Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Tegnap este sikerült a 2 tápból összehozni a +/- -os tápot. Egyenirányítás után +/- 8,5 V marad. A pozitív ágba tettem egy 2200-as puffer kondit. Nem tom' miért. Inkább kiszedjem? Ha bekapcsolom a mutatók kitérnek maxra, aztán visszább mennek, de a 100k-s potival nem tudom nullázni a műszert. Az egyik oldal 50-nél a másik 20-nál áll be. Ha nincs rajta jel a mutatók néha akkor is mozognak. Egy magnó fejhallgató kimenetéről adtam neki jelet, akkor szépen "táncoltak" a mutatók. Van ötletetek mi lehet a hiba? Köszönöm! Üdv.: Don
Hello!
- Talán azt a tápot lerajzolhatnád, mert elég ködös a dolog. - Mérhetnél feszültségeket GND ponthoz képest, hátha okosabbak lennénk. - Ha maguktól is mozognak, az elég érdekes, esetleg kondi fordítva van bent és/vagy szivárog. - Ha nem tudod nullázni, akkor vagy nem szimmetrikus a táp, vagy valami káosz van. üdv! proli007
Hello!
A táp 2 db gizda fix 9V-os kis adapter táp. Párhuzamosan kötve a 230V-ra, a kimenet 2 graetz-re kötve. A két graetz pozitív és negatívja össze van kötve ez a föld. Ez egyiken szabadon maradt a pozitív ez a +9V a másikon meg a negatív maradt szabadon ez a -9V. És káosz... az van abban a dobozban.
Hello!
De ha az adapter, csak váltófeszültséget ad, akkor nem csak egyenirányító kell, hanem pufferkondi, mint a plusz-on, mert akkor brummogni fog az egész bánat. Amúgy ennek az áramkörnek, illene jól szűrt és esetleg stabilizált feszültséget adni, mert a 3mV érzékenységgel, bármit bárhonnan össze szedhet, és már mutat is! üdv! proli007
Sziasztok!
Ismét segítséget szeretnék kérni, mert a haverom feladta a hiba keresést a műszeren. Eddig a műszert nem tudtam nullázni, de a mutatók szépen mentek. Volt egy hibásan bekötött puffer kondim a pozitív ágon. Tulajdonképpen sorosan kötöttem be . A kondit kiszedtük van + 8,2 V és -8V a tápon. Az egyik műszer kiakad maxon a másik nullán áll. Jelre egyik sem reagál. A 100K-s poti két oldalán mindkét műszeren megvan a táp (+8,2V -8 V). A FET-nél lehet a gond. A nullát mutató oldalon 0V a kiakadt műszer oldalán 3,4V van az S és D lábon is. A c2 1μF-os kondin is 3,4V van a lenullázott oldalon semmi. R3 15k-s ellenálláson nullás oldalon 0V kiakadt oldaon 3,4V. BC558 E lábán mindkét oldalon 0,6V van. q3 BC 549 E lábán mindekét oldalon 0,6V van. Viszont a egyik műszersem megy... Van ötletetek, hogy mi lehet a gond? Bár tudom így látatlanban elég nehéz. Köszönöm! Üdv.: Don
Szia!
Külön kellene választani a két erősítő fokozatot. (Nem a két oldalra gondolok, hanem a Q1 előerősítő és a Q2-Q3-Q4 műszeres fokozat áramkörére.) A C2 kondi Q1 felé menő lábát ki kellene emelni. Alapvetően, innen is lehet vezérelni a kivezérlésjelzőt. (GND és a C2 baloldali lábáról.) Ha kiemelted. akkor a Q1 felöl már nem érkezhet jel a műszeres fokozatra. Nézd meg, hogy a kiakadt fokozat vissza tér-e nullára. Kicsit össze keverted a méréseket, célszerű lett volna külön-külön tárgyalni. Előerősítő fokozatban: Az előerősítő fokozatnál, a 3,4V DS feszültség megfelelő lehet, de a nulla volt nem. (az "input" bemenet, nem lóghat a levegőben, annak vagy a bemeneti osztón keresztül, vagy egy ellenálláson keresztül a GND-re kell csatlakozni, különben Q1 nem kapja meg a munkapont beállításához szükséges 0V (egyen) Gate feszültségét) Azt írod, hogy: Az előerősítő fokozatnál, a Q1 DS feszültsége 3,4V Az R3 ellenálláson is 3,4V van és a C2 kondin is 3,4V van. Ez ellentmondásos. Az tápáram, átfolyik az R3 ellenálláson, a Fet DS csatornáján, és az R2 ellenálláson keresztül a GND-be. Ezen a három eszközön eső feszültségnek ki kellene adni, a tápfeszültség +8,2V-ját. Ut=UR3+Uds+UR2 Ha az R3-on 3,4V van, akkor azon 0,226mA áram folyik. Tekintve, hogy az R2-őn is ugyan ez az áram folyik át, az R2-őn 2,26V feszültségnek kell lenni. Viszont azt írod, hogy a DS között is 3,4V feszültséget mértér. 3,4+3,4+2,26=9.06V ami közel van a 8,2V táphoz. minden esetre ellenőrizzed méréssel, mind két fokozatban. (A Gate és GND között nulla voltnak kell lenni) A C2-őn, viszont nem lehetne 3,4V. AZ R5 ellenálláson csaka Q2 bázisárama folyik, így az R5 ellenálláson alig eshet feszültség. A GND-hez mérve, ez kb. -50..-100mV lehet. (Tehát még negatívabb is a feszültség, mint a GND) A C2-őn a Q1 DS feszültség, az R2 feszültség, és az R5 feszültségesésének összege mérhető. Azaz 3,4V+2,26V+0,1V= 5,76V és nem 3,4V. Ellenőrizni kellene R5-ön a feszültségesést, bekötött és kikötött C2 esetén. Nem lehet különbség. A C2 kondi, eredetileg egy jó minőségű polarizálatlan kondinak kellene lenni. De ha ez elkó, akkor mindenképpen tantál kondi kellene, és + lába a Q1 felé. A másik előerősítő fokozatban, a DS feszültség nulla. R3-on eső feszültség is nulla és a C2 kondin is semmi fesz nincs. Tehát a Q1-en nem folyik át áram. Ez csak akkor lehetne, ha R3 felső lába, nem kap tápfeszültséget. (R2-őn meg sajnos nem mértél) A műszeres fokozatban: Q2 bázisában (R5-ön) kb. 0V..-1V mérhető (Q3 bázisában, ugyan annyi) Q2 és Q3 emitterében, -0,7V (R7 ellenálláson -Ut-0,7V azaz 8-0,7=7,3V) R6 ellenálláson 0,65V R8 ellenálláson közel a minusz táp mérhető. (de max. -Ut+1,4V a híd két diódájának nyitófeszültsége) R4-en VR1 középállás mellett, nulla volt. Nullázó áramkör: A Q2 munkapontjának beállításához, az R5 elllenálláson kb. 2uA bázisáramnak kell folyni (béta függő) Ugyan ez van a Q3 bázisáramánál, de az a műszerem folyik át és kitéríti azt. Ezért ezt a munkaponti áramot, az R4 ellenálláson keresztül bizosítjuk. Helyes beállítás esetén, csak az R4-en folyik át a 2uA áram, és a műszerre nem jut semmi, tehát alapesetben nullát fog mutatni. Ilyenkor az R4 ellenálláson közel 1V feszültség fog esni. Helyes működés esetén, a műszeres áramkör egyenáramú erősítése egyszeres. Viszont C3 zárlata esetén, magy lesz az egyenáramú erősítés, így a műszer akár szögre is mehet. Célszerű próbára C3-at kivenni. Váltót mérni nem igazán fog az áramkör, de a műszer nullbeállítása ellenőrizhető. Ha elég érthető, kb. ezeket kellene ellenőrizni. üdv! proli007
Hello
Egy régi kazóban találtam két analóg kivezérlésjelzőt. Végig olvastam a topikot, de nem igazán tudtam eldönteni hogy melyik kapcsolást sikerült megépíteni és melyik működött jól. Csatoltam a képet, kicsit poros meg ragacsos de majd letisztítom, arra gondoltam hogy kék LEDes megvilágítással jól nézne ki ! Olyan rajzot keresek amelyet már valaki megépített azaz nem csak elvileg működött! Kösz előre is!
Szia proli007!
Kiemeltem a C2 kondi lábát, ahogy mondtad. így sikerült lenullázni a műszert. Egy kis kék polarizálatlan kondi volt, de kiforrasztásnál sikerült kinyírnom. A forrasztás sem az erősségem, a bontás meg végképp nem. Próbáltam mérni ott, ahol írtad: R3-on 3,4V ; 0V. R2-n 0V ; 3,2V FET Gate és GND között 0V ; 0V C2-n 0V ; 3,4V R5-ön 0V ; 0V Q2 bázisán -0,3V ; -0,3V Q2 és Q3 emitterén -0,6V ; -0,6V R8-on -7,5V ; -7,5V R4-en 0,03V ; 0,03V Mégegyszer átnéztem, hogy tranzisztorok lába ott van-e ahol kell. De nem találtam hibát. Viszont a műszer meg sem mozdul Szerinted fog ez valaha működni? Vagy keressek egy ennél is egyszerűbb kapcsolást és próbálkozzak azzal? Köszönöm a sok segítséget! Üdv.: Don
Szia!
Nem világos, hogy a mérőpontokhoz leírt két értéket hogyan kell értelmezni. A méréseket a földhöz képest végezted, vagy az alkatrészen: pl. amikor az írod, hogy R8-on -7.5V, akkor azt az R8 két lába között méred, vagy R8 egyik lába és a föld között? Ha R8 két lába között mérsz 7.5V-ot, akkor az jó is lehet, úgy tűnik inkább, hogy a FET-es bemeneti fokozattal lesz gond. Azt írod, a C2-ket kiforrasztottad. Akkor hogy mértél a C2-n feszültséget? Vagy a helyükön méred ezt, kiforrasztás után? Ha a C2-t kiforrasztottad, és úgy lehet nullázni a műszert, akkor meg lehetne próbálni a Q2 bázisára jelet vezetni. Mondjuk ha csak simán megfogod kézzel azt a pontot, akkor arra nem tér ki a műszer? Esetleg valami jelforrásból egy pártíz k-s soros ellenállással és egy párzsáz nF soros kondival odavezetni jelet. A FET-es bemenet kb. 15x-ös erősítést ad, 3mV érzékenységnél ezt elhagyva 45mV érzékenység adódik, ami még mindig bőven elég a kivezérlésjelzéshez.
Szia Szilva!
A méréseket a föld és a mérőpont között csináltam. A bemenetet pedig földre kötöttem. Azért van két érték, mert van bal és jobb csatorna, ami egy panelon lett megoldva. C2-t a kiforrasztás után a bent maradt lábon mértem. A többit csak otthon tudom kipróbálni... THX!
Szia!
Még jó, hogy Szilva rákérdezett. Tényleg kissé következetlen vagy és ezzel nehezíted a dolgot. Maradjunk abban, ha azt írod, hogy R2-őn, akkor az tényleg az R2 két lábán mért feszültség legyen. Mivel az ellenállásoknak nincs lábjelölésük (kivétel nálam ) ezért ha mérsz valahol, a GND-hez képest, akkor az ellenállás helyett, mondjuk a félvezető kivezetését nevezd meg. pld.: R3 helyett, mond azt, hogy Q1-D (Drain) Kivétel, mint pld. az R2, ahol az egyik láb a földön van. De az alkatrészek zömének egyik lába a tápfeszen van, így nincs nehéz dolgunk! Ha azt írjuk, hogy Uds, vagy itt Q1ds akkor a Fet Drain Source feszültség különbségére gondolunk. A műszer pozitív lábát mindig az első betüvel megjelőlt helyre tesszük. (itt pld. ez a Drain, és a negatív műszerláb a Source-ra kerül) Tehát kissé korrektebben, mert így nem keveredünk ki ebből az egyszerű áramkörből soha. (Egyébként jobb lett volna, egyidőben az egyik oldallal foglalkozni, mert nem vagyok biztos, hogy nincs-e keveredés.) Kiemeltem a C2 kondi lábát, ahogy mondtad. így sikerült lenullázni a műszert. Akkor váltófeszültség jött az előerősítő fokozatból, tehát a műszeres rész működik.(De nem írtad, hogy melyik oldal volt.) Egy kis kék polarizálatlan kondi volt, de kiforrasztásnál sikerült kinyírnom. A forrasztás sem az erősségem, a bontás meg végképp nem. A kondi típusa jó volt. Miért nem használsz kiforrasztó szalagot? Próbáltam mérni ott, ahol írtad: R3-on 3,4V ; 0V. R2-n 0V ; 3,2V Itt ellentmondás van! Baloldal: Mert bárhogyan is mérted az R3-on a feszültséget, ha azon volt feszültségesés, akkor a Fet Drain-Source és R2-őn áram folyt. Akkor miért nincs feszültségesés az R2-őn? Hova folyt az áram? Esetleg nem jól van bekötve a Fet? és az R1 felé folyt le? Jobb oldal: Ha a Q1-Drain-en nincs feszültség, nem folyhat áram a Source-ben. Vagy ha R3-on mértél nulla feszültséget, akkor sem folyt a Q1-en áram. Honnan van akkor R2-őn 3,2V? FET Gate és GND között 0V ; 0V Végre valami jó hír! (De akkor hova lett a Drain árama a baloldalon?) C2-n 0V ; 3,4V Ez a mérés, mintha fordítva lenne. Hiszen C2 az R5-ön keresztül a földön van, tehát ugyan akkora feszültségnek kellene rajta lenni, mint Q1-D-n. (Az előbb R3-on pont fordítva írtad a jobb és baloldalt.) R5-ön 0V ; 0V Ez érdekes, mert a következő mérésnél már a bázisban -0,3V-ot írsz. Q2 bázisán -0,3V ; -0,3V Ez a hihető eredmény. Q2 és Q3 emitterén -0,6V ; -0,6V Kicsit kevés, mert ha a bázisban -0,3V van, akkor az emitteren ennél még -0,65V-al nagyobbnak kell lenni. Azaz -0,95V körül van a helyes eredmény. R8-on -7,5V ; -7,5V Ha tényleg az R8 két lábán mérted, akkor ez akár jó is lehet. R4-en 0,03V ; 0,03V Itt azért lényeg lett volna, hogy tényleg az R4-en és a poti középállásában mérted. De ez is jó lehet. Mégegyszer átnéztem, hogy tranzisztorok lába ott van-e ahol kell. De nem találtam hibát. Oké! Viszont a műszer meg sem mozdul Jó, de mire nem mozdul meg? VR1 változtatására? Bemeneti jelre? És C2-őt bekötötted? és hova adtad a jelet? Ezek a körülmények a "nem mindegy" kategóriába tartoznak. Szóval a peremfeltételeket deffiniálni kell, ha az ember mér, vagy kijelent valamit. Egyébként, pont úgy van, ahogy Szilva írta, ha C2-höz hozzá nyúlsz, akkor már is kalimpálnia kell! Szerinted fog ez valaha működni? Naná! Vagy keressek egy ennél is egyszerűbb kapcsolást és próbálkozzak azzal? Ennél már csak a zseblámpa egyszerűbb, de tud az is "nem működni". Viszont nem mértél R6 és R8 ellenálláson. Pedig nagyon úgy néz ki, hogy a műszeres résznek működni lellene. A Fet-es előerősítőnél van valamilyen bánat. Valami képet is feltehettél volna, hogy megnézzük, nincs-e valami egyszerű bánat. És azt sem írtad meg, hogy milyen tranyókat és Fet-et használsz. üdv! proli007
Szia Zoli!
Hát az könnyen lehet, hogy ezért mér ilyen össze-vissza dolgokat. De ezek az egyszerű Fet-ek, nem olyan döglődősek. Legfeljebb az eredeti paraméterek kissé elmásznak, ami egy ilyen "igényes" kapcsolásban nem jelent problémát. üdv! proli007
Nem olyan kritikus az a dolog, ezek J-FET-ek, nem MOSFET-ek, ezek fogdosás miatt nem fognak tönkre menni. Az való igaz, hogy a bemenetet földelni kell, ha nincs rajta a bemeneti osztó, de emlékeim szerint ez korábban többször is elhangzott, még a megépítés előtt, nem csak a hibajavítás során.
Mondjuk kis áramkorlátozással hangszórókimenetről meghajtva ki lehet ütni. Esetleg a forrasztásnál túlhevítéssel, ilyesmivel. Arra tényleg nem emlékszem, hogy meg lett volna említve, milyen FET került oda, de ha már itt tartunk, én a sajátomban BF245A-kat használtam. Tranzisztorok helyett pedig jó akár a BC182-212 is, ha jól emlékszem, nálam BC546-556 lettek beépítve.
Sziasztok!
Van egy egyre erősödő gyanúm, hogy a probléma gyökere egy rosszul beforrasztott tranyónál lehet. És ez nem csak azért fordulhat elő, mert totál láma vagyok az elektronikához, hanem mert pl. ma "végső elkeseredésemben" leszedtem 3 adatlapot a FET-hez. Na a 3-ból 2 egyforma és a 3. totál fordított lábkiosztást írt. Ezért aztán már nem tudom, hogy mi hogyan van jól... A FET BF245C-vel lett helyettesítve, a tranyók BC558 és BC546. Ha a 2 adatlap jó és a 3. a hibás, akkor a FET pont fordítva csücsül a helyén.
Sziasztok!
Hogy egy kicsit szinesedjen a dolog, egy kicsit csavartam a rajzon. (piros vezetősáv, egy huzal átkötés. - A differősítőnél is Fet-eket alkalmaztam, hogy a műszer alapárama elhanyagolható legyen. - Egytápfeszesre alakítottam a kapcsolást. - A végfokozatban áramgenerátort alkalmaztam, így akér 500uA-es műszert is alkalmazhatunk. - 150uA-es műszerrel, poti középállásában, kb 5mV az érzékenység. De ha a forrás kondiját kivesszük, akkor kb. 10mV és ha az egész előerősítőt kihagyjuk, akkor kb. 100mV. (R2 helyére is 1Mohm-ot teszünk, és a Gate-Drain lábak helyét összezárjuk.) - C3 helyére, célszrű tantál kondit tenni. - A Fet-eket érdemes összeválogatni. a Gate és a Source lábakat a GND-re kötve, megmérhető a Drain-ben folyó áram. A két közel egyformát tesszük a differősítőbe, a legnagyobb áramút a kimeneti áramgenerátorba, éa a legkisebbet előre. - Ha a Q1 Drain feszültsége nem 6V, akkor a forrásban lévő ellenállás változtatásával módosítható. - Érdemes alkatrész oldalon megtartani a fóliát és a GND-hez kötni. Akkor kevésbé lesz zavarérzékeny az 5mV-ra végkitérésbe kerülő műszerünk. üdv! proli007
Szia!
Ez tetszik. Kipróbáltad a valóságban is, vagy esetleg szimuláltad valami progin? Az offsetállítás lehetőségét teljesen kiírtottad, ha jól látom. Ennyire felesleges lenne?
Szia!
Összedugdostam próbapanelen. A műszer alapárama 0,8uA alatt volt, ami egy kivezérlésmérőnél nem számít. Egyébként is ez az érték, alég állandó, így egy "normális műszernél", akár a nullállítóval kiegyenlíthető, ha zavar. Egyetlen gyenge pontja, hogy az első fokozat munkapontja függ a Fet paramétereitől, de a forrásban lévő ellenállással beállítható. Nagyjelű átvitele elég jó, kb. 0,5us felfutással viszi át a négyszögjelet. Az alapötletet jónak láttam, és úgy gondoltam, lehet rajta kicsit javítani és egyszerűsíteni. A nyákot, meg csak összetekertem, mert néha látom egyeseknek az is gond. üdv! Proli007
Szia!
Köszönöm az adatlapokat! Ezek alapján úgy néztem jól vannak beforrasztva az alkatrészek... viszont nem működik. Hát felpattintom az ereimet...
Szia proli007!
Ismét csináltam néhány mérést. Most megpróbálom leírni, hogy mit hogyan mértem, hátha sikerül rájönni mi a baj. A bemenet földre kötve, de rajta van a fesz osztó is. A C2 kondi ki van forrasztva... mivel az egyiket kinyírtam, gondoltam jobb, ha kint van a másik is. C2 R5 közös pontját, ha megérintem a mérőműszerrel, akkor kitér a mutató!!! Az ellenállás két lábát mértem: Bal oldal Jobb oldal R3: 0V 5,1V R6: 0,63V 0,64V R8: 7,7V 8,9V R7: 7,8V 7,8V R5: 0,03V 0V R2: 0V 3,4V R4: 3,3V 015V Q1 D-je és GND között: 0V 3,6V Q2 E és GND között: 0,59V 0,58V Q4 E és GND között: 0,62V 0,64V De most elhoztam magammal az egész cuccot, tehát bármit tudok mérni! Nagyon köszönöm! Üdv.: Don
Szia!
Akkor ezek szerint a kiemelt C2-k mellett ha hozzáérsz a Q2 bázis-R5 közös ponthoz, mindkét csatornán kitér a műszer? A nullázó poti mindkét oldalon működik így, kiforrasztott C2-knél? Mert akkor ez egy nagyon jó hír, ezek szerint a mérőerősítők rendben vannak. A gond ott lesz, hogy a bal csatornáról ezeket írod: R3: 0V R2: 0V Q1 D-je és GND között: 0V Ha ez tényleg így van, akkor gyanús, hogy az R3 "felső" lába nem kapja meg a tápfeszt. Ezt leelenőriznéd (a GND és R3 nem C2-vel közös lábán)? Másik probléma a C-s törésű BF245-ből adódhat, a jobb csatornára ezeket az értékeket írod: R3: 5,1V R2: 3,4V Q1 D-je és GND között: 3,6V Ezek szerint a Q1 D-S feszültsége mindössze 0.2V, ami nagyon kevés egy FET-nek, gyakorlatilag teljesen nyitva van. Valószínűleg BF245A-val jobb munkapontba állna be a fokozat, ha azt nem tudod cserélni, akkor meg kellene próbálni az R2-t nagyobbra cserélni, legalább 2-3-szoros értékre a mostanihoz képest. Addig kellene játszani ezzel, amíg a FET-en 2-3V alakul ki. Persze a bemenet legyen lezárva a földhöz (az nem baj, ha nem rövidzárral, elég a bemeneti osztó is). Várom az eredményeket!
Szia Szilva!
A bal csatornán tényleg nem jutott el a fesz az R3-ig. Álmomban nem gondoltam volna... találtam 2 vékony repedést a rézen. Átfolyattam ónnal... most GND és R3 nem C2-vel közös lábán mindkét oldalon 9,5 V van. A FET-et nem hiszem, hogy ki tudom cserélni. Örülök, hogy ezt kaptam. Vicces, de itt Fehérváron csak 2 ilyen boltról tudok, az egyikben soha nem is voltak ilyen FET-ek. A hibás oldalon visszatettem a C2 kondit és a mutató most is maxon fekszik... (persze, hogy a másik oldalon nyírtam ki a kondit ) Ha egyszer elindul a cucc, akkor kukabúvárkodok neki egy normális trafót ami rendesen le van szűrve és le is stabilizálom, csak már induljon el. Köszönöm a sok segítséget holnap próbálkozom szerezni másik FET-et vagy kicserélgetem R2-t. Nem lehetne oda betenni egy potit, azán azt lehetne tekergetni? Üdv.: Don
Hello!
Na végre jó az irány, amin Szilva elindított, de az Istenért közben ne dugdosd a C2-ket sehova, mert kezdheted előlről. :no: Egyszerre csak egy dologgal foglalkozunk. És ha valami mérési eredményeket írsz, mindig a táppal kezd. Ideiglenesen a poti is jó megoldás. Először a munkapontok legyenek jók!!!! :yes: üdv! proli007
Szia!
Ma sajnos nem sok időm volt, de leírom mire jutottam. C2 kondik kiforrasztva, bemenet a földre kötve, műszerek lenullázva, R2-t kicseréltem egy 22K-ra (hirtelen ilyet találtam itthon) Táp + 9,0V -7,8V Q1 D és GND között bal oldal: 5,97V jobb oldal: 6,02V Jól gondolom, hogy ez még mindig kevés? Mekkora ellenállást tegyek R2 helyére? Mi legyen a következő lépés? (gubiztam normálisabb tápot, gyárilag szűrt és egyenirányított, ha lesz rá időm megcsinálom a stabil +/-9V-ot) Köszönöm! Üdv.: Don
Hello proli007!
Hagytam a fenébe a régi cuccot és próbálkoztam az általad tervezettel. Asszem' nincs szerencsém az elektronikával, meg nem is értek hozzá Megépítettem, kapott egy gyári HP nyomtató tápot, stabilizálva (11,93V-ot mértem rajta), C2 kondit kihagytam, hogy 10mV legyen az érzékenysége, alkatrész oldalon meghagytam a fóliát és GND-hez kötöttem. Az összeválogatást azt nem csináltam meg... inkább nem nyektetem a FET-eket. A régiből kiszedtem a BF245C-jelűt és betettem azt Q1-nek. Lehet, hogy ez volt a baj? A műhely magnó fejhallgató kimenetéről meghajtva a bal oldal meg sem mozdul a jobb oldal lomhán kalimpál, meg néha kiakad. A Q1 D-jén 1,03V-ot mértem mindkét oldalon. Szerinted lesz ebből valaha VU meter? Köszönöm! Üdv.: Don
Hello!
A Q1 kollektorában 6V körüli értéket kell beállítani. Gyanítom, hogy a C tipussal ez nem fog menni, mert magas a zárófeszültsége és a D-S közé már nem fog feszültség jutni. Ide A-sok kellenek, mert minden munkapont más lesz. üdv! proli007
Igen, próbálj meg A-s FET-eket szerezni, mert a C-ssel csak bajlódni fogsz így.
A "régi" áramkörben azt nem próbáltad meg, hogy a FET-es fokozat megkerülésével adod be neki a jelet? A múltkor mintha már működtek volna a differenciálerősítők, a műszerek nullázhatók voltak, és a Q2 bázisához hozzáérve kitértek. Erre a bázispontra kondenzátorral a jelet bevezetve működnie kellene az egész áramkörnek, csak nem 3mV érzékenységgel, hanem kb. 45mV érzékenységgel. De egy line szintű kivezérlésmérőnél ez bőven elég, még csillapítani is kell a jelet, hogy jó helyre kerüljön a skála.
Hello proli007!
Köszönöm a választ. Hétfőn veszek A-s FET-eket. A C-st a régi áramkörből bányásztam ki... vettem hozzá kiforrasztó harisnyát is. Szilva: a régi áramkörből kitermeltem a használható alkatrészeket. Annyit nyüglődtem vele, hogy nem volt kedvem bajlódni tovább. A táppal is gondjaim adódtak, szereltem bele másikat, stabilizáltam, de az egyik oldala megdöglött, aztán hagytam a fenébe. Hétfőn jelentkezem az újabb hírekkel. Üdv.: Don
Szia proli007!
Tegnap kicseréltem a FET-eket A-jelűekre. És elindult a műszer! Annyi, hogy a 6V szerintem nem jött össze. Remélem jó helyen mértem... az R2 azon lábán, ami közös a Q1-el és Q2-vel. Ott csak 3,6-3,8V van. Próbáltam kicserélni R2-t, de csak 1k-s ellenállásom volt otthon, azzal meg sok lett. 10,6-10,8V-ot mértem. Jó helyen "kapirglok"? Nagyon köszönöm! Üdv.: Don
Ha van 1k-d, akkor azt próbáld meg betenni R3 (750ohm) helyére. Ennek hatására is feljebb kellene menni a Q1 D-jén a feszültségnek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |