Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   93 / 840
(#) TavIR-AVR válasza menyus hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Sorosportival csak óvatosan... támogatottsága jóval alacsonyabb, mint a LPT-s STK200-nak, vagy az STK500-as USB-s rendszereknek....
(#) menyus válasza icserny hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Hűha.. bonyolódik a dolog. A párhozamos programozóról egyszer már lebeszéltek, (lásd #347992) ezért indultam el a soros megoldás felé. Az általad belinkelt oldalon található "printerportos" megoldás szimpatikus mert rém egyszerű. Kérdés, ekkor a kontrollert külső tápról és (? MHz) órajelről kell járatni? Mert ahogy látom az LPT n keresztül kap szinkron órajelet...
(#) trudnai válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Idézet:
„Kicsit (nagyon) egyszerűbb mint akár a C vagy az ASM.....
Kezdőknek én a Bascom-ot szoktam ajánlani.
Illetve művészeknek/kutatóknak a Wiringet, mert ők a Processinget már ismerik....”

Bevallom nem egeszen ertem muveszeknek es kutatoknak miert kellene miklrokontrollereket programozniuk? Azt sem nagyon ertem miert jobb ez az egyszerusitett C mint a C?
(#) szilva válasza menyus hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Nem a párhuzamos portos programozóról beszéltünk le, hanem arról írtam, hogy a 89C2051 csak párhuzamos módban (egy rakás vezetéken keresztül) programozható, nem ISP-n keresztül. Tehát egyedi programozó illetve szoftver kell hozzá, vagy egy olyan univerzális égető, ami ismeri ezt a chipet is (mint ahogy pl. a 27-es sorozatú EPROM-okhoz is ilyesmi kell, mert nem néhány lábon keresztül megy a programozásuk).

A printerportos cuccok általában sokkal jobban működnek, mint a soros portra kitalált bitállítgatós cuccok, mivel a soros port ilyenre egyáltalán nem való. Az ilyen felhasználása gyakorlatilag a "csoda, hogy működik" kategória.
(#) menyus válasza szilva hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Ja, akkor félreértettelek. Bocs. Elvetve a soros égető, összerakom délután azt a bufferelt LPT s égetőt.

Köszi
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Idézet:
„Bevallom nem egeszen ertem muveszeknek es kutatoknak miert kellene miklrokontrollereket programozniuk?”

Hogy sikeresebben önkifejezzék magukat.... Egyébként ha festeniük, kalapálniuk, hegeszteniük lehet, ekkor miért pont a programozásból maradjanak ki?

Wiring projektek galériája
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Idézet:
„Hogy sikeresebben önkifejezzék magukat.... Egyébként ha festeniük, kalapálniuk, hegeszteniük lehet, ekkor miért pont a programozásból maradjanak ki?”

Mondjuk mert a programozas a jobb agyfelteket mozgatja meg mig a muveszet a balt Na mindegy, valahogy ugy erzem, hogy a digitalis eszkozok alkalmatlanok a muveszi onkifejezesre, kicsit olyan, mintha a techno-t szimfoniakhoz hasznalnank fel.
(#) TavIR-AVR válasza trudnai hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Mert ezek a nyelvek _egyszerűek_, gyorsan tanulhatóak, és nagyon gyors eredményt adnak.

És itt a környezet és a humán kapcsolat nagyon gyorsan kialakíthatóü, így a művészi kifejezés eszköze. és nem _valaki_ csinálja meg nekik, hanem Ő maguk meg tudják oldani....

Legyen ez egy kis szervomotor, egy villogo LED, egy RGB LED a maga szabályozásával, egy vakuindító áramkör....De legyen kis hanggenerátor, egy optokapu, egy lézerfény... vagy akár egy LED mátrix...

Bemenetre meg egy optoérzékelés, egy közelítéskapcsoló...

És legyen meg a PC fele az átjárás, ahol játszani lehet. Flash, Windows/Linux alkalmazás... És egy kis program ami pl. a közelítésre egy alakot/képet a képernyőn odébbvisz, kb. 0,5 nap összehozni....

Vagy egy olyan világítás ami ami a közelítettség miatt szívárványszínben változik....
(#) bozsvarigabor hozzászólása Jan 13, 2009 /

Sziasztok.
BASCOM-ot akartam kipróbálni, HEStore-os ISP programozóval. Azóta viszont nem tudok AVRStudio-val programozni. Programming flash...FAILED! hibaüzenetet kapok. Read Signature, fue bits működik. úgy tűnik, hogy a programozóban valamit kinyírtam. hogyan tudnám javítani?
(#) Topi válasza bozsvarigabor hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Akkor nem a programozóban nyírtál ki valamit, hanem a cél processzorban.
Erase device...
(#) bozsvarigabor válasza Topi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

hello.
próbáltam másik processzorral is, de semmi...

Túl magas az órajel. Vedd visszább, a főlapon. Többször nyomd meg a read signature gombot. És ugyan azt kell olvasnod, ha minden olvasásra mást kapsz, vagy instabil akkor vedd lejjebb az órajelet. De 110K alá ne nagyon menj. Ha úgy is instabil akkor rövidebb kábel.

read signature: mindig ugyanaz, 115 az órajel, kábel kb. 20cm. sokszor használtam már, eddig mindig működött atmega8-cal és attiny45-el is. most egy működő programot próbáltam felülírni, de ugyanazzal a hibával kiakad. a program ugyanúgy fut utána. szóval ezért gondoltam,hogy programozóban lehet a hiba...

Ugyanúgy fut utána? Programozás alatt is?

ISP-ben az atmegát nem tudod írni... Tehát azt max hw-esen lehetett hazavágni.

igen, programozás alatt is fut, aztán mikor a hibaüzenet megjelenik, akkor megáll. de külső táppal megint fut a program. lehet a driverrel lett valami...

Neem. Akkor a resettel. Mialatt programozol meg kell hogy állítsa a processzort. De ha a reset nem megy, akkor nem értem a read signature miért megy.

legutóbb azt vettem észre, hogy programozás után nem indult el a proci, csak ha lehúztam a programozóról és vissza.
(#) bozsvarigabor válasza bozsvarigabor hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

most működik. nem tudom miért, de megy. kihúztam mindent, összeraktam és jó lett.
köszönöm a segítséget!
(#) Istike88 hozzászólása Jan 13, 2009 /

Sziasztok!

Írtam már problémámmal kapcsolatban a mikropascal kérdések témába, de olyan sok gondom volt a pascallal hogy inkább átírtam a programot C nyelvre AVR studio 4re (azért írok ebbe a témába).
Ezzel ugyan a programkód sikeresen fordítódik, de itt se csinál semmit és nem tudok rájönni a gondra!

A projekt: nokia 3310 LCD meghajtása Atmega8-al. 5V táp.

A forráskód csatolva.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv

Csatolmány javítva,
Norberto
(#) TavIR-AVR válasza Istike88 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

3310 kezelése, igaz Bascom alól

Nokia3310 LCD kezelése (2005. évi versenyfeladat)
(#) ATtiny válasza Istike88 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Kezd azzal, hogy a kód optimalizálást kapcsold ki. Magyarul válaszd a "O0" opciót a projekt beállításnál az avrstudio4 -ben. Ez fontos, ha olyan kódot írsz ahol a delay -eknek valóban meghatározott időt kell késleltetni. Ha így sem megy, vagy már eleve így volt a beállítás, akkor majd lehet tovább gondolkodni.
(#) Istike88 válasza ATtiny hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

átállítottam mindent ahogy mondtál, de nem megy így se
(#) Istike88 válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

nézegettem, kipróbáltam azt a fajta inicializálást, de semmi
(#) trudnai válasza Istike88 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Amit ATtiny irt nyilvan akkor lenne igaz, ha kenyszer ciklussal oldanad meg az idozitest. Igy ahogy Te csinalod a delay fuggvenyekkel, igy ennek nem szabadna, hogy az optimalizalas miatt jelentos befolyasa legyen a kododra. Jol latom, hogy 1MHz-es az orajeled?

Amugy ahogy nezem nem mindenhol vannak varakozasok, most nincs elottem a nokia doksija de nem kellene kisebb varakozasokat bele pakolgatni?
(#) labu01wx hozzászólása Jan 14, 2009 /

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy ATiny45 mekkora áramot tud leadni és mekkora a fesz egy lábán ha a többi nincs terhelve(ha ez számít egyáltalán)?
A választ előre is kösz.
(#) Istike88 válasza trudnai hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

igen 1MHz az órajel. Sok forrást láttam amik elvileg működnek de egyet se találtam ami egy az egybe meglett volna és letudtam fordítani.
Várakozásokat csak a kijelző inicializálásánál a kezdő resetnél találtam.
(#) TavIR-AVR válasza labu01wx hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Feszültség H szinten van kimenet esetén: adatlap szerint 0,8*Vcc.
Gyakorlatban ~4,5-4,9V
Terhelőáram a 20mA-t ne haladja meg....
(#) ATtiny válasza Istike88 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

A nokia kijelzőkhöz nem értek, de azért nekem is furcsa, hogy nincs semmi késleltetés az adatátivel során, hanem a mikrokontroller sebességétöl függ, hogy a soros adat folyam a kijelző felé milyen sebességű lesz. Még a kijelző init is furcsa nekem kicsit. A kódod az init alatt beállítja a Port B irányát, aztán vár egy kicsit majd enable és reset következik a kijelzőnek. Ami abból áll, hogy a PortB megfelelő bitjét törlöd. Szerintem bekapcsolás után ahogy beállítottad a Port irányát az alapból 0 szinten van tehát az LCD-d minden vezérlő jelén 0-át kap. A reste és Enable lábain is! Biztos így gondoltad? Persze ha raktál kivülről felhúzó ellenállásokat, akkor nem szoltam, mert az úgy működhet.
(#) Router hozzászólása Jan 15, 2009 /

Sziasztok!

Tegnap este rávettem magam, hogy a már 2008 márciusában beszerzett két atmega16-os mikrokontrollerrel kezdjek valamit és gyorsan össze is dobtam egy kábelt a programozáshoz valamit felettem a bascom avr-t. Az avr.tavir.hu-n látott ledes villogót sikerült is rendben beüzemelnem de mivel a az angoltudásom egyenlő a nullával így elég nagy katymasz még számomra az összes kód amit erreflé látok. A kérdésem az, hogy (lehet már sokszokr volt ) létezik-e valamilyen leírás ami szájbarágós mintaprogramokat tartalmaz a ledek villogtatásától kezdve, gondolok itt nyomógomb lekérdezésre először és szépen haladhatnék előre

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) ATtiny válasza Router hozzászólására (») Jan 15, 2009 /

Egészen biztos, hogy fogsz találni némi irodalmat magyarul, viszont ha valamit saját magad akarsz majd megírni, akkor ahoz kelleni fog az Atmega16 -os adatlapja. Sajnos az adatlap angol és nem is hiszem, hogy valaki is lefordítaná magyarra. Nem azt mondom, hogy lehetetlen adatlap nélkül programozni, de legalábbis nagyon nehéz dolgod lesz. Azért sok sikert hozzá, ha valami kérdés felmerül nyogodtan felteheted itt is. Egészen biztosan van aki szivesen segít.
Következő: »»   93 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem