Szóval a kérdésem: van-e olyan túlfeszültség- (230 V-os váltakozó feszültség), és túláram- (1-2 A áramfelvétel maximum) védelem, ami egy elektromos impulzussal (amit szünetmentes áramforrásról hoznánk létre) "visszakapcsolható", vagy erre milyen megoldást ajánlotok?

Megtisztelő válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza Dj Faustus hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
A túláram leoldásához vannak automata visszakapcsolók, jó drágán. A túlfeszültség védők többnyire levezetők, ezek egyik típusa feláldozza magát a védelem érdekében (varisztor), a többi pedig viszonylag sokat kibír. Ezek egyike sem kapcsolható vissza. A kiolvadó betétet cserélni kell, a többi pedig bírja a kiképzést egy darabig.
(#) kokozo válasza Dj Faustus hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Talán a legegyszerűbb ha mindent megduplázol és egy relé kapcsol közöttük. Ha az egyiket leveri akkor a relé átkapcsol a másikra.
(#) proli007 válasza Dj Faustus hozzászólására (») Aug 29, 2015 /
 
Hello! Azért azon el kell gondolkodni, ha egy túláram vagy túlfeszültség védelem működésbe lép, akkor mit lehet/érdemes ellenőrzés nélkül visszakapcsolni?
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
(#) nedudgi válasza Dj Faustus hozzászólására (») Aug 30, 2015 /
 
Kérdés, hogy a védendő eszköz mennyire érzékeny a túláramra, túlfeszültségre, gyakori újraindulásra. Egy PTC (multifuse, polyfuse) biztosíték elegendő lehet a túláramvédelemre?
Mennyire távoli az a hely?
(#) Dexan hozzászólása Dec 5, 2015 /
 
Üdv!
A hobbi elektronika.hu-n találtam egy kapcsolóüzemű tápegységet, Bővebben: kapcsolouzemu_eloszabalyozos_negydigites_labortapegyseg aminek csak az áram és feszültség szabályzója érdekel (én 25V/10A-n használnám max)(mert PC tápokat már rengeteget megöltem rövidzárral). Ezért most megkaparintottam egy 450W-os toroidot és abban reménykedem hogy ez jobban bírná.

A problémám az hogy az oldalon lévő táp rövidzárvédelme a kapcsolóüzemű részben van (túl áram esetén 555 leszabályoz feltételezéseim szerint a monostabil módjával variál valamit, kezdő vagyok sajnos. Pirossal jelöltem azokat a részeket amik szerintem feleslegesek (kapcsolóüzemű rész és a kijelző). Narancssárga mutatja a védelem részeit (meg egy 0 ohmos ellenállást-az csak a azonosíthatóság miatt kellett elvileg).
Szerintetek jól csináltam?
(#) Dexan hozzászólása Dec 5, 2015 /
 
(itt a kijelzőjéből lemaradt rész) Am nem tudom mi számít szerzői jogsértésnek, senkit nem akarok megbántani ezért is tettem be a neves részét is.
(#) zilahi hozzászólása Feb 3, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy pic-el vezérelve működtetek egy uln2003-at és az a bajom, hogy mivel ezzel egy motort hajtok meg, van amikor rövid időre a motor áramfelvétele túlmegy az 500mA-en és ezáltal elfüstöl az ic. Tudom, hogy ez megoldható lenne annyival, hogy nagyobb áramú tranzisztort alkalmaznék, de ez már be van építve és nem szeretnék módosítani rajta, mivel ez mart nyákon van.
Viszont találtam egy ilyen kapcsolást és tudom nem pont ilyen az enyém, de megoldható lenne valami hasonló megoldással az, hogy kb. 400, 450 mA-nél lekorlátozza így a motor áramfelvételét a diódák, vagy ez így nem működik?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proba válasza zilahi hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Ez talán egyszerűbben illeszthető a kapcsolásodhoz. Ha a google-on áramgenerátor címszóval találhatsz egyébb rajzokat is.
(#) zilahi hozzászólása Feb 4, 2017 /
 
Igen ez jó megoldás, köszönöm.
(#) proli007 válasza zilahi hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Hello! Azért tegyünk hozzá néhány dolgot. Nem írtad a tápfeszültséget, de azt sem, hogy milyen motort hajtasz vele.
- A ULN-el csak kapcsolhatod a motor áramát, korlátozni nem lehet vele, mert akkor a disszipációja biztos túllépi a határt. Az áramgenerátor megoldás, tehát külön tranzisztor fogja felvenni azt a teljesítményt, amit korlátoz. Vagy is hűteni kell majd az áramkorlátot. Függően attól, hogy mennyi ideig áll fenn a korlátozás és milyen sűrűn kapcsolod ki-be a motort.
- Az áramkorláton feszültség csökkenés lesz, aminek mértéke, kb. az 1V-ot fogja elérni. A kapcsolás jó, de nem egészen ebben a formában célszerű azt kivitelezni. Hiszen a szabályzó tranzisztor bázisának is lesz áramigénye, ami itt a 10k-n esne. Ha 500mA-ra korlátozunk, és mondjuk itt 50 béta, akkor a bázisáram igénye 10mA. Ehhez pedig a 10kohm-on 100V-ra lenne szükség. De tekintsünk el a 10kohm-tól, Mert ha 100ohm-ra csökkentenénk, akkor is 1V feszültségesését okozna.
- De a lényeg, hogy fejre kell fordítani a kapcsolást, és a bázisáramot nem a kollektorból kell biztosítani, hanem a motor tápfeszültségéből. Akkor jobb eredményhez jutunk.
Egy példa, ha a motor látszólagos ellenállása 0..20ohm között változik.

Motor-Gen.png
    
(#) BLUER hozzászólása Júl 8, 2017 /
 
Sziasztok! Van egy akku töltőm, 12/24V 30A. Vettem ilyen Kínai 100V/100A mérőt aminek a max megengedett tápfeszültsége 3.5-35V, de a töltő bekapcsoláskor, vagy mód váltáskor 35V fölé ugorhat a feszültség vagy az áram, mert füstöt eregetett a műszer. Hogy tudnám a leghatékonyabban megoldani hogy életben is maradjon szerencsétlen műszer, persze majd a másik Tegyek bele külön tápot neki, vagy áramkorlátozó ellenállással, vagy zenerel?
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2017
(#) proli007 válasza BLUER hozzászólására (») Júl 8, 2017 / 1
 
Hello! Legegyszerűbb egy ellenállással és egy zénerrel tápfeszültséget előállítani neki. Méretezéshez persze ismerni kell a műszer áramfelvételét és a tápfesz minimum és maximum értékét.
(#) BLUER válasza proli007 hozzászólására (») Júl 8, 2017 /
 
DC 100V 100A Dual Digital Blue Red LED Display Konkrétan erről lenne szó. Elvileg Feszültség: 4.5-30V DC
áramfelvétel : ≤10mA. Van rajta egy mini 3.3 Voltos feszültség szabályzó, gondolom nem igen díjazza a hirtelen áram lökéseket.
(#) BLUER válasza BLUER hozzászólására (») Júl 8, 2017 /
 
Akku töltő ahogy méregettem minimum 11.3-25.5 volt között van.
(#) nedudgi válasza BLUER hozzászólására (») Júl 9, 2017 / 1
 
A legtöbb, amit tehetsz, hogy egy zenerrel megfogod a tápfeszültséget. Nagyjából mindegy, hogy a felesleget a műszerbe épített feszültségszabályzó, vagy egy külső ellenállás+zener kombó fűti el. Ha igen precíz akarsz lenni, 10V zenert használsz, és egy 12V szupresszort párhuzamosan kötsz vele.
(#) BLUER válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Így gondoltad?

Z_korlát.png
    
(#) nedudgi válasza BLUER hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Igen. Nem tudhatjuk, milyen tüske csapja agyon a műszert, így szerintem bombabiztos.
(#) BLUER válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 9, 2017 /
 
Rendben. Köszönöm az infókat!
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem