Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 46
(#) KTobi válasza Pixi hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Hét eleje óta megy a kútvizet hűtés. Meg vagyok elégedve vele. A kimeneti melegvizet kivezettük a tetőre, 4men szét van vezetve. Ha dél környékén bekapcsolom, és előtte nem volt bekapcsolva ~18kWot hűt. Most a pumpa adta be az unalmast, és cseréltük ideiglenesen másra. Csatornából a vizet elvezessük a medencébe. Teljes luxus van most. Lehűti egyetlen autóhűtő az egész házat (no jó, nem nagyon, de kellemes), és van melegvizes medence is (csak még nincs telitöltve ). Mindenesetre jó volt lubickolni benne délután.

Üdv. Tóbi
(#) Pixi válasza KTobi hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Hali!
Lenne pár képed, hogy oldottad meg a "beltériegységet"?
Kíváncsi lennék a te verziódra!
Ha van kép küld el a pixy@vnet.hu -ra
Előre is köszi!
(#) fester válasza Pixi hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Szia
Nekem is ugyanilyen ventim van,teljesen jó.Nagyon jól néz ki,Egyetlen észrevételem van, talán lehetne nagyobb a doboz mélysége pár centivel.Akor nem küszködnea venti.De ez így nagyon tuti megoldás.Gratula és jó hűsölést.
(#) KTobi válasza Pixi hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Szia!

Vannak képeim, nem a maiak, itt még nem volt meg a medence. Apámnak nem tetszett a fadoboz. Bádogossal lett csináltatva plé különböző alakokra, azt összedolgoztuk, majd folytattuk tovább. Egy nyomáskamra lett összeállítva. A beltériben egy Yugo hűtő van. Nekem nem tetszett ez a "gumizás" (szorítóbilincsekkel, stb.). Tavaly már szétvertem egy komolyabb aluminium hűtőt, az sokkal jobb lenne, de műanyag volt a széle és eresztett pedig abban is volt munkám. Ez réz hűtő, le is cineztem a csatlakozóit a szabványos 32-35 mm-es gumicsőre. Kihasználtam az alsó részen a lyukat a hőszenzorra (szabványos félcolos menet). Felülre pedig ahol eredetileg a hűtőfolyadékot lehet hozzáönteni, oda lett cinezve réz cső (fűtéscsődarabka) és hozzávaló elemmel át háromnegyedcolos csavaros csatlakozóra. (No ez a cinezés rosszul sikerült nekem, letört, a bádogossal lett átcineztetve. De a csőcsatlakozók helyei még tartják magukat kuc-kuc). A hidegvizes csövet a föld alatt húztuk a falig, föl a tetőig, és a horogfák között teljesen fel. Végig csőben van ( a föld alatt kanalizációs, és abban jön fel a fal mellet, a tetőtérben pedig kartoncsőben, szerzemény). A melegvizet pedig 25ös műanyag vízvezeték csővel van szétterítve. 4mes csőre rádolgoztatunk egy dugót, és egy fél colos csatlakozót. Kifurkáltam teljes hoszban 4 centinként 2mmes fúróval. Minden félcolos locsolócsővel van összekötve. Nem volt olcsó beruházás az egész, de nem egy túl nagy összeg. (1400a locsolócső(50m)+ 1800 a bádogos + 600 az csatornától a medencéig + 500 a szétterítőcső + 10500 a medence + ~1000 egyéb) ~43kHUF (amiből a medence a tétel, de nem tudtunk volna hova lenni ennyi vízzel).

További kérdés ha van szívesen válaszolok, így hogy már élvezem a művem

Üdv. Tóbi
(#) Bonanza02 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 29, 2008 /
 
Engem is érdekel a dolog!
Valószínűleg belekezdek én is a projectbe. Nem volt erőm sokat visszaolvasni, de kb. értem a működését. Néztem a víztartályos párologtató félét is.
Két észrevétel:

-Ha árnyékos helyen a betonra permetezünk hideg vizet (fóliások használnak ilyen spiccelőt párásítónak). Ha ezt a lehült levegőt szívja be a ventillátor, akkor már pár fokot jelent. Tehát nem kell magas páratartalom, esetleg egy szűrőt lehet beépíteni.Ez egy régi dolog.

-Amiben én gondolkodok most: radiátorok vannak bennt. Ha 10 fokos víz áramolna benne,akkor talán hűtene is. A csapvíz kb. 10 fokos. Egy szeleppel szabályozva az átfolyási sebességet, közben mérve a kimenő víz hőmérsékletét, lehetne kísérlezetni vele.
C-24-nél ha el van zárva a gáz,de bekapcsol a kazán,akkor megy a keringető. A túlfolyót ki lehet vezetni az esőcsatornába.Ha tiszta a víz, akkor lehet medencébe is vezetni. 8akár oda-vissza keringetve)
Ha nincs radiátor, akkor tényleg tökéletes vencsis autóhűtő is. mondjuk én valami csendes ventillátort keresnék, hogy aludni is lehessen éjszaka tőle.
(#) kaqkk válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
A radiátorral 2 problémád lesz! 1: 8 fokos hőmérsékleten
lepárásodik csorog .
2 :csak alul (80 cm magasságig hűt) A hideg levegő nehezebb ,fölül meleg marad.
(#) JZoli válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Szia! Igaz nem tőlem kérdezted, de megírom az észrevételeimet. A radiátoros hűtés szinte teljességgel kizárt, főleg az eredeti helyén. A hideg víz a radiátorban nem érintkezik elég felületen a levegővel így azt lehűteni nem tudja, ráadásul az elhelyezése miatt-mivel alul van-a meleg levegő meg felül ezért aztán még többet romlik az amúgy is rossz hatásfoka. A másik meg az, hogy a keringetett vízben lévő oldott anyagok ( főleg vas) lerakódik a radiátor belső falán , így még jobban romlik a hatásfoka. Ráadásul még elég sok probléma van amit itt terjedelmi okok miatt nem lehet kifejteni, és ez mind a " leadott" hideg mennyiségét csökkenti, ezért írtam, hogy teljességgel kizárt ez a megoldás.Nem egyenlő egy radiátor és agy plafon álá elhelyezett ventis autóhűtő. De ha visszább olvasol már ezt többen is kifejtették.
(#) Bonanza02 válasza JZoli hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Elfogadom. Igazatok van.Marad a bontó és autóhűtő.

Én valami olyan megoldáson gondolkodnék, mint pl. régen volt ásottkút (vidéki nagymamáink korszakából).Annak a vizét ármoltatni, visszavezetni jó lenne. Ezen még gondolkodok(fúrott kút van,elég hideg a vize.)

"plafon álá elhelyezett ventis autóhűtő" - itt is lecsapódik a pára, vagyis gyűjtűtálca kell majd alá.(vagy eleve ki is vezetni a kondenzvizet egy csövön)
(#) Pixi válasza KTobi hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Hali!
Nagyon tuti ez a tetőn viszafolyatásos vízfelmelegítés! Asszem nekem ez a lindab lemez tetőn sokkal jobban működne!
Jól látom a képen hogy nektek fúrt kút van???? Csak mert eggyik haver is rá van indulva erre a kút.klímás témára de neki csak a fúrt kút lehetne a megoldás! Sztm annál a kútnál is lehetne visszafolyatni a vizet, úgy ahogy én is megoldottam, hogy ne foggyon ki meg ne keljen elárasztani semmit ha sokat működik, és nincs nagy medence sem!
Én még alakítgatok majd rajt!
(#) Pixi válasza fester hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Hali!
Hát igen a mélysége nem túl nagy, de az a gond, hogy kicsi a szoba szélessége és a hoszanti végeibe nemtudtam felszerelni! Van még elvileg valahol egy hagyományos álló 3 lapátos ventim, lehet belepróbálom magát a lapátot!
(#) Pixi válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Hali!
Nekem ásottkúttal van megoldva és visza is van keringetve a víz! A belső hőcserélőről a linken vannak képek, hogy viteleztem ki és építettem meg! Az eggyik képen látszik, hogy a lecsapodó vizet egy a doboz anyagából kialalkított kiüvegszálazott műgyantázott tálcába fogom fel és onnan folyik ki a szabadba!
Majd ma jön az újabb próba, már tudok mérni is!
(#) Pixi hozzászólása Jún 30, 2008 /
 
Szerintetek az miért van hogy kifúj a beltéri 16-17 fokos levegőt, és nem megy a hőfok 24 fok alá? Kicsi lenne a hőcserélő???? Mert ugye a szobám sem túl nagy!
(#) fester válasza Pixi hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Nincs azzal a hőcserélővel semmi baj.Melegek a falak,stb...
pl.,ablakba a venti éjszaka nyomja be a kinti 20-23 fokos levegőt,estétöl reggelig,hajnalban már jó 16C' fokvolt kint,és a szoba reggelig csak 2C' fokot hűlt.Átmelegedett tégla fal éjszaka visszasugározza a hőt..
Nagyon jó ám az a 24C' fok a kinti 33C' hoz képest,és majd ha még melegebb lesz kint!
(#) Pixi válasza fester hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Hát ebből a szempontból nézve mégsem 26 fok! De majd ha lesz kedvem gyátrok hozzá egy skoda hűtős hőcsrélőt! Vagy ha tudk szerezni egy légkondi beltérit akkor azt fogom rákötni!
(#) KTobi válasza Pixi hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Szia!

Igen, fúrt kút. Lehet visszafolyatni, ahhoz kell ásni egy 1m mély gödröt, abba homokot, és nyugottan lehet bele engedni a kimenő vizet. DE ha már egyszer felemelte a pumpa, és felmelegítette a "nap" akkor már használjuk ki .

Üdv. Tóbi
(#) Bonanza02 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 30, 2008 /
 
Ajánlom a vakond túrást is. Ha megkeresed a lyukat és belevezeted a csövet, akkor iszonyú mennyiségű vizet bevesz a föld.
...és ez nem vicc!
(#) Pixi hozzászólása Júl 2, 2008 /
 
Hali!

Most azon filózok, hogy ugye nemigen tudom 24-25 foknál lejjebb vinni a hőfokot a kútklímámmal!
Sztm a hütőnél van az árulás!
Mellékeltem egy összehasonlitási rajzot is!
A képen a felső a mostani a waresz hütő, az alsó a másik a skoda hütő! A rajzon jelöltek szerint áramlik a víz a hütőkben! Kiszámoltam a felületeket is és a wareszé 962 cm2, a skodé 1323cm2. (ezek csak a látható felületek, nem a lemezkék felülete!!!) Ebböl a szempontból a skodáé sokkal jobb! De ha az ármalást nézem akkor a skoda abban is sokkal jobb!
Nektek mi a véleményetek róla???

hütő.jpg
    
(#) kaqkk válasza Pixi hozzászólására (») Júl 2, 2008 /
 
Az alsó tuti hogy sokkal jobb ! De egyiktől se várj
25 c alatti hőmérsékletet !A jobb klímáknál is 10-15c
a hőmérséklet külömbség a hűtőfelület és a kifújt levegő hőmérséklete közt ! (delta -t) ez a te esetedben azt jelenti : 8c os víz kb2c vesztség és 15c delta -t mellet
25c amit tudhat ! de ez már 35c külső hőmérséklet mellett
maga a tökély ! És arról még nem szóltunk hogy a levegő igazán nen jó hővezető tehát a szobában az összes levegőt át kell forgatni hogy egyenletes legyen a hőmérséklet.Ja és a klímákban -5+5 c körül párölog a gáz
tehát 0c átlagban a hőmérséklete a hűtőfelületnek
és 18c a legalacsonyabb hőmérséklet amire a legtöbb klíma beállítható!Tehát csak 7c -al vagy lemaradva a gyáritól de töredéke a fogyasztás!
(#) Pixi válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 2, 2008 /
 
Azért fura ez, mert amikor volt a próbaüzem a fűtöegységgel akkor ott olyan hőfokú levegőt fújt ki ahány fokos a víz volt! Itt ez nem így van, mert a víz most mire ideér 14 fok lesz, de a kifújt levegő 19-20 fok! Vagyis az ráulás sztm a vizáralmásában van! Vagyis a fűtésben hasinló volt az áramlás, de ugye nem széles! Viszont itt széles a hűtő és ugye a víz a legrövidebb utat váalsztja ebben az esteben, nem kényszerül a hütő többi részébe, ami miatt adott részeken sima meleg levegőt szív át a hűtőn ami keveredik a hűtöttel és így jön ki a 19 fok! Azért sztm az az 5 fok sokat számít!
Amúgy szerinted jól gondolom ezt a keringés témát? Mert néztem a klímát és ott egy csö megy oda vissza az egészben majdnem!
(#) kaqkk válasza Pixi hozzászólására (») Júl 2, 2008 /
 
Igen oda vissza mennek a csövek és rá van préselve a csövekre a sok vékony alu lemezke ezeknek a felülete
szrintem kitesz vagy 50m2-t és nagyon sűrűn is vannak
tehát a levegő kissé meg is lassul amíg áthalad köztük
így jobban átvehetik a lamellák a levegő hőjét. tehát a felület növelésével nő a hatásfok! És a víz is ha lassabban
halad több ideje van felvenni a hőt ! az elmenő víz hőmérséklete magasabb ez is megér egy próbát!
(#) Pixi válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 2, 2008 /
 
A skoda hűtő is alu lemezes, igaz itt asszem 8asával mennek a kb 6-os belső átmérőjű alu csövek!
Na asszem faragok neki egy tök alap dobozt azt proba lesz azzal is! Amúgy 14 fokos víz megy most be és kimegy 15 fokos! vagyis nem ad le túl sok hideget!
Na majd írok ha sikerült összehozni a skodás verziót!
(#) kistvan hozzászólása Júl 3, 2008 /
 
Szerintem ez a kút klíma egy halott ötlet.
Gondoljatok csak bele. Egy szobaklíma belső hőcserélője ha a ventillátor nem fúná át rajta a levegőt Kb minusz 20-25 fogra lehülne.A másik ha ezt a hőcserélőt kiterítenéd lenne legalább 5 m3 vagy több . Ha kiindulunk a kút 15 fokos vizéből és a szoba 30 fokos levegőhőmérsékletéből, akkor a hőkülömbség 15 fok.Az egyszerűbb megértés érdekében ne beszéljünk mosta hőveszteségről és a szoba falai ablakai álltal pótolt hőröl. Ezután már a szoba légköbmétere határozná meg a hőcserélő/ leadott vagy elvont hőmennyiséget.Ezt nem akarom most számolgatni mert bonyolult és jelen esetben értelme sem lenne. Tehát ha a kút klíma hatékonyságát akarod nővelni egyszerűen a hőcserélő nagyságát kell növelned nem egy skoda hűtővel hanem minél többel lehet 10 vagy akár 20 hűtővel. és ezeket is lehetőleg a szobában minél magasabban kell elhejezni, mert fent van a legmelegebb,és a hőcserélőből a hidegebb levegő is lefelé terjed.És ha a hőcserélőknél nem a szabad áramlást választod hanem a ventilátort akkor az áramot fogyaszt és hőt termel .Gondolom a vizet sem a jóisten húzza fel hanem szivattyű így az is áramot fogyaszt.De végezetül ne adjátok fel, mert ha a megyezetet vagy a szoba egy -két falát teli rakjátok radiátorral vagy hőcserélővel biztos értek el eredményt.
(#) Pixi válasza kistvan hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
hali!

Nekem működik ez a kútklímás dolog, mert a 25 fokot hamar eléri, 27 fokról! De ugye itt a gond a hőcserélő mértével van! Meg ugye az áramlással, gondolom láttad a két képet, hogy melyik hűtőben hogy megy a víz! Most majd megcsinálom a skodás verziót azt kiderül! De aztm az jobb lesz, mert annak aluből vannak a hűtőbordák és sajnos a wareszé meg mint kiderült vas!
A másik meg hogy ha a klímát lekapcsolom utána elég hamar elérjük a kiindulási höfokot! Hosszútávon működtetni viszont nem mindegy hogy a 23-24 fokot hány kilówatt elhasználásával tudom tartani! Ez a cucc nekem kb 200-250 wattot fogyaszt! Eddíg nekem pénzbe nem nagyon került, mert amit vettem az sem kizárólag a kútklímához használható fel! Így jelenleg semmi kárbavésző pénzem nem áll benne!
Ha lesz időm megcsinálom a másik hőcserélőt és kiderül azzal mit tud!
Csak ugye nekem a fűtőegységes teszt miatt fzra most mert egy sokkal kisebb hőcserélővel elértem fél óra alatt majd 2 fok csökkenést!
(#) sniperx válasza kistvan hozzászólására (») Júl 10, 2008 /
 
Ki kell hogy ábrándítsalak, mert nem igaz sajnos már az első mondatod sem! A felületnövelésben egyetértünk! Én leírtam a topicban tavaly, hogy is épül fel a mi kútvizes klímánk. A hőcserélő felületem kb 40m2! Ez a plafonba ágyazott falhűtéscsövekből adódik. A hő sosem ment 23-24C fölé az egész házban, ami kb 120nm!
Az emelet teljes plafonja be van csövezve, ebben kering a kútvíz. Ventilátor nem kell hozzá, mivel a meleg levegő felballag oda magától. Így teljesen hangtalan a klíma, légkeringetés nincs a szobákban.
Az épület 8cm Nikecellt kapott, valamint a tetőtér felett a külső-belső hőtükrök között 20cm közepes sűrűségű ásványgyapot van, tehát az épület erősen szigetelt.
A kútban egyszerű 5rétegű cső van ledobva, emlékeim szerint 50m körüli hosszú. A teljes csőrendszer zárt, tehát a melegvíz visszakering a kútba.
Ásott kúttal rendelkező kollégáknak javaslom, hogy zárt rendszerben gondolkodjanak, mert egy keringető szivattyú kb 40-60w áramfelvételű, egy búvár, vagy centrifugál szivattyú, aminek a vizet ki is kell emelnie, minimum 300-500w. (üzemeltetésnél nem mindegy a költség, ráadásul a keringető bírja az állandó üzemet, a többi nem igazán, legalábbis a háztartási kivitelek)

Még egy fontos dolog, amit észrevettem a búvárszivattyús kolléga képein, amivel javíthatna: szigetelni a csöveket a kút és a hűtött tér között!!!
A félcolos csövekre kapható pur csőkígyó nem túl drága, tekercsben kapható, de rengeteget jelent!

Egy ötlet ahhoz, hogy hol a gyenge keresztmetszeted a hűtésnél: mérd meg a hőcserélőd után a kimenő víz hőmérsékletét! Amennyiben a kimenetnél meleg a víz, a hőcserélőd elég felületű, csak kicsi az áramlás.
Egy búvár mélységtől függően felhoz óránként 1m3 körüli mennyiséget, ennek azért rendes hőelvonó hatása van, ha bele tudod pumpálni a szoba melegét.
(fajhőből számolható, hogy mennyi energiát tudsz elvonatni vele adott hőkülönbséggel)

Cserépre engeditek ki a vizet, vagy közvetlenül az ereszbe? Cserépre nem javasolt, mert algásodni fog a folyamatos használat alatt!
(#) f27 válasza sniperx hozzászólására (») Júl 10, 2008 /
 
csak megjegyzem teljesen igazad van!! én is zárt rendszert csináltam annó!! 5 rétegű 2x50m csövet dobtam le a fúrt kutba annak a végén 2x6méter 10mm vastag réz cső figyelgetett (a kút 63m mély!)a lakásban pedig egy bolti klima volt amire rákötöttem ! zárt rendszer a beltérim 30W/h max fordulaton a keringető szivatyúm 12W/h volt tehát össz fgyasztás 42W/h max! a kutunkba 7 fokos viz van ami mire nekem vissza ért a beltéribe 10 fokos volt a beltéri hőmérővel mérve 17-19 fokot nyomot be! ami gyakorlatilag egy 21m2 szobát 1 óra alatt 20 fokra kényszerített külső 30 fok mellett! mindenkinek ajánlom ebben gondolkodjon ne autó hűtőben meg tudom is én mien megoldásokat olvastam már! csak ez fog hibátlanul müködni hoszútávon szerintem!mindenkinek sok sikert etől fügetlenűl!
(#) Pixi hozzászólása Júl 10, 2008 /
 
Nekem ez csak egy próba! Sajna 120 méter csövet elég necces és drága lenne szigetelni és ezen a távon 1-2 fokot melegszik a víz, de azt is csak 35 fok körül! A megoldás KPE cső lenne leásva legalább 80 centire! Az meg milyen sok meló lenne már 60 méter hosszan leásni kézzel! A zárt rendszeret ezekkel a csövekkel és a keringető szivattyú hiányában nemtudom kivitelezni, meg ahoz lehet nem lenne jó a locsolótömlő, hanem merev falu cső kellene! A fúrt kút nagy előnye hogy nagyon mély és nem 12 fok a víz hanem sokkal hidegebb! Egyenlőre én még a hőcserélő felületét akarom lecserélni nagyobbra! Meg ugye nemmindegy hogy alu a felület vagy sima vas, mert ugye ami most van hűtő mint kiderült csak a teteje alja réz a hőleadó lemezek vasból vannak! Az alu sztm sokkal jobb! Ezt még ki kell vitelezni és akkor kiderül mit is tud!
Kezdésnek ez a mostani sem rossz! Nekem a kút távolsága a gond!
Amúgy sztm hosszútávon a fúrt kút a legjobb zárt rendszerrel! Arra meg érdemes is beruházni, és oda fúrják ahova akarjuk! Így nem kell sokat csövezni!
Majd idővel lehet próbálkozni és jobbátenni a rendszereket!
(#) Busz hozzászólása Júl 13, 2008 /
 
Én is kipróbáltam egy autóhűtővel de kint éppen a 32 fokos melegben csak 26 fokot fújt le.


Ha megszerelem és beviszem a szobába akkor gondolom a 26 fokot sem lehet elérni csak kb ilyen 29-et?
Vagy a szoba hőmérséklete akkora lesz max mint a lefújt levegő?
(#) Pixi válasza Busz hozzászólására (») Júl 13, 2008 /
 
Hali!
Hány fok a víz ami a hűtőben kering? Nagyon meleg a 26 fok! Milyen hűtöből csináltad meg?
(#) sniperx válasza Pixi hozzászólására (») Júl 25, 2008 /
 
Nálunk a kút 5m távolságban van a ház falától, tehát nincs nagy távolság. A kút mellett van egy akna, amiben az öntözőszivattyú van elhelyezve. Innen lefelé 5rétegű cső megy a kútba, ami ásott kút, de a fúrt kutunk vizénél hidegebb a vize! (az is van, de az kb 40 távra lett volna)
Az aknától a tetőtérig KPE csövön megy a víz, ami természetesen 1m mélyen be van ásva a füldbe, de szigetelve így is van! A falnál a fal külső oldalán megy fel a tetőtérig szintbe bevésve a téglák közé, végig csőhéjban itt is. Ezt a külső hőszigetelés előtt tettem be oda, tehát ezt még takarja 8cm Nikecell is.
A veszteség minimális, gyakorlatilag szinte mérni sem tudom a különbséget a tetőtérbe érkező víz és a kútból induló között. Nekem elsősorban a tetőtér volt a lényeg, mert a hideg onnan úgyis "lefolyik" a földszintre.
(#) sniperx válasza Pixi hozzászólására (») Júl 25, 2008 /
 
A 120m cső szigeteléséhez: a tekercsben kapható csőhéj nem drága, a vizesek használják pl a sütött csöves vízvezetékekhez. Vizes boltban simán meg lehet venni óccsóé (szürke, emlékeim szerint 50m tekercsekben van, kb 6-8mm falvastagságban)
Amit még megtehetsz vele: a két csövet a héjazás után egymás mellé teszed, majd egyszerű alufóliával betekered. (simán 1 rétegben hosszában)
Ez a napsütést nem engedi a csőhöz, tuti hőszig ez is)
Következő: »»   21 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem