Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Én is így tudtam, csak nem akartam letörni a készítő lelkesedését. Másképpen fogalmazva: Addig nem dobozolok be egy prototípust, amíg meg nem győződtem róla, hogy működik.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2020
A füsttől menekülnek?
Akkor megküldöm a szúnyogriasztómat 24Volttal, így már hatásos lesz. Viccet félretéve, kísérletezésnek nem rossz, meg legalább gyakoroltam kicsit az SMD forrasztást. Kipróbálom, és amennyiben nem jó szúnyogriasztónak, találok neki más funkciót. A kérdés csak az, mire lehet használni egy adott célra készített mikrovezérlős kapcsolást?
Van benne valami, bár nem tekintettem rá prototípusként.
Amikor itt a Hobbielektronikán rátaláltam erre a kapcsolásra, először utána olvastam, voltak akik megépítettek, de a tapasztalatok vegyesek voltak. Úgy voltam vele hogy kipróbálom, ha nem működik akkor is tanultam valamit. Idézet: „A szúnyogokra soha nem vadásztak olyan élőlények, amelyek messziről figyelmeztető hangokat adtak volna, ilyen irányú kiképzést nem kaptak az evolúciótól.” Hát a denevér éppen jelez ! Ha "okosabbak" lennének (ne adj isten hallanák-éreznék! ), akkor kitanulták volna !
Állítólag pár lepkefaj hallja a denevéreket és alkalomadtán ki is kerülik őket. Ha csak denevérek fogyasztanák a szúnyogokat (egy vadász a sok közül), lehet, hogy lenne ellenszerük de igazábol a sokaság adja a túlélésük zálogát. Egy új tudás kifejlesztése sokba kerülhet az evolúciós folyamatban de itt éppen felesleges is, vannak elegen. Sajna.
Nekem úgy tűnik, ez a földi írtószer csak febosszantja őket.
Szia! Ha a szúnyog ellen nem válna be, mert nincs fülük, próbáld meg olyan állatok ellen amelyiküknek van. Pl macska kutya nyest stb
Köszönöm, jó ötlet.
Egyébként én is gondoltam már erre, de elgondolkodtam azon is, mi egyéb feladatot lehetne adni neki, nem feltétlenül olyat amiben hanghullámok szerepelnek. Nem mondom hogy támadt használható ötletem ezen a téren. De azt a PIC-et elvileg bármire fel lehet programozni, mi akadája lenne hogy más céllal működjön?
Amihez elég 6 ki/bemenet meg lehet vele oldani, én ilyennel rally autó szervo kormány vezérlőt szoktam csinálni, de akár hőmérséklet, feszültség, áram, vagy bármilyen távadó vagy akár 5 ledes AD bemeneten mért jel kijelzésére, és még ezen kívül bármire amire elég.
Sziasztok!
Fiam talált a neten egy projektet, ami megtetszett neki. Arra kért, készítsek neki valami hasonlót. A hozzá tartozó hangkeltő szoftvert a PC-re ő akarja megírni. Mivel én csak PIC-et programozok, ráadásul semmit nem építek után, (ezt nem tudtam jobban megfogalmazni, ezért hangzik ilyen bután) ezért le kellett mondjak az USB-s adatátvitelről, mert nem ismerek olyan 8 lábú PIC-et, amiben lenne USB. Így uart kommunikációt alkalmaztam. Egy ilyen kütyüvel csatlakozik a PC-hez. ASCII kódolással a-u-ig betűket küld a billentyűknek megfelelően. Mindössze 1 analóg bemenetet és 1 kimenetet használok. A PIC típusa 10F322. Ha a fiam elkészül a programmal, teszek fel videót is. Most csak a képek vannak. A kütyü szabvány névjegykártya méret, azaz 85x55 mm. Idézet: „V-USB szoftver megoldást alkalmazzák” Erről tudnál esetleg bővebb információt adni? Ugyanis gyorsan rákerestem, de csak avr-ekhez találtam letölthető kész szoftvert, azzal meg nem sokra megyek.
16Fusb, de szerintem okafogyott, hiszen a 16F1455 -ben van usb modul. Sajnos a linket nem tudom ma beírni (a Mirochip honlapja nem érhető el), de emlékeim szerint "low pin count usb" -re kellene keresni.
Elvbol nem hasznalsz 8-nal tobb labu MCU-t de siman beraksz melle egy 16 labu soros/usb atalakitot...
Idézet: „Elvbol nem hasznalsz 8-nal tobb labu MCU-t” Ez itt nem elvi kérdés volt. Üt a gravírozóm, és nem tudok gravírtűvel marni. Rögtön kitörik a hegye. A PIC 10-es lábai közötti vékony vonalakat is tapétakéssel vágtam. A többit vitte a maró 0,8-as kukorica maróval. Arról pedig nem tudtam, hogy létezik megoldás a szoftveres USB-re. Ha pedig megoldható, minek használnék nagyobbat?
Elég egyedi lesz, ha ASCII-t küldesz zenei szoftvereknek. Ha már átalakító, akkor ezt , választottam volna. Az UART könnyen MIDI-re konfigurálható, elég lenne csak a note on/off parancs. Rengeteg midizhető soft szinti van a neten, írni sem kell, pláne betűk fogadására.
Idézet: „Fiam talált a neten egy projektet, ami megtetszett neki. Arra kért, készítsek neki valami hasonlót. A hozzá tartozó hangkeltő szoftvert a PC-re ő akarja megírni.” Azt hittem, ebből érthető lesz, hogy nem zenélni akarunk, csupán játszadozni. Hobbizgatni. Ha kész, és működik, akkor elérte célját, és megy a polcra a többi "Ezt is megcsináltam" kacat közé.
Elnézést a jobbító szándék miatt. Nekem az anyósom írja a játszadozó szoftvereket.
Egy beszélő óra - csak ne kellene bedobozolnom! (A valóságban nem ennyire torz a hangja, csak a teló AGC-je kissé lassú...)
Üdv mindenkinek.
Anno láttam egy videót a youtube-on, amiben egy kulcskarikára rakható kislámpát szuszakoltak bele egy 9mm-es töltényhüvelybe. A dolog azonnal megtetszett, leszámítva hogy nem lehetett tölteni, így elgondolkodtam miként lehet megvalósítani a saját elképzelésem szerint. A képen az elkészült lámpa látható, az egyetlen megfelelő méretű töltényhüvelyben amit be tudtam szerezni. Maga a töltény vasból van, a galvanizált rézréteg már beszerzéskor részben le volt kopva róla, eddig nem tudtam újra galvanizálni, és már nem is fogom, örülök hogy egyben van. Belül egy TC4056A biztosítja a 60mAh kapacitású LiPo cella töltését, a képen látható kiegészítőről pedig az IC kapja az áramot. Még kap egy száloptikát a kapcsoló feletti lyukba, a töltés jelző ledek miatt és kész is.
Mágneses, vagy a gravitációra van bízva a kontaktus?
Természetesen mágneses.
Az érintkezést nem bíztam a véletlenre, ezért a mágnes gyűrű közepére egy rugós tüskét raktam, amit egy gagyi mágneses mobiltöltőből bontottam.
Sziasztok,
Felújítottam az állványos fúrógépemet. A festésen és kenésen kívül kapott egy új motort meg az ékszíjra egy védő burkolatot. Illetve egy saját készítésű frekvenciaváltót. A képek elkészülte óta már a koordináta satu is a helyére került, illetve egy helyi megvilágítást is kapott. Fúrtam már vele menetet meg használtam kőrkivágóval. Szépen működik. A frekenciaváltóban egy IRAMS10UP60B IGBT modul van amit egy dsPIC30F4012 vezérel. Ezzel max. 750W-os motorhoz lehet használni, de azóta már készült egy nagyobb verzió is. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2020
Mi a szerepe a frekvencia váltónak egy állványos fúrógépnél? Esetleg forgásirány váltás?
Ezt komolyan kérdezed?
Ennek kapcsolási rajza, teljes doksija elérhető akkor az oldaladon?
Amúgy szuper project gratulálok hozzá.
A különböző fúróátmérőknél nem kell az ékszíjat pakolgatni, hogy megfelelő legyen a fordulatszám. A forgásirányváltással és extra alacsony fordulatszámmal meg lehet menetet fúrni és körkivágóval nagy furatokat készíteni.
Felraktam a dokumentációt a PIC programja kivételével. Ott van a link az eredeti hozzászolásban.
Az már biztos, hogy nem teker fel, ha elektromos vezérléssel kis fordulaton dolgozol, dehogy nincs olyan nyomatéka, min ékszíjjal az biztos. Mondom én..... Persze, ha nem zsíros az ékszíj, és jó a feszítése. igaz ez munkafüggő.
Véleményem szerint ez olyan, mint a wireless és a kábeles üzemmód közti különbség. Idézet: Az ékszíjhajtás megmaradt, gondolom az eredeti több lépcsős ékszíjtárcsákkal, akkor itt váltható a nyomaték. „nincs olyan nyomatéka, min ékszíjjal az biztos.”
Így van, és a gyári talán 350W-os motor helyett most 750W-os van rajta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |