Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hogy van az a LED bekotve amugy?
Valoszinuleg nem folyamatsan vilagit, hanem dereng, ha ugy van bekotve, hogy a PIC-rol taplalodik. Ha forditva van bekotve, azaz a PIC adja a foldet ugymond, akkor pedig fenyesebben (majdhogynem teljes fenyerovel) kell neki "vilagitania". 4 megas a belso orad gondolom, ezt ugye el kell osztani 4-el hogy megkapd mennyi egy utasitas ideje, ami ugye igy 1us lesz... Namost a varakozasi ciklusod 3 ciklusidot vesz igenybe (decfsz 1-et, goto 2-t), igy 256*3=768us a belso ciklus. Ez vegrehajtodik 2* a kulso ciklus miatt, igy kb 1.5ms lesz az amit kapcsolastol fuggoen a LED vagy bekapcsolt vagy kikapcsolt allapotban tolt. A masik ciklus idejet ezalapjan szamold ki. Szamold ki mennyire novekedne ez, ha a kulso ciklus megvaltoztatnad 256-ra..
Chipcad-nél nézz szét!
Pl. az Explorer16-os panel 14eFt és baromi sok mindent tud....
Hát 14k-m most sajnos nincs rá
Tehát szerintem marad az hogy összerakok egy égetőt és veszek egy PICet mellé... Mivel jelenleg diákéveimet töltöm, ezért nem vagyok nagyon eleresztve anyagilag, ezért a költséghatékonyság fontos... Vagy lehet hogy nyárig várok az egésszel, mert akkor nyári melóból lesz keret egy panelre... Még 1 utolsó kérdés: Az topic elején írt valaki egy 18F szériás PICet amit kezdetnek ajánl...De mivel azóta gyakorlatilag 2 év telt el, ezért megkérdem hogy még mindig az-e a legideálisabb vagy már jobban járok más szériákkal?
Nem tudom melyik volt a pic.
A P18F4520-as egy tök jó választás az tuti. Minden pic-kel ugyanúgy kell bánni... Nézd meg a datascheetjét és benne van, hogy a 40 láb-ból melyik micsoda. Ezzel ki tudsz minden alapvető dolgot próbálni és olcsó! (I2C, SPI, RS232, ...) És elég nagy a programmemórája ahhoz, hogy egy kezdőbb pices is elférjen rajta egy elég nagy progival... A p18f2520 is ugyanilyen jó, csak kevesebb a felhasználható port... Tanulgatni az is jó lehet...
Most találtam egy teleptöltő IC-t! Valami új fejlesztés elvileg: MCP73862
Erről mi a véleményetek? Valaki használta már, vagy hasonlót? Ha valakinek van infója, akkor létszi segítesen! Köszi
Szia!
A Chpcad-nál most 40%-al olcsóbban árulják a PicKit 2 Starter Kit-et, ami tartalmaz egy demo panelt egy PIC16F690-el, valamint a PicKit 2 programozót nettó 5300-ért. ( ChipCad PicKit2 Starter Kit ) Én is most szeretnék elkezdeni megismerkedni a mikrovezérlők világával és most azon gondolkozok megvegyem-e ezt a starter kit-et, vagy a watt oldalán található lpt portos égetővel kezdjek neki.
Én a watt oldalán lévő soros portos égetőt építetem meg, és nekem az nagyon bevált, eddig még minden gépen működött
31KHz-es belső órajel van beállítva, egy korábbi hozzászólásban az időértékeket is kiszámoltam, villognia kell neki elvileg. Eseteg még az OSCON -t kell másként beállítani, hogy ne a konfig bájtok határozzák meg az oscillátor típusát, de elvileg a konfig is jó, ha az égető bele is égeti, ugyebár. ?
Ja ertem mit mondasz. A konfig jo, de akkor az OSCCON-ba csupa nullat kellene tenni ha mar 31kHz-sre leteszitek. Ugyanis ha jol nezem az adatlapot az OSTS bitet magasra hzzatok, az azt jelenti, hogy az FOSC<2:0> hatarozza meg a frekit, az pedig jelenleg _INTRC_OSC_NOCLKOUT, szoval az akkor nem 4megan fog megiscsak menni? Vagy a configban kellene az _LP_OSC -ot inkabb, vagy oda az OSCCON-ba a csupa nullat betenni - de lehet megint elnezek valamit
Igen, ez számomra sem teljesen tiszta, de néhány mozdulat lenne kipróbálni....
Van itthon 683-asom azt hiszem, majd holnap kiproalom -- mar piszkalja a kivancsosagom Sajna MPSIM ezt nem kezeli le - marmint sem konfigbol nem szedi ki a beallitott orat, sem az OSCCON-t nem veszi figyeleme, azonkivul sajna a logikai analizator ablakaban csak es kizarolag ciklusidot lehet latni, pedig milyen jo volna idoket is
Az OSTS szvsz jelen esetben lényegtelen, mivel a config szerint is intrc-ről kell mennie. Akkor lenne érdekes, ha pl. külső kvarcról menne a PIC, de valamiért szeretnél belső oszcillátorra váltani, ilyenkor az OSTS nullába írásával lehet elérni, hogy a configtól függetlenül a belső oszcit használja.
Bocs, hogy beleszólok, de akárhogy nézem, az OSTS Read-only bit, státuszt ad vissza. Amit ott írni lehet, az az IRCF<2:0>, és az SCS, amiknek szerintem mind 0-ban kellene lenniük a 31 kHz-es belső órához.
Igaz, most nézem az adatlapot, az SCS lenne ez a bit, az OSTS másra való. A lényegen ez szerintem nem változtat: mindegy, hogy kézzel kapcsolunk-e intosc-ra, vagy a config szerint eleve azon van. Intosc módban a frekit az IRCF bitek határozzák meg.
Igen en is epp ezt bongeszem, de az en olvasatomban az SCS-nek epphogy 1-ekkellene lennie, vagy WDT ill par masik eszkoz valamelyikenek be kell lennie kapcsolva kulonben az LFINTOSC nem ketyeg, meg olvasok tovabb azert.
Megnéztem a valóságban, működik a progi. A watt-féle asm-et fordítottam le quickbuild-del és az így keletkezett hex-et programoztam be PICkit2-vel (ez tuti, hogy viszi a konfigot is a hex-ből). Igaz, a kimeneti bitet át kellett definiálnom, mert nekem a GPIO2-n van LED-em, de ez itt semmit nem számít.
Az ijedség oka az lehetett, hogy az a 100-as ciklus az elején olyan 10 másodperc a valóságban, és azalatt folyamatosan világít a LED. Utána elkezd szépen villogni, kb. 1 másodpercex szünetek és 2-3 tized másodperces felvillanások követik egymást. Mellesleg a felvetésed érdekes, mert a doksi szerint tényleg előállna így egy olyan állapot, amikoris a CPU nem kap órajelet. Én valószínűnek tartom, hogy a HFINTOSC és LFINTOSC modulok akkor is engedélyezve vannak az SCS-től függetlenül, ha a config bitekben INTOSC-t állítasz be. Valószínűleg a doksi pontatlan.
Hat meg mindig nem vilagos szamomra, hogy azok a bitek mit es hogyan, mindenesetre ez ugye egy nanowattos, tehat ha kicsi fogyasztast el akarnak erni alvo allapotban, akkor mindel kevesebb periferianak szabad csak bekapcsolva maradnia. Namost WT is fogyaszt, epp az oscija miatt... ez pedig ugye ugyanaz az osc - csak nem vilagos mikor van be ill kikapcsolva, de megiscsak: Az az LFOSC akkor is megy ha a PWRTE enabled, marpedig az... akkor megvan!
Sajnos a legelso cilust nem szamoltam ki, hogy 31kHz-vel az mennyi, de nyilvan teszteleskor nem tortent tobb mint 10 mp varakozas, hogy mukodik-e... Azonkivul lehet ha a forrasban an egy komment, hogy itt mizony varunk 10 mp-et, akkor ugye eleg lett volna egy rapillantas es akkor nem is kellett volna belekeverednunk a hibaba. Mindegy, jo pap holtig tanul, es szerintem megerte a faradsagot...
Nem semmi megszállottságot tapasztalok!
Az számomra bizonyos, hogy nem pet miatt történik mindez, csak a feladat érdekessége miatt! Minden elismerésem a tiétek(szilva, trudnai, kobold)! Én már aludtam, azt hiszem! pet-nek üzenem, ha netán nem olvasná át a sok, "nem neki" írt üzenetet, hogy a "programom" működik, szilva úgy éjfél körül lepróbálta!
Hali!
Szeretnék egy kis infót kérni az SD / MMC kártyákról... Minden pic-kel lehet őket írni olvasni? Hogyan lehet velük kommunikálni? (soros / I2C ?) Köszi
Sziasztok!
PortB-ből szeretnék megszakítást kicsikarni. Az adatlap alapján beállítottam a regisztereket, de nem tűnik jónak: induláskor már világít a led, ha megnyomom az RB5-re rakott gombot, akkor meg vibrál (picit elhalványodik), de nem alszik el teljesen. A megszakításkezelőben negálom a ledhez tartozó lábat. Mellékelem a forrást. PIC18F4550-el és C18-al próbálkozok. Hol néztem el? Előre is köszönöm a segítséget!
Ha kikapcsoltad a felhúzó ellenállásokat, gondolom, kívülről biztosítod a stabil jelszinteket, nem lehet, hogy ott van valami gond? És nem csak az RB5-nél, hanem a többi RB vonalnál is szétnéznék, amik esetleg lebegnek, de ugyanúgy interrupt-ot okozhatnak. Mert ez a vibrálás kicsit olyan, mintha állandóan az ISR futna.
A többi RB bit lebeg. Beállíthatom őket kimenetnek?
Az RB5 ellenállással +5V-ra van húzva, gombon keresztül van rákötve. A gomb bekötés jó, mert a másik 2 is így van bekötve és azokkal nincs gond.
Vagy kimenetek legyenek, vagy határozott szintű bemenetek (pl. GND), csak ne lógjanak a levegőben.
Akik még emlékeznek rám és a problémákra:
Jelentem hazahoztam a breadboardom (igaz, hogy szinte menekülni kellett a 2x bomba miatt... ), szereztem egy rendes 4 mhz-es kristályt (meg kaptam egy 7.2 mhz-est is) és egy adag kondit. És most működik a dolog! (Watt mester programját használom. Villog, ahogy kell!) Hogy eddig mi nem stimmelt azt nem tudom elképzelni. (Rezonátor, RC, kontakt?!? )Ma összeraktam breadboardon és működik. Köszönöm mindenkinek a segítséget. Most már van honnan tovább haladnom. A powerup timer ennyire lassítja a dolgot? Bekapcsolás után kell várni 2-3 másodpercet, hogy elkezdjen villogni, de utána működik...
Köszi.
Kimenetre állítottam őket. Véletlenszerűen így is vibrál. Nem tudom, hogy ez betudható-e a gom pergésének? Alapból úgy indul, hogy világít a led, ha lenyomom a gombot elalszik, felengedés után újra világít. Nem kikapcsolt leddel kéne indulnia a proginak? A led inicializálásakor 0-ra van állítva a hozzátartozó láb.
Hozzáfűzés: egy kölcsön 16F874A-t használtam (a programot modosítva hozzá), mert az eredeti 16F877 tuti halott (megnézték nekem).
Most átnyergelek 16F876-ra mert azon kell majd a projectben dolgoznom...
Mostanra fogtam fel (...), hogy
Idézet: . Eszerint felengedett gombnál lóg a láb? Az nem jó... Lehet, hogy a többinél épp megy, de ez így megint csak félmegoldás. Inkább húzd fel állandóra, gombbal testre kapcsold, meg a prell miatt tegyél be egy kisebb (10 ... 100 nF) kondit is. „Az RB5 ellenállással +5V-ra van húzva, gombon keresztül van rákötve”
Már össze is raktam a 16F876-al watt villogtatóját. Működik...
Viszont az nekem így kezdőként paradox, hogy ez egyből elindul, míg a 16F874A 4-5 másodperc múlva kezdett csak villogni...
Hali!
Az akkus dologra visszatérve szeretném kikérni a véleményetek! Találtam egy helyes kis töltőmodult: LINK Mennyire életképes és veszélyes az a dolog, hogy a pic folyamatosan akkuról megy, amit közben a linkelt modullal folyamatosan töltők ??? Kell ilyenkor plusszba valami a kapcsolásba? Biztosíték, valamilyen stabilizátor... ? Ha valaki tudna benne segíteni, nagyon megköszönném! Üdv.
Bocs, rosszul fogalmaztam. Állandóan fel van húzva, a gomb a föld és a láb közé van téve. Vagyis, ha nyomom, akkor lesz 0 a pic lábán, különben 1.
Kondim itt sajna nincs, nem tudom kipróbálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |