Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   132 / 2500
(#) hapro válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Szia!

Nem "Erősítő mindig és mindig" témához tartozik, de ismeretterjesztésnek jó, és egy kérdésre válaszolok ezzel:

miben különbözik az MDF a rétegelt lemeztől?

A rétegelt lemez fúrnérokból készül, egymásra merőleges száliránnyal, és mindig páratlan számú rétegből áll a két fedő réteg azonos száliránya miatt. Ezeknek nagyon nagyon sok fajtája létezik. Lehet a fedő réteg értékesebb színfúrnér, vagy azonos a belső rétegekkel, általában a belső rétegeket a gyakorlat szerint mindig silányabb minőségű anyagokból készítik, és a fedő réteg valami szebb. Vetemedésre hajlamos, ha gyengébb minőségűt veszünk belőle rendkívül strapabíró, lényegesen erősebb anyag mint az MDF! És lényegesen időtállóbb is. Nem nevezhető homogénnek mivel fa lemzekből van és a fa alapvetően nem homogén. Létezik belőle, normál, vízálló, víz és főzés álló, stb...

Az MDF pedig a rétegelt lemezhez képest abszolút homogén, rendkívül precízen megmunkálható, nem törik és nem válik lemezekben szét mint a forgácslap. Vízre érzékeny, érzékenyebb mint a rétegelt lemez, bedagad, és lényegesen puhább, mint egy átlagos keménységű rétegelt lemez. A felső rétegei kemények, és impregnáló anyaggal kezeltek általában. Szinte egyáltalán nem hajlamos a vetemedésre normál körülmények mellett. Az MDF fa rostokból van hőre keményedő ragasztóval hőprésben préselve.

Rétegelt lemez drágább mint az MDF.
De ez abszolút fajta és minőség függő.

Kültérre egyértelműen a rétegelt lemezt ajánlom festve, beltérre és magasabb minőségű hangfalakhoz meg az MDF-et.

Ezeket faipari szemmel nézve írtam.

Ha a moderátoroknak nem tetszik hogy ide ilyet írtam, akkor kérem töröljék a hozzászólásomat.

üdv.:

Zoli

(#) szabi83 válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Valamit MA már mondtam, nézz utána a dolgoknak például beírod a google-ba nem fog fájni

Azért segítek, csak el kell olvasnod!


MDF lap: (medium density fiberboard) közepes térfogati sűrűségű farostlemezlap.Ezek a lapok száraz farostlemez-gyártási technológiával készülnek, általában 600–800 kg/m3 térfogati sűrűséggel rendelkeznek, vastagságuk pedig 4–40 mm. Szilárdsági tulajdonságok tekintetében az MDF-lap a forgácslapnál jobb tulajdonságokat mutat. Az MDF-lapok csekély homoktartalma (max. 0,05%) a drága forgácsoló szerszámokat kíméli. Az MDF-lapok egyik nagy előnye más falemezekkel szemben, hogy akár az éleken, akár a lap síkjában marással megmunkálhatók, profilozhatók, ill. strukturált felület alakítható ki. Ezek a mart felületek tiszták, utóműveletet, csiszálást alig követelnek.




Rétegelt lemez: talán a legrégebben használt faalapú kompozitféleség. 1-3 mm vastag, fából készített lapokból, un. műszaki furnérból készül, amelyeket valamilyen szintetikus ragasztóanyaggal ragasztanak egymáshoz. Sokféle fafajból készülhet; Magyarországon elsősorban bükk és nyár alapanyagból gyártják, de a piacon nem ritka a fenyőből, nyírből készült rétegelt lemez sem. A rétegelt lemez szerkezete sokféle lehet, de mindig igaz rá, hogy fafaj, vastagság, nedvességtartalom és az egyes rétegek száliránya szempontjából szimmetrikus. Leggyakrabban páratlan számú rétegből készül, és a szomszédos rétegek száliránya merőleges egymásra. Vastagsága 3-5 mm-től 35-40 mm-ig terjedhet; szerkezeti célokra inkább a vastagabb lemezeket használják.
A rétegelt lemezek szerkezeti célokra való felhasználhatóságát elsősorban a fa alapanyag, illetve a ragasztóanyag határozza meg. A jelenleg hatályos, az európaival megegyező magyar szabvány (MSZ EN 636) háromféle felhasználási területet különböztet meg:
- Száraz környezetben alkalmazható rétegelt falemez (EN 636-1): kizárólag nedvességmentes, beltéri felhasználásra szánt rétegelt falemez. Ilyen körülmények között a lemez egyensúlyi nedvességtartalma 20°C hőmérsékletnek és 65% relatív páratartalomnak felel meg.
- Nedves környezetben alkalmazható rétegelt falemez (EN 636-2): védett kültéri felhasználásra szánt rétegelt falmez (például külső borítás mögött, tető alatt). Ugyanakkor a rövid ideig tartó (pl. a beépítés alatti) időjárási hatásokat is el kell viselnie.
- Kültéri felhasználású rétegelt falemez (EN 636-3): védelem nélküli külső felhasználásra szánt rétegelt falemez. Képes ellenállni az időjárás hatásainak, a folyékony vagy gőz formában jelenlevő víznek, nedves de jó szellőzésű helyeken, ahol a nedvességtartalma gyakran a 20%-ot is meghaladhatja.




Üdv
(#) szabi83 válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Idézet:
„Ha a moderátoroknak nem tetszik hogy ide ilyet írtam, akkor kérem töröljék a hozzászólásomat.”


Ó persze, azért verted a bill-t, hogy töröljem? FENÉT!
(#) Skyline válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
köszi szépen a hozzászólást,sokat segítettél és érthetöen elmagyaráztad a dolgokat ez még másoknak is jól fog jönni!!!
Üdv!!
(#) Skyline hozzászólása Ápr 13, 2008 /
 
mindenkinek köszönöm szépen a segítséget és a részletes tájékoztatást ezen faanyagokról!!
Mégegyszer köszi mindenkinek,sztem az MDF lapot választom alapanyagnak!!!
Üdv!!
(#) Skyline válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
még azt szeretném megkérdezni h milyen ragasztót használjak majd a falhoz és hogy 25 vagy 30 mm vastagságú lap lenne ideális?
(#) hapro válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Szia!

privátban keress mert ez nem faipari fórum. Még a végén büntetést kapunk.
(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Nálam a nyákja már készen van, az alkatrészeit is beszereztem, és csak pihen míg pont reá nem lesz időm.
kipróbálom, mert csuda dolgokat olvastam róla, és amikor megláttam az árát újonnan... ilyet néztem. (370.000 Ft/mono blokk)
(#) Skyline válasza hapro hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Minek az ára 370.000?
(#) Istike88 válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
gondolom a quad 606-nak
(#) Skyline válasza Istike88 hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
ja ja idövel én is rájöttem
de mért ilyen drága??
(#) Istike88 válasza Skyline hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
passzolom a kérdést, még nem sokat olvastam róla de szivesen meghallgatnék egyet
(#) Skyline válasza Istike88 hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 

(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Még csak alkatrész szintjén van meg...szóval sehogy nem áll. Majd talán nyáron neki állok azt beszámolok.
(#) drbobee válasza hapro hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Helyeset írsz.
Tapasztalatom: A legmasszívabb, legszebb hangú, legkevésbé rezonáló falú hangfalat MDF-ból lehet csinálni. (ja meg vasbetonból vagy 2cm vastag ólomból )
Én kültéri hangfalam minden falát 2 db 22mm vastag MDF lap összeragasztásából készítettem, hangszoróval együtt 56 kg, de...széttörhetetlen.
(#) drbobee válasza drbobee hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Bocs a rossz képért de majd kőccsönkéek egy digi gépet.
MéreteK: 60cm széles, 55cm mély, 140cm magas.

DSC00264.jpg
    
(#) aflmor válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Lehet kisérletezgetni :yes:
(#) Skyline válasza drbobee hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Ráadásul az MDF olcsóbb mint a rétegelt lemez
Azt nem tudom h kisseb hangfalaknál is jó-e az MDF?
Pl kissebb reflex dobozoknál esetleg két vagy 3 utas rendszereknél?
Amugy a mélytölcsérhez 25 vagy 30mm vastag MDF lapot fogok venni és abbol szeretném megépíteni!
(#) Tomi20 hozzászólása Ápr 14, 2008 /
 
Heló

Van egy darlington végfokom. A bss-en is fent lévőröl van szó. A vég tranzisztorai TIP142, és TIP147. Ezek maximum 100V-ot tudnak leviselni, nekem pedig a tápom +-52V. A szerző írta, hogy kipróbálta ekkora táppal, de rövid időn belül meghalt a végfok. Itt Kecskeméten amit kapni nagyobb feszültségű darlington tranzisztort, azokkal gerjed a végfok. Arra gondoltam, hogy van itthon egy pár MJ15003 és 15004-em. Ezek lehetnének a teljesítmény tranzisztorok, de ezek elé kellene egy kisebb tranzisztor, és darlingtonba kötni őket. A TIP adatlapján megtaláltam a belső felépítést is, csak azt nem tudom, hogy milyen legyen a kis tranzisztor, hogy a paramétere körülbelül megeggyezzen a TIP paramétereivel. Remélem tud valaki segíteni, mert kisebb trafót nem tudok szerezni, a végfokok meg már kész vannak.
(#) gyula1 hozzászólása Ápr 14, 2008 /
 
Sziasztok tud valaki segíteni nekem kerestem magamnak egy trafót a új erősítőmhöz de sajna nem tudom hogy jó lessz-e

https://www.hqvideo.hu/info/hu/trafo_40vx2_200.html

6/ db vezetéke van és kell nekem a 0-is hogy kell azt bekötni mi micsoda? van rajta 2db piros két sárga és két fekete vezeték ?

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/80w-os_hf_erosito_darlin...l.html


Előre is thx

(#) gyula1 válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Szia Legjobb az lenne ha tekernél a trafón ha ez persze lehetséges vagy egy feszültségosztó ellenállásra lenne szükséged de azt sajna nem tudom mekkora kéne de ha jól számolom olyan 100w-os kéne azt hogy hány ohm azt neked kell kiszámolnod mert nem tudom hány v-t akarsz de szerintem 4ohm elég
Vagy nagyteljesítményű diódákat.

A diódák a nyitófeszültség miatt levesznek 0,7 tized voltot asszem nem biztos tipustól függ. Sorba kötsz párat és meg van oldva a probléma.

(#) Tomi20 válasza gyula1 hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Ez így valóban kivitelezhető lenne, de ami teljesítmény elfűtődik azt jobb lenne inkább a hangszóróra küldeni. Letekerni nem szeretnék, mert elég rendesen össze van rakva, nem szívesen bontanám meg.
(#) Tomi20 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Ezeket próbáltam, ezekkel gerjedt be. Más típus itt helyben nem tudok szerezni. Ezért gondoltam, hogy külön összerakni a darlingtont. Csak kérdés, hogy mi a francért gerjed be velük...
(#) gyula1 válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Ebben az esetben ha csak 1-2 voltot akarsz leszeszedni akkor a diódákat ajánlom mert azok csak miliampereket vesznek le és nem olyan vészesen szolnak bele a teljesítménybe.
(#) Tomi20 válasza gyula1 hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Ez igaz, de biztonságosabb lenne, ha legalább 10V-tal többet tudna a tranzisztor, mint amit elbír. Nem lenne jó, ha a buli közepén elhalgatna...
(#) Tomi20 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
(#) Tomi20 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Oké, köszi megpróbálom. Igazábol nekem is jobban tetszene, ha egy tokban lenne a darlington. És legalább nagyobb áramot is tud a BDW, mint a TIP, így mehet hídba is a két végfok (természetesen 8ohmos hangfallal)
(#) Tomi20 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Már lassan úgy átalakítom ezt a végfokot, hogy egy 200W-os quad is kijönne az árábol. Csak sajna későn gondolkoztam, mert úgy emlékeztem a TIP120V-os, és nem lesz gondom a fesz emeléssel...
(#) gyula1 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Szia köszi de akkor mért ir 2X 40 v-t rá
(#) gyula1 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Hy most vettem észre hogy én is ezt az erősítőt építem most
Következő: »»   132 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem