Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   309 / 1385
(#) klemo86 hozzászólása Szept 7, 2009 /
 
Figyelem!
Vigyázzatok a B327 marató anyaggal, mert csak lengyel leírása van, többen kerestek már meg, hogy hogy kell használni, mivel és milyen arányban kell hígítani, és hiányolom azt a részt, hogy milyen anyagokból áll, és most egy elég komoly gondom lett vele a tárolást illetően... Ez egy veszélyes cucc, mint az a bizonyos keverék, amit NEM SZABAD ZÁRT EDÉNYBEN TÁROLNI, a legjobb üvegemet tette tönkre, a bakelit kupakot megmarva és a nagy nyomás miatt azt összerepesztve várom, hogy mikor töri össze az egészet
Levittem az udvarra, holnap le fogom róla erőltetni, és más edényt keresek neki...
Jó volna magyarul ráírni (vagy legalább angolul) hogy hogy kell használni (bár rá lehet jönni) de ami fontosabb, hogy legalább százalékosan az összetevőket feltüntetni rajta, hogy ne érjen senkit baleset, vagy ne okozzon kárt, ha esetleg úgy jönnek össze a dolgok! (Amúgy jó cucc, csak jó lenne tisztában lenni azzal, hogy hogy kell vele bánni...)
(#) pityu_18 hozzászólása Szept 7, 2009 /
 
Bocs hogy felteszem,valaki biztos megkérdezte már de nem igazán találom.Szóval nekem tintasugaras nyomtatóm van ami tud fénymásolni ezzel lehet valahogy nyákot csinálni?
Írta valaki hogy a kinyomtatott tervet át kell fénymásolni műnyomóra.Köszi a segítséget.
(#) kaqkk válasza pityu_18 hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Tudsz vele nyákot csinálni, de csak fotó eljárással .
vagy a kész nyomatot még le fénymásoltatod ha vasalni akarsz.
(#) pityu_18 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
De akkor olyan helyen kell lefénymásoltatni ahol lézernyomtató van?
(#) kaqkk válasza pityu_18 hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Fénymásoló is jó ! És a lézernyomtató is
(#) pityu_18 válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
tehát a tintasugaras nyomtatóval kinyomtatom a tervet azután a tintasugarassal lefénymásolom műnyomóra,és így is jó lesz?
(#) Bari- válasza pityu_18 hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Nem!

Vasalásos technika csak műanyag, hőre olvadó festékkel művelhető, ilyet használnak a toner poros fénymásolók és a lézernyomtatók, tintasugarassal kinyomtatott rajzolatot nem tudsz átvasalni, mert a tintát a papír beissza, és a hőre csak még jobban beleszárad a papírba.
A vasalásos technikának az a lényege, hogy a lézernyomtató vagy a fénymásoló által a műnyomó papírra vitt hőre olvadó tonerport a vasalóval átmelegítjük a réz lemezre, utána a papírt leáztatjuk a festékről. És a lemezre ráolvadt toner por védi meg a megfelelő helyeken a maratószertől.

Bari
(#) kaqkk válasza pityu_18 hozzászólására (») Szept 7, 2009 /
 
Nem! A tintással nem tudsz vasalni ! csak a lézerrel vagy a fénymásolóval ! A tied csak tintasugaras és tud másolni !Nem fénymásoló!
(#) gulasoft válasza pityu_18 hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Vagy csinálod fotóeljárással amíg még van napsütés.
Ha veszel fotóérzékeny nyákot, és pauszra nyomtatsz, akkor most még elég erős a nap hogy 10 perc alatt (napsugárzástól függ) levilágítsa a nyákodat. Utána sziti-ből készült előhívóval előhívod és mehet a maratóba.
A másik módszer a vasalás, de ahhoz mint írták laser fénymásoló vagy nyomtató kell + műnyomó papír.
(#) tpeter hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Sziasztok!

A vasalós-módszer ismerőihez lenne egy kérdésem:
-mitől lehet az hogyha cask részben tapad fel a festék a rézre? Alapvetően öntapadós papír hordozójára nyomtattam (fényes felületre), szépen le is csiszoltam, súroltam a nyákot, toltam rá den.szeszt is, szóval szerintem a rézfelületnek jónak kéne lennie. Nem tükörsima, látszik a csiszolóvászon nyoma.
Arra gondoltam hogy talán nem elég fényes a papír és ezért nehezebben dobja le, de nem tudom. Itt a HE-n van fent egy video, hát az enyém nem pont úgy néz ki levétel után.
Aztán tegnap kb. 15 nyomat után végül áztattam is, nem csak lehúztam, de úgy sem marad rajta minden.

Ötlet?
(#) gulasoft válasza tpeter hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Én is próbáltam vasalni ugyan ilyen eredménnyel, pedig a végén még olyan műnyomót is kaptam amire mindenki esküszik itt. Akkor sokat elolvastam a vasalásról, de maradtam a fotózásnál.
Okok:
Nem elég meleg a vasalód
Nem jó a toner a nyomtatódban
Nem elég egyenes a vasalód talpa
Nem nyomod rá eléggé a vasalót
Túl tiszta a nyák/Túl koszos a nyák
Nem jó a papírod
Nem kell hagyni hogy kihűljön és úgy áztatni, vagy hagyni kell kihűlni és úgy áztatni
Nem jó a csillagállás (na jó ez utóbbi csak gonoszkodás volt)
Állítólag csak gyakorolni kell és egyszer csak jó lesz.

Ezek a legfontosabb problémák, ezeket ellenőrizd le. Ha videót megnézted és még mindig nem megy pedig mindent betartottál, akkor úgy jártál mint én.

Én két a4-es műnyomó után adtam fel. Valahol mindig lejött a rajzolat, ráadásul minden próbálkozásnál egy egy újabb papírdarabot használtam el, plusz 10 perc vakarás mire lejött az ami ráragadt, mert az viszont úgy ráment, hogy alig akart lejönni, azután újra csiszolás amíg már nem marad réz a nyákon.
(#) Bari- válasza tpeter hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Szia

Én vasalok, jobbanmondva az utolsó 2 nyákot már csak hőlégfúvóval melegítettem.
A nyákot vizes csiszolószivaccsal megcsiszolom, ezzel le van tudva az oxid eltávolítása és a zsírtalanítás is ( gumikesztyűben) hőlégfóvóval megszárítom, letszem a munkaasztal ganánt használt bútorlap darabra, és felmelegítem, úgyan így járok el a papírral is miután kicsit kifényesedett a rajzolat a papíron, ráhelyezem a meleg nyákra, és egy puha rongy darabbal rásimítom, papíron keresztül is melegítem kicsit, újabb simítás, a hátoldalról is melegítés és simítás, ez kb 1-2 perc egy kisebb nyákon. Denszeszes vagy hígítós lemosát nem szoktam csinálni, mert eddig csak ugyan azt értem el vele mint Te (valószínű, hogy a lemosást követően elpárolgó hígító vagy denszesz valamilyen maradványa marad a réz felületen), hogy nem ragadt le mindenhol a toner a rézre. A meleg nyákot átteszem az álványos fúrógépem asztalára, a fém asztalon kicsit meghül és langyosan beteszem a vízbe. kb 5 perc áztatás után szépen lehúzható a papír (135g-os fényes műnyomót használok). Az áztatás után a vízben kicsit kézel megdörzsölöm, ezzel a nagyja maradék papír lejön, kivéve hőlégfúvóval átmelegítem, a vezetősávok között ottmaradt vékony kis hártyát újból vizesen körömkefével vagy fogkefével szedem le. A hőlégfúvós témát most hétvégén próbáltam ki, eddig vasalóval csináltam, csak a rajzolat szélét rendszerint elsőre szétlapítottam, így Attila86 felvetett ötlete alapján kipróbáltam, hogy csak hőlégfúvóval melegítem, sajnos melóhelyről nem tudok most képet feltölteni, de este otthonról felteszem a legutoljára készült nyákot.
A papírra kinyomtatot rajzolatot nem érdemes összefogdosni, mert zsír kerlhet a börödről a rajzolatra, a papírt csak a szélén szoktam megfogni. Nálam a tapadás hiánya legtöbbször arra volt visszavezethető, hogy azokon a helyeken vagy valami kis porszem maradt a papír és a nyák között (ez a melegítés utáni rásimításnál már látszik) vagy nem pucoltam meg rendesen és zsíros maradt.
Remélem tudtam segíteni.

Bari
(#) tpeter válasza Bari- hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Szia!

Köszi, megnézem majd ezt az előmelegítést is.
Amúgy arra gondoltam hogy a papírhoz egyszerűen jobban tapad a festék (jobban bele van égve) és a NYÁKhoz már csak egy része tud csak átjutni...
Ezért azt kéne csinálni hogy valahogy vastagabb papírra nyomni (a tapasztalat azt mutatja hogy azon nem tud annyira fixálódni a festék), vagy eleve mélyhűtőből kivett papírra nyomtatni, vagy esetleg valahogy szétberhelni a nyomtatót hogy ne hevítse rá annyira a festéket.

