Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 327
(#) Doncso válasza Novak hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Na most egy nagyon jó dolgot kérdeztél, van rajta még egy csati, C-jelzéssel, ez lehet az amire gondolsz? Bár hogy őszinte legyek szerintem az akku döglött meg, mert eleinte amikor töltögettem teló töltővel akkor egy egész éjszakát végig kattingattam kb 45-60 perces töltéssel, aztán alábbhagyott a kapacitás, elkezdett melegedni, így gondoltam építek egy rendes töltőt. Lehet elkéstem vele , De nincs kizárva , hogy van benne olyan amit mondasz. Csak nem tudom hogy működik. Hátha valakinek van ötlete mire való, illetve hogyan lehet használni. De köszi az észrevételt!
(#) Atus válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

nem próbáltam rátenni terhelést ez végett:Bővebben: Link
(#) Krisz03 válasza Atus hozzászólására (») Dec 25, 2008 /

Tisztában vagyok vele, hogy a védőáramkör lekapcsol. És azzal is, hogy ha a gyári töltőjével próbálod tölteni, akkor nem fog menni, mert a védőáramkör kiiktatta a telepeket. Viszont ha egy nagyobb áramú töltőt használsz, el fog indulni a töltés. Tapasztalatból mondom, mert a K700-asom akkuja sokszor úgy lemerült, hogy nem kapcsolt be a teló, és a gyári töltő sem tudott mit kezdeni vele. Aztán megépítettem azt az LM317-es töltőt, "rábikáztam" az akksira, majd a gyári töltővel folytattam. De ezzel csak és kizárólag az akkuvásárlás idejét tudtam halogatni, másra nem volt jó, annak az akksinak meg voltak számlálva a napjai. Már régóta nem használom azt a telót, csak néhanapján rátöltöttem a gyári töltőjével (nem vártam meg, hogy nullára merüljön), pár hete pedig felpúposodott az akksi.

Szóval csak Téged próbállak megkímélni a hasonló kínlódásoktól. Írtad is, hogy évekig állt. Hiába is akármilyen szuper technológiával készült akkuról van szó, ennyi időt töltés nélkül nem igazán bírnak ki.
Na mindegy, ha van a fiók mélyén LM317, 2N2222, meg pár ellenállás, rakd össze a töltőt, de az akkukat takard le valamivel, nehogy szétdurranjanak...
(#) KTobi hozzászólása Jan 2, 2009 /

Meg vagyok zavarodva.

Eddigi tudásom szerint a Lithium akuk azok 3Ckörül tartósan süthetők, rövid ideig 10Cvel. Töltés hasonlóan.

Viszont, találtam a HEStoreben szabványos formájú elemet. C és D méretben is. Nekem lényeges volna a nagy kisütőáram és kis súly, valamint minél gyorsabb töltés. Ha egy órát tud róla működni a motor, az nekem elég.

Viszont a súly miatt rákerestem a netten, megtaláltam a gyártót, és az adatlapját. Nevetségesen kis kisütőáramot ír. Ez más fajta litium aku? Vagy ez a Li-ion aku? Mert nem Li-Po az biztos.
Ez csak ennyivel lenne kisüthető?
Mi a szabályos töltés, vagy hogy lehet gyorstöltést végezni, illetve mi jelzi a kisütési állapotot, a feszültség csökkenése, de mire, mert a pdfben 2.0Vot ír.

Remélem helyreigazíttatok, mert ez teljesen megkavart.
Üdv. Tóbi
(#) Braf válasza KTobi hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

"Eddigi tudásom szerint a Lithium akuk azok 3Ckörül tartósan süthetők, rövid ideig 10Cvel. Töltés hasonlóan."
A modellező akkumlátorok akár 70C vel is kisüthetők tartósan! Vannak persze olyanok is amiket max 10-20C vel lehet terhelni.
Li-ion/poly akkumlátorokat tölteni maximum 1C vel lehet de még ez sem ajánlott. (minnél gyorsabban töltődik annál hamarabb megy tönkre..)
A li-fe akkukat lehet akár 10C vel is tölteni.

Amit találtál az nem akkumlátor, hanem elem. Ezt ilyen hosszú életű dolgokba szánják ezért nem is lehet terhelni. Van ilyen is.
(#) FElici válasza KTobi hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

KTobi!
Ez nem éppen szabványos méretű akksi, de teljesítményben elég brutális:
Bővebben: Link
Amit itt írnak azt úgy el is lehet hinni, még ha hihetetlen is.
Ezt az akksit modellező ismerősöm már régóta használja, pontosabban 4 ilyet sorba kötve, olyan 40 amperekkel meríti, és 10A-el tölti. Már jócskán 100 (200) töltés felett van, a kapacitás, dinamika még nem csökkent számottevően!
Amúgy gondolom Braf is erre az akksira gondolt
(#) KTobi válasza FElici hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

Kösz az információt mindkettőtöknek!
Örülök, hogy megadtad az áruház linkjét, mivel nekem sokkal jobb az online banki átutálás, aminek működnie kell, hiába nem vagyok EU. És most akciós is.

A nem szabványos nem zavar. Egyedüli gondom a kapacitásával van. Bár, neki megyek, és kimérem, nekem mekkora kapacitás szükséges. Lehet elég lesz egy is , nem kell párhuzamosan, viszont 4-5 el kell sorban.
Ez Li-Fe aku? Ha bírsz, linkelj egy pontos töltési leírást, hogy tudjam, meddig lehet, tölteni, hogy és meddig süthetők ki. Hogy lehet ezeket tárolni, mármint, most két hónapot nem nézek rá, mert nincs időm, kedvem, mit kell vele közben azért csinálni. Gondolom ez a legjobb súly/kapacitás arányú, ami le tud adni 20-30At.

Nem repülőbe kell, hanem vízi "szerkezetbe", de nagyon súly határolt vagyok. 14,4V os akut kellene előállítanom Ni-Cd helyére az akkus fúró motorjához. Lehet, van 4 cella annyi feltöltve, mint a 12 Ni-Cd. Egy órát, kellene tudnia menni, nem tudom még, erre mennyi kapacitás kell.

Ha ezeket, belinkeled, nagyon hálás leszek. Megoldod az aksikeresési gondomat.
(#) FElici válasza KTobi hozzászólására (») Jan 3, 2009 /

1.: az előző oldal, amit írtam, az valamiért angol, de az üzlet az magyar magyar.
Helyes link: itt
Aztán lehet, h ez is angollá változik, de mindegy

2.: Adatlap, amit találtam:
itt
Ez azt írja, hogy 3,6 voltra lehet feltölteni max/cella, de valójában a 3,7-et simán bírja (ez már csak azért tudom, mert ismerősöm töltője 3,7 voltra tölti már jó ideje)
Ha nem kell ilyen brutális töltési teljesítmény, akkor javaslom, hogy nézz szét ugyanazon az oldalon Lipo akksik után, mert azok 1C-vel tölthetők, 20-30C-vel meríthetők és jelentősen könnyebbek, valamint sokkal nagyobb a választék a LiPo akksik piacán!
Esetleg kintről olcsóbban vásárolhatsz:
http://www.hobbycity.com
(#) soda hozzászólása Jan 8, 2009 /

Sziasztok!

Összeraktam ezt a töltőt:

Li-Ion töltő

Az akku, amit tölteni kell, az egy 18V Li-Ion akku csomag. Van benne elektronika, de az csak a balancer.. A töltést kívülről kell megoldani hozzá (fúrógép akku) A kapcsolást összerakta, be is állítottam, fel is tölti, de a töltés végén nem tudom rávenni, hogy ki is kapcsoljon.. Az akku kb. 30mA környékén van feltöltve, de az áramfigyelő részt nem tudom úgy belőni, hogy el is engedjen a relé. Értelemszerűen, mivel 20,5 a töltőfesz (ilyenkor valóban 4,1V/cella, ellenőriztem) a betáp 30V körül van (HP nyomtató tápja) Az 1Ohm nálam 3*0,27ohm sorban, ilyenkor még a feszültség a kimeneti kapcsokon nem mászik. Ha megnövelem, mászik a terhelés függvényében, igaz, tized voltokat, de LiIon esetben az sok..

Ha a töltőáram leesik, lassan a töltés vége fele, a relé nem enged el, sőt ha az akkut lehúzom, akkor is behúzva marad, pedig akkor teljes szakadás van..

Ha nagy árammal terhelem, és azt húzom le, azonnal lekapcsol.. így megy rendesen..

szerintetek mit kellene tenni, hogy ha szépen lassan csökken a terhelő áram, le is kapcsoljon?

köszi!
(#) KTobi válasza soda hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Mérd meg, hogy a Q2 vagyis T2es tranzisztor Bázis-Emiter feszültsége mennyi, mikor leesik 30mAra a töltőáram. Ez 0,6V alatti, kellene, hogy legyen. Mivel, valószínűleg, ennyi vagy több, ezért engedi tovább a töltést. Az R3 ellenállást növelését ajánlanám javításnak. Cseréld ki kétszeresére. Ez kellene, hogy segítsen. Az a baj, hogy kétszeres a tápfeszültség, így rossz a bázisfeszültség stabilitásáért felelős R4 VR2 R3 felső és R7 alsó tagból képzett osztó.
Ha valami nem érthető, van újabb gond, csak kérdezz.
Te más akkuhoz használod, kicsit át kell alakítani. A töltőáram megfelelő kezdetben?
(#) soda válasza KTobi hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Szia!

igen, az áram megfelelő, a HP táp áramgenerátorként viselkedik, 1A felett korlátoz.. így 1A fölé sose megy a töltő áram.. Ha az akku már ennél kevesebbet akar, akkor az LM317 már működik, és stabil a fesz, 20,5V.

Na várjunk csak..

Nálam a dolog úgy megy, hogy a VR2 állításával a töltés alatti töltőfeszt állítja.. A VR1 pedig azt, hogy mikor kapcsoljon ki. Ha R3-at növelem, akkor VR1-et csökkentenem kell, hogy a töltőfesz maradjon, mert különben az akkura nagyobb feszültséget eröltetek, mint lehet...

vagy én nem értem? nem így kellene mennie?
(#) KTobi válasza soda hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Szia!
Minden vitaindító szándék nélkül.

A töltő a bemenetére egyenfeszültséget vár, a rajzon 12V van megjelölve. Valószínűleg autó akkumulátorról való töltésre tervezték. Ha ebből indulok ki, akkor benne kell, hogy legyen az áramgenerátor a kapcsolásban. Tudtommal az LM317 IC tud áramgenerátorként is működni. Mivel nem voltam biztos, így megkerestem itt a HEn az adatlapját, és a mellékelt ábrát találtam benne. Itt egy áramhatárolt feszültségstabilizátor módban van, aku töltésre.
Ha jól megfigyeled, teljesen azonos a szóban forgó kacsolás egy elhatárolható része a melléklettel. (természetesen más értékekkel)

Jól átgondoltam és igazad van. A múltkori okfejtésem téves, és hibás. A VR2 a tápfeszültséget állítja. A VR1 pedig a lekapcsolási áramot. Mivel neked 1Aes töltőáram kell, ezért az R7et csökkenteni kell, egy kicsit.
A Q1 akkor fogja kikapcsolni a relét, ha az R7esen levő feszültség esés elhanyagolható lesz. 30mA esetén ez 30mV. Ehhez hozzáadódik még a D2 diódán levő feszültség VR1el beállított része. Ha ez a feszültség már kisebb a T1 nyitófeszültségénél, a relé elenged.

A problémádat úgy tudod orvosolni, hogy ha még fennáll az R7 csökkentése után, hogy R6ot, csökkented, vagy el is hagyod. Nem tudom milyen relét használtál, lehet, hogy túl kis áram is elég a megtartásához, és ezért nem akar elengedni. Ebben az esetben, teljesen kell, hogy lezárjon a tranzisztor.

Remélem csak teszt ideje alatt akarod labortápról hajtani. Mert ha mindig, akkor elég a feszültséget, és áramot beállítanod, és a kapcsolás első fele, szinte teljesen elhagyható. Ajánlom ellenállással terhelve (aku helyett) próbálj nagyobb áramot ráengedni, és mérni az ellenálláson átfolyó áramot. Majd addig csökkenteni az R7et, még el nem éred a kívánt töltőáramot. Ezután beállítani a töltési feszültséget a VR2vel, majd a lekapcsolási áramot, az előbb írt módon. DE gondolom erre már rájöttél magadtól is.

LM317.GIF

(#) soda válasza KTobi hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Szia!

nem labortápról megy.. Helyesebben már nem HP nyomtató táp.. ez volt kéznél, 30V DC, 1A felett lekonyuló karakterisztikával..

A reléhez valóban elég nagyon pici tartóáram.. ez egy 2 áramkörös NYÁK relé, szerintem 10mA elég neki tartó áramnak.. De a vele párhuzamos LED is jól érzi magát.. Lehet, hogy a relével sorba beteszek valami ellenállást, hogy essen rajta némi feszültség, így talán előbb elenged.. De a LED se kezd halványodni, csak nagyon lassan... nem zár le a meghajtó tranzisztora..

háháááá most esett le..
A relé ugyan 24V, de az LM317 előtti tápról van járatva.. Namost.. ott meg 30V is van.. Holnap átkötöm a kimenetére
(#) run hozzászólása Jan 17, 2009 /

Sziasztok!
Egy telefonban vagy egy mp3 lejátszóban az aku töltő elektronika a készülékben van vagy a dugasztápban
Li-ionos aksinál?
(elnézést ha már volt ilyen kérdés)
(#) soda válasza soda hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Ha nem is másnap, de áttettem a stabil oldalra, és megy, tökéletesen tölt. Ajánlom mindenkinek aki egyszerű töltőt akar...
(#) Doncso válasza run hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Szerintem a készülékben.
(#) csezoli21 hozzászólása Jan 21, 2009 /

heló találtam itthon egy ilyen akkut: Lithium Battery 3,65 Volts 1,6 AH Ehhez milyen töltőt tudnátok ajánlani? de valami egyszerű kapcsolás kellene, vagy ha megadnátok hány volt, és hány amperrel kellene tölteni? válaszokat várok heló
(#) Doncso válasza csezoli21 hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

Hello. Bővebben: Link Megépítettem, működik, szuperül tölt minden 3,6V-os lithium akkut, már amivel próbáltam, telefon akkuk, és egy nagyobb fényképező akku, az ic az LM317, bordára, az X ellemálás egy 2W-os 1ohm-os
Megépítés után az üres kimenő feszt állítsd pontosan 4,1V-ra majd kösd rá az akkut, a töltés végén kialszik a led. Bemenő fesz 6V-30 ig, de törekedj a kisebb feszre, 6-12V Így kisebb borda elég a 317-re
Előtte mérd meg az akkut, ha nagyon leesett a cellafesz, akkor halott.
(#) csezoli21 válasza Doncso hozzászólására (») Jan 21, 2009 /

köszönöm a kielégítő választ heló
(#) run válasza Doncso hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Kösz a választ én is erre tippeltem.
(#) KTobi válasza FElici hozzászólására (») Feb 8, 2009 /

Megrendeltem az akkukat, de elkezdtem gondolkodni a töltőn. 10Aes töltőáram kellene, hogy gyorsan feltöltsön. Ha ezt a töltőt meghajtanám egy PCtáp 5Vjáról, akkor mivel kell kiegészítenem, hogy bírja a 10Aes töltést. Valami tranzisztorral, esetleg FETtel. Gondolkozzak az átalakításon, vagy van valakinek működő kapcsolása 10Aes töltőre? Minden javaslatot szívesen fogadok.
(#) soda hozzászólása Márc 4, 2009 /

Sziasztok!

Találtam egy ilyet:

Bővebben: Link

hátha jól jön valakinek..

nem építettem meg, de jól hangzik
(#) Krisz03 válasza soda hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Hali!

Ez tényleg jól hangzik, de nagyon kezdő PIC-es tudásom lévén lenne pár kérdésem.
Vajon a 12F675 helyett lehetne használni 12F629-et? Azzal az "SRC" forráskóddal mit tudok kezdeni? Azt látom, hogy gépi kódban íródott, de mivel nyithatom meg, vagy hogyan csinálhatok belőle "asm"-et, majd "hex" fájlt?

Köszi és bocsi a láma kérdésekért!
(#) FElici válasza Krisz03 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Szerintem:
itt az SRC fájl az egy .asm fájl, az OBJ fájl meg maga a .hex fájl. LEgalábbis ha belenézek akkor úgy néz ki.
Amúgy meg ha a te PIC-ed közeli rokonságban van a tervezettel, és nem a tiéd a kisebb tudású, akkor akár egy az egyben működhet a te PIC-eddel is, kölönösebben nem kell semmit átállítani.
(#) Krisz03 válasza FElici hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem használhatom itt a 675 helyett a 629-et. Belenéztem az adatlapjukba, ami ráadásul közös is, és ír olyat, hogy a 675 tartalmaz 4 A/D konvertert, a 629 pedig egyet sem. Ahogy nézem a kapcsolási rajzot, ott pedig pont használva vannak ezek a funkciók, mert az akku az AN0 és AN1 lábakra kapcsolódnak. Szóval kell majd szereznem 12F675-öt.
Egyébként nagyon jó az az oldal, van sok érdekesség...
(#) Báddzsó hozzászólása Márc 7, 2009 /

sziasztok, kellene nekem egy li-ion töltő, 2 cellára, amin rajta a védő elektronikája.
találtam ezt itt a he-n: http://shdesigns.org/lionchg.html
működőképes a dolog, valaki után építette már?
Másik kérdésem, hogy nekem 4 vezeték jön ki a pakkból, +, -, egy T és egy DQ, gondolom a T az hőmérséklettel kapcsolatos, de mi a DQ?

Köszi!
(#) Krisz03 válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Hali!

Én építettem már egy ehhez hasonlót, mégpedig a "lionchrg2.pdf"-ben lévőt, és szépen működik, telefon akkuhoz használom, a LED amikor elalszik, akkor kész a töltés: Bővebben: Link.
A másik kérdésedre sajna nem tudok mit mondani, csak azt, hogy a T szerintem is a hőmérséklettel kapcsolatos.
(#) Báddzsó válasza Krisz03 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Pontosan ezt szeretném én is megépíteni. Látom áttervezted eagle-be, esetleg elküldenéd a kapcsolási rajzot meg a nyáktervet? Nagyon megköszönném!
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy nem zavar be töltésnél a védő elektronika?
(#) Krisz03 válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Elküldtem.
Szerintem nem zavar be, mert ugye a telefon akksikban is van ilyen, és azt gond nélkül töltöm. Az a védő elektronika a túltöltéstől és a túlzott lemerüléstől véd. Talán még áramot is korlátoz, de ebben nem vagyok biztos.
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Márc 7, 2009 /

Megkaptam, Nagyon szépen köszönöm!

Meg még egy kérdés, lehet két sorbakötött packot tölteni? tehát a packok egyenként 2 cellásak+elektronika, és ebből kettőt sorosan és adni neki a 16,8 Vot?
vagy párhuzamba célszerű inkább?, Vagy esetleg csináljak 2 töltőt? :worship:
Következő: »»   8 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem