Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   367 / 1319
(#) Babó22 válasza denon888 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Juhéé, sikerült. Köszönöm a segítségeteket! Kellemes ünnepeket!
(#) frecsko hozzászólása Dec 24, 2008 /

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!!!
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Ja! Az ott van. Spec nem volt 4.7k egy 5.1k van, az benne is volt az alap kapcsolásban. A port láb a 4.7k és a ds1820-as data lába van közös ponton, a 4.7k másik lába az 5V-on, a ds1820 vss a földön a vdd az 5V-on.
Minden ugyan az, 16f726-al nem megy, 18F458-al meg igen. Csak nem értem mi a különbség.

Kellemes karácsonyt mindenkinek :gumicsirke:
(#) kissi válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Még egy dolog jutott eszembe és ez lehet a ludas...
A 18-as sorozatok LAT regiszterekkel dolgoznak, míg a 16-os sorozatnál nincs ilyen regiszter. Szinte biztos, hogy ez okozza a problémát a Read-Modify-Write művelettel ( a DALLAS eszköz kétirányú kommunikációt folytat!)!

Ezt ki lehet küszöbölni programozástechnikailag egy kis odafigyeléssel (olvasd el az adatlapot!).

Kellemes ünnepeket!

Steve
(#) trudnai válasza kissi hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

A Dallas nem 1-wire kommunikacioval megy? Ha ott BCF/BSF tortenik ugyanarra a port bitre akkor a RMW hibat kizarnam. Scop-pal meg kellene nezni mi jon ki, ill kiserletkeppen lecsokkenteni az orajelet drasztikusan - pl egy 32k kristaly 4 vagy ki tudja mennyi helyett, es akkor a problema lehet konyebben bejarhato. Azonfelul lehet az ilyen problemat szimulatorral is meg lehetne vizsgalni...
(#) gulasoft válasza trudnai hozzászólására (») Dec 25, 2008 /

A baj az, hogy a szimulátorban a dallas válaszát nem látom, hiszen szimulál. Sajnos ilyen lassú kristály nincs itthon, de majd nézek a két ünnep között valahol, vagy barkácsolok egyet valami régi kártyából vagy alaplapból.
(#) gulasoft válasza kissi hozzászólására (») Dec 25, 2008 /

Melyik adatlapot? A Dallast vagy a 16F726-ot? És mire figyeljek, mert főleg az utóbbi cirka 300 oldal.
(#) kissi válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 25, 2008 /

A PIC-es adatlap tartalomjegyzékében (INDEX) keress rá a Read-Modify-Write részre és azt nézd meg nagyon alaposan ( a lényeg, ha egy bitet megváltotatsz, akkor először beolvassa a byte-ot, megváltoztatja az adott bitet és visszaírja a portra. Na ez az aktuálisan bemenetként használt lábnál, melyet később kimenetnek használsz gondot tud okozni! Megoldás: árnyékregiszter, hasonlóan a LAT-hoz!)!

Steve
(#) trudnai válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 25, 2008 /

A Dallas valaszat is szimulalni kell stimulus file-lal... Amugy meg elso korben nem a valaszt kellene megnezni, hanem, hogy a PIC-ed mit ad ki magabol, hogy ott az idozitesek jok-e stb...

Scope-pal vagy logic analyzatorral akkor nem tudsz ranezni? Mert esetleg akkor el tudod kerulni a szimulatorozast
(#) gulasoft válasza trudnai hozzászólására (») Dec 25, 2008 /

sajnos scope az nincs, csak egy pickit2-es, majd azzal megnézem mit csinál a 18-as, meg a 16-os.
(#) brato hozzászólása Dec 25, 2008 /

Üdv!

Van ez a kód, másnál simán megy MPLAB-bal, nálam nem akar menni. A szimulátorban EECON2-be nem ír be semmit, igy az EEPROMBA sem kerül bele az érték. Tudja valaki mitől van ez? Mit kellene átállítani?

LIST P=16F628A
#INCLUDE P16F628A.INC

eepromiras
BANKSEL EEADR
MOVLW h'04'
MOVWF EEADR
MOVLW h'04'
MOVWF EEDATA
BSF EECON1,2
BANKSEL EECON2
MOVLW h'55'
MOVWF EECON2
MOVLW h'AA'
MOVWF EECON2
BSF EECON1,1

w_ready
BTFSC EECON1,1
GOTO w_ready
BCF EECON1,2
BANKSEL PORTB
GOTO $
END
(#) Mate78 hozzászólása Dec 26, 2008 /

Sziasztok!

Lenne megint egy kérdésem:
PIC18-hoz van MPLAB alá telepíthető, ingyenesen használható Hitec-C fordító?(18F8722-t kell programoznom vele.)

köszi

üdv
(#) watt válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

Én úgy tudom nincs. Az MCC18 ingyenes és gyári!
(#) icserny válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

Idézet:
PIC18-hoz van MPLAB alá telepíthető, ingyenesen használható Hitech-C fordító?”

Ha esetleg nem tűnt volna fel, hogy benne van az MPLAB telepítő csomagjában is, akkor megnyugtatlak: van! Lásd a Hi-Tech honlapján!

1. HI-TECH Software has provided this freeware, HI-TECH C PRO compilers in Lite mode, as low-cost tools for hobbyists and students, however the license allows their use for commercial purposes as well.
  2.  
  3. HI-TECH C Compilers currently support the following devices with Lite mode:
  4.  
  5.     * PIC10/12/16 MCUs
  6.     * PIC18 MCUs
  7.     * PIC32 MCUs

(#) Thowra hozzászólása Dec 26, 2008 /

Üdv mindenkinek!
Minap találkoztam egy progival amivel egy sima soros kábellel lehetett a picet programozni. Utánnaérdeklődtem és valami downloader nek nevezett dologról van szó. Használ valaki ilyet? Ha igen, hogy is van ez? Előre is köszönöm.
(#) Mate78 válasza icserny hozzászólására (») Dec 26, 2008 /

Szia,

azt tudom, hogy a Hitec-C benne van az MPLAB telepítőjében. .Viszont nem támogatja azokat a kontrollereket amik rendelkezésemre állnak, ezért kérdeztem.Ez a PRO változat akkor szerintem más, mint ami alappból benne van az MPLAB-ban.De közben megoldódott a problémám.Viszont most már ezt is tudom.

üdv

Máté
(#) Mate78 hozzászólása Dec 26, 2008 /

Ma rendesen megszivatott az ICD2-es programozó csatlakozója.Próbapanelt építettem, és a panelon elhelyeztem az RJ 11 csatit az ICD-nek.Bekötöttem, ahogy mindig szoktam, az ICD2 User Guide alapján.Nem ismerte fel a kontrollert.Áttettem a kontrollert egy másik panelbe, amin korábban dolgoztam,és szintén saját építés, ott jó volt.Átnéztem százszor.Minden jónak tűnt.Aztán megtaláltam a hiba okát.Az eredeti Microchipes fejlesztőpaneleken olyan RJ11 csati van, aminek felül vannak az érintkezői,ehhez a típushoz adja meg az User Guide a bekötést.Most viszont olyat sikerült vennem, aminek alul vannak a tüskéi, tehát a kábel fordítva megy bele.Ezt nem figyeltem, és símán tükörbe lett bekötve minden.aztán átforrasztottam, és jó lett.Szerencsére a kontrollerek úgy tűnik megúszták.
Ha valaki hasonló cipőben jár erre figyeljen.

üdv

Máté
(#) trudnai válasza Thowra hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Idézet:
„Minap találkoztam egy progival amivel egy sima soros kábellel lehetett a picet programozni. Utánnaérdeklődtem és valami downloader nek nevezett dologról van szó. Használ valaki ilyet? Ha igen, hogy is van ez? Előre is köszönöm.”

Bootloadernek hivjak. A lenyeg, hogy a PIC-be bele kell egetni ezt a bootloadert, ami kulonbozo kommunikacios csatornakrol, pl soros portrol kepes fogadni a firmware-t. Bootloadertol fugg milyen modon lehet feltolteni a firmware-t es szoktak hozza adni olyan szoftvert Windows vagy mas operacios rendszerek ala, ami lehetove teszi ezt a feltoltest. Szilva pl egy olyet csinalt a PICsold-hoz, hogy soros porton sima Hyperterm-mel fel lehet lokni a HEX file-t kozvetlenul. De leteznek ennel bonyolultabb megoldasok is, pl. ipari kornyezetben szoktak titkositast is alkalmazni, azaz nem HEX file-t, hanem egy titkositott binaris file-t kap a felhasznalo amit egy speci szoftverrel kell feltolteni es maga a PIC-ben levo bootloader titkositja vissza a firmware-t.
(#) frecsko válasza kissi hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Szia.
Átírtam ahogy mondtad, de még most sem akarja lefordítani (de kevesebb a hiba. A ZIZITOP.asm-et amit küldtél mintának azt se tökéletesen, kiír hibákat, de lefordítja.
Átnéztem jó párszor mind a kettőt, nem találtam (nem vettem észre) különbséget a kettő között.

LCFmet790.asm

(#) san398 válasza frecsko hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Olvasgattam itt a próbálkozásaid a fordítással kapcsolatban de nem jöttem rá miért akarod az MPLAB-al fordítani.Ha valami elkerülte a figyelmem akkor bocs.
(#) watt válasza frecsko hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Van 4 olyan szubrutin, ami valószínű abban a fordítóban alapértelmezett, amiben ezt a programot írták.
MPLAB-ban azok nélkül nem lehet lefordítani.
(#) kissi válasza frecsko hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

A ZIZITOP.ASM-et nálam csont nélkül lefordította! A Te verziódban nem cserélted ki a szubrutin címkéket nagybetűsekre, pedig írtam ,hogy ez is gond volt! Mellékelek képet a fordításról, neked nem írja ki a végén, hogy Build Succeeded ( mert ha igen, akkor csak figyelmeztetéseket kapsz, ami nem hiba!)?
Ha nem megy, akor küldd el a fordításkor kapott hibaüzeneteket, illetve az egész projektet privátban!

Steve

ZIZITOP.PNG

(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Valóban ott a pont! Nekem nem jutott eszembe rákereseni a hiányzó rutinokra a nagy listában, nem gondoltam, hogy valakinek eszébe jut egy rutin nevét kisbetűkkel írni, amikor minden mást nagybetűvel írt!

Akkor ha már én is lefordítottam, csatolom...
(#) kissi válasza Thowra hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Szia!

Tanárként én az iskolában több éven keresztül használtam, szerintem nagyon jól használható; egy nagyobb gond van vele csak kezdő szinten, hogy bele kell égetni a bootloadert ( de lehet olyan kontrollert kapni, amiben benne van, ha jól tudom!), iletve az ORG direktívát nehezebben lehet használni ( trükközni kell!). Nagyon nagy előnye viszont, hogy egy rossz egér soros csatiból, 1 trantisztorból, 1 LED-ből, 1-2 ellenállásból és 1 nyomógombból el lehet készíteni a letöltőt. A működtetés nagyon egyszerű: ha RESET-nél nyomod a letöltő gombot, akkor a BOOTLOADER magára "szippantja" a programodat és jelzi is, hogy rendben átvette a progit, és következő RESET után máris a Te progid fut!
Ha van kérdésed, nyugodtan tedd fel, én nagyon szerettem a megoldást, a letöltő program szintén ingyenes !

Steve
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

A fordítási opcióknál be lehet állítani, hogy ne törődjön a kis és nagybetűkkel; lehet a program írójánál ez így volt, de szerintem ez "veszélyes" is lehet, ezért én nem használom ( tudod én tanárként "ilyenekre" lehet az átlagnál kissé jobban fel vagyok készülve! )

Steve

Bevallom, én eléggé felületesen néztem át a dolgot, mert nekem kevesebb türelmem van az ilyen helyzetekhez, csak már idegesített, hogy mióta rágódik rajta.

Egyébként biztosan nem MPLAB alatt írta, aki írta, mert a számok megadása is eltérő szintaktikájú volt...
(#) kissi válasza watt hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Azt a fajta szintaktikát az MPLAB is elfogadja; szerintem nincs olyan program, amelynek olyan "pongyolán" lehetne megadni a számot, hogy csak az elején kell kitenni az aposztrófot... Ennek ellenére én se MPLAB "ízűnek" éreztem...

Most szüneten vagyok és kicsit jobban ráértem nézegetni a fórumot, máskor jó esetben naponta egyszer olvasom el...

Steve
(#) kissi válasza kissi hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Úgy értettem, hogy szerintem eleve hibásan volt megadva a szám( a végéről hiányzot az aposztróf ha jól emlékszem!) ; maga a szintaktika az MPLAB-nak is megfelelt volna!

Steve

A végéről lemaradt az aposztróf, és a hex számok így néztek ki, hogy Hxx, ami szintén más.
(#) frecsko válasza kissi hozzászólására (») Dec 27, 2008 /

Húúú..... basszus....
A nagybetűket tényleg nem írtam át.
Nekiülök és tényleg átnézem most már alaposabban.
Köszi az eddigi segítséget.
Következő: »»   367 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem