Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   121 / 728
(#) djgombi válasza djgombi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
De egyébként 16 ohm lessz belöle :yes: :yes:
(#) csezoli21 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
és azt hogyan lehet megoldani hogy 8Ohm legyen a kétutas doboz ellenállása?
(#) djgombi válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Veszel egy 8 ohmos két utas hangváltót és a low részre a mély a high részre a magat kötöd igy a hangfal impedanciája 8 ohm lesz
(#) csezoli21 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Tehát 8 Ohmos gyári hangváltó ami 2 utas! ÉS erre ha 1 mély-közép, meg 1 magas hangszórót rákötök ami mind a kettő 8 Ohmos akkor az összes ellenállása 8 Ohm lesz?
(#) djgombi válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Igen
(#) bobber hozzászólása Feb 7, 2009 /
 
hát a nagysága az az elektromágnes nagyságától is függ de szerintem a 3 utas hangszórót azt berakod mint egy 1 utast ugyan olyan jó.Az a lényeg hogy fából legyen a doboz.Ha kaptál a hangszóróhoz egy papírt akkor elvileg azon rajta van hogy hány centi kell neki a mélység szempontjából ha mégse akkor mond meg mekkora az elekromágnes.Nekem van egy SAL BC2-100 2 utas hangszóróm 2x45 watt 4 ohm és én mongyuk nem vettem figyelembe a mélységet de attól függetlenül jól szól.Ráadásul 3 utas tehát az nem is leng akkorát szóval reflex lyuk az nem kell rá.
(#) pl13 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Igen, így lehet elszúrni egy háromutast pl.
(#) pl13 válasza bobber hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Ez mi volt?
(#) csezoli21 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Akkor te hogyan oldanád meg ezt a gondot?
(#) ptesza válasza pl13 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Valószínüleg saját képletek , és függvények alapján dolgozik.

Egyébként azt akarom kérdezni ,tőled : hogy a HA18-620 8 literes reflex dobozban jó lehet? Ja és melyik magas ,ill dóm passzol hozzá? Ha nem akkor mit ajánlanál ami 8 literbe belfér?

Üdv Ptesza
(#) ptesza válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Bővebben: Link

Csak pár oldalt kellet visszaolvasnom.
(#) csezoli21 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Elolvastam mindent, de azért kérdezek mert nem egyértelmű! szóval akkor a gyári hangváltó nem jó, de akkor hogyan lesz 2 hangszóróból 8 Ohmom összesen?
(#) Bassmester válasza bobber hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Aztamindenit...
Legközelebb tegyél fel képeket is. Vizuálisan sokkal érthetőbb lenne a dolog
(#) ptesza válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
A jó hangváltó mindenképpen minimál koncepció.

A legegyszerűbb az elsőrendü szűrő.Egy kétutasban kell egy aluálteresztő ,és egy felüláteresztő szűrő.

Az aluláteresztő szűrő egy sorosan kapcsolt tekercsből áll. A felüláterszesztő egy sorosan kötött kondenzátor a magas hsz-el. Ezen két alkatrész megfelelő méretezésével ,be lehet állítani a keresztezési frekvenciát. Egyrészt ez védelem is a hsz-eknek.A mélyközép hsz-nek nem kell magas tartományban muzsikálnia ,a magas hsz meg egyenesen tönkremegy ha felüláteresztő szűrő nélkül használod.

Továbblépve amennyiben a két hsz impedanciája ,és érzékenysége nem egyezik meg ,akkor egy "L-PAD" méretezése , és beépítése szükséges. Pl: van egy 8 ohm-os mélyközép 90 dB érzékenységgel, és van egy 94 dB érzékenységü 4 ohm-os magas. Egy lpad segítségével lehet csillapítani 90 dB-re , és az impedanciáját 8 ohm ra illeszteni.

Úgy gondolom , elég információt adtam ,hogy önállóan is elkezdj keresni. Mivel a neten számos helyen foglalkoznak ezzel ,magyar nyelven is.

Ptesza
(#) norbbie hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Üdv!
Valaki tudna olyan kapcsolási rajzot hangváltóról amiben van védelem is (2utas, izzó)?
(#) deagle hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Sziasztok!Tudnátok segíteni?Van egy SAL AHX 2530-as hangszóróm de mikor hallgatom akkor a membrán befele mozog és ha polaritást cserélek akkor is, mi lehet a gond?Aki tud kérem segítsen!Előre is köszi!
(#) pl13 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
http://subvoice.hu/?cimkek=hangvalto[subvoice.hu/hangváltó][/url]

Pl. itt is vannak használható infók.
(#) csezoli21 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
elolvastam már azt az oldalt, de úgy látom ebből nem lesz semmi, mert nem értem! Nem magát a hangváltót nem értem, hanem ezt az impedancia dolgot, két 8 Ohmos hangszóróból hogyan lesz Összesen 8 Ohm? Ez sehol nincs leírva, vagy ha le van akkor számomra érthetetlen!
(#) pl13 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Én úgy oldanám meg, hogy a megfelelőnek gondolt hangszórók kiválasztása után elkezdenék sűrűn méregetni, és valami váltóötlet eszembejutna a mérések alapján (persze előbb lehet, hogy ki kéne igazítani a hangszórók beépített hibáit), aztán folytatásként a mérés-számolás-módosítás-meghallgatás négyest kell ismételni, amíg jó nem lesz.

De gondolom neked nincs eszközöd a mérésre, és nem akarsz hónapokat eltölteni a tervezéssel (előtte éveket a tanulással). Ilyenkor van egy másik kompromisszumos megdoldás, ha szerencséd van és van a hangszóródról egy használható adatlap pontos mérésekkel, az alapján is ki lehet találni egy egyszerű hangváltót.
Esetleg ebben tudok segíteni, ha kell.
(#) pl13 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Mivel nincs meg az alkatrészek működésének alapja. A váltó passzív részei pontosan azért működnek alul, és felüláteresztő szűrőként, mkivel az impedanciájuk frekvenciafüggő, tehát egy kondi mélytartományban emelkedő, egy tekercs magasban emelkedő impedanciamenetet produkál, ha a hangszóróval sorosan kapcsolod őket, azt éred el, hogy a (kondi + magashsz) párosnak a szűrő töréspontja alatti frekvenciákon emelkedik az impedanciája, a (tekercs + mélyhsz) párosnak meg a töréspont feletti frekiken nő meg az impedanciája. Ezért ha szűrőkkel együtt kapcsolod párhuzamosan a két hangszórót és nincs túlzott átfedés a töréspontok között, akkor biztos, hogy a névlegestől (8ohm) magasabb lesz az eredő impedancia.
(#) pl13 válasza deagle hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Valószínű, hogy a hangszóró baja lehet, talán a cséve gyárilag rosszul van pozicionálva. Vagy nem tudom. Látni kéne.
(#) csezoli21 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Szóval ha kiválasztok két 8 Ohmos hangszórót, akkor segítesz hogy a hangváltó jó legyen, meg hogy kb 8 Ohm körüli legyen a közös impedanciájuk?
(#) deagle válasza pl13 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Bocs de képet nem tudok mutatni a csévetestről mert nem merem szétszedni a hangszórót mert egyet már szedtem szét hogy új csévetestet csináljak neki de nem tudtam összerakni.De mondták hogy elemmel meg lehet nézni úgy mozog ki de mikor már nagyobb mélyet adok neki akkor kifele egyáltalán nem mozog kifele csak befele.Az nem lehet-e gond hogy a hangszóró 4 ohm-os az erősítő meg 8 ohm-os?Vagy esetleg a ládája lenne rossz?
(#) Andreas89 válasza deagle hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Jó szemed van neked, hogy meglátod azt hogy az a membrán kifelé mozog zenehallgatáskor
(#) pl13 válasza Andreas89 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Nagy kitérésnél mélyebb frekiken látszik a tendencia h. merre mozdul többet.
(#) pl13 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Valószínűleg megoldható, csak olyan hszeket válassz, amik képesek együtt működni.
(#) csezoli21 válasza pl13 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Az mi alapján derül ki hogy melyek tudnak együtt működni? mire kéne odafigyelnem?
(#) oregtamas0202 válasza deagle hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Üdv. A polaritás helyesen bekötött hangszóró mindíg kifelé mozog. Ha ismeretlen hangszóró vagy bizonytalan a kivezetés , meglehet nézni elemmel. Ha a hangszóró kifelé mozdúl ,biztos hogy a telep-elem (+) pólusa a hangszóró (+) kivezetésén van. Szoktunk forditott polaritással bekötni hangszórót akkor ha a mély hang késik a többihez képest és az erősítőn nincs lehetősség az álításra. Az viszont nem lehetséges hogy polaritástól függetlenül mindíg kifelé vagy befelé mozog a hangszóró. Viszont a zenébe lehetnek effektek amik csak be vagy kifelé mozdítják a hangszórót. Viszont ez sima zenébe szerintem nem látható csak teszt lemezeken ,(hangnyomás) stb.
(#) m.joco hozzászólása Feb 8, 2009 /
 
Hello
Azt tudom, hogy a zenei teljesítmény az a hangszórónál, amit rövid ideig kibír ( pl. tucc-tucc ). Na most akkor ez a teljesítmény onnan jön, hogy ezeknél a rövid idejű "lökéseknél" vesszük az erősítőből kijövő jel hullámainak a csúcsát, és abban a pillanatban számolunk teljesítményt, és az lesz a zenei teljesítmény?
Üdv.
(#) Andreas89 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Akkor megtudod hogy a hangfal jól van-e bekötve, de ha az erősítőbe van elkötve valami akkor befelé indul el...
másik honnan tudod hogy az ugy rosz, honnan hogy befelé mozog, ha befelé meg jön kiis, ezt nehéz megállapitani.......
Következő: »»   121 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem