Fórum témák
» Több friss téma |
Hali ! Van, illetve veszek afféle 1000/2000 W-os fűtő ventillátort. viszont nekem 250/500 W-os kellene. Lehet valamiféle ellenállással, vagy máshogy megoldani hogy kisebb teljesítményű legyen ?
Köszi
Vékonyabb cekasszal újraszerelni. Nem éri meg. Mit akarsz fűteni?
Alacsonyabb (~1/4) feszültségről működtetni, vagy ha párhuzamosak a fűtőszálak, sorosítani őket.
Dióda (de csak a fűtő ellenállással sorban) és hűvösebb részen beszerelve?
De ha tényleg 12V/2kW-os, akkor NE! A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
Szevasztok. Egy tojáskeltető melegítőjével van gondom, sokáig melegszik fel, és el se éri a beállított hőt, szóval nem bírja kifűteni a dobozt. Szétszedtem a fűtőtestet, de ilyet még nem láttam, nem tudom a működését. Két fém lap közé szorított valamilyen anyag van. Az egyik el is van törve, és mindkettő oxidált. Ha lecsiszolom az anyagot, és a lapot is, jobb lesz a hatás?
A letört darabot tegyem vissza, vagy csak a nagyobb részt?
Az egy PTC fűtőelem. Lehet vele játszani, annó megcsináltam én is de tartós és/vagy stabil működést nem lehet várni tőle.
Feszültségtől függően pár megfelelő ellenállás jó lehet helyette, ha a szabályzó ki- és be tudja kapcsolni a kellő hőmérsékleten.
Ja, pon erre gondoltam, betenni pár 10Wos ellenállást. Az kb ekkora méretű is. De milyen értékűt?
Nagyító alatt megnézve az nem is oxidáció, hanem már az elégett felület.. 80W van írva a dobozára.. A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2020
Egyenesen a hálózatit.
De találtam egy ilyet: Bővebben: Link Bírjon ki ez is csak anynit amenynit a másik, és jó lesz. 2hónapot meg megvárok mire ideér
Mondjuk addig kisérletezgetnék ellenállásokkal. Milyen érték?
Én két db. 1 kΩ/100 W-os ellenállás párhuzamos kapcsolásával próbálnám meg első lépésben. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2020
Most nézem, tökmindegy, mert abból is a legnagyobb 100R.
Ha 10db-t sorba kötsz, akkor kb. 50W-os fűtésed lesz. Ha van 20db-od, akkor kettő ilyen sorral lesz kb. 100W-od.
Sziasztok! Szeretnék egy nagyon-nagyon kis hőt fejleszteni egy elzárt, szigetelet helyiségben. Arra gondoltam, hogy az ablakba teszek egy 5V-os napelemet, és annak az áramát alakítom valahogy hővé. Találtam egy ILYET de ez nem is infra (pedig azt kerestem). Akkor viszont akár egy NYÁK-ból is ki lehetne marni egy vékony, melegedő szálat. Ugye? Itt viszont eszembe jutott, hogy lehet jobban járnék ha egy fekete színű valamit kitennék az ablakba, ami ha süt a nap melegszik, és bent adja le a hőt.
Röviden: Van értelme ilyen kis árammal bármilyen módon meleget előállítani? Vagy itt csak bonyolítaná az elektronika és jobban járok egy sötét felülettel? Bár télen a nap nem sokat melegítene egy fekete lemezen se... A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2021
Ez a "szigetelet" mit jelent: ...telt, vagy ...letlen ?
Mi a cél? Egy 5V-os napelemecske, ami mondjuk 0,5 ampert ad le a napsütésben, az "bakkfity"... /Lehet, ha kinyitnád az ablakot, a napsugár ennél sokkan jobban "fűtene".../ Az ablak üvegezése is lényeges: 3 rétegű thermoüveg, vagy mezei 3 mm-es ablaküveg ? A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2021
Ha akkor is kell meleg amikor nem süt a nap, akkor a napelem felejtős. Kis termosztát és egy kis fűtőtest. Akár hűtőbordára szerelhető ellenállás is megteszi. Csak az a kérdés, mennyi energia áll rendelkezésre.
Igaz, az egészet napelemmel vagy fekete tárggyal ki lehet egészíteni.
Azonos felületen a sötét tárgy szerintem jobb hőtermelő. ( napelem 20-25%, a napkollektor 40-50%)
Jut eszembe, ha a napelemet, ami ugye sötét, is az üveg mögé teszed, akkor lesz egy kettős hasznosítású valami. sötét is, áramot is ad... A hasznossága viszont tényleg kérdéses, télen volt hogy a több négyzetméter felület adott egy nap 300W-ot. Na ezzel a fénnyel egy kis tábla nem tudom mit kezd. Egyszer láttam olyan melegházat, ahol feketére festett hordókban víz volt kitéve az üveg mögé. Nappal a nap valamilyen szinten felmelegítette a vizet, este tartotta a hőfokot.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2021
Adott egy faház. Eddig az volt a módi, hogy télen éjszaka, ha hideg volt, akkor a hajnali órákban bekapcsolt egy izzó, 10 percre. Ez elég volt ahhoz hogy bent ne menjen -1, -2 fok alá a hőmérséklet. Hogy na fagyjon szét a zöldség. De ehez 220v kell. Gondoltam ezt ki lehetne váltani, ha a nappali világosban gyűjteném be azt a minimális hőt, ami éjszaka kell. Itt gondoltam napelemre, kormos lemezre, stb. ... ez a feket hordós víz tetszik. De mi van ha esetleg mégis megfagy? Akkor viszont huzza lefelé a hőmérsékletet, jó sokáig. Bár ha egy hordó víz meg tud fagyni, akkor ott már ugyis mindegy...
Aztán nagypapád nem mutatta be a vermet?
De gondolj akkor arra, hogy a hidroforom addig nem fagy be, amíg az "akna" be van fedve. Nem hőszigeteléssel, csak egy "teliraklap" van rátéve a verem szájára. Ma sem fagyott be, pedig -11 volt. Tehát: el kell vermelni azt a zöldséget. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2021
Erre fűtés nélkül a legjobb mai megoldás a Walipini, azaz a földbe süllyesztett üvegház.
Bővebben: Link Egy korábbi próbálkozás volta az Akvapónia :Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2021
Soha nem gondoltam volna, hogy az üvegházat (és a fóliasátrat) hangzatos idegen neveken kell bemutatni a nagyérdeműnek.
A jó kivitelezéshez nemi szerencse is kell. A sógorom épített egyet, az rendesen bepenészesedett, Talán a legegyszerűbb módja lenne az előzőleg emlegetett házba egy kisebb mélyedést csinálni, abban elföldelni a zöldségeket.
Amit felénk még csináltak, ha nem sok minden volt, a vízóra akna is működött. ( csak ott is figyelni kellett a talajvízre.) Az üvegház tárolónak nem igazán jó, mert a nappali melegben túl jól érzik magukat a növények.
Az üvegházat szellőztetni szokták nyáron, ha túl meleg van. Ha túlzottan felmelegszik télen, akkor is lehet operálni a szellőzéssel.
Ha a napelem felmelegszik, a leadott teljesítménye csökken.
Se verem se hőnyerő kút nem megoldás. Beton az alja, rádásul olyan homok amibe még latrinát se lehet ásni nemhogy vermet. Szóval nekem valamiféle hőnyerés kell, csak a nap marad.
Miért nem jó erre a passzív üvegház, amit írtam és küldtem róla videót ?
A napenergia tárolását megoldja a feketére festett vizes hordó. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |