Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ezt a képet én dobtam össze sietve, nem is lett a legprofibb.
![]() Egy kisebb kulcstartó méretű mérőszalaghoz hasonlóan, rugós módszerrel lehetne visszahajtatni, vagy éppen a mérőszalagot és annak a forgását felhasználni és arra felcsévélni a zsinórt, ill. damilt, a tengelyét viszont az enkóderhez rögzíteni, és van is egy automatikusan visszahúzó szerkezet. ![]()
Köszi a sok tippet! Ebből már ki tudok indulni!
Üdv. ![]()
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy az ilyen kijelzők hasonló elven működnek, mint a LEDes 7 szegmenses kijelzők? Áttanulmányoztam az adatlapját az egyiknek, de nem nagyon értem. Két-három szegmens van egy lábra kötve. Valaki megtenné, hogy elmagyarázza ezek működését? ![]()
40pin 31szegmens. Nézd meg újra azt a táblázatot és szedd 2felé vízszintesen. (5.oldal)
Például a 3A a 3. nyolcas A szegmensét jelzi. Az NC jelentése Not Connected. A DP2 pedig a 2. pontot jelzi speciel. Így érted? ![]()
nekifutok újra! Kössz
![]() szerk: Nekifutottam, és értem már. Még egy uccsó kérdés: A "BP" és "-" a tápfeszt illetve a gnd-t jelenti?? És ha azt akarom, hogy megjelenitse a 3. nyolcas A szegmensét, akkor a 21-es lábra rákötöm az tápfeszt és már működik is? ![]() kössz: Uli
Igen, a 3-5V tápfeszt kell a szegmensek megfelelő pinjére kötni. Mivel a COL jelöli a kötőjelet, ezért nagy valószínűleg igen, a BP a tápfesz és - a GND.
![]()
Szia!
Ha elég vastag, akkor én ezt használnám: http://www.futurlec.com/Distance_Sensors.shtml Az encoderes megoldással az a gond, hogy kell tápfesz miközben a cucc mozog. Ezzel a megoldással csak akkor kell táp, ha meg akarod tudni, mennyire van kinyitva. Ráadásul ha nem tárolod el az állapotát, akkor ha elveszed a tápot, nem fogod tudni milyen hosszú. Ezen kívül mozgó alkatrész, koszolódik, kopásnak van kitéve, stb... Csupa macera. Ami még változik a hosszával együtt és esetleg használható: - ellenállás, persze ha vezeti az áramot. elég kis mértékben, de használható - rezonancia frekvencia. ezt elég nehéz detektálni, talán ha valamivel gerjeszted és aztán egy mikrofonnal hallgatod a frekvenciát amin rezonál... - térfogat - ha elég tömített, akkor teszel rá egy szelepet és méred a beáramló levegő mennyiségét Ha a külsejére is szerelhetsz, akkor nyert ügyed van vagy a fenti infrával, vagy egy ultrahangos érzékelővel. Itt találsz többet is 1000 forint alatt: http://www.futurlec.com/Ultrasonic_Sensors.shtml Sok szerencsét!
Hú! Ez jó cucc, köszi. Ezek után tényleg lesz mivel játszani...
![]()
Hali!
Tudnátok olyan terminál programot javasolni, esetleg linkelni, amivel soros kommunikációt tudnék tesztelni? A windows-os azért nem olyan jó, mert nem látom az érkező Hex karaktereket. Köszi!
Itt van egy. Nemtúl méretes ugyhogy felteszem.
Hali! Azt szereretném megkérdezni, hogy a C358c nevű IC-t mivel lehetne helyetesíteni? Válaszokat előre is köszönöm.
Üdv!
Szeretném megkérdezni,h nincs e valakinek itt EURAS -hoz jogosultsága, mert meg kellene nézni egy javítási tippet egy siemens tv-hez.
Van egy nagyon láma kérdésem, de már nincs agyam hozzá
![]() 50K ellenállást kéne elosztanom: Van két fényellenállásom ami 7-300K-ig változik. (bár gondolom csak az arányok érdekesek ilyen téren mindkettő kb azonos) Ha az egyik van megvilágítva akkor kéne 0K, ha a másik akkor 50K ha pedig ugyanúgy akkor 25K. Szervót akarok így mozgatnia fény függvényében a vezérlés kész csak az 50K-s potit akarom kicserélni erre.
Hello!
Ellenállás konverterre gondoltál? ![]() Biztos, hogy nincs szükség erre. Inkább a rajzot tedd fel, mert biztos van megoldás a problémára. üdv! proli007
Lehet, hogy hülyeséget írtam
![]() Szóval egy potit akarok kiváltani, de nem egy fotoellenállással hanem kettő függvényében bár végiggondolvan nem biztos, hogy olyan egyszerű azt hiszem előveszem egy kicsit a matekot hozzá ![]() Másik problémám ami miatt már 2 hete ideges vagyok: H-Híd. Vettem BD681-682-es tranyókat és abból akartam H-Hidat csinálni egy rajz alapján (amit proli007-től kaptam ![]() Rajz A fő problémám, hogy a 4 tranyó nem ugyanolyan vagyis az egyik máshogy néz ki, de még az adatlap sem egyértelmű nekem, hogy melyik láb melyik. Valszeg emiatt sem működik. 3 tranyó ugyanolyan van egy fényesebb felület és egy lyuk. Ha jól gondolom akkor a fényes oldal bal oldalán van az egyes láb (B) a kettes a középső a jobb oldali meg a harmadik. A kakukktojás (egy 681-es) ezen nincs fényes rész és a lyuk is más egy kicsit gyakorlatilag semmi ötletem melyik láb melyik lehet rajta. Az adatlapon nem így néz ki. Már mindenhol kerestem, de sehol sem sikerült kitalálni, hogy melyik láb melyik lehet. (kb 50x építettem meg a kapcsolásból a hidat, de egyszer sem működött, ilyenkor megy el a kedve az embernek, gyorsan építettem egy villogót ![]()
hát azt ki tudod mérni multival hogy melyik az emitter bázis illetve kollektor láb
B=bázis E=emitter C=kollektor(collector)..ha nincs multid vagy nem sikerül akkor ha jól értelemezem a BD681 adatlapját szemből úgy tudod nézni hogy hátul van a hűtő felülete..de ha nincs akkor pedig az oldalán van egy törés és az az eleje amelyik felé közelebb vannak a lábak a töréstől..könnyebb megérteni hogyha megnézed az adatlapját
ui.:bocsi a magyarázás nem az erősségem
Akkor nekilátok 51x is
![]() Közben találtam az egyik multimon egy tranzisztor mérőt, de ha mégsem akkor meg tudom valahogy mérni azt, hogy melyik láb melyik? Tudok mérni ellenállást, feszt, meg áramerősséget. Amúgy a H-Hídnál a bázisra mit köthetek, ha csak kipróbálni szeretném? monduk XOhm ellenállást az pozitív sarkára jó lesz? (eddig így csináltam)
meg tudod mérni ha jól veszem ki az adatlapjából de még elég kezdő vagyok szóval nem biztos hogy így van..középső mindenképp a kollektor..emitter=dióda vizsgáló állás:középső és az egyik szélső láb..amikor mutat értéket akkor az a láb az emitter..kizárásos alapon a 3. a bázis
Itt egy leírás hogyan is tudod kimérni a tranzisztorokat (és más egyéb alkatrészeket): Bővebben: Link
Köszi, ez már sokat segít, nekiülök még egyszer így talán már könnyebb lesz.
(amúgy elég érdekes a honlap ezzel a fekete-zöld-mátrix stílusban alig tudtam elolvasni ![]() tartalomra viszont felbecsülhetetlen egy magamfajta kezdő számára.
Még egy kis segítség: Bővebben: Link
Sziasztok. Lenne egy problémám még pedig az hogy van egy p2 alaplapom. Azon vannak az apró tű amik a hdd led bekapcsolásnak a gombjainak a kábelét kelle radugni. A kérdés a következő honnan tudom hogy kell a túkre rárakni a kábelek végét? Lehet valami műszerrel hogy mi mire való?
Válaszokat elöre is köszönöm.
Sziasztok!
A két hangfalomon, amihez erősítőt csinálok ilyen hangszóró csatlakozó van. Ezeken melyik a pozitív és a negítív kivezetés?
Szia, általában a szöveg van kifelé, meg az egyik vezeték általában csíkos, ledeknél csak egy nyitóirány van ha fordítva dugod rá akkor nem világít ekkor meg kell fordítani, de ha tudod az alaplapod típusát akkor meg tudod nézni a Googlival. Hogy mi hova való azt az alaplapi könyvben, vagy típus alapján utána kell keresni. Esetleg a típusát leírhatod lehet így könnyebb lenne
![]()
Szia! Köszi a választ és segitséget.
Az alaplap típusa ASUS L97. Még egy kédés ha a bekapcsoló gombot forditva teszembe akkor történik valami? |
Bejelentkezés
Hirdetés |