Egyszer begyűrte a papírt és valahogy akkor még nem volt rögzítve rajta a nyomat viszont a rajzolat szépen rajta volt és nagyon könnyen lejött a papírról. Valahogy ezt kéne kihasználni, csakhát ki akar szétbarmolni egy működő nyomtatót?
(#) spikk válasza tpeter hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Ha a papír fényes, akkor nem issza be a festéket, én 135 g-os műnyomóval próbálkozom.
Ha nem ragad át, akkor szerintem melegebb vasaló, alaposabb tisztítás (por- és zsírmentes felület, ahogy a festékek dobozán olvasható).
Nem számítok rutinos versenyzőnek, magam is a kísérletezésnél tartok, de leírom, hogyan "szoktam" csinálni.
CIF-et használok, a sima mosogatószivacs súrolós felével, de nem túl erősen tisztára sikálom. A CIF port tartalmaz, ezért alaposan le kell öblíteni. Azt hiszem lemostam utána aromás higítóval is. Utána betettem a 2 műnyomó közé, eligazgattam, majd vasalódeszkán nekiálltam vasalni. Ha jó a hőfok, akkor szinte azonnal rákapja a papírt a NYÁK-ra. Picit megmozgattam rajta, utána a másik felét is kezelésbe vettem. Többször forgattam, vasalgattam, utána azon melegében belevágtam a csapba és meleg vizet neki. Rövid áztatás után lehúzható a papír. Kis részeken a papír is odatapadt, itt vizesen, körömkefével le lehet szedni. Nem durván, de azért nem kell nagyon finomkodni sem.
(#) Farkas D. György hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Üdv Barátim!
Sokadik kudarcot vallott kisérletem késztet arra, hogy vllalkozó szellemű nyák-"gyártö"-t keressek közöttetek.
A vasalásos technikával "kisérletezgettem", de az sem megy sok esetben sikeresen...
Sajnos a panel nem kicsi, 145x170 mm-es (egyoldalas), és felületének nagy %-a un. teli-fóliás. Nos itt nem tapad meg nekem a vasaláskor a festék rendesen. Fotoeljárással bizonyára sikeresebb volnék, de arra nem vagyok berendezkedve.
Kérdésem: Akad-e Valaki, aki baráti áron elkészítené nekem az említett méretű panelt. Kérem, hogy priviben egy jelzést kűldjön, aztán a többit részletesen...
Köszönöm, hogy olvastál...
(#) pityu_18 hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Sziasztok.Azt akarom kérdezni hogy ha van itthon scannerem azzal le lehet világítani a nyákot?Vagy át kell alakítani?
(#) spikk válasza Farkas D. György hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
A széleit megcsinálod, a közepét meg egy ecsettel és lakkal kikened. Utána maratod, a lakkot meg leszeded oldószerrel.
(#) slogan válasza tpeter hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Szia !

Semmi bonyi nincs benne.

Kinyomtatod a tervet a műnyomóra - itt nem tudsz hibázni - .

A nyákot teljesen felesleges ,sőt szerintem nem is szabad csiszolni !Annyit érsz el vele ,hogy a kész nyák ronda lesz......

Én mosogató szivaccsal és Cif-el megdörzsölöm a nyákot ,majd hagyom lecsorogni.
Utána " féktisztítóval " (ha kell kép csinálok) lefújom és azt viszont - FONTOS - letörlöm kéztörlővel.
Ugyanis ezek a zyírtalanítók csak feloldják a zsírt ,nem távolítják el.

Ezek után ,ha száraz a nyák -én nem melegítgetem - ráteszem a papírt ,majd óvatosan a vasalót.

Megint csak fontos a sík felület a nyák alá és magának a nyáknak is síknak kell lennie !
Nem jó ,ha az esetleges egyenetlenségeket a vasalóval szeretnénk korrigálni,mert akkor jön a "nagyon rányomom - nem nyomom eléggé" effekt.

Az ,hogy milyen toner jó ,- nem 100% ig - de kijelenthetjük szerintem ,mindegy.
Idáig 3-4 féle nyomtatóval próbáltam .....

Vasalás nálam addig tart ,még a papír el kezd sötétedni .
Minden négyzetcentin átmegyek többször ,több irányból !
Vasalás után én nem dobom egyből a vízbe - ami maximum langyi ! - ,hanem hagyom kihülni.

Ha kihagytam volna valamit majd még hozzáírom
(#) tpeter válasza spikk hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
szerintem pont az a lényeg hogy ne is tapadjon nagyon a papírra. Jó ez a fényes dolog épp csak ahogy látom a nyákon nem fed eléggé, ezért azt találtam ki hogy 2x nyomtatom egymásra - imádkozva hogy elfogadhatóan legyen fedésben és úgy vasalom.
(#) jdani hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Hali. Lakkozni szeretném a nyákom. Már ki van maratva, fúrva... most fújjam le, vagy miután be van forrasztva minden, azután kell?
(#) patexati válasza jdani hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Beforrasztod ,utánna lemosod körömlakklemosóval és egy fogkefével,hogy szép legyen és lakkozod. Én igy szoktam
(#) patexati válasza slogan hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Én újabban ráteszem a papítrt a letisztított nyákra ráteszem a vasalót ami félig van feltekerve,2perc után nekiállokk vasalni több irányból kb 2 percig és dobom bele a vízbe hol egy perc után le tudom szedni és vetekszik a fotózott nyákokkal! Azt elárulom,hogy én egy magazin papírját használom kizárólag (van belóle utánpótlás) mi fényes de egyben vékony mint egy sima újságpapít nekem ez jött be a legjobban eddíg
(#) patexati válasza tpeter hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Az a baj ha kétszer van nyomtatva sokkal hamarabb megfolyik és ronda lesz én is próbáltam
(#) Bari- válasza jdani hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Szia

Mivel én a beültetési rajzot is vasalom, ezért az alkatrész oldalt még a beültetés előtt lakkozom a pár hozzászólással előbb belinkelt Prysma Color acryl lakkal, hogy védjem a beültetési rajzot és a lakktól szép fekete marad a rajzolat (a toner a papírtól leáztatva megszáradáskor kifehéredik a papírszálak miatt). A forrasztási oldalt a kémiai ónozás után nitró hígítóban feloldott gyantával kenem le, ez segíti a forrasztást és megvédi az oxidációtól a panelt. Beültetés után lemosom a gyantát hígítóval, és lakkozom vékony rétegben ha megvolt az áramkör élesztése.
Ha átforrasztható a lakkod, akkor forrasztás előtt is lakkozhatsz, de nehezebb a forrasztáskor a panelra kerülő gyanta eltávolítása.

Bari
(#) patexati válasza Bari- hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Én a beültetést nem lakkozom hanem áttörlöm kis wd40-el és akkor is szép fekete marad Ha vam kedve valakinek kipróbálhatja
(#) Bari- válasza patexati hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Nem rossz ötlet, ma úgy is csinálok egy panelt, kipróbálom, bár a sérülések elkerülése végett azt hiszem kap majd 1 vékony lakk réteget is.
(#) interferi hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Szia!
Én Xerox phaser 3117 sel nyomtatok a legvékonyabb münyomora (aszem 110g).
A nyákot régebben TN110 zsirtalanitóba (már nem gyártják ) tettem 5-10 percre.Helyette most az Azur vegyszerboltban vett Innofluid-acid nevü zsirtalanitót , kb. tizszeresre higitva használom. Utánna kiveszem a zsirtalanitóból lemosom folyékony szappannal, majd lobálással száritom hogy a víz lecsepegjen rolla és ne legyen foltos. A münyomót celuksszal ráragasztom, a vasalot 2 es fokozatban hagyom felmelegeni és nem egyböl a fütés kikapcsolása után vasalok vele hanem várok vele de még az újboli visszakapcsolás elött addig vasalom a münyomot a nyákra amig a rajzolat át nem tünik a papiron. Aztán hagyom kihülni és hidegvízben leáztatom a papirt ,a maradékot meg kézzel ledörgölöm.
(#) spikk válasza tpeter hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
Igen, úgy fogalmaztam, mintha az a fránya papír nem inná be... Persze, az a jó, ha nem issza be, akkor válik le róla könnyen.
(#) slogan válasza interferi hozzászólására (») Szept 8, 2009 /
 
És rávasalod a celluxot is ?
(#) jdani hozzászólása Szept 8, 2009 /
 
Hali. ma vasaltam egy kicsit.. egyre jobban megy, bár néhány helyen tűhegynyi helyeken nem maradt meg a festék, de az szinte semmi
Következő: »»   309 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem