- HI-TECH Software has provided this freeware, HI-TECH C PRO compilers in Lite mode, as low-cost tools for hobbyists and students, however the license allows their use for commercial purposes as well.
- HI-TECH C Compilers currently support the following devices with Lite mode:
- * PIC10/12/16 MCUs
- * PIC18 MCUs
- * PIC32 MCUs
Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Juhéé, sikerült. Köszönöm a segítségeteket! Kellemes ünnepeket!
Ja! Az ott van. Spec nem volt 4.7k egy 5.1k van, az benne is volt az alap kapcsolásban. A port láb a 4.7k és a ds1820-as data lába van közös ponton, a 4.7k másik lába az 5V-on, a ds1820 vss a földön a vdd az 5V-on.
Minden ugyan az, 16f726-al nem megy, 18F458-al meg igen. Csak nem értem mi a különbség. Kellemes karácsonyt mindenkinek :gumicsirke:
Még egy dolog jutott eszembe és ez lehet a ludas...
A 18-as sorozatok LAT regiszterekkel dolgoznak, míg a 16-os sorozatnál nincs ilyen regiszter. Szinte biztos, hogy ez okozza a problémát a Read-Modify-Write művelettel ( a DALLAS eszköz kétirányú kommunikációt folytat!)! Ezt ki lehet küszöbölni programozástechnikailag egy kis odafigyeléssel (olvasd el az adatlapot!). Kellemes ünnepeket! Steve
A Dallas nem 1-wire kommunikacioval megy? Ha ott BCF/BSF tortenik ugyanarra a port bitre akkor a RMW hibat kizarnam. Scop-pal meg kellene nezni mi jon ki, ill kiserletkeppen lecsokkenteni az orajelet drasztikusan - pl egy 32k kristaly 4 vagy ki tudja mennyi helyett, es akkor a problema lehet konyebben bejarhato. Azonfelul lehet az ilyen problemat szimulatorral is meg lehetne vizsgalni...
A baj az, hogy a szimulátorban a dallas válaszát nem látom, hiszen szimulál. Sajnos ilyen lassú kristály nincs itthon, de majd nézek a két ünnep között valahol, vagy barkácsolok egyet valami régi kártyából vagy alaplapból.
Melyik adatlapot? A Dallast vagy a 16F726-ot? És mire figyeljek, mert főleg az utóbbi cirka 300 oldal.
A PIC-es adatlap tartalomjegyzékében (INDEX) keress rá a Read-Modify-Write részre és azt nézd meg nagyon alaposan ( a lényeg, ha egy bitet megváltotatsz, akkor először beolvassa a byte-ot, megváltoztatja az adott bitet és visszaírja a portra. Na ez az aktuálisan bemenetként használt lábnál, melyet később kimenetnek használsz gondot tud okozni! Megoldás: árnyékregiszter, hasonlóan a LAT-hoz!)!
Steve
A Dallas valaszat is szimulalni kell stimulus file-lal... Amugy meg elso korben nem a valaszt kellene megnezni, hanem, hogy a PIC-ed mit ad ki magabol, hogy ott az idozitesek jok-e stb...
Scope-pal vagy logic analyzatorral akkor nem tudsz ranezni? Mert esetleg akkor el tudod kerulni a szimulatorozast
sajnos scope az nincs, csak egy pickit2-es, majd azzal megnézem mit csinál a 18-as, meg a 16-os.
Üdv!
Van ez a kód, másnál simán megy MPLAB-bal, nálam nem akar menni. A szimulátorban EECON2-be nem ír be semmit, igy az EEPROMBA sem kerül bele az érték. Tudja valaki mitől van ez? Mit kellene átállítani? LIST P=16F628A #INCLUDE P16F628A.INC eepromiras BANKSEL EEADR MOVLW h'04' MOVWF EEADR MOVLW h'04' MOVWF EEDATA BSF EECON1,2 BANKSEL EECON2 MOVLW h'55' MOVWF EECON2 MOVLW h'AA' MOVWF EECON2 BSF EECON1,1 w_ready BTFSC EECON1,1 GOTO w_ready BCF EECON1,2 BANKSEL PORTB GOTO $ END
Sziasztok!
Lenne megint egy kérdésem: PIC18-hoz van MPLAB alá telepíthető, ingyenesen használható Hitec-C fordító?(18F8722-t kell programoznom vele.) köszi üdv
Én úgy tudom nincs. Az MCC18 ingyenes és gyári!
Idézet: „PIC18-hoz van MPLAB alá telepíthető, ingyenesen használható Hitech-C fordító?” Ha esetleg nem tűnt volna fel, hogy benne van az MPLAB telepítő csomagjában is, akkor megnyugtatlak: van! Lásd a Hi-Tech honlapján!
Üdv mindenkinek!
Minap találkoztam egy progival amivel egy sima soros kábellel lehetett a picet programozni. Utánnaérdeklődtem és valami downloader nek nevezett dologról van szó. Használ valaki ilyet? Ha igen, hogy is van ez? Előre is köszönöm.
Szia,
azt tudom, hogy a Hitec-C benne van az MPLAB telepítőjében. .Viszont nem támogatja azokat a kontrollereket amik rendelkezésemre állnak, ezért kérdeztem.Ez a PRO változat akkor szerintem más, mint ami alappból benne van az MPLAB-ban.De közben megoldódott a problémám.Viszont most már ezt is tudom. üdv Máté
Ma rendesen megszivatott az ICD2-es programozó csatlakozója.Próbapanelt építettem, és a panelon elhelyeztem az RJ 11 csatit az ICD-nek.Bekötöttem, ahogy mindig szoktam, az ICD2 User Guide alapján.Nem ismerte fel a kontrollert.Áttettem a kontrollert egy másik panelbe, amin korábban dolgoztam,és szintén saját építés, ott jó volt.Átnéztem százszor.Minden jónak tűnt.Aztán megtaláltam a hiba okát.Az eredeti Microchipes fejlesztőpaneleken olyan RJ11 csati van, aminek felül vannak az érintkezői,ehhez a típushoz adja meg az User Guide a bekötést.Most viszont olyat sikerült vennem, aminek alul vannak a tüskéi, tehát a kábel fordítva megy bele.Ezt nem figyeltem, és símán tükörbe lett bekötve minden.aztán átforrasztottam, és jó lett.Szerencsére a kontrollerek úgy tűnik megúszták.
Ha valaki hasonló cipőben jár erre figyeljen. üdv Máté Idézet: „Minap találkoztam egy progival amivel egy sima soros kábellel lehetett a picet programozni. Utánnaérdeklődtem és valami downloader nek nevezett dologról van szó. Használ valaki ilyet? Ha igen, hogy is van ez? Előre is köszönöm.” Bootloadernek hivjak. A lenyeg, hogy a PIC-be bele kell egetni ezt a bootloadert, ami kulonbozo kommunikacios csatornakrol, pl soros portrol kepes fogadni a firmware-t. Bootloadertol fugg milyen modon lehet feltolteni a firmware-t es szoktak hozza adni olyan szoftvert Windows vagy mas operacios rendszerek ala, ami lehetove teszi ezt a feltoltest. Szilva pl egy olyet csinalt a PICsold-hoz, hogy soros porton sima Hyperterm-mel fel lehet lokni a HEX file-t kozvetlenul. De leteznek ennel bonyolultabb megoldasok is, pl. ipari kornyezetben szoktak titkositast is alkalmazni, azaz nem HEX file-t, hanem egy titkositott binaris file-t kap a felhasznalo amit egy speci szoftverrel kell feltolteni es maga a PIC-ben levo bootloader titkositja vissza a firmware-t.
Szia.
Átírtam ahogy mondtad, de még most sem akarja lefordítani (de kevesebb a hiba. A ZIZITOP.asm-et amit küldtél mintának azt se tökéletesen, kiír hibákat, de lefordítja. Átnéztem jó párszor mind a kettőt, nem találtam (nem vettem észre) különbséget a kettő között.
Olvasgattam itt a próbálkozásaid a fordítással kapcsolatban de nem jöttem rá miért akarod az MPLAB-al fordítani.Ha valami elkerülte a figyelmem akkor bocs.
Van 4 olyan szubrutin, ami valószínű abban a fordítóban alapértelmezett, amiben ezt a programot írták.
MPLAB-ban azok nélkül nem lehet lefordítani.
A ZIZITOP.ASM-et nálam csont nélkül lefordította! A Te verziódban nem cserélted ki a szubrutin címkéket nagybetűsekre, pedig írtam ,hogy ez is gond volt! Mellékelek képet a fordításról, neked nem írja ki a végén, hogy Build Succeeded ( mert ha igen, akkor csak figyelmeztetéseket kapsz, ami nem hiba!)?
Ha nem megy, akor küldd el a fordításkor kapott hibaüzeneteket, illetve az egész projektet privátban! Steve
Valóban ott a pont! Nekem nem jutott eszembe rákereseni a hiányzó rutinokra a nagy listában, nem gondoltam, hogy valakinek eszébe jut egy rutin nevét kisbetűkkel írni, amikor minden mást nagybetűvel írt!
Akkor ha már én is lefordítottam, csatolom...
Szia!
Tanárként én az iskolában több éven keresztül használtam, szerintem nagyon jól használható; egy nagyobb gond van vele csak kezdő szinten, hogy bele kell égetni a bootloadert ( de lehet olyan kontrollert kapni, amiben benne van, ha jól tudom!), iletve az ORG direktívát nehezebben lehet használni ( trükközni kell!). Nagyon nagy előnye viszont, hogy egy rossz egér soros csatiból, 1 trantisztorból, 1 LED-ből, 1-2 ellenállásból és 1 nyomógombból el lehet készíteni a letöltőt. A működtetés nagyon egyszerű: ha RESET-nél nyomod a letöltő gombot, akkor a BOOTLOADER magára "szippantja" a programodat és jelzi is, hogy rendben átvette a progit, és következő RESET után máris a Te progid fut! Ha van kérdésed, nyugodtan tedd fel, én nagyon szerettem a megoldást, a letöltő program szintén ingyenes ! Steve
A fordítási opcióknál be lehet állítani, hogy ne törődjön a kis és nagybetűkkel; lehet a program írójánál ez így volt, de szerintem ez "veszélyes" is lehet, ezért én nem használom ( tudod én tanárként "ilyenekre" lehet az átlagnál kissé jobban fel vagyok készülve! )
Steve
Bevallom, én eléggé felületesen néztem át a dolgot, mert nekem kevesebb türelmem van az ilyen helyzetekhez, csak már idegesített, hogy mióta rágódik rajta.
Egyébként biztosan nem MPLAB alatt írta, aki írta, mert a számok megadása is eltérő szintaktikájú volt...
Azt a fajta szintaktikát az MPLAB is elfogadja; szerintem nincs olyan program, amelynek olyan "pongyolán" lehetne megadni a számot, hogy csak az elején kell kitenni az aposztrófot... Ennek ellenére én se MPLAB "ízűnek" éreztem...
Most szüneten vagyok és kicsit jobban ráértem nézegetni a fórumot, máskor jó esetben naponta egyszer olvasom el... Steve
Úgy értettem, hogy szerintem eleve hibásan volt megadva a szám( a végéről hiányzot az aposztróf ha jól emlékszem!) ; maga a szintaktika az MPLAB-nak is megfelelt volna!
Steve
A végéről lemaradt az aposztróf, és a hex számok így néztek ki, hogy Hxx, ami szintén más.
Húúú..... basszus....
A nagybetűket tényleg nem írtam át. Nekiülök és tényleg átnézem most már alaposabban. Köszi az eddigi segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |