Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Hello,
Van nálam egy Sony STR-DE345 erősítő (rajz itt ). 220 puffert cseréltem benne, mert láthatólag rossz volt. Amúgy az volt a baja, hogy nagyon halkan és torzan szólt. Kondicsere után viszont annyit mond, hogy Protect, és lekapcsol. (Ha gyorsan benyomom a Muting gombot, akkor nem kapcsol le az új pufferekkel, a régiekkel igen. ) Csak azt nem értem, miért... A 220 pufferek mellett van két tekercs (L701, L751), amik a védőáramkör részei, ezeket mondjuk valószínűleg megnyomorgattam kicsit a csere közben, de nem annyira, hogy maradandó alakváltozást szenvedjenek. Máshoz nem nyúltam, szóval most nem értem, mi baja lehet ![]() Valakinek van ötlete...? Tápfeszeket még nem néztem, de az is fura lenne, ha valami nincs meg, hiszem más változás nem történt az áramkörben.
Szia! Mik azok a 220 pufferek? Hol vannak ezek a készülékben és mi a pozíciószámuk?
A két nagy kondenzátor a tápegység kimenetének környékén, 8000µF 71V... C803 és C804
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2020
A régi kondikat nyugodtan visszarakhatod, a halk és torz hanghoz nem lehet közük. Milyen látható problémát tapasztaltál velük kapcsolatban? Előfordult már, valaki az elektrolit kifolyásának hitte a ragasztót.
Az L701 és L751 nem kényesek a deformációra, csak arra ügyelj ne érjenek fémesen a kondihoz. Nézd át mi sérülhetett meg az alkatrész csere során! Az eredeti hiba nem jellemző a készülékre, elsőként a jelforrást, a hangsugárzót és főleg ezek csatlakozóit ellenőrizném.
Van egy TX-SV353 Onkyo erősítő aminek a végfoka tönkrement, kicseréltem a tranzisztorokat meg az emitter ellenállásokat is de továbbra sem tápon van a kimenet, átmértem a környező alkatrészeket de továbbra sem jó. Kapcsolási rajz nincs valahol erről a típusról?
Üdv
Attol hogy kicserèlted a vègtranzisztorokat s az emittereket attól mèg nem fog megjavúlni. Meg kell mèrned a meghajtókat,diódákat.kondik teteje nem e púpos.esetleges ègèsi myomokat.szakadt vagy nem látható megynyúlt ellenállásokat,fóliacsíkokat vagy forrszemeket. Az ellenállásokat mèrd meg s a mèrt eredmènyt ha van módod a színkódjukkal is ellenőrizd. Diódáknál az egyik lábat forraszd ki ha nem kaptál normális mèrèsi eredmènyt. Tranzisztorokat mindíg forrszd ki mert a panelba esetlegesen fèlrevezető mèrèsi eredmènyt kaphatsz.
Hát, nem raknám vissza, mert púposak
![]() A tekercsek nem értek fémesen a kondihoz. A jelforrás, hangszóró jó, alapvetően a saját cuccaimmal próbáltam (rokon erősítője, szokásos módon én foglalkozok mindenféle árammal működő dolgokkal, biztos meg tudom javítani ![]() Sérülni semmi nem sérült, az úgy túl egyszerű lenne ![]() Köszi a segítséget ![]()
Nem csak a kondenzátorok tetején a szigetelő tárcsát látod púposnak? Ezt már sokan benézték. Nem jellemzők ezeknek a kondenzátoroknak a felfúvódása.
Nincs rajta, ezeknek fémből van a teteje, és rendesen púpult. Volt truryi alatta is, és nem ragasztó, laposan szétterülve.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2020
Szia a 10R es szét választás itt nem működik. Voltak rá próbálkozások. Gerjedni kezdett a végfok. Van ebből több terv. Pont az egyik legrosszabbnak állt neki.
Kaptál rendes nyák tervet. De ott a gond egy sprint layoutot nem tudsz kezelni. Azt másokat okolsz.!
Készséggel elfogadom a diagnózisodat, csak a kondi meghibásodást nagyon szokatlannak tartom, írom ezt mint STR-DE345 tulajdonos. A puffer nálam is tócsában áll, de az egyértelműen a gyártásnál gazdagon felvitt ragasztótól származik.
Ha van, vagy tudsz szerezni műszert, mérd meg a pufferek kapacitását és ESR-jét! Az eldönti a gyárit, vagy új kondit érdemes-e beépítened. A korábbi torz és halk tapasztalatból, valamint a jelenlegi PROTECT hibából kiindulva, az uPC driverek negatív tápját vizsgálnám. A Q715 kapcsolja, ha jól látom a rajzon, a referencia feszültségértékkel össze tudod hasonlítani.
Hello,
Köszi! Közben ami fejlemény (nem tudom, hova lett, amit írtam) - Q707, 708, 758, 757, 657-en megvannak a feszültségek. Q507,509, és a 658-on nincs. Lehet ez az ezekhez tartozó végfokok hibája? - Ha lehúzom az előlapra menő CN404, akkor nem kapcsol le azonnal. Megy vagy 10mp-et, majd elkezd villogni a Protect felirat, és utána kapcsol le. A Q715 -öt nézem holnap.
Hello
Èn nem okoltam másokat csak egy embert tèged Milyen èrdekes hogy volt benne hiba s nem is egy s nem is kicsi,amit reloop fórumtárs fedezett fel. S akkor milyen hibátlan layt kaptam???? Ezt tudod elcseszted a rajzot s most engem állítassz be hibásnak. Reloppal rendbe tettük az elcseszett tervedet. 1 a visszacsatolásban szereplő 1 k ellent betetted a teljesítmènyföldbe holott a jelföldbe kellett volna, s búgott ez volt az eggyik hiba. 2 szabadon hagytad a 10k /2w lábát s az átkötèst rosszhelyre tetted ez volt a másik hiba De mindezek mellett neked jol üzemelt. Kèrdezd meg reloop fórumtársunkat s majd ő elmagyarázza a hibáidat. Kicsit nèzz magadba s amit csinálsz s utánna vádaskodj. Ott van a rajz amit javítottam pár hozzászólással fentebb. Ez a helyes rajz. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2020
Kicsit tovább méregetve : Q503-on (példának) a kollektori +- 48V helyett 38 van. A Q503-504 emitterein meg 0 helyett 9V... Ezt mi okozhatja...? Meg ezek jó értékek-e? (Esetleg azért mérek csak egy pillanatig 38V-t, mert közben a védelem már lekapcsolta a tápot?) Illetve ez a 9-10V minden végtranzisztor emitteren megjelenik, holott 0-nak kéne lennie ott a feszültségnek.
Közben leesett, hogy az a két, lemezből készült átkötés, ami a végtranzisztorok előtt húzódik, és a kollektorokat köti össze, egymáshoz ért. Ez okozhatta azt, hogy rosszul szólt? Elhajtogattam őket egymástól, de ugyanúgy Protect-et kapok. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2020
A Q503-504 a Center csatorna végtranzisztorai. A 0 V-tól eltérő emitterfeszültség tiltást generál = egyenfeszültség van a kimeneten.
A lemezátkötésen a ± táp van. Ha összeértek, akkor a biztosíték - trafó - egyenirányító - vezetősávok közül valamelyik megsérülhetett. Mérd meg a feszültségesést a puffer és a hozzá tartozó kollektorok között a bekapcsolás pillanatában!
"A 0 V-tól eltérő emitterfeszültség tiltást generál "
Na, legalább ezt eltaláltam ![]() Nem biztos, hogy jól értettem, hogy a pufferek és kollektork közti feszültséget - a végtranzisztorok kollektorai kb. direktben kapják meg a tápot a pufferekről. A lemezátkötésekre, ahogy nézem, a vastag huzalátkötések viszik a tápot a pufferektől. JWH01 -en - és JWH03-on -37 és +37V van. (A készülékházhoz képest mértem). A JWH02, 04, 05-ön 0, 12, 10V.
A bal csatorna kimenetén is egyenfeszültség van ezek szerint.
Nincs panelhiba, ha a puffereken is ±37 V mérhető. Iktattál be áramkorlátozót, hogy ilyen alacsony a tápfeszültséged?
Nincs semmilyen áramkorlát (van 1db digitális multiméterem itthon, nem szoktam ilyen nagy erősítőket javítani)
De akkor mi okozhatja az - alacsony tápfeszt (azon kívül, hogy pl. nem a csúcspontot láttam a műszer működéséből adódóan) - feszültséget a végtranzisztor emittereken?
Szia! Márpedig nem gerjedhet ezzel a kivitelezéssel. A nevesebb gyári erősítőket is ezzel a megoldással huzalozák, így teljessen elkerülhető a sztereó, vagy még több csatornás rendszereknél közös tápot használva a földhurok. Javaslom, tanulmányoz néhány gyári megoldást!
A tápfeszültség nem biztos, hogy kevés. Lehet a doksiban is elírva.
Kiindulópontnak a trafótól jövő CN803 csatlakozón mérném meg a 1-2 és 2-3 között az AC feszültséget.
Szerintem a gyári doksiban csak nem lesz hiba
![]() Visszatettem a gyári kondikat, most pár másodpercig bekapcsolva marad, van időm benyomni a Muting-ot, így nem kapcsol le. Gondolom így áramtalanítja a végfokot. Amint kiveszem a némítást, lekapcsol ![]() A trafóról a 3 lábú csatlakozón 2x27,7V jön. A másikról pár V-os feszültségek, meg 15 és 12V. ez ha minden igaz, az előlap tápja.
A 2x27,7 V szekunder feszültségből teljesen szabályos a ±37 V egyenfeszültség.
Sajnos ebből nem nyerhető ki a 8 Ω/ 100 W teljesítmény. Félő, a doksi 13. oldal E-H/10-14 mezőben található feszültségstabilizátoroknak sincs meg a bemenő feszültségük, így a kimenetük sem kellően pontos feszültséget szolgáltat. Mérj rá ezekre! Ha itt is kevés a feszültség, akkor a trafót kell megvizsgálnunk.
Szia! A konkrét NYÁK-terv elemi hibákat tartalmaz, ezért lehet gerjedékeny egy amúgy hasznos módosítástól. Mint írtad is, ez tényleg az egyik legrosszabb: Bővebben: Link.
Tegyél fel egy jót!
Köszi, de én ilyen teljesítményre inkább D osztályút építek.
Küldök neked privátba nyáktervet ami jó.
![]()
A hozzászólás fejlécben a "reloop"-ra kattintva megtalálod az e-mail címem.
Jobban örülnék, ha a itt a fórumban osztanád meg, mert nem vagyok tévedhetetlen és jól jöhetnek a kollégák észrevételei is.
Sziasztok!
Elég sok időt kihagytam a Hobbielektronika oldal látogatását tekintve, és most kicsit csalódva tapasztalom, hogy a csöves erősítők oldal zárolva lett. Ezek szerint akkor a csöves témákat is itt lehet feltenni? Remélem hamarosan feloldják, legalább a "csöves" zárlatot ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2020
Üdv!
Van egy érdekes probléma. Egy mini PC-be beépítettem egy hangerősítőt. Notitáp + PICO tápról működik. Az erősítő egy TPA3116D2 modul, 300 mA-nál többet nem kér a felhasználásomban. A 12 Voltos körről megy, és van előtte egy LM7805, mert 5 Voltról jóval kisebb az alapzaj. – Ha épp külső tápról megy, PC hangkártyáról, minden jó. – Ha PC tápról megy, külső hanforrásról, minden jó. – Ha PC tápról ÉS PC hankártyáról megy, NEM jó. Hallani a PC zaját, nyikorgás-kattogás, tudjátok, miről beszélek. Na most az ilyet a 7805 nagyon szépen kiszűri, ha egyszerű tápzaj lenne, tehát nálam valami más a gond. Próbálkoztam azért nagyobb pufferrel, kerámiakondikkal, soros tekerccsel és soros ohmikus taggal is, de semmit nem javítottak. Van egy másik beépített USB hangkártya, annál is ezt csinálja. Feszstabilizátort elszigeteltem a háztól. Nem a merevlemez kavar be, CPU használattal van összefüggésben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |