Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
És arra nincs véletlen valami megoldás, hogy ne kelljenek ilyen nagy kondenzátorok?
Sajnos csak 12V-om van, kocsiba lesz...
Az "igen" az elso kerdesedre irtam. NEM jo a rajz !
Igy lenne 5V1 zenerrel, csak megforditva a diodat. Gondolkodj.
Lerajzoltam mindket verziot. (Nekem a zeneres jobban tetszik.)
Hello!
Ettől függetlenül, így is működött. De rájöttem valamire, amire eddig nem Tehát, ha mondjuk 25%-os fordulaton megy a venti, akkor addig, amíg a keletkezett hő nem haladja meg a 45°C-ot, ezen a fordulaton marad, majd 45 felett átvált 50%-ra. Ezzel együtt azonban a hűtés megelőzi a melegedést, tehát azonnal vissza is vált 25%-ra. Vagyis fog keletkezni egy bizonytalan állapot, ahol a 25% kevés, az 50 meg sok, így mintegy kitöltési tényező, kapcsolgatni fog, először a 25% majd ahogy melegedik, az 50 lesz túlsúlyban, egészen addig, amíg el nem ér egy olyan hőmennyiségig, ami tartósan 50%-on hagyja Véleményem szerint, egy ilyen hirtelen ingadozás sokkal jobban hallható, mint egy folyamatosan gyorsuló mozgás. Ráadásul, (a bizonytalan tartományban) ha nincs változás a terhelésben, akkor egy fix értéken meg is állna a venti, de ha ez a kapcsolgatós dolog van, az folyton ide-oda billenne. Ja: erősítőről van szó, ott nem mindegy. Úgyhogy inkább maradnék egy sima műveleti erősítőnél, "analóg" módon. Üdv! zoka
Köszönöm szépen!
Nekem sajnos nincs annyi 5V1 zenerem itthon mint ami kéne.. :no: Ezért marad az 1N4007... A zeneres megoldás miért jobb? De megpróbálok még valamit! Kimegyek, megnézem a bontani való cuccokat remélhetőleg van 5V1 zener ott... Üdv!
Üdv.Szeretnék építeni egy kis erősítőt(TDA2030).Van is egy elég jó trafóm csak az a gond hogy, csak 1*15Voltos
tehát nem tok neki szimtrikus tápot csinálni.Va mód hogy, megoldajm így is?
Én nem gondolkodom diódában, nincs rá szükség. Zenerben gondolkodtam.
Az a dióda nem dióda, hanem zener és pont fordítva van.
Idézet: „A zeneres megoldás miért jobb?” Egy alkatrésszel kevesebb, és gyorsabban zár és nyit a tranyó, ami itt elég fontos. A negatív tüskék ellen is véd.
köszönöm
Üdv!
Az lenne a kérdésem hogy meg tudok e mérni valahogy, egy rossz tv-ből kiszedett zener diodát hogy hány voltos?
Ha a dióda jó, akkor igen. Köss vele párhuzamosan egy 1 µF os 16V-os kondit, kettőjükkel sorosan egy 1 kohm-os ellenállást, kapcsold őt polaritás helyesen egy 12V-os tápra, s mérd meg rajta a tápot. Ez 10V-osig jó megoldás.
Azt én nem hiszem. a szamokbol kell valahogy kiszedni
mert ha már rossz akkor nincs mit mit mérni. Használd ki:google: odat. Ird le a szamokat amit ir rajta és talán tudok segiteni rajtad.
Mondjátok meg nekem, mi az a ,,puffer" kondenzátor. Miben kulönbözik a többitöl és mi az ismertetö jele?
Válaszodat elöre is megköszönöm
Szerintem Ő arra gondolt, hogy pl egy rossz sorkimenős TV-ből termelné ki a használható alkatrészeket.
Tároló kondenzátor. Olyan mint minden elkó, csak nagy, nagyon nagy, hogy sok áram (elektron) beleférjen. Ha az áramkörnek hirtelen sok áramra van szüksége, akkor egy ideig a pufferkondi biztosítja, így kímélve a trafót, illetve a táp többi részét.
Értlek Es meLYik az C1 vagy C2
Kezdek morcos lenni! Frankye
Kevesebb alkatresz kell
De, innen mar Te dontesz, hogy melyik vedelmet hasznalod, vagy esetleg anelkul epited.
Hello mindenkinek!
Led kijelzős ford.mérőt építek, és ahhoz 3 x 7 szegmenses közös anódú kijelző szükséges. Csakhogy a kapcsrajzon a 3 anód és 7 db katód van csak bekötve (a pontok nem játszanak). Valójában viszont sokkal több láb van ennél. Tudnátok valami leírást, vagy rajzot adni a helyes bekötéshez? Előre is köszönöm.Kapcsrajz.
Fogsz egy ellenállást(1kOhm) és egy 5..15V-os egyenfeszültségű tápot és kiméregeted. Nem hiszem, hogy pontos típus nélkül pontos kiosztást lehet adni, de még ha meglenne, akkor se biztos, hogy rálelnénk. Egyszerűbb és gyorsabb kimérni.
Jó, azt már megnézegettem, hogy melyik led melyik lábhoz tartozik, ez egyszerű is. Csakhogy egy számhoz 10 db láb tartozik, ebből 2 db a közös anód, a többi 8 a katódok. A kapcsrajzomon látszik, hogy a PIC nem tud ennyi ledet vezérelgetni közvetlenül (főleg a 16F84 nem), ezért valami trükkel a katódok egyesítve vannak, csak 7 db leágazás van nekik. Mi ez a "trükk"?
Természetesen a digitek szegmenseinek összetartozó(a, b, stb) kivezetéseit össze kell kötni(párhuzamosítani). A trükk pedig a multiplexelés. A tizedes pontokat úgy látom nem kötötték be.
Ezaz, köszi szépen! Közben már kezdtem én is haloványan sejteni, hogy azért van éppen 7 katód, mert azokat szépen össze kell kötözni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |