Fórum témák
» Több friss téma |
Rövidhullámú szuperregeneratív rádiónál használtok földelést. Az enyém jó érzékeny nélküle de vele sokkal jobb, de azt is tudjuk a szuperreg sugároz is és a földelés azt erősíti.
Supreggel hosszúhullámon nincs tapaszttalatom, regen-el középhullámon
azt tapasztaltam ha ráteszem a földelést is leesik a gerjesztés mértéke, csökken a szelektivitás, és az erősebb adók még hangsúlyosabbak lesznek.
Földeleés nélkül is megy RH 5-10MHz de földeléssel hangossab, szelektivitás míndig jó. Csak nem aakrok túlságossan sugározni.
Melyik kapcsolást javasolnád megépítésre, ami rövidhullám, és supreg?
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2019
Sokáig kisérleteztem. Ez maradt meg, majd lessz videó is. Ez más hullámokra is jó. 10-15mA fogyaszt. A hangolásnak jó áttétel kell nekem az 1 a 3 hozon is át repül az álmáson ha nem vigyázok.
Lehet ez a kép jobb
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2019
Köszönöm !
Ugye, ha az első tranzisztoros részt megcsinálom, az már működik magában, erősítőre kötve?
Ha a második kondi is forgó jobb a hangolás. Ez az eredeti ötlet ezt fejhalagtón használtam 500 ohmoson. Én direkt akartam a hagyományok miatt egy tranzsztoros erősítőt neki de ment pc hangszóróval is. Mivel csináltam egy videót, ami nem túl jó és az oldalán van a hangszóró kicsit halk dolog lett de a hanganyag egy részét feltöltöm. Amikor működött a cucc a doboz össze volt rakva. Kérdés kell e előerősítő, a znélkül is ment.
Amint lehetőségem lesz rá, összerakom.
Köszi a rajzokat!
Sziasztok. Érdeklődnék hogy a TA7642 ic mekkora sávszélességet visel el? Mármint mekkora frekvenciák vételére alkalmas ez a típusú ic?
Válaszokat előre is köszönöm.
Középhullámra tervezték de megy rövidhullámon is,én használtam KF ,ra is egy rövidhullámos konverterrel.
De ez valójában egy egyenes vevő úgy nézem. Milyen egy ilyennek a szelektívitás és érzékenysége?
Én rövidhullámon használnám, ezért is a kérdés.
Mit akarsz fogni milyen érzékenységgel?
Többnyire 1-7Mhz között szeretném használni, már ha elég érzékeny hozzá (Egerben nem a legjobb a vételi arány sajnos).
Az én rádióm 5-10mhz megy de variálható a tekercs es a kollektor emiter kondenzátor így halgattam már KH-is. De 10m antennával megy. Feljeb az az ultraaddion rajz. De a visszacsatolt is jó lehet.
Eger , hegyvidek ... setalj ki a legkozelebbi hegytetore es huzzal ki egy longwire-t.
A kertben van egy antenna, ugyan nem méretezett (a szovjet katonai rádióantenna huzal /zöld/) 45 fokban és 4,5 méter magasságig megy fel. Tudnék nagyobbat is telepíteni de félő abba már beüt a ménykő.
Tudnod kell, hogy ha olyan antennát telepítesz, amely alapból nincs földelve, földelő csatlakozóval, késes kapcsolóval kell ellátni, azaz megfelelő villámvédelemmel kell ellátni.
az a "katonai LW" csak ideiglenes, alkalomszerű használatra való. Ha állandó használatra telepíted, megfelelő villámvédelemmel kell ellátni, villámvédelmi föld kiépítésével, szikraközzel (villámvédelmi patron) késes földelő kapcsoló stb. Az antenna akkor antenna, ha minél távolabb van a környező zavaró tényezőktől, természetesen annál inkább érzékeny a mennykőre.
Sajnos nincs lehetőségem "távolabb" telepíteni, viszont megfelelő patronos villámvédelemmel akkor szerintem még a mai napon ellátom. Késes kapcsolóm van valahol itthon azt megkeresem szintén.
Bocsánat, de ezt írtad:
Idézet: „Tudnék nagyobbat is telepíteni de félő abba már beüt a ménykő.”
Magasságra értve, sajnos hosszon alig tudnék változtatni (170m2 a kert , és csak ott ahol az antenna van ott nincs épület körülöttünk. )
Villanyoszlop nem játszik? Ahhoz nem kell építési engedély.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2019
Egy fa van az udvaron. Ahhoz is rögzíthetek? (Telefonvonal oszlop).
Akkor talán már valamivel magasabb lesz. Aztán ha elkészülök az antenna bővítéssel, akkor viszont jöhet a rádió amit ráakasztok...
Attól függ, kié a fa telefonoszlop. Műszakilag megfelel, de jogilag tisztázni kell. Attól, hogy a udvarodban van, még nem biztos, hogy a tied.
Ha nem akarsz kevergetni, tedd rá az antenna végét, a tulaj pedig ha nem tetszik, majd szól. Addig is van egy rendes(ebb) antennád.
Az én házam kap róla vonalat de nemtudom enyém-e
Tudod, ezzel az a baj, hogy közmű. Még ha veled vetették meg akkor amikor lerakták, akkor is a szolgáltató tulajdona, hasonlóan mint a víz, gáz, csatorna hálózatnál van. A villanynál kissé bonyolultabb, de lényegében ott is hasonló a helyzet.
Nem veletlen mondtam a hegyet , dombot... talan ott kisebb az elektroszmog mint a varosban
SOTA aktivatorok kozul sokan ezert mennek ki a varosbol ... mert kisse ccsendesebb kisebb a savzaj.
Akkor csak úgy fog menni ha hozzáraksz egy keverőfokozatot ,nagyon jó a RH konverter amit rá lehet kötni a KH bemenetelre de csináhatsz belőle szupert is ha van egy 455 kerámia szűrőd. Akkor egy hagyományos keverőfokozat kell hozzá RH-ra hangolva Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2019
455-ös szűrőm régebbi CB-ből van az is megfelel (műanyag házas) ?
Még tanulgatom a rádiózás pontos működését. Alak rádiókapcsolásokat többnyire nagy sikerre csövekkel építettem így már van minimális tapasztalatom a betartandó szabályokról. |
Bejelentkezés
Hirdetés |