Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   8 / 62
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
Kicsit kapcsolódva a korábbi tápegységben lévő kapacitások témájához, a szemfülesek észrevehetik (még rajz nélkül is), hogy itt semmi más nincs a tápegységben csak a diódák, és a kondik. Igaz külön táp a két csatornának, és erősen túlméretezett dupla kapacitás minden ágban (összesen 8x4700uF!, ami még szerintem is túlzás, de sehol ESR, és sehol egyéb hidegítés se (kivéve ami az erősítőben van). Szinte biztos vagyok abban, hogy így is remekül fog szólni, de majd mesélek mi lett a tényleges fülpróba.

Alkotó
(#) didyman válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2009 /
 
És hol marad a kísérletező kedv?
(#) tothtechnika válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Szép!
(#) vendelkiraly válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Mekkora a teljesítménye ennek a B8-nak?
Nagyon kíváncsi leszek a te általad összerakott B5 és B8 hangzásbeli eltérésére. A te konstukcióiddal ez érzékelhető lesz, ha van eltérés, ugyanis látom törökedtél ugyan olyan alkatrészeket használni, és az elrendezés is a B5-re hasonlít, és nincs benn semmi hókuszpókusz, extraalkatrész, ahogy a B5-ben sincs, ezért gondolom, hogy jó összehasonlítási alap lesz a két erősítő.
Gondolom a toroid is szinte ugyan az lesz, csak kisebb teljesítménnyel??
(#) vendelkiraly hozzászólása Máj 5, 2009 /
 
Főleg a moderátorokat, de másokat is kérdezek, hogy érdemes lenne-e, a B8-nak egy külön topikot létrehozni? A B5-ből forrott ki, de mégis csak egy másik erősítő, és megtévesztheti, azokat, akik B5-öt szeretnének készíteni, és az miatt olvassák a fórumot. Szerintem lesznek még páran, akik meg fogják építeni a B8-at, ezért megérné külön venni a két erősítőt. Mi a véleményetek?
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Udv,

Mas forumon azt mondanam, hogy legyen kulon topikja a B8-nak. Itt a HE-n inkabb azt mondom ne legyen. Annyi topik van es sokan nem hasznaljak a keresot igy csak elveszne egy ujabb tema/topik. Inkabb akkor azt javasolnam, hogy legyen a topik cime megvaltoztatva B5/B8 vegerositore. A ket erosito ugyis majdnem ugyanaz, hasonlo problemaik lehetnek stb. De persze ez csak maganvelemeny ...
(#) Alkotó válasza didyman hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Ebben a stádiumban már semmi helye kísérletezgetésnek. Ez gyártás, meg kell alkotni a tervek szerinti koncepciót.
Aztán ha valami mellé ment a "kitaláláskor", akkor mégis kell a "tűzoltás", de magam részéről ezt igyekszek elkerülni.
Alkotó
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Ha igazak a hírek, 30W/8ohm
Alkotó
(#) Alkotó válasza lamalas hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Támogatom. Legyen B5 és B8 a témacím
Alkotó
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Sajnos tényleg kevesen veszik a fáradtságot, hogy megkeressék a megfelelő topikot. A címmódosítást is jó ötletnek tartom, lényeg, hogy valami utaljon arra, hogy a B8 némileg más, mint a B5, és ne tévesszen meg senkit sem, főleg az újonnan olvasókat.
(#) Alkotó hozzászólása Máj 7, 2009 /
 
Ősszerakta, a B8-as erősítőpőnelt. Még végleges borda nélkül, csak a közdarabként használt L profillal. A táppanel és a védelem is kész van. Nincs még trafó, ezért csak az erősítőt labprtápról próbáltam ki.
- Elsőre beindult, minden jól beállítható (offszet, és nyugalmi áram-nálam elsőre 40 mA).
- A hangja (műhelykörülmények között, és amennyire a "fülem emlékezni képes",) nagyon nagyon hasonlít a B5-höz. Talán egy kicsit testesebb, tömörebb annál, és valami nagyon jó dinamikával, pedig már a B5-ben is ez tetszett meg azonnal.
- Egyszóval, nagyon megéri azt a pár forintot amibe kerül. Ilyen olcsó végtranyóval, nem vártam volna ennyire jó eredményt.

Alkotó
(#) berkigyuri hozzászólása Máj 8, 2009 /
 
Üdv.
Csatlakozom Alkotó véleményéhez.
A "minőség-ár" függvényében kimagasló ez a kapcsolás,aki megépítette az tudja...aki meg nem az építsen eggyet és halgassa meg.
Nagyon nem értek az elektrotechnikához ezért megkérdezném a profiktól,hogy lehet-e B8-at hídba kötni egyszerű fázisfordítással?
Köszönöm.
(#) Szegedi Sándor válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Helló
Azt szeretném tőled kérdezni ,hogy nyákostól mindenestől mennyibe került neked a B8 végerősítő?
Esetleg építettél már ST151-et vagy VF3-at?
Ha igen azokat is odaveri hangzásba?
(#) Alkotó válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Máj 8, 2009 /
 
Nem tudom mennyibe került.
- Az összes alkatrész, kb. 5000Ft (ebbe már benne van a védelem reléje, és a tápegység 8 kondija, meg az összes többi aprólék)
- Hűtőborda, lehet vagy 2000Ft.
- A nyákokat magam csináltam, így az elvileg nem került semmibe, de attól van értékük. Kb. 2000Ft a nagyobb, és kb. 1500Ft a kisebb. Ez nagyon saccolt érték, attól függ hol csináltatod.
- Aztán kell majd egy trafó is, ami kb 6500Ft-lesz.
- Végül doboz és csatlakozók, amit még saccolni sem tudok, mert annyi féle lehet.

Ez doboz nélkül kb 17000Ft. Nekem van itthon elég sok mindenem, és alkatrészt se úgy veszek ami éppen kell bele, ezért a sok bizonytalanság.

***********************************************
A hangjának megitélése két ok miatt is kényes téma.
1, Nekem még nincs trafóm, így labortápról járatom, ami vélhetőleg semmivel se rosszabb mint a végleges lesz, de mégsem az, így csalhat a kép. Továbbá még hűtőborda is csak ideiglenesen van rajt, és a műhelyemben lévő hangszórók sem a legjobbak. Összefoglalva, még nagyon nem végleges a kivitel.
2, Ez fontosabb mint az első. Nem egyéretelmű, kinek mi a jó hang. Ez nagyon szubjektív. Nekem a B5 is, és a B8-is nagyon tetszik. De a B8 összesen kerül annyiba, mint a B5-be két végtranyó (jójó, kis túlzással), és mégis nagyon-nagyon dinamikus, lendületes. Igazi dögös hang.

Nekem van HTA30-as Alkotós utánépítésem is. Annak teljesen másmilyen a hangja, de azt is meg tudtam gyorsan szokni.

Fontos, hogy elejét vegyem a parttalan vitáknak!
Mikor bármelyik erősítőről is beszélek, akkor hangsúlyozottan nem az eredetiról van szó, nanem az Alkotós tervek szerinti utánépítésekről!

Az már más kérdés, hogy szerintem ezek biztosan nem rosszabbak mint az "eredeti", sőt talán itt-ott átgondoltabbak is, de ez csak szubjektív vélemény.

Alkotó
(#) Szegedi Sándor válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 9, 2009 /
 
Köszi a korrektül megfogalmazott választ Alkotó.
Igaz én rosszul fogalmaztam, mert én magára a nyáklapon lévő alkatrészek árára voltam kíváncsi, hogy maga az erősítő panel mennyibe került összesen. De így már választ adtál erre is.
Még gondolkozom hogy megépítem-e ezt a végfokot.
Nekem az a problémám hogy nem dobozolok csak a panelt összerakom, kap egy hűtés és kész. Aztán ha újat csinálok elveszem az előző tápját és összerakok vele egy új erősítőt.
(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Szia!

pár mondatban jellemezd milyen is a HTA-30 hangja, amit meg tudtál szokni gyorsan. Érdekel.
Köszi
(#) Alkotó válasza hapro hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Nem könnyű feladat, és abszolút nem is illik ebbe a témába.
Először is az én HTA-30-am is ALKOTÓs változat, benne van az eredeti előfok, és megnöveltem a kicsatoló kondik számát, és értékét. Az erősítős topikban fenn vannak a tervek.
Másodszor az én utánépítésem, minden kiritika ellenére is viszonylag nagyon korrekt munka, tehát amit tud ez a kütyü, azt nálam el is árulja.
Végül a hang. Teljesen más mint a B5-B8. Azok elsöprő dinamikája azonnal megérintet, míg a HTA egyáltalán.
Nagyon precíz, steril, borzasztóan "rendezet" hangja van. Mint egy eminens diák az iskolában, mindent tud, mégse ő a tanár kedvence. De aztán ahogy hallgattam egy kicsit, megszoktam. Olyannyira, hogy már szinte csak azért kapcsoltam be a zenét mert hiányzott ez a letisztult hangkép. Mikor pár hét után visszakötöttem egy másik erősítőt (konkrétan a Ludwig féle módoított QUAD-ot, ami szintén nagyon-nagyon precíz hangú), szinte zavaró volt a különbség.
Fontos megjegyeznem, hogy ezek az erősítők valószínüleg mind-min lényegesen jobbak mint azaz átlag amit a többség hallgat. A HTA nem szimetrikus tápról megy, ezért műszakilag kicsit esetleg kifogásolható, de én állítom, hogy versenyben van egészen drága erősítőkkel is.

Elnézést a témaidegenségért a többiektől!


Alkotó

(#) hapro válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Köszönöm. Akkor ez egy izgalmas történet. Egy próbát megér nekem is, főleg így komplett dokumentációval.
(#) Directors hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
Üdv!

Megépítettem a B5-ös erősítőt az eredeti leírás alapján.
A nyákalpon lévő vezetősávokat átforrasztottam ónnal nehogy legyen bárhol is szakadás .Az alkatrészeket átnézegettem mindet egytől egyig nehogy rosszat forrasszak bele.Tranzisztorok szigetelve vannak a bordától és lábak is ott vannak ahol lenniük kell.Az 1k potit 1k-ra tekertem a 20k potit pedig középállásba.Egyedüli változtatásom az,hogy a 330nF kondi helyett 470nF-osat raktam.De ez nem baj mert rákérdeztem.A kondik polaritását is megnézegettem és jól vannak benne a kondik.Az erősítő nincs dobozba csak a trafó és a pufferek.A bemenetet rövidre zártam.Mikor ráadom a tápfeszültséget(+-45V) a biztosítékok helyén lévő ellenállások "10ohm" elkezdenek füstölni vagy nem de a 0.33 ohmos ellenálláson mért feszültség 330mV-ra felmegy de csak éppen,hogy ráadom a feszültséget, egyből kapcsolom is ki mert aztán teljesen elégne az ellenállás.

Szerintetek merre keressem a hibát? Egyszerűen már nem tudom,hogy hol lehet a probléma. :no:
(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Az 1k nyugalmi áram beállító trimmert biztos jó felé tekerted?
Esetleg értékelhető :photo: ?
(#) vendelkiraly válasza Directors hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Írtad, hogy a vezetősávokat befuttatad ónnal, nem lehet, hogy akkor történt valami zárlat képződés?
A rajzon a saját beültetési rajzom van értékekkel, nézd át, hátha valami mégis rossz helyen van.
A tranzisztorok biztos jók? Nézd őket meg külön is.
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Ötletelés helyett csak egy gondolat.
Az "eredeti" nyákterven az egyik tranyó (talán MPSA42) bázisát át kell tekerni a másik oldalra. Ezt észrevetted?

Más!
330mV a 0,33ohmon, az éppen 1 A. Ez üresjárási áramnak tényleg sok, de ettől még nem kell elégnie az ellenállásnak (akár2W, akár 5W).
+-45V-al is átléped az ésszerű határt, de a hibát nem ez okozza valószínűleg.

Alkotó
(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Üdv mindenki!

Igen biztos jó felé van tekerve.Nincsen sajna fényképező de ha nem jutok semmire akkor beszerzek egyet.
Bizti,hogy nem történt zárlat mikor ónnal befuttattam a vezetősávokat mert az volt az első amit átnéztem többször is.

Van egy működő példányú panelem de ott nem kellett áttekernem egyik tranyó lábát sem és az majd 1 évig működött.A mellékelt fájl alapján ültettem be(b5 értékes) a tranyókat meg a többi alkatrészt is.A (nyák2) alapján pedig a nyákot csináltam.Ja és én nem kötöttem össze a kimeneti vezetősávot a 330nF kondikkal és a többi alkatrésszel.

vendelkiraly a te rajzod alapján is átnézem.Hátha valami felett elsuhant a tekintetem.

Alkotó a +- tápágban lévő 10ohmos ellenállások füstölnek nem a 0,33 ohmos-ak."Nehogy félre értsük egymást " Miért lenne baj a +-45V? A régebbi tápommal üresjárásba +-48V mértem és ahogy előbb is említettem majd egy évet működött.(most is működik az a panel )
(#) vendelkiraly válasza Directors hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Én is 1W-os 10 Ohm-os ellenállásokat raktam élesztéskor a biztosítékok helyáre, azok egyáltalán nem melegedtek. Igen nagy áram megy ott neked, a végtranzisztorok biztos jók?
(#) Directors válasza vendelkiraly hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Igen biztos jók.Most vettem őket meg ugye multival is megnézegettem őket.
(#) DJ Szabcsa válasza Directors hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Gondolom a nyákot vasaltad. Nem követtél el hibát véletlenül a tükrözéssel???
(#) Directors válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Nem követtem el hibát mert a működő panel is ugyan így néz ki.
(#) Directors hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
Ez 12V zenernek jó bele ugye?Bővebben: Link
(#) vendelkiraly válasza Directors hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Nekem 0,4W-os ZPD12-es van bent. A 4,7k ellenállások értékét megnövelted? +-48V-os tápfesznél már érdemes nagyobb előfeszítő ellenállást tenni. De szerintem az általad linkelt zénerrel is simán menni kéne.
Esetleg ha kéznél van a működő B5-öd, multiméterrel méregess rá több pontra, valahol csak kibukik, hogy mi nem jó.
(#) K.András válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Szia. A B8-nak mekkora trafót szánsz?
Következő: »»   8 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem