Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Érdeklődnék hogy van esetleg olyan aki ért hozzá segítene össze rakni egy 10w 450nm diodas lézert.
Válaszokat előre köszönöm.
Sziasztok!
Vásároltatok már 800-900 nm körüli lézer diódát baráti áron? Hol érdemes körülnézni?
Minek neked infra lézer?
Lézer terápiás kütyüt építenék magamnak. Ez a hullámhossz, ami elég mélyre hatol a szövetekben.
Fájdalom csökkentő, ízületi porc stimuláló hatása van elvileg.
Szia!
SD laser 301 néven keress az ebay-en zöld színű lézerpointert. 18650-es akkuról szoktak menni. Ha letekered az optikáját látni fogsz ott egy ráragasztott kristályt, az a frekvencia módosító. Ezt eltávolítva ott van alatta az infra lézer. Így nem kell vacakolni az építéssel, cserébe nem tudni pontosan mekkora a kimenő teljesítmény ami 200-500mW is lehet, nem kevés. Papíron a fekete festéket elégeti nagyon közelről. Tilos: szembe irányítani (akár azonnal megvakulhatsz), anyajegyre és rák esetén használni. Ezeket vedd komolyan a saját érdekedben. Nem játékszer. Ha megfelelően használod sokat tud segíteni, de nem csodaszer. Fogbél gyulladásra is használtam, korrekt tömés után. Figyelj a túlmelegedésre, azt nem szeretik.
Köszi az ötletet. Érdekes ez a szín módosító megoldás.
Freki duplázó kristály..
Hiába no. A holtáig tanul az ember.
Tényleg létezik ez a fajta megoldás.
Sziasztok!
Van egy pár részlet, ami nem teljesen tiszta, a lézer dióda bekötéssel kapcsolatban. Három lábú a jószág, LD cathode, PD anode, és common. Rajz szerint két dióda szimbólum van sorba kötve, és a közös pontjuk a common. Hogyan kell ezt bekötni, mi a szerepe a két diódának? Mellékelem az ábrákat.
PD az (az esetleges) teljesitmény szabályozáshoz kell (innen lehet nyerni a visszacsató jelet, az optikai kimenetre vonatkozóan).
Köszi. Akkor a PD az a Photo Diode, az LD meg a Laser Diode.
Vagyis ha nem akarok kontroll jelet, akkor csak az LD-t kell bekötni értelem szerűen.
Sziasztok!
Én egy mechanikai műszerész vagyok! Van egy problémám. A főnökasszonyommal vetettem négy egyszerű jelölő lasert 6A 250V. Eggyet kipróbáltam egy probakábellel, szuper több méteren is éles vonalat kaptam. Gondoltam közösitem őket négyet egy dugvillába, pirosat a piroshoz kéket a képhez. Ledöbbentem, mindegyik csak halvány. Szétszedtem, halvány. Mit rontottam el? Ezek már kuka? Tud valaki valami ötletet? Köszönöm!
Azzal a részével semmi gond nincsen hogy "mechanikai műszerész".
Arra nem tudtam görcsöt kötni, hogy "jelölő lézer, 250 V és 6 A". Ezzel egyből le is vágjátok? Kép kellene, minimum...
Az a gond, hogy úgy teszed fel a kérdést, mintha ott álltunk volna melletted, és láttuk volna hogy mit bütykölsz.
Mi az, "hogy pirosat a piroshoz, és kéket a képhez" ???? Nem érthető a kérdésed. Ilyenkor egy fotó, az adott műszaki kütyü típusa, esetleg egy link a kütyü műszaki adataihoz, stb sokat segítene a homályban való tapogatózást segítendő.
Én egyszer szétszedtem egy ilyet, mutatok róla képeket. Ez 660nm/200mW lézer volt. (A mostaniak 808nm-es lézerek 630nm-es natúr ledekkel megspékelve.) Előtte van egy közönséges 2 cm-es led diffúzor, mögötte pedig a kis táp panel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2022
Sziasztok!
Köszönöm, hogy próbálok segíteni. Szóval: a "jelölő laser" azt jelentené, hogy hálózatról működő gyenge, csak keresztet vetítő iranyfény. Az lehetett zavaró, hogy a kínai dugvillát (250V6A) levágva nem kék, és barna, hanem piros, kék a betáp. Hétfőn tudok képeket készíteni. Ja adattábla Nuku.
A dugvillán olvasható adatok csak azt jelentik, hogy ez a maximum amire méretezték.
Vagyis a kütyü teljesítmény adataira semmi támpontot nem ad. Ha jól értem több ilyen készüléket akarsz működtetni egyetlen dugvilláról. Vagyis a többiről is levagdostad a sajátját, és megpróbáltad közösíteni őket. Mivel a dugvillát esetlegesen akárhogy bedughatod, a készüléknek nincs kitüntetett fázis-nulla pontja, vagyis még az sem követelmény, hogy az azonos színűeket kösd össze. Hogy miért halványult el a közösítés után, az jó kérdés.
Köszi Suba53, hogy foglalkoztat a problémám.
Közben rájöttem hol bibi! Egyedül hálózatról, tökéletesen működött, de utánna kettesével fel kellett szerelmem őket két fém árbocra, tehát nem a közös dugvilla, hanem az lett a baj,hogy a fényforrások külső fém burkolata is közös lett. Hogy mit keres ott áram , és, hogy mit vertem galyra... hát ezért írtam. Holnap készítek képeket.
Sziasztok!
Megint itt a műszerész! Készítettem képeket, de én is érzem nem egyszerű a helyzet. Nézzetek már rá, de amiben bíztam, nem egy egyszerű kondi cserével megoldható.
Mondtad hogy négyet vettél. Egyik sem működik már úgy, ahogy az elején próbáltad?
Az elvileg nem tehette tönkre, hogy a két lámpának a fém burkolata össze lett kötve. Ez az a munkalámpa, aminek a doboza szét van terítve?
Lágy lézer kütyü első mérés.
Szemmel nézve szinte semmi nem látszik, de a telefon érzékelője szépen mutatja. Lézer áram 0.8A az adatlap alapján ez kb 450 mW optikai teljesítményt generál. A kontroll led árama 0.5-0.6 mA ez nagyjából jó az adatlap szerint. Ami első látásra meglepett az a sugár alakja. Bár belegondolva, a lézer dióda nem a felületére merőlegesen bocsájtja ki a fényt, mint a ledek, hanem a kristály szélén. Ezért is van a félvezető kristály merőlegesen szerelve a tok alapjához viszonyítva. A reflektáló felület kb 8 cm-re van a diódától, és az intenzív nyaláb hossza úgy 4-5 cm. Vagyis eléggé széles szögben sugároz. Ez még jó is lehet, mert ha a szövetben a behatolási mélység 4-5 cm, akkor pont jól lehet vele pásztázni. Csak majd a nyalábra merőlegesen kell mozgatni, hogy egy adott térfogatot átjárjon. Még azon filózok, hogy mennyire változik a hatékonysága, ha nem közvetlenül a bőrfelülettel érintkezik a dióda ablaka, hanem pár milliméterrel távolabbról sugároz. A szerelvények, meg az esetleges hűtő felület miatt kerülhet kicsit távolabb.
Szia Suba53!
Igen ebben a dobozban jöttek, igen mindet leprobáltam szólóban, igen mind mint a gyertya, csak kb. 5cm-re vetít x-et. Idáig el sem mertem mondani, hogy bekapcsolás után, ahogy fogtam a fém árbócot bizsergést éreztem. Azt hittem csak képzelpődök, de szerintem nem. Szerinted mért van az, hogy csak a teljesítmény csökkent? Orvosolható?
A bizsergést azért érezheted, mert az a kék színű kondi összeköti a fázison lévő áramkört az optikát meghajtó kimenettel, és az optika fémházára rá lehet kötve az egyik pólus, az meg fémesen érintkezik az árbóccal, ami így bizserget. Kicsi a kondi, úgy hogy nem fog agyonvágni, de magának a kütyünek az érintésvédelme nem hiszem hogy megfelelne az EU szabványnak.
Így megmondani, hogy orvosolható-e nem nagyon lehet. Ha van elektronikában jártas barátod, nézesd meg vele. Szervizben meg lehet hogy többet kérnének, mint amennyibe került.
Köszi Suba!
Igazad van nem éri meg szervizbe vinni. Abban bíztam, hogy csak ránéztek. Már csak azt nem tudom, hogy mondom el a főnöknőmnek.
A gyári lézerterápiás kütyünél (erről raktam be képeket is korábban) a dióda ablaka és a bőrfelület között konkrétan egy 2 cm vastag műanyag szórólencse volt. Szóval én pár miliméter miatt nem aggódnék. Eleve ha nagyon kicsi a nyaláb divergenciája akkor csak kis felületet tudsz besugározni.
Jogos. Néztem azt a szórólencsét, de az nagyon körszimmetrikusnak tűnik. Vajon hogy csinál az a penge szerű sugárból egy nyalábot?
Valószínűleg kihagyom a lencsét, és így hogy tudom hogy néz ki a sugár, fogom tudni úgy mozgatni, hogy a lehető legnagyobb felületet sugározza be.
Szia!
Mind a négyet kinyírtad? A hibásakon mérd meg a tápon a lézerfej felé menő feszültségeket. Utána mérd meg a két bekapcsolt rossz készüléknél a két fémház között mérhető e valami feszültség. Ha van két jó végezd el a fenti méréseket azokon is. De ne érintsd össze előtte a két fémházat. A lézerfej szétszedhető?
Elkészült az infra lézer kütyü.
18650-es Li-Ion akkuról megy. Egy STUP-SX1308 ( Hestore ) Step-Up konverterrel van beállítva a fix tápfesz. 4.8-5V A 800mA lézer áramot egy LM317 áramgenerátor állítja be. Ezzel úgy 450mW optikai teljesítmény adódik adatlap szerint. A piros led jelzi ki a bekapcsolt állapotot. A lézer diódát egy TO5-ös hűtőcsillag hűti, de egyáltalán nem forró. A legmelegebb rész az LM317 alatt lévő alumínium hűtő felület, de ez sem forró, simán tapintható tartós üzem mellett is.
Sziasztok.
Nincs valakinek véletlen olyan kapcsolása ami lézer dióda meghajtó, de lehet szabályozni a fényerőt ttl/pwm el mikróvezérlőről? Köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |