Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Elvileg, a panelba láthatóan helyes értékkel beültetett C112-117 kondenzátorok miatt nem alakulhat ki olyan sűrű rezgés, mint amit szkóppal érzékeltél.
Majd a D115-re is rákerül a szkóp, ha a 10 µF befolyásolja a működést a végfok rákötésekor. Hibás, vagy hibásan beültetett alkatrész még nem zárható ki. Eddig a diff. erősítő rendbehozásán vagyunk túl. Most az áramgenerátor van soron és a limiterrel fogjuk folytatni.
Felraktam a 10µF kondit a D115-re. Nem történt pozitív változás a biasnál.
Maradjon fent a kondi és a végfok. Szkóppal keresd meg az alábbi ábrarészlet melyik pontján indul a rezgés. (Az ábrán jobbról balra haladva.)
Valószínűleg szükség lesz a panel forrasztási oldalának fotójára és a NYÁK-tervből egy a korábbinál nagyobb felbontásúra. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
Nem volt egyszerű, normálisan használható fotókat csinálni. A rengeteg alkatrész csere miatt már elég sok a folyasztószer nyom, illetve a takarítás miatt a szösz. A hiba viszont már ezektől függetlenül is jelen volt. A képek.
Jók a képek, a sprint is átjött.
Jöhet a mérés.
A diff erősítő rendbehozásán úgy vagyunk túl, hogy csak a kimenet csatlakoztatása után borul fel komolyan az egyensúly. Ez most is így van, tehát azt feltételezem, hogy az ellenállásokról visszacsatolva akár az elejétől kezdve is jó lehetett. Sajnálom, hogy ennyire elhúzódik a hiba feltárása, de most megint halasztanom kell a mérést. Jelentkezek majd az eredménnyel.
Ebben a hozzászólásban az R144-ről van szó ugye?
Igen, azt sikerült elírnom. A tápfesszel mire jutottál? Azt írtad, hogy kellene a minimum 80V. Ha jól sejtem, itt +-80Voltra gondoltál. Nálam a max 153V, ezért gondoltam a D115 fesz emelésére más megoldással.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
Az R151-et olyan értékűre válaszd, hogy a féltáp hatására legalább 2 mA folyjon rajta. Ha például ±60 V-tal tesztelsz, akkor 27-30k legyen, ±76 V-hoz pedig 33-36k-t ajánlok. Az LM336 10 mA-t is elvisel, de a Q119-et nem fűteném 200 mW-nál többel, tehát maradnék 3 mA alatt.
A D115 feszültsége abból a szempontból volt érdekes, hogy sima, vagy szaggatott egyenfeszültség van-e rajta. Az ideiglenes 10 µF kondival erre a kérdésre egy határozott pontot tettünk. A Q116-118 tranzisztorok valamilyen kölcsönhatásba lépnek, ha a végfok rákerül. Ezen a képen hat ellenállás található, amiből az R144-ről tudjuk, hogy fals jel keletkezik rajta. A másik ötöt megvizsgálva szűkíthetjük a kört, mi áll a jelenség hátterében. Ehhez kellhet a panel szemrevételezése az általad készített fotók felhasználásával. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2024
Aktív hangsugárzóSziasztok !Van nekem egy Génius 2.0 hangsugárzóm. Azt vetem észre hogy a némító áramkör aktiválódik akkor pukkan egyet utána szépen megy. Csatoltam service manuált.
Úgy kezdeném, hogy megmérném a feszültségeket megvannak e rendre az 5.1V (DW1 zéneren),
12V és 24V tápfeszültségek. A Q7 tranzisztor vezérli az engedélyezést. Megmérni, hogy a kollektorán azaz az EN bemeneten és a DW1 zéner katódján milyen feszültségek vannak némított és normál állapotban. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2024
Néztem az összes alkatrészt a két lábán mérve. Mindegyiken egyenfeszt láttam. A D115 2,47Voltot szolgáltat. Az R144 1,31V, az R145 pedig 1,25V. A bias fesz jelenleg 1,41V.
többcsatornás erősítő,külön hangerővel.Üdvözlök mindenkit.Egy vendéglátóhelyiségbe kellene egy erősítő.Az volna a jó ha 4 vagy hat külön csatornás volna,s külön lehessen állítani mindegyik csatorna hangerejét.Nézegetem a házimozi erősítőket,de ha jól látom nincs olyan ami rendelkezik eme tulajdonsággal. Mi volna erre a legjobb megoldás?Lehet e a kereskedelemben ilyesmit kapni,vagy csinálni kellene egyet?
Ilyesmik között kellene nézelődnöd: Bővebben: Link Persze ennél vannak sokkal jobb minőségű készülékek is, több pénzért cserébe...
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2024
Van itt még valami. Hátha neked mond ez valamit. Gondoltam egy merészet és beraktam a két 1k ellenállást a bias kimenetek és a kimeneti panel közé. Látszólag így szintén minden rendben van.
A kimeneti darlington első párjának, az eredeti 2SC3298b, 2SA1306b helyett alkalmatlan lenne, a helyettük javasolt MJE15032, 033?
Ha jól olvasom, akkor olyan erősítőt keresel, amire rá lehet kötni 4-6 esetleg több hangsugárzót, és mindnek külön lehet a hang erejét állítani.
Ez 6 sztereó csatornás, azaz 12 hang kimenetű. Ennyi pénzért nem érdemes építeni. https://mkaudio.hu/termekek/power-dynamics-pv260bt-6-zonas-erosito-...Lw_wcB A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2024
Nagyon köszönöm,én ezeket nem találtam meg.Csak házimoziban keresgéltem,ezek szerint házimozi erősítő nem tudja ezt a funkciót.Valszeg meg veszem amit be linkelt.Köszönöm.
24v táp fesz nálam csak 20V mert anyit adok neki.
Nagyon meglep, hogy az R144-ről eltűnt a zavaró jel. Történt közben valamilyen változtatás?
Ha már beraktad az 1k ellenállásokat, mérd meg rajtuk a feszültségesést!
Változás? A nagyobb tápfesz, illetve a 10µF kondi a D115-ön az biztos. Közben válogattam nyitófeszre közelebb eső ledeket is. Nem volt nagy eltérés, így aztán nem is oldódott meg a probléma. Az 1k ellenállások nélkül még mindig nem jó. Erősen rajta vagyok, hogy a kimeneti darlingtonban az mje tranzisztorokat lecserélem 2sc4793 és 2sa1837-re. Ez sokkal közelebb állna a gyárihoz. Viszont sajnos valamivel kisebb teljesítményűek is.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2024
Az új meghajtó tranzisztorokkal egészen más lett a kapcsolás. Ha bent vannak az 1k ellenállások, akkor továbbra is minden rendben. Ha kiveszem azokat, akkor viszont kapok egy jó nagy gerjedést. Néhány izzó, illetve védő 10 Ohm után inkább visszaálltam a kisebb tápfeszre. Ezzel sincs gond. A bias így is jó értéket mutat, amennyiben bent vannak az 1kOhmok. Jelenleg a fesz esés az ellenállásokon, 74mV a pozitív és 43mV a negatív meghajtás oldalán. Kíváncsi lennék, hogy a két 1k nélkül vajon hogy alakulna a nyugalmihoz tartozó feszültség. A gerjedés miatt ezt azonban nem igazán tudom ellenőrizni.
Vissza álltam a nagyobb tápfeszültségre. Lementem a bias soros ellenállásokkal 33 Ohmra. Így most van, egy kezelhető, nem egész egy Voltos gerjedés, ami még nem igazán melegíti a végfokot. A nyugalminál, a bázisok között már nem tudok közvetlenül feszültséget mérni, mivel a mőszer túl nagy zavart visz be és hatalmas gerjedést generál. A testhez képest viszont úgy néz ki, hogy a bázisok feszültsége 1V alá esik és természetesen így már nem működik a potméter. A C4793/A1837 van bent jelenleg meghajtónak, a további két fokozat pedig NJW0281G/0302G.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2024
Összegezve, a végfok normál rákötésétől gerjed.
Haladjunk a végfok rákötésével kisebb lépésekben, kössük rá csak az első emitter-követőt! A mellékelt rajzon jelölt átkötést cseréld 750 Ω ellenállásra és a nyíllal jelölt helyről csatolj vissza.
A következő fokozatok tranzisztorait távolítsam is el addig?
A nyugalmi áram állítót tekerd minimális bázis-bázis feszültségűre, ha ez nem segít csak akkor vedd ki a Q203, 303-at.
A NYÁK-terven van egy R202 pozíciószámú 1 µF kondi, legelőször azt venném ki és ha az nem segít akkor helyezném át a visszacsatolási pontot.
Az igen. Először nem értettem az "R" jelű kondit, de most látom, hogy tényleg így sikerült megadnom. Az a switch off kondenzátor nem is került beépítésre. Nem akartam addig egy ilyen nagy értéket oda berakni, amíg kevesebb tranzisztorral megy a végfok.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2024
Kis teljesítményű erősítőArra gondoltam, hogy építek egy kis teljesítményű végfokot az íróasztalomon lévő kis 6 Ohmos polchangfalakhoz. Nagyjából annyi a cél, hogy szóljon és adott esetben a fiókban lévő alkatrészekből össze lehessen rakni, esetleg tudnátok ilyen kapcsolást ajánlani?Eljátszottam ezügyben kicsit az ESP fejhallgatóerősítő átalakításával, próbapanelen szólt is, de azért tartós használatra nem biztos, hogy megépítenék egy ilyen próba-cseresznye alapon kitalált áramkört
Az első FET-es erősítőm Király Tibor VF3-sa volt. A fiam a mai napig használja a pécéjéhez. Király Tibor oldalán mindent megtalálsz hozzá. Becsatolónak Wimát ajánlok. Kell neki egy hét, hogy kellő mélyek legyenek, de jobb mint az elko.
Sejtesz valami összefüggést a gerjedés és a bias probléma között? Az Mje párral nem gerejedt ennyire az erősítő, viszont a nyugalmi szabályzó akkor is összeomlott. Ha jól gondolom, a magasabb béta és a kisebb Cob okozza a mostani felállásban a gerjedést. Ráadásul még ez mellett a kis mértékű oszcilláció mellett is megszűnik a bias szabályozhatósága, amint csökken a leválasztás a két fokozat között. Az biztos, hogy azok a változtatások amik számomra ésszerűnek tűntek, nem hoztak pozitív változást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |