- HI-TECH Software has provided this freeware, HI-TECH C PRO compilers in Lite mode, as low-cost tools for hobbyists and students, however the license allows their use for commercial purposes as well.
- HI-TECH C Compilers currently support the following devices with Lite mode:
- * PIC10/12/16 MCUs
- * PIC18 MCUs
- * PIC32 MCUs
Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Juhéé, sikerült. Köszönöm a segítségeteket! Kellemes ünnepeket!
![]()
Ja! Az ott van. Spec nem volt 4.7k egy 5.1k van, az benne is volt az alap kapcsolásban. A port láb a 4.7k és a ds1820-as data lába van közös ponton, a 4.7k másik lába az 5V-on, a ds1820 vss a földön a vdd az 5V-on.
Minden ugyan az, 16f726-al nem megy, 18F458-al meg igen. Csak nem értem mi a különbség. Kellemes karácsonyt mindenkinek :gumicsirke:
Még egy dolog jutott eszembe és ez lehet a ludas...
A 18-as sorozatok LAT regiszterekkel dolgoznak, míg a 16-os sorozatnál nincs ilyen regiszter. Szinte biztos, hogy ez okozza a problémát a Read-Modify-Write művelettel ( a DALLAS eszköz kétirányú kommunikációt folytat!)! Ezt ki lehet küszöbölni programozástechnikailag egy kis odafigyeléssel (olvasd el az adatlapot!). Kellemes ünnepeket! Steve
A Dallas nem 1-wire kommunikacioval megy? Ha ott BCF/BSF tortenik ugyanarra a port bitre akkor a RMW hibat kizarnam. Scop-pal meg kellene nezni mi jon ki, ill kiserletkeppen lecsokkenteni az orajelet drasztikusan - pl egy 32k kristaly 4 vagy ki tudja mennyi helyett, es akkor a problema lehet konyebben bejarhato. Azonfelul lehet az ilyen problemat szimulatorral is meg lehetne vizsgalni...
A baj az, hogy a szimulátorban a dallas válaszát nem látom, hiszen szimulál. Sajnos ilyen lassú kristály nincs itthon, de majd nézek a két ünnep között valahol, vagy barkácsolok egyet valami régi kártyából vagy alaplapból.
Melyik adatlapot? A Dallast vagy a 16F726-ot? És mire figyeljek, mert főleg az utóbbi cirka 300 oldal.
A PIC-es adatlap tartalomjegyzékében (INDEX) keress rá a Read-Modify-Write részre és azt nézd meg nagyon alaposan ( a lényeg, ha egy bitet megváltotatsz, akkor először beolvassa a byte-ot, megváltoztatja az adott bitet és visszaírja a portra. Na ez az aktuálisan bemenetként használt lábnál, melyet később kimenetnek használsz gondot tud okozni! Megoldás: árnyékregiszter, hasonlóan a LAT-hoz!)!
Steve
A Dallas valaszat is szimulalni kell stimulus file-lal... Amugy meg elso korben nem a valaszt kellene megnezni, hanem, hogy a PIC-ed mit ad ki magabol, hogy ott az idozitesek jok-e stb...
Scope-pal vagy logic analyzatorral akkor nem tudsz ranezni? Mert esetleg akkor el tudod kerulni a szimulatorozast
sajnos scope az nincs, csak egy pickit2-es, majd azzal megnézem mit csinál a 18-as, meg a 16-os.
Üdv!
Van ez a kód, másnál simán megy MPLAB-bal, nálam nem akar menni. A szimulátorban EECON2-be nem ír be semmit, igy az EEPROMBA sem kerül bele az érték. Tudja valaki mitől van ez? Mit kellene átállítani? LIST P=16F628A #INCLUDE P16F628A.INC eepromiras BANKSEL EEADR MOVLW h'04' MOVWF EEADR MOVLW h'04' MOVWF EEDATA BSF EECON1,2 BANKSEL EECON2 MOVLW h'55' MOVWF EECON2 MOVLW h'AA' MOVWF EECON2 BSF EECON1,1 w_ready BTFSC EECON1,1 GOTO w_ready BCF EECON1,2 BANKSEL PORTB GOTO $ END
Sziasztok!
Lenne megint egy kérdésem: PIC18-hoz van MPLAB alá telepíthető, ingyenesen használható Hitec-C fordító?(18F8722-t kell programoznom vele.) köszi üdv
Én úgy tudom nincs. Az MCC18 ingyenes és gyári!
Idézet: „PIC18-hoz van MPLAB alá telepíthető, ingyenesen használható Hitech-C fordító?” Ha esetleg nem tűnt volna fel, hogy benne van az MPLAB telepítő csomagjában is, ![]()
Üdv mindenkinek!
Minap találkoztam egy progival amivel egy sima soros kábellel lehetett a picet programozni. Utánnaérdeklődtem és valami downloader nek nevezett dologról van szó. Használ valaki ilyet? Ha igen, hogy is van ez? Előre is köszönöm.
Szia,
azt tudom, hogy a Hitec-C benne van az MPLAB telepítőjében. ![]() ![]() üdv Máté
Ma rendesen megszivatott az ICD2-es programozó csatlakozója.Próbapanelt építettem, és a panelon elhelyeztem az RJ 11 csatit az ICD-nek.Bekötöttem, ahogy mindig szoktam, az ICD2 User Guide alapján.Nem ismerte fel a kontrollert.Áttettem a kontrollert egy másik panelbe, amin korábban dolgoztam,és szintén saját építés, ott jó volt.Átnéztem százszor.Minden jónak tűnt.Aztán megtaláltam a hiba okát.Az eredeti Microchipes fejlesztőpaneleken olyan RJ11 csati van, aminek felül vannak az érintkezői,ehhez a típushoz adja meg az User Guide a bekötést.Most viszont olyat sikerült vennem, aminek alul vannak a tüskéi, tehát a kábel fordítva megy bele.Ezt nem figyeltem, és símán tükörbe lett bekötve minden.aztán átforrasztottam, és jó lett.Szerencsére a kontrollerek úgy tűnik megúszták.
Ha valaki hasonló cipőben jár erre figyeljen. üdv Máté Idézet: „Minap találkoztam egy progival amivel egy sima soros kábellel lehetett a picet programozni. Utánnaérdeklődtem és valami downloader nek nevezett dologról van szó. Használ valaki ilyet? Ha igen, hogy is van ez? Előre is köszönöm.” Bootloadernek hivjak. A lenyeg, hogy a PIC-be bele kell egetni ezt a bootloadert, ami kulonbozo kommunikacios csatornakrol, pl soros portrol kepes fogadni a firmware-t. Bootloadertol fugg milyen modon lehet feltolteni a firmware-t es szoktak hozza adni olyan szoftvert Windows vagy mas operacios rendszerek ala, ami lehetove teszi ezt a feltoltest. Szilva pl egy olyet csinalt a PICsold-hoz, hogy soros porton sima Hyperterm-mel fel lehet lokni a HEX file-t kozvetlenul. De leteznek ennel bonyolultabb megoldasok is, pl. ipari kornyezetben szoktak titkositast is alkalmazni, azaz nem HEX file-t, hanem egy titkositott binaris file-t kap a felhasznalo amit egy speci szoftverrel kell feltolteni es maga a PIC-ben levo bootloader titkositja vissza a firmware-t.
Szia.
Átírtam ahogy mondtad, de még most sem akarja lefordítani (de kevesebb a hiba ![]() Átnéztem jó párszor mind a kettőt, nem találtam (nem vettem észre) különbséget a kettő között.
Olvasgattam itt a próbálkozásaid a fordítással kapcsolatban de nem jöttem rá miért akarod az MPLAB-al fordítani.Ha valami elkerülte a figyelmem akkor bocs.
Van 4 olyan szubrutin, ami valószínű abban a fordítóban alapértelmezett, amiben ezt a programot írták.
MPLAB-ban azok nélkül nem lehet lefordítani.
A ZIZITOP.ASM-et nálam csont nélkül lefordította! A Te verziódban nem cserélted ki a szubrutin címkéket nagybetűsekre, pedig írtam ,hogy ez is gond volt! Mellékelek képet a fordításról, neked nem írja ki a végén, hogy Build Succeeded ( mert ha igen, akkor csak figyelmeztetéseket kapsz, ami nem hiba!)?
Ha nem megy, akor küldd el a fordításkor kapott hibaüzeneteket, illetve az egész projektet privátban! Steve
Valóban ott a pont!
![]() ![]() Akkor ha már én is lefordítottam, csatolom...
Szia!
Tanárként én az iskolában több éven keresztül használtam, szerintem nagyon jól használható; egy nagyobb gond van vele csak kezdő szinten, hogy bele kell égetni a bootloadert ( de lehet olyan kontrollert kapni, amiben benne van, ha jól tudom!), iletve az ORG direktívát nehezebben lehet használni ( trükközni kell!). Nagyon nagy előnye viszont, hogy egy rossz egér soros csatiból, 1 trantisztorból, 1 LED-ből, 1-2 ellenállásból és 1 nyomógombból el lehet készíteni a letöltőt. A működtetés nagyon egyszerű: ha RESET-nél nyomod a letöltő gombot, akkor a BOOTLOADER magára "szippantja" a programodat és jelzi is, hogy rendben átvette a progit, és következő RESET után máris a Te progid fut! Ha van kérdésed, nyugodtan tedd fel, én nagyon szerettem a megoldást, a letöltő program szintén ingyenes ! Steve
A fordítási opcióknál be lehet állítani, hogy ne törődjön a kis és nagybetűkkel; lehet a program írójánál ez így volt, de szerintem ez "veszélyes" is lehet, ezért én nem használom ( tudod én tanárként "ilyenekre" lehet az átlagnál kissé jobban fel vagyok készülve!
![]() Steve
Bevallom, én eléggé felületesen néztem át a dolgot, mert nekem kevesebb türelmem van az ilyen helyzetekhez, csak már idegesített, hogy mióta rágódik rajta.
![]() Egyébként biztosan nem MPLAB alatt írta, aki írta, mert a számok megadása is eltérő szintaktikájú volt...
Azt a fajta szintaktikát az MPLAB is elfogadja; szerintem nincs olyan program, amelynek olyan "pongyolán" lehetne megadni a számot, hogy csak az elején kell kitenni az aposztrófot... Ennek ellenére én se MPLAB "ízűnek" éreztem...
Most szüneten vagyok és kicsit jobban ráértem nézegetni a fórumot, máskor jó esetben naponta egyszer olvasom el... Steve
Úgy értettem, hogy szerintem eleve hibásan volt megadva a szám( a végéről hiányzot az aposztróf ha jól emlékszem!) ; maga a szintaktika az MPLAB-nak is megfelelt volna!
Steve
A végéről lemaradt az aposztróf, és a hex számok így néztek ki, hogy Hxx, ami szintén más.
Húúú.....
![]() A nagybetűket tényleg nem írtam át. Nekiülök és tényleg átnézem most már alaposabban. Köszi az eddigi segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |