Fórum témák
» Több friss téma |
Megcsináltam ez alapján, létrejött a mappa és a megosztás is látható, de nem az ssd-re mutat a mappa. Továbbra is az sd kártyára mutat.
Mivel a leírásban 2 tárolóval csinálták, én meg csak 1-el, így kihagytam pár sort: sudo fdisk /dev/sdb sudo mdadm --create --verbose /dev/md0 --level=mirror --raid-devices=2 /dev/sda1 /dev/sdb1 Ezekből pedig kivettem a /md0-t mindenhonnan, mert azt nem engedte. sudo mkdir -p /mnt/raid1 sudo mkfs.ext4 /dev/md0 sudo mount /dev/md0 /mnt/raid1/ ls -l /mnt/raid1/ /dev/md0 /mnt/raid1/ ext4 defaults,noatime 0 1 /etc/mdadm/mdadm.conf Erre pedig hibát írt ki
Nem használok Raspberry NAS-t de ha már van egy megostott mappád, már csak egy symlink kell bele ami az SSD-re mutat, én legalábbis azzal kezdeném.
Ha nem működik, van még egy csomó hasonló leírás, valamelyik csak jó lesz. Megvan az az előny Raspberry Pi esetén, hogy hiba esetén a rendszer kb. 3-4 perc alatt nullázható, szabadon lehet garázdálkodni. Ha van egy jól működő alaprendszered, készíts róla egy-két másolatot. Egy trükk van, az SD kártyát a másolás előtt FAT32-re kell formázni. Bővebben: Link.
Tegnap üzemeltem be először a raspit, szóval sok minden még nincs rajta, párszor már újrakezdem a konfigurálást. Windowson belül ezt gyakorlatilag egy parancsikon létrehozással meg lehetne oldani, de bárhol nézem csk puttyon keresztül vannak leírások, ami windows után meglehetősen meredek váltás - bár nem megtanulhatatlan
Utánanézek a symlinknek.
Illetve volna itt még egy dolog. Kikapcsolás után (shutdown) nem mindig bootol be. eddig csak ssd-ről csinálta ezt, de most hogy kapcsolnám be sd kártyáról se csinálja. DHMI-n keresztül csatolok rá képernyőt és totál feke. Puttyal se tudok rácsatlakozni. Egy oprendszer újratelepítés oldja csak meg a problémát.
Miért csinálja ezt?
Ilyennel találkoztam én is, µSD kártya csere oldotta meg a gondot. Annó könnyű volt kideríteni mert tudtam, hogy nem túl jó az, ami kéznél van (valami távolkeleti beszerzés). Meg vagyok elégedve a SanDisk Ultra kártyákkal, azok még nem rosszalkodtak egyszer sem.
Én ezt próbáltam egyszer raspberry-n.
NAS image https://www.openmediavault.org Kész image van fent, letöltöd, rárakod az SD-re, és kész. A többi már csak beállítás.Lehet dlna plugint rakni alá, hogy tudj filmezni róla smart tv-n.Úgy emlékszem torrent klienst is lehet rakni rá.
Na egy másik sd kártyát mondjuk kipróbálok, ezt a kártyát kínából rendeltem, de 20-30 órás nyomtatásokat már csináltam vele 3d nyomtatóval.
Kipróbálom azt a NAS imagét, bár a sajátom is működött, csak a tárolót nem sikerült megosztanom még.
Hali!
A soros porton össze kéne kötni egy PC-vel(pl USB-soros konverter) és rs232 terminál programban megnézni mit ír ki bootoláskor...
Példa programmal tudsz segíteni? nem igazán boldogulok.
Úgy látom, van hozzá könyvtár, annak csak meg kell adni az értékeket és elvégzi a konvertálást: Bővebben: Link.
Az mdadm, /dev/md* és hasonló cuccok akkor kellenek, ha valamilyen software raid-et akarsz csinálni több eszközből (vinyó, ssd). Az md a Multiple Device rövidítése amúgy.
Ha csak egy eszközöd van, akkor magát az eszközt (gondolom /dev/sd*) kell partícionálni és formázni, nem kell semmilyen mdadm és hasonló. A formázott partíciót felcsatolod valahova (vagy felcsatolja automatikusan), és azt a helyet kell a samba konfigban megadni egy megosztásnak. Mert gondolom egy sima samba megosztást akarsz, és nem NFS, iSCSI vagy hasonló dolgot.
Átnéztem a NAS-os leírásokat, ha jól értelmezem gyakorlatilag csak sambán keresztül megosztják a /media/pi mappát.
Úgy néz ki működik, windowson keresztül látom a megosztást, tudok írno/olvasni onnan, de! Az SD kártyán, amin a boot is van 3,4GB szabad hely van. A külső tárolóra nem enged ennél nagyobb fájlt másolni (tehát pl 1db 4GB-os fájlt nem tudok rámásolni, de 3db 3GB-ost igen!) Én windows alatt NTFS-re formáztam a tárolót, úgy tudom azt tudja kezelni a raspbian. ext4 jobb lenne? Ezen leírás alapján csináltam, de kihagytam belőle gyakorlatilag az egész elejét, csak a mappamegosztást csináltam meg Ezeket is kihagytam pl: sudo mount /dev/md0 /mnt/raid1/ ls -l /mnt/raid1/
Nem tudom, hogy az ntfs3g-nek van-e valami ilyesmi korlátja, de linux alatt érdemes ext filerendszert használni, az natív. Annyi hátránya van, hogy windows-os gépre rádugva nem fogod látni a tartalmát, de legalábbis fel kell tenned valami drivert.
Én arra gondoltam, hogy /media/pi mappa ugye még az sd kártyához tartozik 3,4GB szabad hely-el, a
/media/pi/rssd pedig már a külső tárolóhoz több tárhelyel. Ezért érzékeli úgy, hogy nincs elég helyem?
Könnyen lehet, hogy az NTFS formátummal van gond, lásd tbarath hozzászólását.
Ki fogom próbálni az ext4 formázást is.
Windows hálózatról elérem a raspit, raspiról is elérem a windows hálózatot, de nem tudok belépni. Jelszót kér, de nincsenek lejelszavazva a gépek. Ha teszek a windowsra jelszót, akkor be tudok lépni, de ezt szeretném elkerülni. A gépek lejelszavazása nélkül be tudok lépni valahogy a raspival a hálózatba?
Tudja a fene, ezt a legkönnyebben úgy tudod megfejteni, hogy /media/pi/rssd-t osztod meg, akár külön megosztásként is.
Köszönöm, sokat segítettél. Azért arra jó volt ez a kis kitérő hogy kicsit elmélyedtem a számrendszerekben. Elkezdtem írni egy átváltó függvényt, de elég mecerás, gyorsan félre is tettem.
Külön megosztásként jól működik, tudok nagyobb fájlt is másolni.
Érdekes, újra kellett indítani a raspit és a windowst is, még mindig nem látják egymást, de már be tudok jelentkezni a raspira, ha rákeresek IP cím alapján. Torrent szerver a raspin. Néztem 1-2 leírást, még nagyon nem volt időm belefolyni. Olyat tudok csinálni, hogy windowsos gépen letöltök egy torrent fájlt a raspira, oda "torrentezem le a fájlt is", majd a windowsos gépet kikapcsolom és a raspi seedel? Esetleg van valakinek egy jó tutorialja, ami működik is? Mert a samba tutorial nem volt mind jó. A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2021
Ha nem jó egy tutorial, akkor jó lesz a következő, vagy a harmadik, stb. Persze sokat segít, ha legalább az alapokkal tisztában vagy, mert akkor részben érted is amit csinálsz, amit pedig nem értesz, annak utána tudsz nézni.
Ez egészen használhatónak tűnik: Bővebben: Link Az utolsó kérdésedet nem teljesen értettem, ha a pi torrentezik akkor ahhoz nem kell windows-nak bekapcsolva lenni.
A samba tutorial, amit először néztem nem működött, nagyon sok időt elkínlódtam vele mire rájöttem mi nem jó. Hátha van valakinek tapasztalata a torrent tutoriallal - ezért kérdeztem.
Viszont a torrentnek adni kell egy elérési utat. Ez praktikusan az egyetlen külső tároló lenne, de nekem több kissebb tárolóm van, jelenleg 2db 240GB-os, de lesz még később 2db 1TB-os is. Adjam meg külön-külön az elérési utakat és a rendszer tudni fogja hová mentsen, vagy ezeket a partíciókat előbb vonjam össze? Van egyáltalán erre lehetőség? pl: sudo mkdir -p /media/NASHDD1/torrent-inprogress sudo mkdir -p /media/NASHDD1/torrent-complete sudo mkdir -p /media/NASHDD2/torrent-inprogress sudo mkdir -p /media/NASHDD2/torrent-complete Ne haragudj a sok bugyuta kérdésért, de totál kezdő vagyok és sokszor csak arról van leírás a neten, hogy ezt és azt hogy lehet megcsinálni 1 tárolóval, de nekem nem csak 1 lesz.
Van lehetőség az "összevonásra", valamilyen raid. De szintén nem kezdő téma, és nem is raspberry.
Volt most egy kis időm kipróbálni a tutorialt, igazából 2015-ös a leírás, sok-sok parancs nem működik sajnos.
Találtam egy egészen jó magyar leírást: Bővebben: Link
2 apró módosítást végeztem: 1. sudo usermod -a -G users debian-transmission --- itt users helyett pi jogot adtam 2. download-dir elérési útnak hagytam az alapértelmezettet, hátha az a baja, hogy a meghajtó nem megfelelő neki. (de próbáltam már mindenféle helyet) erről az oldalról próbáltam URL linkel letölteni, de miután elkezdi a letöltést a szerver elérhetetlenné válik (1. kép) Puttyon keresztül újraindítom, de utána hibát ír. Valakinek valami ötlet mi a nem jó? Mindent a leírás szerint csináltam. routeren UPNP engedélyezve van. Esetleg más torrent? pl bittorrent, utorrent ami windowson jó? A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
A "permission denied" jogosultsági hibát takar. Kelleni fog ez a parancs, így:
Épp most kezdtem az egészet teljesen előröl, csak is és kizárólag azon leírás alapján. Samba megosztás működik, de a torrent továbbra sem. Bosszantó, mindent a leírás szerint csinálok
Én nem torrentezem Raspberry-vel de ha valamiért kellene, én is egy leírás szerint csinálnám. Egyszerűen vannak jó és kevésbé jó segítségek, ez ilyen, nincs mit tenni.
Úgy néz ki sikerült megcsinálni a torrentet. végül qBittorrentet telepítettem. Ennek van egy értelmes grafikus felülete, ami a kezdő linuxosok számára elég könnyen konfigurálható. Pár kattintás és működik is.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2021
Már csak 1 kérdésem van.
Letöltök egy torrent fájlt windows gépre az asztalra. Ezt a fájlt hozzáadom a raspi torrentjéhez weben keresztül, majd a windows gépet kikapcsolom. A letöltés és a seedelés továbbra is menni fog? Vagy a torrent fájlt is a raspira kell letölteni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |