Fórum témák
» Több friss téma |
Azt amit leírtál, azt bármelyik márkás 350W-os, vagy afeletti tápegység vidáman elviszi, a 600W teljesen felesleges. Egy tápegység akkor működik a leghatékonyabban, ha a névleges teljesítményének a 75%-án dolgozik (nézd meg a 80+ tápok specifikációját!).
Persze ha később váltani akarsz valami bika játékra való videókártyára, akkor szükség lehet rá. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
A táppal egy erősebb konfig esetén mindenképpen tervezz előre, akár éveket is, néhány ezer Ft megspórolása nem ér annyit hogy esetleg 2 év múlva újra meg kelljen venni egy drága tápot.
Nekem asztali gépből kettő van, az egyikben egy AMD 5300 proci van, nincs VGA csak a proci IGP-je, ez a munkagép, és 6 éve megy egy olyan noname táppal ami új korában 5500Ft volt. Nincs nagy teljesítményigény, a táp hideg levegőt fúj ki. A másik az "erőgép", ebben egy AMD5800 van, egy ideig ez is önmagában ment, de mostanra kevés lett így vettem mellé egy RX550-et. Izmosabb VGA-t akartam de nem mertem a fogyasztás miatt, pedig ebben egy 600W-os Chieftec táp van. És utólag nézve jól is tettem, mert ez a táp azzal a plusz 50W-tal (ennyit eszik a RX) már meleg levegőt fúj ki hátul. Tehát könnyen megeshet hogy 100-125W plusz terheléssel már ez a táp sem tudott volna megbirkózni, vagy ha mégis, jelentősen rövidítette volna az élettartamát. Ebben is 6 éve megy a táp. Most értem oda hogy mindkét tápot szét kellene szedni, és ESR mérővel átmérni az összes kondit, megelőzendő egy esetleges galibát.
Sziasztok!
Kellene egy Dell L235P-01 tápegység belsejéről fotó, mert szétpukkadt egy 8 lábú jószág benne. Ez egy fekvő Optiplex 780-as masinában dolgozott. Előre is köszönöm!
Bugyuta kérdés:
DELL NSW24431 laptop töltő. Szerintem ilyen, de nem akarom szétszedni: DELL nsw24431 charger schematics Három pólusú koaxiális csatlakozója van. A kábel is három eres, ebből a belső ér megy a "tüskére", a másik kettő pedig koaxiális sodrott "harisnya". Ez utóbbi kettő "elektromosan egyben" van (azaz rövidzár/össze van kötve a töltőben). Mivel nem akarom szétszedni, ezért próbálom kitalálni, hogy melyik árnyékolás mire szolgál. Józan ész szerint a legkülső tényleg csak árnyékolás, és a középső harisnya a fő áramvezető. Vagy van valami "furmány"?
Nem PC táp, de hátha tud valaki segíteni ...
A régi Commodore C64 számítógép "kocka" tápegységét hogyan lehet szétszedni ? Ragasztott, "pattintós" vagy rejtett csavarokkal van összefogatva ?
Ki van öntve gyantával, nem?
Pattintós, legalábbis egy idő után. De teljesen ki van öntve, úgyhogy kár vele vesződni.
Sziasztok!
Nagy meglepetésemre ma nem tudtam bekapcsolni az asztali gépemet, sosem történt még ilyen. Mivel nem világít az alaplapon az a LED ami a táp bekapcsolása után világítani szokott, így megvolt az első gyanúsított. A táp egy 4 éves Seasonic SSR-550RM, egészen eddig semmi baj nem volt vele. Kiépítettem, látszólag minden rendben van, megpróbáltam bekapcsolni a PWR_ON vezeték földre húzásával, de semmi életjelet nem mutatott. Kérdésem az lenne, hogy van-e még más egyéb módszer egy halottnak vélt táp tesztelésére, valami trükk a feltámasztására vagy ez elég meggyőző bizonyíték? Az elmúlt kicsit több mint fél évben a PC egyáltalán nem volt bekapcsolva, a táp viszont igen, és feszültség alatt is volt. Közben volt 1-2 áramszünet, de ez még a nyári viharos időszakban volt. A gépet az elmúlt 1 hónapban gond nélkül használtam majdnem minden nap. Lehet ennek köze a táp halálához?
Vannak tápok amik érzékenyek a pillanatnyi áramszünetekre. Áramtalanítás után viszont újra üzemelnek. Terhelés nélkül a tápok zöme nem indul. Meg tudod mérni, hogy a StBy 5V meg van-e. Kösd vissza és próbáld meg...hátha!
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Nagy rá az esély hogy a segédtápja megadta magát. Le kell választani a tápról, megtáplálni labortápról (ha van) 320V DC-vel és lehet méregetni. A kondikat is átnézném, bár 4 év az még nem olyan hosszú idő hogy kiszáradjanak főleg ha nem sokat ment.
Idézet: „...Mivel nem világít az alaplapon az a LED ami a táp bekapcsolása után világítani szokott” Az biztos, hogy a készenléti 5V nincsen meg. Ez még lehet akár NTC vagy biztosítékhiba is, vagy az egyenirányító diódahíd valamelyikének a szakadása. Át kell mérni először a primer oldalt - ha ott minden jó akkor a segédtáp puffere, illetve az ott lévő dióda a gyanus. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
Köszönöm a sok tippet, meg lett vizsgálva a táp és valóban a segédtáp volt a ludas, elszállt benne az IC, magával rántott 1-2 ellenállást is. Mondhatjuk hogy viszonylag olcsón megúsztam.
Sziasztok!
Van egy Gigabyte GE-G700A-C1 PC tápegységem, csak a harmadik negyedik bekapcsolásra indul el, az első három próbálkozásra lenyomja a fi-relét. (egyébként amikor bekapcsol és működik, nem produkál semilyen hibát) Nem szeretném hogy később magával rántsa konfigot. Valaki találkozott már ilyen tünetekkel? 'remélem ír valaki, eléggé halott a topik'
Ott valami egészen más baj lehet ...
Egy táp nem húzhat át a védőföld felé - meg semmi sem, ha jó. Viszont ha csak többszöri próbálkozásra indul csak, nézd meg a tápegység panelját, nincs-e valahol megégve. Egy elszenesedett panel már produkálhat ilyesmit ...
Szia. Elnézést a félrevezetésért, mint kiderült az említett "fi-relé" valójában kismegszakító automata.
Nagy a valószínűsége hogy ez a kismegszakító van 'kinyúlva'. Már megvettem az utódját. Egyébként a tápegységet szétszedtem, szivárgás a védőföldfelé nincs, 'amperszag'-ot nem észlelek, nyáklap rendben, feszültségek megvannak. Ha lessz időm, visszarakom a tápot, és kicserélem a kismegszakítót, remélem jó lessz. Köszönöm a segítséget.
Sziasztok!
Van egy ilyenem és szeretnék egy több feszültségű tápegységet mellé, amivel ezt is meg tudom hajtani. E mellett léptetők lennének még a tápon és egy BBB, tehát 5V, 12- maximum 13V és valami nagyobb feszültség 36V-ig kellene. Alakított már valaki ATX tápot ilyesmire?
Sziasztok! Tudnátok segíteni?
Atx 24 pólusú táp minden lábán a megfelelő feszültséget mérek, zöld földre kötve ventilátora elindul, de a gép nem csak a hdd lámpa világít amig a zöld - gnd át van hidalva. Alaplap hiba vagy tápegység hiba szerintetek?
Sziasztok,
Elém került egy régi Enermax PC táp, amit szeretnék megjavítani. A tápegység egész konkrétan pont ilyen. A probléma az vele, hogy a primer körben lévő power mostfet zárlatos lett minden irányban, és eldurrant a fenti linken található képeken az R20 és R21-es ellenállás. A mosfetet és ellenállásokat kicseréltem, de se kép, se hang. Majd elkezdtem méricskélni, hogy valami képet kapjak egyáltalán arról, hogy meddig jut el a feszkó. Erre - bár szerintem nem csináltam rövidzárat - újra felrobban - szó szerint - a fent nevezett 2 ellenállás. A biztosíték 8A-os, de az teljesen épp maradt. Egyenirányító, diódák, ellenállások, tranzisztorok - minden amit meg tudtam mérni - elvileg jók benne. A szintén a linken említett PWM vezérlőn nem tudom leolvasni a feliratot, így nem tudom, hogy az is egy az egyben ugyanaz a típus -e. Minden esetre azon sem tudok mérni rendellenességet. Úgy gondolom, az R21-es 51Ohmos ellenállás valami current sensor lehet, de nem vagyok benne biztos. Arra tippelek, hogy valahonnan elég nagy túláramot kaphat, de nem értem, a biztosíték miért marad mégis épp. Van esetleg ennyiből valakinek tippje, hogy merre érdemes tovább menni a hibakereséssel? Előre is köszi!
Mielőtt ismét eldurrantasz egy szettet, köss a 230V-al sorba vele kb 100W izzót.
Próbálj fet nélkül méricskélni...
Hátőőő.... Erre akár azt is mondhatnám, hogy "nem hülye ötlet"...
Köszi! Megnézem a hétvégén!
Üdv!Egy kérdéssel fordulok a hozzáértőkhöz.Van egy Codegen 400w és egy Lc power tápegységem ,melyiket használhatnám ha egy HD6670 tápcsati nélküli vga kerülne a konfigba.Nagyon kockázatos lenne?
Jelenleg a Codegen hajt egy Asus P8H61,4gb ddr3 ram,i3 2100,2db hdd-t.2db 12cm rendszerhűtőt.Az lc powert fotóztam.
Hello!
Amíg működnek, nagyjából mindegy hogy melyiket használod. A ráírt specifikációkat egyik sem tudja, ráadásul a közvetlen rövidzárvédelmen kívül semmi más védelemmel nem rendelkeznek. Tehát amíg nincsen baj, addig semmi baj. Viszont bármilyen hiba esetén elvihetik akár az egész belsejét a gépnek!
Köszönöm a gyors segítséget.Vettem egy fsp 350 60 apn tápegységet amivel elmegy,viszont nem tudom milyen védelmekkel van ellátva.Valaki tudna írni róla?Mert én nem találok a védelmekről infót.Köszönöm
Ez egy megbízható, jó tápegység.
Features: High Efficiency (up to 85%) Active PFC (>0.9) ATX 12V v2.3 Low noise (≤30.9dB) Low ripple & noise OVP, OCP & SCP protection Minden szükséges védelem benne van, csúcsban 400W-ot is tud. Nem lesz vele gondod...
Üdv mindenkinek !
Egy kis segítséget kérnék ... Hozzám került egy - valamilyen - szg. táp. Nem egészen a szokásos a kimeneti oldala, csak alaplapi(?) csatlakozó(k) vannak. Kapcsoló nincs rajta. Bedugva 2 szálon ( a zölden és a lilán ) +5V mérhető, a többin semmi ... A normál számítógépnél ( ha jól tudom ) a sárga +12V, fekete 0 ( vagy test - kinek hogy tetszik ) a zölddel lehet bekapcsolni, ha testre kötöm, a sötétkék -12V. Van még rajta - a már említett - lila és egy szürke vezeték. Fekete 6 szál, sárga 5. A kérdésem az lenne, hogyan tudom bekapcsolni - ha valaki ismeri ezt a fajta tápot .
Hello! Ezzel lehetne kezdeni a kutatást...
Amelyiken pár tizeddel kevesebb Feszültség van, (a zöld), testre kötésével indul a táp.
Köszönet mindazoknak, akik próbáltak segíteni. De a megoldást máshol találtam meg -> a dobozban ...
Miután az ötletek nem váltak be ( nem indult a szerkezet ), lesz ami lesz szétszedtem, hátha okosabbak leszünk. És láss csodát, a panelra rá van írva mi-micsoda. ( Nem nagyon bíztam a dologban, de veszíteni valóm nem volt. ) Megosztanám az így szerzett tudást, hátha másnak is a kezébe kerül egy ilyen szerkezet ... Nos, a zöld vezetéket a mellette lévő szürkével kell összekötni és teljesen zajmentesen indul is. A ventillátor nem zörög, a tekercsek nem ciripelnek - egyszerűen JÓ !!! ps. Azért látni, hogy kínai. Nekem úgy tűnik, hogy a fele alkatrészt kispórolták belőle. Vagy csak egy " erősebb " szerkezet " kistestvére " lenne ?
Üdv
Mivel lehet helyettesíteni egy tápegység transzformátorát? Cserélném a Xepex E140166 SPB-6-ot, de nem igazán kapható és adatot se találok róla. Vagy ezek eldobható dolgok, ha ilyesmi tönkremegy, maximum egy bontott készülékből lehetne másikat szerezni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |