Fórum témák
» Több friss téma |
Bár a kapcsolásban izzóra és tekercsekre nem emlékszem (40 év nagy idő), de valami hasonló elv volt leírva. Ha nem lesz másik, megpróbálkozom ezzel.
Nagyon szépen köszönöm.
Szívesen!
Ezt találtam a könyvgyűjteményemben.
Próbálom erőltetni a memóriámat, és valami olyasmi rémlik, hogy volt egy szinuszgenerátor, ami állandóan ment, és volt mögötte egy egy-vagy két tranzisztorból álló erősítő, aminek az erősítését egy gombnyomásra induló, csak egyszer lefutó burkológörbe szabályzott. Talán 4-6 tranzisztorból állt az egész. Arra egészen biztosan emlékszem, hogy a kapcsolás egyik tranzisztora valamiért elég speciális volt. Talán UJT lehetett.
Van itt valami kiindulásnak. A multivibrátoros négyszögjel helyett mindenképp színuszt javaslok.
Na ez kiindulásnak tényleg jó.
Első kísérletnek elég az integráló áramkört összedobni. A többit egyszerűen beleprogramozom egy PIC-be. Köszönöm.
A rohadt életbe ezt eddig miért nem mondtad, hogy PIC lesz benne?
Idézet: „...beleprogramozom egy PIC-be...” Ahogy 40 évvel ezelőtt is...
Nem szánnék bele PIC-et.
Csupán a Sebi által belinkelt kapcsolási rajz két négyszögjel generátort használ alapnak. Mint írta is, szinuszgenerátor jobb lenne. De ahhoz, hogy az integráló áramkörrel eljátszadozzak, a négyszögjeleket sokkal könnyebben állítom elő egy PIC-el. Gafly! Ha neked esetleg van PIC-es ötleted valósághű gonghang előállítására, azért az érdekelne! A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2022
Hány lábad van, és mennyi időd rá?
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2022
Ha van elég processzor időd, akkor PWM lábon megoldhatónak tűnik, csak egy RC tag kell rá.
Vagy vonatkozó szakirodalom szerint sokkal több alkatrész és kisérletezés. Audacity és Matlab ajánlott. Idézet: „Ha neked esetleg van PIC-es ötleted valósághű gonghang előállítására, azért az érdekelne!” Roman Black -nak van.
Szia!
Lehet már megkaptad több példányban is, egyet azért küldök én is.
Köszönöm.
Most még anyit árulj el, mivel lehet megnyitni.
Linux (debian, ubuntu, ...): apt-get install djview
Windows alá elvileg ez: https://sourceforge.net/projects/windjview/ A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2022
Szia!
Parancsolj...
Sziasztok! Keresem a Rádió compass régi újságot digitálisan.
Üdv.!
Sziasztok!
Ha kellene pár Rádiótechnika könyv akkor írjatok, mert digitálisan áttudom küldeni őket.
Sziasztok! Tarnay Kálmán - Elektroncsöves kapcsolások c. könyvet keresem, ha esetleg megvan valakinek elektronikus formában. Köszönöm!
Előre megköszönve keresem Dennis Feutch alábbi könyveit letölthető formában:
Handbook of Analog Circuit Design Designing Waveform-Processing Circuits Analóg áramkör fejlesztőknek: A "sciarium.com" oldalról letölthető két másik egykori Tektronix-os ragyogó könyve: Staric P., Margan E.: Wideband amplifiers
Köszönöm, ez egy nagyon jó könyv, máris adott egy ötletet.
Szia! Ezt te csináltad? Publikus a forráskód?
Engem is érdekel. Pláne, ha átírható AVR-re.
Szia!
Ez tetszik. Csatlakoznék "lóri" kérdéséhez. Nagyon érdekelne, hogyan oldottad meg.
Igen, saját sw, nem publikus, de összefoglalom a lényeget a hétvégén.
Addig is a PIC timer2 és PWM modulját érdemes alaposan megnézni továbbá miért írta ezt Bach? https://www.youtube.com/watch?v=Ugc5FZsycAw
Köszi az összefoglalót. Nem tudom miért írta, nekem nem mondta.
Sziasztok!
A Műszaki Könyvkiadó - Elektronika sorozat köteteit felvittem a moly-ra. Lehet értékelni, kiegészíteni az eddigi információkat. Keresem a sorozat alábbi köteteit - leginkább a kiemelteket - elektronikus formában: O. V. Poljanyin – E. V. Usakov: Optoelektronikai készülékek, S. Wirsum: Gyakorlati elektronika, Lóska Péter: Az egyrétegű tranzisztor, Hubert Meluzin: Rádiótechnika amatőröknek, V. N. Loginov: Mechanikai mennyiségek elektromos mérése, Lóska Péter: Az egyrétegű tranzisztor alkalmazása, Lambert Miklós: Teljesítményszabályzók integrált áramkörei, Demjén Imre – Gausz Péter: Elektronika-hobby ’80, Radnai Rudolf: Tároló oszcilloszkópok, Lóska Péter: Tirisztor mérések, Lóska Péter: Kisteljesítményű motorok tirisztoros szabályozása, A. N. Marcsenko: Vezérelhető félvezető ellenállások, Csepregi-Horváth Kázmér: Analóg spektrumanalizátorok, Rózsa Sándor: Digitális frekvenciamérők építése, Lothar Schüssler: Elektronikai játékok készítése, H. Kriebel (szerk.): Energiatakarékosság elektronikával, A. E. Zelgyin: Bistabil áramkörök, Madarász László: Digitális CMOS kapcsolásgyűjtemény, A. J. Bouwens: Digitális műszerek és mérések, R. C. Holland: Mikroelektronika és mikroszámítógépek, Szentiday Klára – Dávid Lajos – Kovács András – Bársony István: Mikroelektronikai érzékelők; Köszönöm!
4 könyvet megkaptam, így már csak az alábbiakat - leginkább a kiemelteket - keresem:
O. V. Poljanyin – E. V. Usakov: Optoelektronikai készülékek, S. Wirsum: Gyakorlati elektronika, Lóska Péter: Az egyrétegű tranzisztor, Hubert Meluzin: Rádiótechnika amatőröknek, Lóska Péter: Az egyrétegű tranzisztor alkalmazása, Demjén Imre – Gausz Péter: Elektronika-hobby ’80, Radnai Rudolf: Tároló oszcilloszkópok, Lóska Péter: Tirisztor mérések, Lóska Péter: Kisteljesítményű motorok tirisztoros szabályozása, A. N. Marcsenko: Vezérelhető félvezető ellenállások, Lothar Schüssler: Elektronikai játékok készítése, H. Kriebel (szerk.): Energiatakarékosság elektronikával, A. E. Zelgyin: Bistabil áramkörök, Madarász László: Digitális CMOS kapcsolásgyűjtemény, A. J. Bouwens: Digitális műszerek és mérések, R. C. Holland: Mikroelektronika és mikroszámítógépek, Szentiday Klára – Dávid Lajos – Kovács András – Bársony István: Mikroelektronikai érzékelők; Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2022
Moderátor által szerkesztve
Sziasztok!
A Műszaki Könyvkiadó – Rádió-Eleketronika sorozat köteteit felvittem a moly-ra. Lehet értékelni, kiegészíteni az eddigi információkat. Keresem a sorozat alábbi köteteit elektronikus formában: D. Racsev: Rádióamatőr műhelysarok, K. K. Tücsino: Dekádszámlálók; Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |