Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2374 / 2499
(#) Gafly válasza Resi hozzászólására (») Ápr 2, 2022 /
 
Nagyobb új autót nem veszel az árán, az szinte boritékolható.
(#) Ódenka válasza Resi hozzászólására (») Ápr 2, 2022 /
 
Valamelyik sztendapos mesélte egy mobil teló eladásról, talán itt is bejön:
Tedd le, aztán fussál el...
(#) Resi válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 2, 2022 /
 
Pedig már kértem ajánlatokat a helyi márkakereskedésektől. :/
(#) atiber válasza Resi hozzászólására (») Ápr 2, 2022 /
 
Mennyit szánnál rá? Rakok neked össze, ha nem sürgős...Csak Quad jöhet szóba, vagy más típusú végfok is jó lenne? 'Kis Quad'-hoz még szerintem transzformátorom is lenne és van egy beültetett, de még nem 'élesztett', 'tele-NYÁK-os / elviekben gyári panelos' Quadom...Priviben...
(#) Suba53 válasza Resi hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
A fotó alapján nézve, nem fognak egymásra licitálni. Eléggé szélfúttán néz ki szegény.
És jól látom, az eredeti elrendezés helyett oldalra vannak kikábelezve a végtranyók?
Ezt te barkácsoltad így, vagy már így lomtalanítottad valahonnan?
(#) BLY94A hozzászólása Ápr 3, 2022 /
 
Hali! Van egy erősítőm amihez vettem 2db El34 Se kimenőtrafót ami 4-8ohmos kimnettel rendelkezik de nem jelölték hogy melyik a 4 és melyik a 8.. Szóval hogyan lehet ezt kideríteni?
(#) bereczk.jans válasza Resi hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Szia Resi! Ez nem egy üzletelős fórum, de elmondom a véleményem. Haladjunk az erősítő hátuljától. Nincs rendes hűtés csak a doboz hátulja ami max. 20W-ot tud eldiszcipálni.
A panelok lehetnek 30 év körüliek elképzelhetően nem minőségi forrasztásokkal. Rendezetlen a vezetékezés azok túl hosszúak. A tranzformátor is csak max. 2x20W-ot tud és érintésvédelmileg is kérdéses darab. A primer olda a betáplálás körül is szabálytalan. Mekkora lehet a tápfeszültség? Amennyiben csak +-30+-36V a védelmi áramkör se működik megfelelően(Kevesen tervezték át alacsonyabb tápfeszültségre.) Az egészet kellene teljesen szétszedni és újra összerakni. Csak a két panel érhet valamit, ha azok működő képesek. Kérdés ez kinek éri meg?
(#) Suba53 válasza bereczk.jans hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Elkerülte a figyelmedet, hogy nem a hátlap a hűtő felület, hanem két oldalt a két böhöm hűtőborda, ahová ki lettek kábelezve a végtranyók.
Egyéb tekintetben igazad van.
(#) Ge Lee válasza BLY94A hozzászólására (») Ápr 3, 2022 / 1
 
Fogsz egy 24V-os trafót, a szekunder 24V-ját rákötöd a kimenő primerjére, és értelem szerűen az lesz a 4 ohmos rész amelyik szekunderen kevesebb feszültséget mérsz. Egyébként a legtöbb kimenőnél a 4 ohmos részt nem célszerű használni mert az nem arányosan van leosztva hanem néha úgy, hogy annak a csatolása csak fele a 8 ohmosénak, ergó sokkal rondábban fog azzal szólni.
(#) tothbela válasza BLY94A hozzászólására (») Ápr 3, 2022 / 1
 
Szia!
A primerre adsz 6,3VAC váltót, ez ugyanis kéznél van. A szekunderen tudsz mérni valamekkora feszültséget.
A 8 Ohmos kapcson kb 0.3V, a 4 Ohmoson kb 0,22V lesz mérhető. A lényeg, hogy a kisebb az a 4 Ohmos, a nagyobb a 8 Ohmos.
A trafó impedancia áttétele a menetszám áttétel négyzete.
Egy gyári Hammond el34 se kimenő például 3.5kOhm primer impedanciája van tekerve, ami azt jelenti, hogy a primer menetszám a 8 Ohmos szekunder menetszám 21 szerese. A 4 Omoshoz képest kb 30 szorosra.
Lehet hogy amit mérsz, az 20-30%-al is el fog térni, de a 8/4 Ohmos kimenet egymáshoz képest gyök 2 arányban kell hogy legyen.
Egy csöves erősítő kimenő trafójának impedancia áttételénél illik betervezni azt, hogy mekkora tápfeszről fog járni, ezért lehet hogy két gyártó más áttétellel készíti. Ezt csak azoknak írom, akik másként vélekednek.
(#) Resi hozzászólása Ápr 3, 2022 /
 
Hibásan jutott hozzám, egyenlőre nem eladni szeretném, csak érdeklődnék megéri e megjavítanom ér e valamit. Nekem is az tűnt fel róla mintha Pista bácsi a műhely padlóján lévő alaktrészekből rakta volna össze kicsit kókány módon.
(#) Ge Lee válasza Resi hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Csak akkor van értelme foglalkozni vele ha magadnak szeretnéd megjavítani, eladni ezeket ma már alkatrészárban sem nagyon lehet. Ráadásul mostanában már a csokító effektus sem működik, ha valamire ránéznek és az nem néz ki gusztusosan, nem csillog villog akkor az nem is lehet jó, és ennek az ellenkezője is igaz, sok dolgot megvesznek csak mert jól néz ki, miközben kb. csak annyira jó mint amit mutattál.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Ha már úgy is kimenő, akkor hozzászólok.
Ha úgy tekerjük a szekunder hogy ott hagyjuk abba a sort ahol éppen kijön a menet, akkor nyilván nagy eltérés van a 4/8 Ohmos kimenet között. Én próbálom úgy tekerni, ahogy lekoppintottam néhány jobb hangú kimenőről.
A primer úgy is sok menetes, az kitölti a sort, vagyis lehet úgy tekerni, hogy minden rétegre pontosan előre megtervezett menetszámot tekerünk. A szekundernél pedig jól kell választani a huzalátmérőt, hogy mindig kitöltsön egy sort. Ha például a 4 Ohmos tekercs egy tele sor, a következő réteg a 4-8 Ohm közti rész. Ez a kritikus, mert az csak a 4 Ohmos réteg 40%-a. Ez nem töltené ki a sort, csak 40%-ban.
Ha például a 4 Ohmos réteg 71 menet 0,7mm-es huzalból, akkor a 8 Ohmig kiegészítő réteg lehet 29 menet 3X0,6mm, 4X0,4mm, vagy 5X0,33mm-es huzalból párhuzamosan fogott szálból tekerve.
Persze ez már a szőrszálazás határa, de nem annyira komplikált.
Adós vagyok még egy válasszal.
Ami nekem tetszett csöves, az ultralineár EL34PP tiszta "A" osztályban, globálisan visszacsatolt 6 részre osztott primer, 5 részre osztott szekunder. Ezen csak egyetlen kimenet volt, magas damping faktorral rendelkezett, nem igényelte az illesztett impedanciát. Egy másik az egy visszacsatolatlan triódás PP alacsony dampinggal 4 rész primerrel, 3 rész szekunderrel.
Gitárerősítő kimenő az nem ide tartozik, így csak megemlítem, hogy ott szándékosan limitált az átvitel, hogy a zizi (torzított hangok harmonikusainak nagasabb összetevői) ne kerüljön a hangszóróra.
(#) Suba53 válasza Resi hozzászólására (») Ápr 3, 2022 / 1
 
Annyit ér, amennyi örömet, tapasztalatot, sikerélményt nyújt a megjavítása, életre keltése.

Sok sikert!
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Nem erre gondoltam, hanem vannak olyan elvetemült megoldások, hogy mondjuk elosztják két részre a primert, meg a szekundert is, csak az meg sorba van kötve, azaz 4 ohmra kötéskor az egyik tekercs nem játszik, vagyis dupla szórása lesz a 8 ohmoshoz képest.
Nyilván sok olyan dolgot lehet művelni ami nem nagyon van leírva sehol. Lehet fél sort is tekerni úgy hogy az mégis egy egész sor, meg lehet vékony huzalt is vastagként használni ha a számolás vagy a szükség úgy kívánja. Nekem pl. a mostani kimenőm úgy készült, hogy a szekundert két szál párhuzamos összefogásával tekertem, így a teljes sor menetszáma épp a fele mint egyébként lett volna, viszont a vékonyabb huzal miatt egy adott sor laposabb lett mintha vastagabb huzalt választottam volna (nem tudtam mert épp nem volt kéznél).
Most meg majd másfél sor kell, az ugyanígy megy, az első sor duplán fogva a második már szimplán, így adja ki a másfél sort.
Nem tudom Paravicini termékeit hallottad-e már akár után építettben is, nálam most ez viszi a pálmát, ez is SE és A osztály de egyáltalán nem a szokványos módon (a hangja sem szokványos), hanem pentóda jár kiterjesztett trióda módban (g2-n hajtva), jobb linearitással és hatásfokkal, és szintén globális nvcs-vel. Anno 94-ben japánban elnyerte a világ legjobb hangú SE-je díjat.
Ezt a primer fogja közre a szekundert dolgot egyébként nem nagyon értem, nekem elvben és kipróbálva se jött be, hiszen a fluxust a primer építi föl, az hozza létre maga körül az elektromágneses teret, ennél fogva azt kell a szekundernek körbe zárnia. Vagyis ha 6/5 az osztás, akkor inkább a szekunder legyen 6, már csak a szükséges keresztmetszetek miatt is.
(#) Alkotó válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
A sorkitöltés úgy is elérhető ha nem tekered szorosan egymás mellé a meneteket. Ha gépi az előtolás akkor nagyon könnyű, de kézzel is viszonylag szépen meg lehet csinálni.
Az impregnálás jelentősen növeli a stabilitást, de kimenők kapcsán hangos és vérszomjas ellenzői is vannak ennek a rögzítési módnak.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 3, 2022 / 1
 
Értem.
Gitárerősítőben láttam egy gyalázatos trafót. PSPPSP. A két szekundert 4 Ohm esetén párhuzamosan, 8 Ohm esetén sorba kapcsolta egy kapcsoló. Csak azt nem értettem, hogy lesz ebből 4/8 Ohm. 3/12, vagy 4/16, esetleg 2/8 az rendben van, de 4/8?
Ez a mizéria hogy két primer zárja közre a szekundert, vagy fordítva dolgot nem nagyon értem, mert szerintem teljesen mindegy. Az anódot illeszti a hangsugárzóhoz, és vissza. De lehet hogy nincs igazam.
Paravicinit még nem hallottam, nem is néztem a kapcsolását, de rákeresek, mert nekem új ez a g2 hajtás.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Lehet hogy rosszul, de én ezt ugyanúgy gondolom mágnesesen mint mondjuk fénnyel. Ha van egy izzóm és azt jobbról balról letakarom egy lemezzel akkor nem megy a fény se jobbra se balra. Ha viszont két izzóm van és köztük van a lemez, akkor a fény mondjuk fele ugyanúgy megy tovább jobbra és balra is. Biztos nem jó a hasonlat, de szerintem nem ugyanannyi erővonal záródik a két esetben.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Meglehet, és ebben az esetben a tervező sem ismeri ezt. Bár valóban több trafót láttam szekunderrel kezdve és befelyezve.

Nem találtam hirtelen kapcsolást erről a Paraviciniről. Érdekelne ez a g2 meghajtás, mivel eddig én csak klasszikus kapcsolásban használtam a csöveket. Vagyis többnyire.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 3, 2022 / 1
 
Csatolom a gyári képét és a rajzát. Én annyit tértem el a rajztól, hogy elhagytam a bemenetválasztót a hangerő potival együtt (csak egy ellenállásosztós fix lezárás van a bemeneten), elhagytam a sávkorlátozó 2db 47pF eredőjét is az anód és az nvcs közül, a kimenőmön csak 8 ohmos szekunder van, a hálózati trafóm nem közép leágazású hanem a katódkövető is a főtápból kapja a feszt leosztva RC szűrő után, valamint orosz csöveket használok amik egységesen 6,3V fűtőfeszültségűek.
A kapcsolás egyébként nem bonyolult, kaszkód feszerősítő fokozat-katódkövető-végcső. A kaszkód felső fele a végcső katódjából kap szűrt stabil rácsfeszt, a katódkövető a g2-n hajtja a végcsövet. Ha ki van kötve az nvcs akkor kb. 200 szoros feszerősítés van ha jól emlékszem.
(#) bereczk.jans válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 3, 2022 /
 
Igazad van. A képet kicsit jobban kinagyítottam és a két oldalról le maradtak a hűtőbordák a végtranzisztorokkal.
(#) subwoofer220 hozzászólása Ápr 4, 2022 /
 
Sziasztok! Napokban kaptam egy sony TA-F220 erősítőt. Végtranzisztorok nélkül.(A tulaj nem akart rá költeni..) Gyárilag 80W 8A- volt benne,de nálam itthon pihen 2 pár 2sa1302/2sc3281 150w 15A
Beszerelhetem őket?
(#) Suba53 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Ápr 4, 2022 /
 
Igen.
(#) subwoofer220 válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 5, 2022 /
 
Szia. Köszönöm a válaszod! Mint nagyon amatőr kérdezem,nem jelent gondot a Transition Frequency különbség? A gyári 2SA1490-nél 20.0MHz ,a fent említett 2sa1302-nál 25.0Mhz
(#) Suba53 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Ápr 5, 2022 /
 
Nem hiszem hogy ez gond lenne. Van szkópod? Mert azzal látnád igazán, hogy mit sikerült összehoznod. Keresztezési torzítás, gerjedés, stb.
(#) subwoofer220 válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Nekem nincs,de egy ismerősömnek van,csak ritkán ér rá. Majd oda elviszem. Köszönöm a segítséget.
(#) Karesz 50 hozzászólása Ápr 7, 2022 /
 
Egy kis érdekesség John Boskie tollából.
A múltkor nem tudtuk eldönteni, hogy akkor most melyik a "G" és melyik a "H" osztály.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Jobb lett volna, ha az eredeti angol szöveget is beteszed, mert ennek a Google fordításnak sok helyen se füle se farka.

Vagy a linket, ahol olvasható eredetiben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2022
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Ápr 8, 2022 /
 
Véletlenül nem John Broskie az illető?
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 9, 2022 1 / 2
 
Szívesen lefordítom neked magyarról-magyarra ha valamit nem értesz:

Hatékonyság = hatásfok
Tápsín = tápfeszültség (tápsín)
G osztály = G osztály
H osztály = H osztály
Bootstrap = utánhúzás
TI = Texas Instruments

Self és Slon átfordítja a "G" és "H" osztály jelentését, de Cordell nem.

"...és az emberek azon tűnődnek, miért iszom..."

Nem tudom, hogy John Broskie írta-e mert ahhoz előbb el kellene olvasnom mit írtam.
Következő: »»   2374 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem