Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Csak apró megjegyzés, de egy 150VA-es (illetve 2x150VA) trafó picit szűken van méretezve egy 150W-os táphoz, ami adott esetben kb ~185VA-el is tudja terhelni a trafót.
Pontosítok: és ez még csak arra vonatkozik ha hídegyenirányítás és pufferelés után akarsz kivenni a trafóból 150W-ot. Ha a labortáp panel kimenetén akarod kivenni a 3 ampert akkor még nagyobbra célszerű méretezni a toroidot.
Én kisebb feszültségre (30V/3A) építettem meg ugyanezt, mert a toroidom csak ennyit tudott. Ha ezt a labortápot 3 amperrel terhelem a kimenetén, akkor az egész táp 125W/150VA-el terheli a hálózatot. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2024
Egy üzenetben válaszolva a többi fórumtársnak is:
Suba53 - a rajzról tényleg lemaradt némi vezeték - puszta sietségből és hanyagságból -, de a szekunderek "lógó" kivezetései mennek a bekötöttekkel szorosan egymás mellett a helyükre elnézést, valóban megtévesztőre sikeredett az ábra. Alkotó - , a Graetz után lesz puffer/szűrés, csak a fent említett okokból ezeket se rajzoltam be. exabit - köszönöm a tanácsot, legközelebb körültekintőbb leszek. Mennyi gondot tud okozni egy félinformációkkal teli ábra. Igyekszem majd a jövőben ezt elkerülni
Valakinek esetleg megvan lementve az smps labortáp ll. kapcsolási rajza?
Attila oldalán még nem elérhető sajnos...
Köszönöm! Hálám örökké üldözzön!
Elkezdtem átlapozni a 843 oldalt, hogy hátha megtalálom valahol, de megmentettél pár nap keresgéléstől.
Elkészült és dobozba is került.
Jelenlegi trafójával van egy elvi teljesítmény korlát, de ez engem nem zavar (ha szükségét érzem, elfér egy ideális trafó is benne).
Profi, ahogy tőled megszoktuk. Nekem továbbra is csiricsáré ez az előlap design, de nem nekem kell tetsszen.
Megtisztelsz a véleményeddel. Nem akarom senkinek ajánlani ezt a fajta az előlapot, de a saját szempontomat megosztom magyarázatként. Valóban vannak színes foltok az előlapon, amik a látásom fogyatékosságait igyekszik kompenzálni. Valamiért nekem a feszültség a zöldhöz az áram a piros színhez kapcsolódik. Következetesen ilyen színűek a mérőegységen is a mennyiségek mérőszámai, és az ezeket állító kezelőszervek is ilyen háttéren vannak.
Arra számítok, hogy ez a többlet információ biztosan nem árt, de talán kis mértékben segíti a könnyebb kezelést, hozzájárul a kényelmesebb használathoz. (Látszólag villódzóan és harsányan színes életünk valójában úgyis egyre szürkébb, ezért nem árthat egy kis színesség.)
Szép munka! Nekem picit életidegen az előlapon a betáp, de meg lehet az előnye is biztosan.
Nekem a hátlapon van a betáp ... amikor feltettem az asztal fölötti polcra és be akartam tolni a falig, na akkor szentségeltem ... 5cm hiányzott ...
Most meg ki akartam venni ... persze a betáp vezeték valahol beszorult ... így visszarakáskor majd szabadíthatom ki hogy vissza tudjam dugni. Szóval lehet nem is olyan elvetemült ötlet az előlapra tenni a betápot!
Azért szolgáltassunk igazságot neki, nem ő volt az egyetlen aki az előlapra tervezte a betápot: FOK-Gyem TR-9253
Amióta Puskás Ferenc feltalálta a telefonközpontot, két iskola halad egymást nem legyőzve a kábelezéssel (merthogy rengeteg kivezetést belül is, meg kifelé is végezni).
Van a "mindent hátra". Cserébe gyönyörű ránézve a szekrény. Sajnos rettenetesen bonyolult a hátlap nyák, és nem lehet a szekrényeket egymásnak háttal felállítani, sem a falnak tolni. EWSD Van a minden kifelé menő vezetéket előre. Cserébe amikor összeszerelték, akkor néz ki még valahogy, minden átalakítás után egyre rondább lészen. Cserébe fenekével a falhoz és egymáshoz is állítható, nem kell körbejárni. AXE Igazságot nem szeretnék tenni, van akinek a miniszoknya tetszik, van akinek a forró nadrág.
Nálam helyhiány van az asztalon, viszont mögötte elférnek a betáp kábelek.
Nem is jutna eszembe egy potencionálisan. + veszélyforrást az orrom elé / könyökem, pákám közelébe helyezni.
Már egy másik topikban mutattad...
Ott is a tápcsati pozíciója pro és kontra "érzelmeket" keltett, ahogy itt is...
Igen, sajnos nem a lényeg kerül megítélésre (habár kinek mi a lényeg).
A másik helyen a dobozolási megoldás megmutatása volt a szándékom, részben rávilágítva milyen jól szervizelhető a helytakarékos elrendezés ellenére. Itt pedig az áramkör beépítésének a módját akartam láttatni. De ha ez így bántóan terjengős, akkor a jövőben majd egy helyre korlátozom magam. Nekem egyébként úgy tűnik, kevés valódi építés jelenik meg, több volt az ilyesmi régen.
Hiánypótló, ahogy ennyi mindent fejlesztesz, építesz, el nem tudom képzelni, hogyan lehet ennyi szakmai tapasztalatod, energiád, időd. Felnézek és irigykedek rád. Ezt teljes pozitív értelemben. Semmiképpen nem szeretném, ha megbántódnál, vagy visszább vennéd az aktivitásod ezzel kapcsolatban.
Valóban kevés valódi, és még kevesebb ilyen szintű építést látunk. Úgyhogy hajrá, csak így tovább!
Az a hozzáértés, amit nekem tulajdonítasz, jelentős részben mentoraimat illeti. Itt is köszönöm a teljesség igénye nélkül Proli007 és Skori türelmét és segítségét.
Szerintem az itteni csapat ismeri őket és persze még sok további "nagyöreget" akik aktívak és sokat segítenek itt. Mindegyikőjüknek nagy tisztelet! Sokukkal szerencsére akár privát üzenetben, vagy akár személyesen is tarthatjuk a kapcsolatot.
A burkoló lemezeket is beraktam, és a gumilábakat is felragasztottam. Az előlapi védővezetőt majd még egyszer banándugóra fogom szerelni, de ettől eltekintve készen van (már asztalon is találtam neki jó helyet).
Hacsak a hűtés nem követeli meg nagyon akkor a tetején biztos kerültem volna a lyuggatott lemezt, mert tele fog menni porral.
Igen sajnos az okozhat gondot ,nekem anno belehullott egy darabka vezeték aztán kinyirta az egész tápot...
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2024
Elég aprók a lyukak, ettől sokkal nagyobbakat látni gyári készülékeken. Viszonylag sűrű az építés, biztosan nem árt egy kis légáramlás. Ha kockázatosnak fogom látni a mostani helyzetet, akkor vagy alulról felragasztok egy további szövetet, vagy kicserélem a lemezeket tömörre.
A melegedés szinte semmilyen kiegészítő körülményt nem kíván. Olyan csekély a hőmérséklet változás, amit nem akartam elhinni, ezért meg is mértem a magam módján. A készülékben egy alulméretezett 250VA-es trafó van. Ezért a kimeneti paraméterek együttes maximumát csak korlátozott ideig képes a labortáp szolgáltatni. A teljes doboz hálózatból felvett teljesítményét mértem mindenestől (nem csak a labortáp modult), miközben a kimeneten úgy változtattam a feszültséget (állandó terhelés mellett), hogy a kimeneti teljesítmény 50W-onként változzon. Látszik, hogy nem törődtem a trafó túlterhelésével, felmentem a maximumig, mert éppen azt akartam tudni mire számíthatok ilyenkor. A dobozban maradt teljesítmény (Pbe-Pki) 15-96 W tartományban mozgott, amiben minden benne van. A labortáp bordája éppen csak langyos, és 250W felett már a trafó melegszik, a maximumon kb. 10 perces teszt során még bőven az elfogadható határon belül volt (kb. 55-60°C). A hatásfok a teljes vizsgált tartományban közel 80%, ami szerintem nagyon jó (ismét említem, ez nem csak a labortáp panel, hanem a teljes doboz hatásfoka mindenestől). A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2024
A számítógépem házában a szellőzőlyukaknál és ventilátoroknál ehhez hasonló szűrőbetétek vannak. Ez sok port megfog, a porszívó szétszedés nélkül "eléri", és CIROKL által említett balesetektől is véd. Esetleg géz szerű vékony filc anyag is jó lehet a behulló por ellen.
Ventilátor szűrők
Köszönöm a tippet. Ez a készülék nem nehézipari körülmények között funkcionál, otthon az asztalomon van. Ettől persze még belepattanhat egy levágott alkatrészláb, tehát a felvetés megalapozott. Több megoldás is kínálkozik. Letakarhatom (pl. egy ronggyal), kicserélhetem a felső lemezeket tömörre, de akár a lyukak alá is ragaszthatok például egyrétegű gézlapot, illetve hagyhatom így ahogy van.
Tápegység kérdésSziasztok.Szeretnék építeni még egy tápegységet, érdekelnének a tapasztalatok Erről a tápegységről. Mostanában elég olcsón megvásárolható Aliexpress-ről. A végtranzisztort kicserélem 2x3055-re. Mennyire tartja stabilan a beállított feszültséget, áramot? Nem túl érzékeny-e a túláram védelme (pl villanymotor nem zavarja-e). Terhelésre változik-e a beállított feszültség? Mennyire zajos a kimenete. Előre is köszönöm a segítséget.
Szia! Az aliexpresses panelel van egy picike tapasztalatom. Még nem fejeztem be vele a teljes labortáp építését de a tapasztalatom a következő:
- Nagyon érzékeny a bemeneti feszültségre, értve az üresjáratot - Amit adnak op-ampot vele, azt be se tedd, vagy ha igen csak is foglalattal - Én személy szerint. kapartam el vezetősavot, és tettem egy zéneres stabilizatort maga az opampok tápjara. - Én majd darlington fokozatba bovitem PNP teljesítmeny tranyokkal. - A current limit része működik, a visszajelző led rendben van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |