Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4026 / 4026
(#) sztibi10 hozzászólása Pé, 12:21 /

SEVCON MOS90

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy SevconMOS90 motorvezérlőm egy önjáró emelőn, ami néha megindítja a motort, de utána azonnal megfogja a fékkel. Ilyen motorvezérlőt javíthat valaki?
Köszönettel: Varga Tibor
(#) Régi motoros válasza norbert1980 hozzászólására (») Pé, 16:46 /

Én azt hittem, valami motor alkatrész...
De ha lassú mozgást kell figyelni, akkor valóban lehet reed relé is. Mérjél már rajta valamit.
Szakadást ellenállást induktivitást vagy zárlatot mutat nyugalomban? Ha mágnes É vagy D pólussal közelítesz hozzá milyen paraméter változik? A reed relét pofon egyszerű kimérni szakadásmérővel, feltéve ha nem hibás. Induktivitást is viszonylag egyszerű, mert akkor a mágnes mozgásra feszültséget indukál 10-100mV de akár még többet is. Ha az ellenállása változik, akkor meg valóban lehet valami HALL szenzor is. Utóbbi esetben nem feltételezném, hogy ON/OFF állása lenne, mert akkor kéne bele már valami nyitott kollektoros tranzisztor is, ahhoz meg megint csak kevés a két vezeték. Tehát ha mégis HALL szenzor, akkor analóg szenzort feltételeznék, és ellenállása változik.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 22:56 /

Köszi, ezt megpróbálom, de az agyam most nemigen fog, azon gondolkodokk hogy kössem be a 12Vos motort, aminek ide-oda forognia kell.
Két relé oké ezt megoldja, de az nem világos, akkor a motort hova kössem, hol legyen ez az áramfigyelő.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Pé, 23:11 /

Így kötöd be.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 22:38 /

Ilyesmire gondoltam, persze a 7805 előtte-utánna kondizva.
Ez a bekötés így helyes?
Most nézem, ha az LM358 dupla erősítő, nem lehet használni az OP2 helyett az OP1 5-6-7 ágát?
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:45

MOCI-COMP.png

(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Vas, 4:07 /

Az OPA bemenetét az Rs söntre kell kötni, nem a tápra. 5V-nak meg ott van a PIC tápja.
Persze az LM358-ban benne van a két OPA, csak aTINA "nem tudja" (vagy én, hogy kell kiválasztani..).
Persze kondik kellenek a tápra.
(#) jimitek válasza SKY hozzászólására (») Hé, 18:28 /

Köszönöm a részletes leírást!
Már egy hete megvettem a monokristályost, és szinte minden tekintetben jobban teljesít, mint a poly. Ahogy leírtad.
Egyetlen dolog ügyében vagyok értetlen az az, hogy a munkaponti feszültsége a gyártó által meghatározott 18,6V az inkább 16,5-17V körül mértem ebben a nyári melegben, szóval kb. 55C fokig melegedett panel mellett mértem.
A monokristályos hatásfoka úgy néz ki annyira jó, hogy szórt fényt is jobban hasznosítja, mint a poly (+30-50%), ami számszerűsítve annyit tesz, hogy 80-82%-át adja le a mono, míg 68-70%-át a poly a gyári teljesítménynek (egymás mellett, felmelegedve 55 fokig), szóval minden téren jobb, csak valamiért nagyon leesik a munkaponti feszültsége.
Egyébként ez a monokristályos volt az első, ami hidegen (25 fokon) le tudta adni a ráírt 20W teljesítményt. Felmelegedve inkább 16-17W.
Szóval innentől már csak a mono!
(#) samtron77 hozzászólása Hé, 19:22 /

Pioneer biasolás

Sziasztok. Ismét hozzátok fordulok segítségért. Hozzám került egy pioneer sx-450 erősítő azzal a hibával hogy nem egyformán szól a két oldal. Nem találtam hibás alkatrészt. Letöltve az S.M.-lt és rámérve a két oldal munkaontjaira igen nagy eltérést mértem. Az egyik oldalán 23mV a másikon 85mV-ot mértem. Mindezt a manuálban meghatározottak szerint. Sajnos nem nagyon megy az angol csak valami olyasmit tudtam kiolvasni belőle hogy ha 15mV alá megy a mért feszültség vágjam át a jumpert. Gyárilag nincs benne trimmer poti és sajnos nem tudom hogyan lehet beállítani a munkapontját. Tudnátok ebben segíteni?
Köszönöm!
(#) Gafly válasza samtron77 hozzászólására (») Hé, 19:42 /

Ha átvágod (ha még nincsen), akkor nagyobb lészen.
Cserébe jobban melegszik...
(#) samtron77 válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 19:53 /

Még nincsen átvágva. A 85mV-os oldalon már így is nagyon melegszik. ( Pontosan ezért hozták el hozzám).
(#) samtron77 válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 19:58 /

Az STV3H dióda már beszerezhetetlen. Ki lehet helyettesíteni 3db valamilyen tip. diodával? Amit fel tudok valahogyan aplukálni a hűtőbordára?
(#) reloop válasza samtron77 hozzászólására (») Hé, 20:13 / 1

Üdv! A hangjára nem lesz hatással, viszont a melegedést megfoghatod ha csökkented az R221/222, csatornának megfelelő 82 Ω ellenállás értékét. Praktikusan rácsíptetsz párhuzamosan egy kb. 1k-s trimmert. Azzal beállítod a 23 mV-ot, majd a trimmer aktuális értékét visszamérve annak megfelelő fix ellenállást forrasztasz be. ±10 % eltérés simán belefér.
(#) samtron77 válasza reloop hozzászólására (») Hé, 20:33 /

Reloop. Köszönöm! Kipróbálom. Mérve a különbség 2kohm a két oldal között a rosz oldal javára.
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:38
(#) reloop válasza samtron77 hozzászólására (») Hé, 20:42 /

Hol méred ezt az ellenállást?
(#) zaza99 hozzászólása Hé, 21:08 /

T4X marking

Sziasztok!

A T4X jelölésű dióda valójában milyen típusú?

A másik kérdésem hogy a vezetősávon a B15 micsoda?
(#) samtron77 válasza reloop hozzászólására (») Hé, 22:14 /

Idézet:
„Hol méred ezt az ellenállást?”

Még beforrasztott állapotban a bal és a jobb oldalon.

Közben megcsináltam amit tanácsoltál. Telitalálat. Óriási gratula érte. ( Én feszt az R232-es ellenállást cserélgettem de érdemben nem változott semmi). Kiforrasztba az R222- es ellenállást újra összeforrasztottam a már beállított trimmerrel kijött 52,7 ohm. Addig válogattam míg 2 ellenállás eredője adta ezt az értéket. Tized pontosan beállt a két oldal 28mV körül. Nagy vagy! Köszönöm!
(#) reloop válasza zaza99 hozzászólására (») Hé, 22:27 / 1

Szia! A T4 az 1N4148WS.
Következő: »»   4026 / 4026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem