Fórum témák
» Több friss téma |
Házilag nem lehet (vagy nagyon nehéz) gyári dobozt készíteni. Az "esztétikus" jellemzés nagyon szubjektív, a szériában készülő gyári berendezések között is lehet tetszőt és nem tetszőt is találni.
Én most ezzel a konstrukcióval olyan átmenetet próbálok találni, ami már elfogadhatóan néz ki, könnyen elkészíthető itthon (nekem könnyű), sokoldalúan kihasználható, könnyen szervizelhető és kellően stabil. Még nem is tudom mi lesz a végeredmény, de az első mozzanatok ígéretesek. A második képeden lévő zárt kalitkába nem tudom belelátni a praktikumot. Ezzel nem leszólni akarom, csak próbáltam hozzáképzelni valamilyen fenék és fedőlapot, aminek az esztétikus rögzítésében látom a kihívást. A szerelhetőség szempontjából is véleményes, mert kényelmetlen benne kotorászni. Az elő hátlap általában alakos kivágásai is nehézkesen elkészíthetőek a zártság miatt. Egyszóval csak az elképzelés szintjén nem ebben az irányban látom a saját sikeremet.
Sziasztok,
nálam most készülget az erősítőm doboza. Olyan anyagot használok (vas), ami könnyen beszerezhető, és minden eszközöm megvan hozzá itthon a megmunkáláshoz. Egy keretet készítettem, amelynek az alja/teteje vaslemez (a teteje csavarozható), ehhez lesz majd két oldalról hozzácsavarozva a hűtőborda, a hátulja aluminium lemez lesz, az eleje pedig majd MDF, keményfa betéttel. Nemsokára porszórva lesznek ezek a kis vasak . . . A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2023
Nem értek egyet. Lehet esztétikus minden oldalról és éppen ez adja a savát, borsát.Van az a gép, idő és technológia.
Szuper, csak nehezebb mint maga az erősítő.
Nem mertem szóba hozni, a látszólag 5-6 mm vastag borítólemezeket. Szép lakatos munka, de túlzónak tűnik a méretezés.
Varttina mester éjjeli lámpáját és vagy erősítőjét láttad volna az egri találkozón.
Ehhez képest minimum "pariban" vannak.
Valóban 5mm-es a lemez, 10x10mm négyszögvas a keret, nem mértem még le, de nagyjából 6kg/db-ra saccolom. Ezekre jön a hűtőborda, ami kb 6-7kg/2db, a trafó szintén kb 6-7kg/db és a többi köcölék hozzá még úgy 3kg. Szóval összeségében lesz ez úgy 22kg, arányait tekintve a 6kg-os doboz nem olyan vészes . . . szerintem. De nem is nagyon szeretném majd pakolászni.
Ha így jó, akkor nem szabad piszkálni.
Csak a szélsőségek demonstrálása miatt mellékeltem egy képet, amin viszonylag sok cucc van beépítve egy vékonyabb lemezből készült dobozba. A méretet érdemes a bal felső sarokban lévő lábhoz viszonyítani
Ez biztosan nagyon drága lehet, mert ki kell fizetni a hozzátartozó darut is.
Láttam én is ezt a képet már Természetesen meg lehet ezt így is csinálni, csak nekem nincsenek meg a megfelelő eszközök hozzá, az 5mm-es lemez helyett tudtam volna vékonyabbat is használni, de ilyen volt otthon, így gyakorlatilag nem került semmibe ezt összehozni. Majd dobok fel azért még képet amikor össze lesz rakva készre a doboz.
Mi meg csinálunk videót, amikor 2024-ben Békéscsabán behozod a bemutatóra.
Amúgy egyébként szerintem nincsen azzal semmi baj, ha az ember magának csinál saját anyagból saját tervezéssel valami egyedit. A hobbi pontosan erről szól. Én például irígykedek, mert biztosan nem tudnék otthon ilyen dobozt csinálni. Legfeljebb fából és műanyagból kissé macska alakút.
Kétségtelenül szép munka, fából (fenyőléc rétegelt lemez) költség hatékonyabb és könnyebb is lenne esetleg.
Meg hozzám közelebb áll a fa megmunkálása.
Lehet tudni valamit ennek az erősítőnek a műszaki (elektromos) paramétereiről is?
Alakot öltött a valóságban is a doboz. A sarokelemek már megvoltak, de most már kifúrtam őket, és az oldallapokat levagdostam és az elő-hát lapokat is megcsináltam. Amikor a lapok levágásáról van szó, akkor az én karos lemezollóm csak nagyolni jó, mert nem tudok vele tized pontossággal vágni, ezért minden lapot körbe vágtam fűrésztárcsával, ami képes a kívánt pontosságban dolgozni.
(Csak részben tartozik ide, de már gondolkoztam azon, hogyan lehetne asztalt és erre felfogható ütközőt tenni a karos ollóra, mert ezzel a kiegészítéssel már lehetne sokkal pontosabban vágni, mint amit az előrajzolt vonalat figyelve tudok elérni. Erre van valakinek bevált megoldása, esetleg ötlete?) A doboz minden mérete pontos, határozottan stabil, és arra számítok hogy jól szerelhető és szervizelhető lesz. Akár állítva, akár fektetve felhasználható. 1,5-ös oldallapokkal, és 2 mm-es előlappal (ez van a fotókon) 476 gramm, ami már nem olyan könnyű, de legalább stabil.
Ehhez képest nekem csak egy "játék-ollóm" van, amit magam készítettem, de elvitathatatlanul képes lemezvágásra.
Illetve valamiért én éppen fordítva képzelem el a jó megoldást. Azaz nem a leeső rész lenne a méretes alkatrész, hanem a fennmaradó. Ennek két előnye is lenne, részben nem kell külön leszorító, mert talán a kezemmel is le tudom fogni a kívánt mértékben, másik részben nem deformálódik az alkatrész (az is igaz, hogy a leeső is csak minimális mértékben csavarodik a nyírás miatt).
Valamiért nem tudok új hozzászólást írni a csoportba, csak így tudok kérdezni. A lomexben is forgalmazott alu dobozokat ki gyártja, nem tudjátok? Egyedi méretben szeretnék gyártatni dobozt, és biztos hogy lomexben nincs ilyen méretű. Előre is köszönöm a segítségeteket.
Azt nem tudom melyik Lomex-es dobozra gondolsz, de itt már kaptam választ egy hasonló kérdésre.
A téma tetején van egy "új kérdés a topicon belül" lehetőség.
Tudsz te új hsz-t írni, csak már nem alul van a gomb, hanem felül.
"Új kérdés a topikon belül" felirattal A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2023
A múltkori hozzászólásodnál elfelejtettem kérdezni. Milyen lappal vágtad a hornyot az alumíniumba?
Ebbe a dobozba Hiragának a 20W-os "A" osztályú végfokai fognak belekerülni. Szerintem ismered őket 2db kétcsatornás végfokot építek, mert az a tervem hogy majd egy kétutas hangfalat aktívba hajtok vele, de első körben lehet nem így lesz, hanem passzív hangváltóval a hangfalba, akkor viszont hidalni fogom a két végfokot egy dobozon belül . . .
Köszi. Látszik nem sűrűn járok fel az oldalra. xD
Itt az első képen némi nagyítás után látszik. Közönséges marótárcsa, sok apró foggal, az ideálistól nagyon eltérő fordulatszámon -mert ez adott-. Sokat számít egy kis kenőanyag, mert nélküle gyorsan betapadnak a fogak.
Haladt előre a forrasztóállomás dobozolása.
Elsősorban megterveztem milyennek képzelem el az előlapot. Itt vannak szokatlan megoldások, de mivel én fogom használni, ezért a saját -egyébként jól átgondolt- szempontjaim szerint próbáltam célba érni. A terv elvi elképzelésén túl, le is rajzoltam, amihez több komponenst most kellett létrehozni, nade éppen ettől szép a feladat, hogy kell vele babrálni. Az előlapot ki is faragtam a tervet követve. Nem használtam semmilyen üzemi technológiát, kizárólag fúrógéppel lombfűrésszel, és reszelővel farigcsáltam ki a nyílásokat. Az LCD kijelző beépítésére -visszatérő probléma- nem tudok semmilyen látványos megoldást. Igyekeztem a nyílást pontosan méretre reszelni, és majd egy következő lépésben az ablak külső élét jelentős mértékben le fogom törni (a terven ezt is ábrázoltam), hogy oldalról se árnyékolja a 2-es lemez a kijelzőt. Érdeklődve várnék egyéb megoldásokat, tanácsokat, ötleteket a kijelző kulturáltabb beépítésére, esetleg valamilyen praktikus szerelőkeret konstrukcióval (ide el tudnék képzelni 3D nyomtatott betétet, de abban már bizonytalan vagyok, milyennek kellene lennie).
LCD-nek valami 3D nyomtatott ház? Valami ilyesmire gondolok.
Szépen kifaragtad az előlapot.
Megkérdezhetem milyen 3D tervezőprogramot használsz?
A 3D nyomtatás, mint technológia akár jó is lehetne.
Ezek az LCD kijelzők nem kerülhetnek olyan "keretbe" mint amiket linkeltél, mert az alakjuk más. Az áramköri panel, és a rajta lévő kijelző más méretűek, ezért nem a teljes egységet kellene keretezni, csak azt az ablakot, amit a kijelzőnek vág a felhasználó. Tulajdonképpen egy olyan keret már elég lenne, ami a kivágás apró pontatlanságait képes eltakarni, de az már összetettebb probléma milyen geometria lenne ide alkalmas. Sőt, külön probléma az áramköri panel rögzítése is, mert a csavaroknak nem akarunk lyukat fúrni az előlapba, de külön szerelő-előlapot sem mindig célszerű használni, ezért praktikus lenne olyan megoldást találni, ami mindkét problémára kínál megoldást. Ezért kértem tanácsokat, mert a feladat már többeknek okozhatott fejtörést, azaz már születhettek erre bevált megoldások. Ilyeneket szeretnék látni. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az egész csak a szemnek szól. Nekem, otthonra az alakra reszelt előlapi nyílás is megfelelő, a mögé ragasztott tartóbakokkal (ezeket már meg is terveztem, és egyben a nyomógombokat is tartani tudják). De ha van könnyen létrehozható, praktikus megoldás, akkor nem zárkóznék el egy ilyen irányú csinosítástól.
Régi verziós AutoCAD-et használok -többek között-.
LCD keretnek 2x16-os kijelzőhőz gyári megoldásban a H-Tronic FR 216 találtam, de ez nem az elterjedt 80x36mm-es, hanem a ritkább 84x44mm-es modult tudja fogadni. Kulturált kinézetű, cserében nem olcsó, de kapható. ITT használtam egyet belőle.
Köszönöm. Ez már egy jó alternatíva lehetne, ha lenne a 80x36-os kijelző egységhez is.
Abban látok némi disszonanciát, hogy miért jó az egész egységet "átdugni" az előlapon, miért nem elég csak az LCD elé tenni egy sokkal kisebb ablakot. Ezzel a megoldással ugyan kényelmesebb a beépítés, de a tényleges információs ablaktól drámaian nagyobb helyet foglal el az egész. |
Bejelentkezés
Hirdetés |