Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
A sünözés nem a 2000-res években volt?
Egyébként a múlt rendszerben gyártott dolgok sokkal tartósabbnak bizonyultak. Pl alig lehet a 90-es években gyártott háztartási gépet látni, a 80-as évek elején gyártott hűtőszekrény a mai napig megy, ha hely szűkében beröffentem egy-egy nyári buli előtt. Persze ez lehet, hogy csak abból adódik, hogy ami idejében tönkrement, azt már 20-30 éve kidobták, így nem maradt fenn. A legjobban sikerült darabok meg mennek 40-50 évet.
De, a "sün" az 2006 környeke.
Viszont jól megvonta a párhizamot a dolgok közt. Azaz: 2006-ban igyekeztek tudatosítani, most újra ők az urak. Ez nem szabad kimondani itt. Csak azt, hogy régen jó volt. Idézet: „A legjobban sikerült darabok meg mennek 40-50 évet.” Na, itt van a kutya elásva. Néhány megy, azzal példálózunk. Miközben euerből 999 már rég elhamvadt. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
Régebben hosszabb időtartamra gyártották a termékeket. Ha már a hűtőgépeknél járunk. Régen minden probléma nélkül mentek a hűtők, fagyasztók. Most (már vagy 20-30 éve) klímaosztályba vannak sorolva. Míg a régiek elmentek +5-10 fokban is, a mostaniak nem. Főleg az egymotoros kombi gépek a gázosak. Ismerősnek télen már 3 alkalommal olvadt ki a fagyasztó részében minden. Meleg helyre nem tudja ternni, plusz hetekig nem volt otthon. Most az a megoldás van, hogy az ajtó résnyire nyitva, hogy a lámpa égjen. Így az ad annyi hőt, hogy rendszeresen bekapcsoljon és így nem olcvad le a fagyasztó része. A konyhában szó szerint hidegebb van mint a hűtőszekrényben. Az átmeneti időszakban legalább gyártottak olyan hűtőt, hogy volt egy kis kapcsoló rajta, amit ha bekapcsoltunk, a lámpa folyamatosan égett és ez biztosította a folyamatos működést. A mostaniakon már nincs ilyen. Feltételezik, hogy meleg helyen van a készülék. A 120 literes fagyasztószekrény is még békebeli, az is megy rendesen, nem klímaosztályos.
Lehet hogy már nem aktuális Suba53 fórumtársnak, és elnézést elfelejtettem megnézni, de most hétvégén megnéztem a kompresszoros párátlanítót. Nekem DHM-10LR típus van, és nincs vele bajom, jó hogy van cső hozzá folyamatos használatra - nem kell tartály.
Legjobban sikerült darabok kapcsán.
Én - szintén már rendszerváltás után születettként, tehát akkori aktuális tapasztalatom nincs velük - pár éven át javítottam retro hangcuccokat, főleg magnókat, gyűjtőknek (egyetem melletti kereset, és hobbinak sem rossz alapon). Jöttek ha nem is minden héten, de néha BRG készülékek is, amelyekről nagyon sok helyen - fórumokon, FB csoportokban - olvasni olyan véleményeket, hogy már új korában is hulladék volt, borzasztóan szólt, meg sem lehetett rendesen javítani, vagy legalábbis többet volt szétszedve, mint használva.. Lengyel Unitra cuccok szintén.. De azért van olyan is, aki állítása szerint megelégedésre használta 20 évig. Nos, én szinte sosem tapasztaltam kirívó gondokat velük. Sőt, merem állítani, hogy pl. egy Videoton Europa Star (BRG magnórésszel) bőven jobban szól, jobban is vesz fel kazettára, mint egy korabeli kommersz japán rádiós magnó. Viszont azokról meg olyan a többségi vélemény, hogy évekig csak használni kellett, hiba nélkül tette a dolgát. 40+ évesen meg természetes, hogy már mindkettő igényel karbantartást.. Hogyan fér meg egymás mellett a kettő állítás? Hát, szerintem úgy, hogy nagy lehetett a gyártási szórás. A rosszabbul sikerült darabok voltak a lehúzó vélemények alapjai, és ezek már réges-rég, legkésőbb a rendszerváltáskor a nyugati cuccok elérhetőségével a kukában végezték ("végre megszabadulhatok ettől a vacaktól" alapon). A jobban sikerült darabok - ami lehet, csak 20-30%-a volt a legyártott mennyiségnek - meg ki tudták húzni tovább is, és ma már kizárólagosan meglevő darabokként, úgy néz ki, hogy "nem is volt ezzel a típussal semmi baj". Azt mondjuk aláírom, hogy a Lehel hűtőkről vagy Hajdu mosógépekről kevesebb olyan emléket olvasni, hogy új kora óta csak a szívás volt vele. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2024
Megszűnt alkatrészbolt békéscsabánSziasztok! Azt nem tudja valaki egészen véletlenül, hogy békéscsabán a phoenix elektronikai alkatrészbolttal mi történt? Legutoljára amikor ott voltam az üzlet ki volt pakolva, és rajta volt egy tábla hogy "Kiadó".A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2024
A cég kényszertörlés alatt áll, lásd melléklet. Szóval megszűnt a cég.
Kényszertörlés lehet sima felszámolástól tulajdonos által kérve, hitelezői követeléstől, csődeljárástól, egyéb. Kényszertörlést a vállalkozás is kérhet magára, és a NAV is. Röviden: megszűnt, bármiért. UVB-76 megszólaltUVB-76 megszólalt! Mit jelenthet ez??? Ki, mit tud, gondol...https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/181640 https://forgokinpad.blog.hu/2024/12/18/szele_tamas_az_orosz_radioado_titka https://news-pravda.com/world/2024/12/18/927208.html
Korrekt véleményt alkotni ezekről nem könnyű dolog. Melyik, hogy sikerült az akkori vircsaftban...
Úgy 77 táján egy ismerős leány megkért, hogy javítsam meg a hordozható militári kinézetű kazettását mert bekapta a szalagot. Nagyon kis tip-top készülék volt. Az biztos, hogy ebben volt egy apró,de alapvető tervezési hiba. Az első orsó húzókuplungját egy rugó biztosította, és ez a rugó letudott csúszni a tartóbakjáról, mivel nem volt rajta zéger. Hát átfúrtam egy 1mm-es fúróval és egy vékony dróttal ezt megoldotta. Ebben az volt a bosszantó, hogy egyébként nagyon használható készülék volt. Azt meg hogy melyik magnó, hogy szó sok minden befolyásolja, függetlenül, hogy hol gyártották. Az egyik legmeghatározóbb dolog a fej állapota, beállítása volt. No meg ha a buli volt a szempont, ne kaparjon a hangja smacizás közben. Nekem van egy Videoton Caprim, az egyik legjobb hangú készüléknek vélem. És, amikor a végfokait kicsit megföldcsillagpontoztam, bizony tetszett neki a hangja szerint. ui.: kicsit elcímeztem, bocsi... A léneg szempontjából, talán nem érdekes. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2024
Most viszont Neked,
"Azt mondjuk aláírom, hogy a Lehel hűtőkről vagy Hajdu mosógépekről kevesebb olyan emléket olvasni, hogy új kora óta csak a szívás volt vele." Annak idején vettünk egy magyar gáztűzhelyet olyan 35-40000-ért, bekötőcsővel karácsony táján. Akkor tán 5000 forintért kötötték volna be, és így járt volna rá garancia. Idő híján, kínomba felhívtam gyártót, hogy szokott-e baj lenni vele. Elmondása szerint nem. Megkérdeztem milyen bekötőt használ ajánl hozzá, és most cseréltük le 35 évre rá. Az újra nem ígértek ennyit, igaz gyufa nem kell hozzá, meg van benne más előny is, de a villany bekötése még csak ideiglenes, mivel kell 7A az óráig, és a teteje gyermekbőr érzékeny a karcokra, igenszépen gyűjti a szemetet a fúvóka gödre, szóval rendszeresen komolyan kell takarítgatni az előzővel szemben, aminek a keményzománcozását eg szivaccsal lehúzhatta az ember anélkül, hogy olyan lenne, mintha átcsiszolták volna. Azt azért megjegyezném, csak olyan kössenek be ilyet, akik nem robbantják fel környezetüket e munkálattal!
Miért cserélted le a 35 évvel ezelőtt vásárolt gáztűzhelyet?
"Korrekt véleményt alkotni ezekről nem könnyű dolog. Melyik, hogy sikerült az akkori vircsaftban...
Úgy 77 táján egy ismerős leány megkért, hogy javítsam meg a hordozható militári kinézetű kazettását mert bekapta a szalagot. Nagyon kis tip-top készülék volt. Az biztos, hogy ebben volt egy apró,de alapvető tervezési hiba. Az első orsó húzókuplungját egy rugó biztosította, és ez a rugó letudott csúszni a tartóbakjáról, mivel nem volt rajta zéger. Hát átfúrtam egy 1mm-es fúróval és egy vékony dróttal ezt megoldotta. Ebben az volt a bosszantó, hogy egyébként nagyon használható készülék volt." Van/volt erre megoldás akkor is, csak nemigen ismertük idehaza, Starlock a neve. A hozzászólás módosítva: Pé, 20:32
Mert lett Wanderheat.
Szia,
A tulajdonos,ex kolléga Dr Hős Károly elhunyt. Az utóbbi években már elég takaréklángon ment,sokszor hetekre bezárt. A forgalom minimális volt,az árukészlet elavult.A vevők átszoktak a FLASH elektronikához ,ahol folyamatosan az igényekhez igazított árukészlet ,rendelési lehetőség van. A bolt igazi sikerkorszaka a nyolcvanas-kilencvenes években volt,amikor Zsibrita Pál TV szerelő műhely mellett rengeteg ,elfekvő raktárkészleteket vett meg fillérekért,majd jó haszonnal továbbadta az amatőröknek.Miután a még jövedelmezőbb Elektroház üzletét megnyitotta,a kis alkatrészboltot eladta a főként játék és nyerőgépek üzemeltetésével foglakozó Phoenix Kft nek.Sajnos nem volt már gazdája 2015 után ,a kegyelemdöfést a Coviddal kapcsolatos események okozták (rezsi,stb)
Ha a boltban eladóként is szokott lenni, akkor ismertem is. Aztán 1 v. 2 hölgy is volt ott, valóban régi dolgok voltak, de jó holmik is. Amikor Zsibrita megnyitotta, rengeteget jártam oda, ahol Pali, majd a felesége volt eladó, még később 2 fiatal gyerek...
Az ott beszerzett STK080-asok szólnak most is a pc mellett. Minden elmúlik.
Az idős.(Már ha a Hős Károlyról beszélünk)
Igen. A fia szintén Hős Károly. Hatalmas műszaki, elektronikai tudással bíró mérnök orvos fiatal ember.
Ha már karácsonySzerintetek az ilyen karácsonyfadíszeket hogyan gyártották annó?Sajnos van egy pár, amit megviselt az elmúlt 60-70 év, "restaurálni" szeretném a formáját. Jóféle eloxált alumínium, pontosabban valami keményebb, de rugalmas ötvözet. Szóval, hogy lehetne visszaállítani az alakját? A "nagy-nagy türelemmel" számomra nem opció.
Nekünk is van még pár ilyen, ezüst színben is, bár a spirál forma már kicsit megnyúlt, mikor én és a testvérem még kisebbek voltunk ‒ kisgyerek olyat is csinál, amit nem kéne.
Visszaállítani szerintem sehogy. Elvileg úgy készül, hogy van esztergálva neki egy menetes kúp, fel van rá tekerve az egyik fele, utána meg van fordítva a kúp és fel van tekerve a másik fele. Nekünk is van ilyen, ezek óvatosan voltak mindig elpakolva (dobozba) így a mai napig semmi bajuk.
Én kb. így tudom elképzelni: Bővebben: Link. Hogy ne sérüljön a minta, valószínűleg hengerrel irányították az aktuális kör sugarát és nem egyszerű pálcával, mint a videóban.
Nem úgy tűnik, mint amit bármire rá lehet tekerni úgy, hogy azután a formát ki lehessen szedni belőle. Hacsak nem viaszból volt a minta, aztán azt később kiolvasztották belőle. Esetleg készítettek egy párhuzamos spirált és valamilyen trükkel irányítottan visszatekerték, a közepén többet.
Tudom, hogy ódonkák, de maradok az eredetieknél. A szépeket fellógattam, a többi várja a feltámadást.
Kívánok boldog, békés karácsonyi ünnepeket minden kedves Fórumtársnak.
Utána végén hogy veszik ki a kúpot. Én itt akadtam el. Esetleg a kúp folyamatosan húzva kifelé -rátekerés közben- a csökkenő átmérővel.
Úgy, hogy nem kell kúp.
Először az egyik felet tekerik saját magára, majd a másikat -végül meghúzzák. A gyerekek meg játékból túlhúzzák, és úgy néz ki, mint amit mutattak. Helyrehozhatatlan (azaz negy türelemmel mégiscsak, de azt fórumtársunk ellenzi ) A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:13
Már nem emlékszem mert kb. 35 éve nem horgászom, de valahogy ehhez hasonlóan csináltuk. De úgy is lehet, hogy meg van esztergálva a kész forma de középen szétvehető, rá van tekerve az egész, majd amikor kész van szét van középen nyitva, a forma ki van csúsztatva belőle és a végén össze van hajtva.
Hasonló módszer. A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:34
Ezt most csak kézzel csavartam gyorsan e módszerrel.
Valójában géppel, peremmel csinálják, és az egyik fél balra, a másik fél jobbra forog. Ezt a kézit minél többet gyakorlom, annál jobban sikerül (Második kép) A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:38
|
Bejelentkezés
Hirdetés |