Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kivezérlésjelző, de nem LED-ekkel
 
Témaindító: seedz, idő: Nov 15, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 24
(#) DonJoker hozzászólása Máj 22, 2008 /
 
Sziasztok!
Tegnap este sikerült a 2 tápból összehozni a +/- -os tápot. Egyenirányítás után +/- 8,5 V marad.
A pozitív ágba tettem egy 2200-as puffer kondit. Nem tom' miért. Inkább kiszedjem?
Ha bekapcsolom a mutatók kitérnek maxra, aztán visszább mennek, de a 100k-s potival nem tudom nullázni a műszert. Az egyik oldal 50-nél a másik 20-nál áll be. Ha nincs rajta jel a mutatók néha akkor is mozognak. Egy magnó fejhallgató kimenetéről adtam neki jelet, akkor szépen "táncoltak" a mutatók.
Van ötletetek mi lehet a hiba?
Köszönöm!
Üdv.:
Don
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Hello!

- Talán azt a tápot lerajzolhatnád, mert elég ködös a dolog.
- Mérhetnél feszültségeket GND ponthoz képest, hátha okosabbak lennénk.
- Ha maguktól is mozognak, az elég érdekes, esetleg kondi fordítva van bent és/vagy szivárog.
- Ha nem tudod nullázni, akkor vagy nem szimmetrikus a táp, vagy valami káosz van.

üdv! proli007
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Hello!
A táp 2 db gizda fix 9V-os kis adapter táp. Párhuzamosan kötve a 230V-ra, a kimenet 2 graetz-re kötve. A két graetz pozitív és negatívja össze van kötve ez a föld. Ez egyiken szabadon maradt a pozitív ez a +9V a másikon meg a negatív maradt szabadon ez a -9V. És káosz... az van abban a dobozban.
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Hello!

De ha az adapter, csak váltófeszültséget ad, akkor nem csak egyenirányító kell, hanem pufferkondi, mint a plusz-on, mert akkor brummogni fog az egész bánat.
Amúgy ennek az áramkörnek, illene jól szűrt és esetleg stabilizált feszültséget adni, mert a 3mV érzékenységgel, bármit bárhonnan össze szedhet, és már mutat is!

üdv! proli007
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Sziasztok!
Ismét segítséget szeretnék kérni, mert a haverom feladta a hiba keresést a műszeren. Eddig a műszert nem tudtam nullázni, de a mutatók szépen mentek. Volt egy hibásan bekötött puffer kondim a pozitív ágon. Tulajdonképpen sorosan kötöttem be .
A kondit kiszedtük van + 8,2 V és -8V a tápon. Az egyik műszer kiakad maxon a másik nullán áll. Jelre egyik sem reagál. A 100K-s poti két oldalán mindkét műszeren megvan a táp (+8,2V -8 V). A FET-nél lehet a gond. A nullát mutató oldalon 0V a kiakadt műszer oldalán 3,4V van az S és D lábon is. A c2 1μF-os kondin is 3,4V van a lenullázott oldalon semmi. R3 15k-s ellenálláson nullás oldalon 0V kiakadt oldaon 3,4V. BC558 E lábán mindkét oldalon 0,6V van. q3 BC 549 E lábán mindekét oldalon 0,6V van.
Viszont a egyik műszersem megy...
Van ötletetek, hogy mi lehet a gond? Bár tudom így látatlanban elég nehéz.
Köszönöm!
Üdv.:
Don
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 25, 2008 /
 
Szia!

Külön kellene választani a két erősítő fokozatot. (Nem a két oldalra gondolok, hanem a Q1 előerősítő és a Q2-Q3-Q4 műszeres fokozat áramkörére.)

A C2 kondi Q1 felé menő lábát ki kellene emelni. Alapvetően, innen is lehet vezérelni a kivezérlésjelzőt. (GND és a C2 baloldali lábáról.)

Ha kiemelted. akkor a Q1 felöl már nem érkezhet jel a műszeres fokozatra.
Nézd meg, hogy a kiakadt fokozat vissza tér-e nullára.

Kicsit össze keverted a méréseket, célszerű lett volna külön-külön tárgyalni.

Előerősítő fokozatban:

Az előerősítő fokozatnál, a 3,4V DS feszültség megfelelő lehet, de a nulla volt nem. (az "input" bemenet, nem lóghat a levegőben, annak vagy a bemeneti osztón keresztül, vagy egy ellenálláson keresztül a GND-re kell csatlakozni, különben Q1 nem kapja meg a munkapont beállításához szükséges 0V (egyen) Gate feszültségét)

Azt írod, hogy:
Az előerősítő fokozatnál, a Q1 DS feszültsége 3,4V
Az R3 ellenálláson is 3,4V van és a C2 kondin is 3,4V van. Ez ellentmondásos.

Az tápáram, átfolyik az R3 ellenálláson, a Fet DS csatornáján, és az R2 ellenálláson keresztül a GND-be.
Ezen a három eszközön eső feszültségnek ki kellene adni, a tápfeszültség +8,2V-ját. Ut=UR3+Uds+UR2

Ha az R3-on 3,4V van, akkor azon 0,226mA áram folyik.
Tekintve, hogy az R2-őn is ugyan ez az áram folyik át, az R2-őn 2,26V feszültségnek kell lenni. Viszont azt írod, hogy a DS között is 3,4V feszültséget mértér.
3,4+3,4+2,26=9.06V ami közel van a 8,2V táphoz. minden esetre ellenőrizzed méréssel, mind két fokozatban. (A Gate és GND között nulla voltnak kell lenni)

A C2-őn, viszont nem lehetne 3,4V. AZ R5 ellenálláson csaka Q2 bázisárama folyik, így az R5 ellenálláson alig eshet feszültség. A GND-hez mérve, ez kb. -50..-100mV lehet. (Tehát még negatívabb is a feszültség, mint a GND)
A C2-őn a Q1 DS feszültség, az R2 feszültség, és az R5 feszültségesésének összege mérhető. Azaz 3,4V+2,26V+0,1V= 5,76V és nem 3,4V.
Ellenőrizni kellene R5-ön a feszültségesést, bekötött és kikötött C2 esetén. Nem lehet különbség. A C2 kondi, eredetileg egy jó minőségű polarizálatlan kondinak kellene lenni. De ha ez elkó, akkor mindenképpen tantál kondi kellene, és + lába a Q1 felé.

A másik előerősítő fokozatban, a DS feszültség nulla. R3-on eső feszültség is nulla és a C2 kondin is semmi fesz nincs. Tehát a Q1-en nem folyik át áram. Ez csak akkor lehetne, ha R3 felső lába, nem kap tápfeszültséget. (R2-őn meg sajnos nem mértél)


A műszeres fokozatban:

Q2 bázisában (R5-ön) kb. 0V..-1V mérhető (Q3 bázisában, ugyan annyi)
Q2 és Q3 emitterében, -0,7V (R7 ellenálláson -Ut-0,7V azaz 8-0,7=7,3V)
R6 ellenálláson 0,65V
R8 ellenálláson közel a minusz táp mérhető. (de max. -Ut+1,4V a híd két diódájának nyitófeszültsége)
R4-en VR1 középállás mellett, nulla volt.

Nullázó áramkör:
A Q2 munkapontjának beállításához, az R5 elllenálláson kb. 2uA bázisáramnak kell folyni (béta függő)
Ugyan ez van a Q3 bázisáramánál, de az a műszerem folyik át és kitéríti azt. Ezért ezt a munkaponti áramot, az R4 ellenálláson keresztül bizosítjuk. Helyes beállítás esetén, csak az R4-en folyik át a 2uA áram, és a műszerre nem jut semmi, tehát alapesetben nullát fog mutatni. Ilyenkor az R4 ellenálláson közel 1V feszültség fog esni.
Helyes működés esetén, a műszeres áramkör egyenáramú erősítése egyszeres. Viszont C3 zárlata esetén, magy lesz az egyenáramú erősítés, így a műszer akár szögre is mehet. Célszerű próbára C3-at kivenni. Váltót mérni nem igazán fog az áramkör, de a műszer nullbeállítása ellenőrizhető.

Ha elég érthető, kb. ezeket kellene ellenőrizni.

üdv! proli007


(#) Darka hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Hello
Egy régi kazóban találtam két analóg kivezérlésjelzőt.
Végig olvastam a topikot, de nem igazán tudtam eldönteni hogy melyik kapcsolást sikerült megépíteni és melyik működött jól. Csatoltam a képet, kicsit poros meg ragacsos de majd letisztítom, arra gondoltam hogy kék LEDes megvilágítással jól nézne ki !
Olyan rajzot keresek amelyet már valaki megépített azaz nem csak elvileg működött!
Kösz előre is!

VU.JPG
    
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Szia proli007!
Kiemeltem a C2 kondi lábát, ahogy mondtad. így sikerült lenullázni a műszert. Egy kis kék polarizálatlan kondi volt, de kiforrasztásnál sikerült kinyírnom. A forrasztás sem az erősségem, a bontás meg végképp nem.
Próbáltam mérni ott, ahol írtad:
R3-on 3,4V ; 0V.
R2-n 0V ; 3,2V
FET Gate és GND között 0V ; 0V
C2-n 0V ; 3,4V
R5-ön 0V ; 0V
Q2 bázisán -0,3V ; -0,3V
Q2 és Q3 emitterén -0,6V ; -0,6V
R8-on -7,5V ; -7,5V
R4-en 0,03V ; 0,03V
Mégegyszer átnéztem, hogy tranzisztorok lába ott van-e ahol kell. De nem találtam hibát.
Viszont a műszer meg sem mozdul
Szerinted fog ez valaha működni? Vagy keressek egy ennél is egyszerűbb kapcsolást és próbálkozzak azzal?
Köszönöm a sok segítséget!
Üdv.:
Don
(#) szilva válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Szia!

Nem világos, hogy a mérőpontokhoz leírt két értéket hogyan kell értelmezni.

A méréseket a földhöz képest végezted, vagy az alkatrészen: pl. amikor az írod, hogy R8-on -7.5V, akkor azt az R8 két lába között méred, vagy R8 egyik lába és a föld között? Ha R8 két lába között mérsz 7.5V-ot, akkor az jó is lehet, úgy tűnik inkább, hogy a FET-es bemeneti fokozattal lesz gond.

Azt írod, a C2-ket kiforrasztottad. Akkor hogy mértél a C2-n feszültséget? Vagy a helyükön méred ezt, kiforrasztás után?

Ha a C2-t kiforrasztottad, és úgy lehet nullázni a műszert, akkor meg lehetne próbálni a Q2 bázisára jelet vezetni. Mondjuk ha csak simán megfogod kézzel azt a pontot, akkor arra nem tér ki a műszer? Esetleg valami jelforrásból egy pártíz k-s soros ellenállással és egy párzsáz nF soros kondival odavezetni jelet. A FET-es bemenet kb. 15x-ös erősítést ad, 3mV érzékenységnél ezt elhagyva 45mV érzékenység adódik, ami még mindig bőven elég a kivezérlésjelzéshez.

(#) DonJoker válasza szilva hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Szia Szilva!
A méréseket a föld és a mérőpont között csináltam. A bemenetet pedig földre kötöttem. Azért van két érték, mert van bal és jobb csatorna, ami egy panelon lett megoldva.
C2-t a kiforrasztás után a bent maradt lábon mértem.
A többit csak otthon tudom kipróbálni...
THX!
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Szia!

Még jó, hogy Szilva rákérdezett. Tényleg kissé következetlen vagy és ezzel nehezíted a dolgot.
Maradjunk abban, ha azt írod, hogy R2-őn, akkor az tényleg az R2 két lábán mért feszültség legyen.
Mivel az ellenállásoknak nincs lábjelölésük (kivétel nálam ) ezért ha mérsz valahol, a GND-hez képest, akkor az ellenállás helyett, mondjuk a félvezető kivezetését nevezd meg. pld.: R3 helyett, mond azt, hogy Q1-D (Drain) Kivétel, mint pld. az R2, ahol az egyik láb a földön van. De az alkatrészek zömének egyik lába a tápfeszen van, így nincs nehéz dolgunk!
Ha azt írjuk, hogy Uds, vagy itt Q1ds akkor a Fet Drain Source feszültség különbségére gondolunk. A műszer pozitív lábát mindig az első betüvel megjelőlt helyre tesszük. (itt pld. ez a Drain, és a negatív műszerláb a Source-ra kerül)
Tehát kissé korrektebben, mert így nem keveredünk ki ebből az egyszerű áramkörből soha.

(Egyébként jobb lett volna, egyidőben az egyik oldallal foglalkozni, mert nem vagyok biztos, hogy nincs-e keveredés.)


Kiemeltem a C2 kondi lábát, ahogy mondtad. így sikerült lenullázni a műszert.
Akkor váltófeszültség jött az előerősítő fokozatból, tehát a műszeres rész működik.(De nem írtad, hogy melyik oldal volt.)

Egy kis kék polarizálatlan kondi volt, de kiforrasztásnál sikerült kinyírnom. A forrasztás sem az erősségem, a bontás meg végképp nem.
A kondi típusa jó volt. Miért nem használsz kiforrasztó szalagot?

Próbáltam mérni ott, ahol írtad:
R3-on 3,4V ; 0V.
R2-n 0V ; 3,2V

Itt ellentmondás van!
Baloldal:
Mert bárhogyan is mérted az R3-on a feszültséget, ha azon volt feszültségesés, akkor a Fet Drain-Source és R2-őn áram folyt. Akkor miért nincs feszültségesés az R2-őn? Hova folyt az áram? Esetleg nem jól van bekötve a Fet? és az R1 felé folyt le?
Jobb oldal:
Ha a Q1-Drain-en nincs feszültség, nem folyhat áram a Source-ben. Vagy ha R3-on mértél nulla feszültséget, akkor sem folyt a Q1-en áram. Honnan van akkor R2-őn 3,2V?

FET Gate és GND között 0V ; 0V
Végre valami jó hír! (De akkor hova lett a Drain árama a baloldalon?)

C2-n 0V ; 3,4V
Ez a mérés, mintha fordítva lenne. Hiszen C2 az R5-ön keresztül a földön van, tehát ugyan akkora feszültségnek kellene rajta lenni, mint Q1-D-n. (Az előbb R3-on pont fordítva írtad a jobb és baloldalt.)

R5-ön 0V ; 0V
Ez érdekes, mert a következő mérésnél már a bázisban -0,3V-ot írsz.

Q2 bázisán -0,3V ; -0,3V
Ez a hihető eredmény.

Q2 és Q3 emitterén -0,6V ; -0,6V
Kicsit kevés, mert ha a bázisban -0,3V van, akkor az emitteren ennél még -0,65V-al nagyobbnak kell lenni. Azaz -0,95V körül van a helyes eredmény.

R8-on -7,5V ; -7,5V
Ha tényleg az R8 két lábán mérted, akkor ez akár jó is lehet.

R4-en 0,03V ; 0,03V
Itt azért lényeg lett volna, hogy tényleg az R4-en és a poti középállásában mérted. De ez is jó lehet.

Mégegyszer átnéztem, hogy tranzisztorok lába ott van-e ahol kell. De nem találtam hibát.
Oké!

Viszont a műszer meg sem mozdul
Jó, de mire nem mozdul meg? VR1 változtatására? Bemeneti jelre? És C2-őt bekötötted? és hova adtad a jelet? Ezek a körülmények a "nem mindegy" kategóriába tartoznak. Szóval a peremfeltételeket deffiniálni kell, ha az ember mér, vagy kijelent valamit.
Egyébként, pont úgy van, ahogy Szilva írta, ha C2-höz hozzá nyúlsz, akkor már is kalimpálnia kell!

Szerinted fog ez valaha működni?
Naná!

Vagy keressek egy ennél is egyszerűbb kapcsolást és próbálkozzak azzal?
Ennél már csak a zseblámpa egyszerűbb, de tud az is "nem működni".

Viszont nem mértél R6 és R8 ellenálláson.
Pedig nagyon úgy néz ki, hogy a műszeres résznek működni lellene. A Fet-es előerősítőnél van valamilyen bánat.

Valami képet is feltehettél volna, hogy megnézzük, nincs-e valami egyszerű bánat.
És azt sem írtad meg, hogy milyen tranyókat és Fet-et használsz.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Szia Zoli!

Hát az könnyen lehet, hogy ezért mér ilyen össze-vissza dolgokat. De ezek az egyszerű Fet-ek, nem olyan döglődősek. Legfeljebb az eredeti paraméterek kissé elmásznak, ami egy ilyen "igényes" kapcsolásban nem jelent problémát.

üdv! proli007
(#) szilva válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Nem olyan kritikus az a dolog, ezek J-FET-ek, nem MOSFET-ek, ezek fogdosás miatt nem fognak tönkre menni. Az való igaz, hogy a bemenetet földelni kell, ha nincs rajta a bemeneti osztó, de emlékeim szerint ez korábban többször is elhangzott, még a megépítés előtt, nem csak a hibajavítás során.

Mondjuk kis áramkorlátozással hangszórókimenetről meghajtva ki lehet ütni. Esetleg a forrasztásnál túlhevítéssel, ilyesmivel. Arra tényleg nem emlékszem, hogy meg lett volna említve, milyen FET került oda, de ha már itt tartunk, én a sajátomban BF245A-kat használtam. Tranzisztorok helyett pedig jó akár a BC182-212 is, ha jól emlékszem, nálam BC546-556 lettek beépítve.
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Sziasztok!
Van egy egyre erősödő gyanúm, hogy a probléma gyökere egy rosszul beforrasztott tranyónál lehet. És ez nem csak azért fordulhat elő, mert totál láma vagyok az elektronikához, hanem mert pl. ma "végső elkeseredésemben" leszedtem 3 adatlapot a FET-hez. Na a 3-ból 2 egyforma és a 3. totál fordított lábkiosztást írt. Ezért aztán már nem tudom, hogy mi hogyan van jól...
A FET BF245C-vel lett helyettesítve, a tranyók BC558 és BC546.
Ha a 2 adatlap jó és a 3. a hibás, akkor a FET pont fordítva csücsül a helyén.
(#) szilva válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Ajaj! Vigyázat, a BF244-et és BF245-öt láttam már én is egy adatlapon, de a bekötésük nem ugyanaz! Mellékeltem azt, ahogy én tudom a BF245 és a BC546-550 bekötését. Én ezek szerint használtam őket, nem volt velük gond.
(#) proli007 hozzászólása Máj 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Hogy egy kicsit szinesedjen a dolog, egy kicsit csavartam a rajzon. (piros vezetősáv, egy huzal átkötés.

- A differősítőnél is Fet-eket alkalmaztam, hogy a műszer alapárama elhanyagolható legyen.
- Egytápfeszesre alakítottam a kapcsolást.
- A végfokozatban áramgenerátort alkalmaztam, így akér 500uA-es műszert is alkalmazhatunk.
- 150uA-es műszerrel, poti középállásában, kb 5mV az érzékenység. De ha a forrás kondiját kivesszük, akkor kb. 10mV és ha az egész előerősítőt kihagyjuk, akkor kb. 100mV. (R2 helyére is 1Mohm-ot teszünk, és a Gate-Drain lábak helyét összezárjuk.)
- C3 helyére, célszrű tantál kondit tenni.
- A Fet-eket érdemes összeválogatni. a Gate és a Source lábakat a GND-re kötve, megmérhető a Drain-ben folyó áram. A két közel egyformát tesszük a differősítőbe, a legnagyobb áramút a kimeneti áramgenerátorba, éa a legkisebbet előre.
- Ha a Q1 Drain feszültsége nem 6V, akkor a forrásban lévő ellenállás változtatásával módosítható.
- Érdemes alkatrész oldalon megtartani a fóliát és a GND-hez kötni. Akkor kevésbé lesz zavarérzékeny az 5mV-ra végkitérésbe kerülő műszerünk.

üdv! proli007

(#) szilva válasza proli007 hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Szia!

Ez tetszik. Kipróbáltad a valóságban is, vagy esetleg szimuláltad valami progin? Az offsetállítás lehetőségét teljesen kiírtottad, ha jól látom. Ennyire felesleges lenne?
(#) proli007 válasza szilva hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Szia!

Összedugdostam próbapanelen. A műszer alapárama 0,8uA alatt volt, ami egy kivezérlésmérőnél nem számít. Egyébként is ez az érték, alég állandó, így egy "normális műszernél", akár a nullállítóval kiegyenlíthető, ha zavar. Egyetlen gyenge pontja, hogy az első fokozat munkapontja függ a Fet paramétereitől, de a forrásban lévő ellenállással beállítható. Nagyjelű átvitele elég jó, kb. 0,5us felfutással viszi át a négyszögjelet.
Az alapötletet jónak láttam, és úgy gondoltam, lehet rajta kicsit javítani és egyszerűsíteni.
A nyákot, meg csak összetekertem, mert néha látom egyeseknek az is gond.

üdv! Proli007
(#) DonJoker válasza szilva hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Szia!
Köszönöm az adatlapokat! Ezek alapján úgy néztem jól vannak beforrasztva az alkatrészek... viszont nem működik.
Hát felpattintom az ereimet...
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Szia proli007!
Ismét csináltam néhány mérést. Most megpróbálom leírni, hogy mit hogyan mértem, hátha sikerül rájönni mi a baj.
A bemenet földre kötve, de rajta van a fesz osztó is. A C2 kondi ki van forrasztva... mivel az egyiket kinyírtam, gondoltam jobb, ha kint van a másik is.
C2 R5 közös pontját, ha megérintem a mérőműszerrel, akkor kitér a mutató!!!
Az ellenállás két lábát mértem:
Bal oldal Jobb oldal
R3: 0V 5,1V
R6: 0,63V 0,64V
R8: 7,7V 8,9V
R7: 7,8V 7,8V
R5: 0,03V 0V
R2: 0V 3,4V
R4: 3,3V 015V

Q1 D-je és GND között:
0V 3,6V
Q2 E és GND között:
0,59V 0,58V
Q4 E és GND között:
0,62V 0,64V
De most elhoztam magammal az egész cuccot, tehát bármit tudok mérni!
Nagyon köszönöm!
Üdv.:
Don
(#) szilva válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Szia!

Akkor ezek szerint a kiemelt C2-k mellett ha hozzáérsz a Q2 bázis-R5 közös ponthoz, mindkét csatornán kitér a műszer? A nullázó poti mindkét oldalon működik így, kiforrasztott C2-knél? Mert akkor ez egy nagyon jó hír, ezek szerint a mérőerősítők rendben vannak.

A gond ott lesz, hogy a bal csatornáról ezeket írod:
R3: 0V
R2: 0V
Q1 D-je és GND között: 0V

Ha ez tényleg így van, akkor gyanús, hogy az R3 "felső" lába nem kapja meg a tápfeszt. Ezt leelenőriznéd (a GND és R3 nem C2-vel közös lábán)?

Másik probléma a C-s törésű BF245-ből adódhat, a jobb csatornára ezeket az értékeket írod:

R3: 5,1V
R2: 3,4V
Q1 D-je és GND között: 3,6V

Ezek szerint a Q1 D-S feszültsége mindössze 0.2V, ami nagyon kevés egy FET-nek, gyakorlatilag teljesen nyitva van. Valószínűleg BF245A-val jobb munkapontba állna be a fokozat, ha azt nem tudod cserélni, akkor meg kellene próbálni az R2-t nagyobbra cserélni, legalább 2-3-szoros értékre a mostanihoz képest. Addig kellene játszani ezzel, amíg a FET-en 2-3V alakul ki. Persze a bemenet legyen lezárva a földhöz (az nem baj, ha nem rövidzárral, elég a bemeneti osztó is).

Várom az eredményeket!
(#) DonJoker válasza szilva hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Szia Szilva!
A bal csatornán tényleg nem jutott el a fesz az R3-ig. Álmomban nem gondoltam volna... találtam 2 vékony repedést a rézen. Átfolyattam ónnal... most GND és R3 nem C2-vel közös lábán mindkét oldalon 9,5 V van.
A FET-et nem hiszem, hogy ki tudom cserélni. Örülök, hogy ezt kaptam. Vicces, de itt Fehérváron csak 2 ilyen boltról tudok, az egyikben soha nem is voltak ilyen FET-ek.
A hibás oldalon visszatettem a C2 kondit és a mutató most is maxon fekszik... (persze, hogy a másik oldalon nyírtam ki a kondit )
Ha egyszer elindul a cucc, akkor kukabúvárkodok neki egy normális trafót ami rendesen le van szűrve és le is stabilizálom, csak már induljon el.
Köszönöm a sok segítséget holnap próbálkozom szerezni másik FET-et vagy kicserélgetem R2-t. Nem lehetne oda betenni egy potit, azán azt lehetne tekergetni?
Üdv.:
Don
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Hello!

Na végre jó az irány, amin Szilva elindított, de az Istenért közben ne dugdosd a C2-ket sehova, mert kezdheted előlről. :no:
Egyszerre csak egy dologgal foglalkozunk. És ha valami mérési eredményeket írsz, mindig a táppal kezd.

Ideiglenesen a poti is jó megoldás.

Először a munkapontok legyenek jók!!!! :yes:

üdv! proli007
(#) DonJoker válasza szilva hozzászólására (») Máj 29, 2008 /
 
Szia!
Ma sajnos nem sok időm volt, de leírom mire jutottam.
C2 kondik kiforrasztva, bemenet a földre kötve, műszerek lenullázva, R2-t kicseréltem egy 22K-ra (hirtelen ilyet találtam itthon)
Táp + 9,0V -7,8V
Q1 D és GND között bal oldal: 5,97V jobb oldal: 6,02V
Jól gondolom, hogy ez még mindig kevés?
Mekkora ellenállást tegyek R2 helyére?
Mi legyen a következő lépés?
(gubiztam normálisabb tápot, gyárilag szűrt és egyenirányított, ha lesz rá időm megcsinálom a stabil +/-9V-ot)
Köszönöm!
Üdv.:
Don
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Hello proli007!
Hagytam a fenébe a régi cuccot és próbálkoztam az általad tervezettel. Asszem' nincs szerencsém az elektronikával, meg nem is értek hozzá
Megépítettem, kapott egy gyári HP nyomtató tápot, stabilizálva (11,93V-ot mértem rajta), C2 kondit kihagytam, hogy 10mV legyen az érzékenysége, alkatrész oldalon meghagytam a fóliát és GND-hez kötöttem.
Az összeválogatást azt nem csináltam meg... inkább nem nyektetem a FET-eket.
A régiből kiszedtem a BF245C-jelűt és betettem azt Q1-nek. Lehet, hogy ez volt a baj?
A műhely magnó fejhallgató kimenetéről meghajtva a bal oldal meg sem mozdul a jobb oldal lomhán kalimpál, meg néha kiakad.
A Q1 D-jén 1,03V-ot mértem mindkét oldalon.
Szerinted lesz ebből valaha VU meter?
Köszönöm!
Üdv.:
Don
(#) proli007 válasza DonJoker hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Hello!

A Q1 kollektorában 6V körüli értéket kell beállítani.
Gyanítom, hogy a C tipussal ez nem fog menni, mert magas a zárófeszültsége és a D-S közé már nem fog feszültség jutni. Ide A-sok kellenek, mert minden munkapont más lesz.

üdv! proli007
(#) szilva válasza DonJoker hozzászólására (») Jún 5, 2008 /
 
Igen, próbálj meg A-s FET-eket szerezni, mert a C-ssel csak bajlódni fogsz így.

A "régi" áramkörben azt nem próbáltad meg, hogy a FET-es fokozat megkerülésével adod be neki a jelet? A múltkor mintha már működtek volna a differenciálerősítők, a műszerek nullázhatók voltak, és a Q2 bázisához hozzáérve kitértek. Erre a bázispontra kondenzátorral a jelet bevezetve működnie kellene az egész áramkörnek, csak nem 3mV érzékenységgel, hanem kb. 45mV érzékenységgel. De egy line szintű kivezérlésmérőnél ez bőven elég, még csillapítani is kell a jelet, hogy jó helyre kerüljön a skála.
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Jún 6, 2008 /
 
Hello proli007!
Köszönöm a választ. Hétfőn veszek A-s FET-eket. A C-st a régi áramkörből bányásztam ki... vettem hozzá kiforrasztó harisnyát is.
Szilva: a régi áramkörből kitermeltem a használható alkatrészeket. Annyit nyüglődtem vele, hogy nem volt kedvem bajlódni tovább. A táppal is gondjaim adódtak, szereltem bele másikat, stabilizáltam, de az egyik oldala megdöglött, aztán hagytam a fenébe.
Hétfőn jelentkezem az újabb hírekkel.
Üdv.:
Don
(#) DonJoker válasza proli007 hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Szia proli007!
Tegnap kicseréltem a FET-eket A-jelűekre. És elindult a műszer!
Annyi, hogy a 6V szerintem nem jött össze.
Remélem jó helyen mértem... az R2 azon lábán, ami közös a Q1-el és Q2-vel. Ott csak 3,6-3,8V van. Próbáltam kicserélni R2-t, de csak 1k-s ellenállásom volt otthon, azzal meg sok lett. 10,6-10,8V-ot mértem.
Jó helyen "kapirglok"?
Nagyon köszönöm!
Üdv.:
Don
(#) szilva válasza DonJoker hozzászólására (») Jún 10, 2008 /
 
Ha van 1k-d, akkor azt próbáld meg betenni R3 (750ohm) helyére. Ennek hatására is feljebb kellene menni a Q1 D-jén a feszültségnek.
Következő: »»   5 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem