Fórum témák
» Több friss téma |
Jó lehet, csak a primer oldalt szabályozza és a pótméterekre fázis kerülhet. Áramütés veszély!
A hegesztő nem valami jólsikerült példány, az 1 fokozat nem sokra való. A 2. jó, a 3. túl magas feszültségű.
Majdnem minden hegesztő inverterben fázison van (lehet) a potméter. Ma már a tok fele (menetes nyak) és a hajtórúd a forgató gombbal együtt műanyag. Ez nem indok.
Akkor szerintetek egy az egyben megépíthető? Még egy kérdésem lenne. Nem teljesen tiszta miért van a 2 potméter párhuzamosan? Lehet hogy buta kérdés, nézzétek el sajnos nem vagyok mélyen jártas a témában. Előre is köszi a segítséget.
Valószínűleg igen. Annyira nem tanulmányoztam át a rajzot. A két potméter: Egyik durva szabályozás, a másik finom.
Tudom, de még sok fémházas is van és jóbb figyelmeztetni, mint, hogy áramütést szenvedjen valaki.
"1 fokozat nem sokra való. A 2. jó, a 3. túl magas feszültségű." Abban egyetértünk hogy az 1.fokozat feszültsége nem való MMA hegesztésre, de a 3.miért magas? Abban a gépben amelyiken mérte kisger az ominózus feszültségeket, bizonyosan magas, mert annak a trafónak szoros a csatolása. De egy jól elkészített, bevont elektródás hegesztésre készült trafónál minél magasabb a gyújtófeszültség, annál könnyebb az ívfogás. A hiba abból adódik,hogy ezek a kőkorban készült maszek gyártású trafók fokozatváltása a trafó áttételének a változtatásával van megoldva, pedig lehetséges olyan módszer is, ahol a csatolás van változtatva, és a szekunder üresjárási feszültség néhány V-on belül változatlan marad a különböző fokozatokban. Persze kissé macerásabb a trafó elkészítése, de nagyságrenddel jobb ívfogási és ívtartási tulajdonságú a változtatható csatolású trafó. A régi öreg söntös hegesztőtrafók üresjárási feszültsége 80V környékén volt, és álom volt vele az ívfogás -és a hegesztés is az akkori viszonyok mellett.
Megjegyzés: Egy korszerű MMA inverter ívfogási feszültsége 92-98V -itt nem a "mezei" olcsó inverterekre gondolok- ezért kompromisszum mentes vele a hegesztés. A jobbakon van külön "CEL" üzemmód, ami lehetővé teszi a cellulóz bevonatos elektródák leolvasztását is, amire egy hagyományos inverter egyáltalán nem képes a relatív alacsony gyújtófeszültség miatt.
Nemrég javítottam egy "kissé szétégett" bekötésű "Fehérvári" trafót. Azon megoldott a fokozatonként azonos gyújtófeszültség. Nem láttam rajta IP fokozatra utalást. Minden csupaszon, szabadon volt.
Régen a Hetrának is volt állandó kimeneti feszültségű fokozatkapcsolós hegesztőgépe, de sajnos abban is "spóroltak" a szekunder feszültséggel, és igencsak megválogatta a trafó hogy melyik elektródát volt hajlandó folyamatosan, kialvás nélkül elhegeszteni. Egy csomó tekecs volt rajta, még a járom rész is be volt tekercselve. Az a fehérvári trafó remek darab volt, de átalakítás nélkül nem felelne meg a mai szabványi követelményeknek. Egyébként a régi gépeken felesleges is IP védettségre utaló jelet keresni, hiszen nálunk -úgy tudom- 1989-ben vezették be mint mechanikai és nedvesség elleni védelmi osztályozást.
A javított példány valamikor '90 után készült. Fel is tűnt, hogy lehet valamit ilyen csupaszon forgalomba hozni.
Régen megtanították azt hogy mit lehet és mit nem, és az egyénre bízták hogy betartja -e az előírásokat. Ma nem tanítanak meg semmit, hanem védőkerítéssel, mindenféle agyafúrt védőreteszekkel, elektronikákkal, figyelőkamerákkal, térvédelmi rendszerekkel ,és ezek kombinációival akarják elkerülni a baleseteket. Mégis megtörténik a baj, mert óvatlanná, egyúttal tudatlanná tették az embereket a sokféle védelmi rendszerrel. A tudatlanság jelen esetben a veszély felismerésének képességére értendő.
'67-70 között voltam ipari tanuló. Az alapvető egyszerű fizikai érintésvédelmi módszereket már tanították. Amivel dolgoztunk, azokon meg is volt. Szerszámgépek, kazánok, hajók, daruk berendezései..
Szia Atilla
Sikerült szerezned BHKV 350 H -hoz kapcsolásin rajzot? Ha sikerült megosztanád velem? Köszönettel: *********** 06-30-******* *****@*****.hu Telefonszámot, címet, e-mail címet nem írunk ki a fórumra. Tanuld meg megvédeni saját személyes adataidat. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
Moderátor által szerkesztve
Ráadásul a megszólított "63 hónapja" nem járt a HE-n (ez az adatlapjából kiderül)...
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |