Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » FM rádióvevő TDA7000-rel
Látom kaptál választ arra, hogy mi konkrétan a demoduláció. És ha már FM vevőt építessz, nem árt tisztában lenned szerintem azzal sem, hogy hogyan is működik az FM (frekvenciamodulált) műsorszórás. Ugyebár tudjuk, hogy a hallható hang 20Hz-től 20kHz-ig terjed. Ezt a sávot az FM műsorszórásban 15kHz-re korlátozzák, magyarul amit a rádióval veszel adást, abban ha úgyvesszük, nincs 15kHz-nél magasabb hang. Az egyes adóállomásokhoz közismert frekvenciát (mondjuk a Danubius rádió sok helyen lévő 103,5 MHz-ét) középfrekvenciának hívjuk. Az FM adó a hangfrekvenciás jelet frekvenciaváltozássá alakítja. Minél nagyobb a hang amplitúdója, annál jobban eltolja a kisugárzott jel frekvenciáját a középfrekvenciától (maximálisan 75kHz-el, ezt hívják maximális frekvencialöketnek). Az egyes adóknak minimálisan 300kHz-re (0,3MHz) kell lenniük egymástól. A rádióvevő ezt a változó frekvenciát alakítja át a frekvenciaváltozásal arányos feszültséggé, magyarul hangjellé. Ezután már csak egy hangfrekvenciás erősítő kell, és mehet is a hangszóróra a jel.
Az AM (amplitúdómodulált) műsorszórás valamivel egyszerűbb elven működik. Itt nem a vivőhullám frekvenciáját, hanem az amplitúdóját rángatják a hangfrekvenciás jelnek megfelelően. Ezt úgy kell elképzelned, mintha lenne egy szinuszgenerátorod mondjuk 600kHz-re beállítva, és te zene vagy beszéd hullámformájának megfelelően ráncigálnád az amplitúdó-potit, de a freki potihoz nem nyúlnál (kicsit absztrakt, de remélem érthető.) AM műsorszórás esetén a legmagasabb frekvencia 4,5kHz, ezért sokkal tompább, rosszabb minőségű, mint az FM. A vevő oldal is egyszerűbb, mint az FM vevők.
Khmmm. A 103,5 MHz vivőfrekvencia.
Heterodin vevőben van középfrekvencia, pl. 10.7 MHz, 455 kHz. A TDA7000-ben is van KF, 70 kHz.
Szorri Keverem a fazont a szezonnal.. Konkrét fokozatokkal nem foglalkoztam, csak elméletben tanultam az FM műsorszórást. De ez nem mentség az elírásomra.. az bizony tényleg vivőfrekvencia.
Hű ahogy haladunk az idővel kezdek egyre jobban belekeveredni( valószínüleg mert kezdő vagyok) Mostmár abban sem vagyok biztos, hogy egy ilyen falat lemegy-e a torkomon.
Bocsi, hogy húzom az idegeiteket. Nemtudna valaki egy olyan kapcsolást linkelni ami müködhet és viszonylag egyszerű?
12-13 évesen én is szerettem volna FM rádiót építeni, de letettem róla. Pedig olvasgattam én a Sipos Gyula idevágó könyvét becsülettel.. csak hát baromira nem értettem még akkor az egészet. Ennek idestova 10 éve, és bár most is érdekel a dolog, egyelőre mondjuk egy TDA7021-nél komolyabb demodulátorba nem vágnék bele. Azonban szerintem lényegesen egyszerűbb ez az IC-s rádió, mint azok a komolyabb kapcsolások, amiket anno a Sipos közölt, mégsem egyszerű jóra kivitelezni: precizen kell elkészíteni a tekercseket, nagyfrekis trafókat, a NYÁK tervezésénél figyelni kell arra, hogy itt elég nagy frekvenciák szaladgálnak a vezetékeken. Nemhiába számolnak be többen arról, hogy "sok vele a szívás". Szerény véleményem az, hogy ha sikerélményre vágysz, és tényleg kezdő vagy, kezdd mondjuk egy erősítővel. TDA1554 ideális sikerélmény-forrás kezdőknek
Abban igazad van, hogy rádió, azon belül főként FM rádió megépítése nem kezdőknek való. Sőt, még a gyakorlottabb "hobbielektronisták" sem tudnak érdemlegesen alkotni a témában, ha nincs meg a megfelelő műszerezettség. Egy mezei multiméterrel nem lehet behangolni a rádiófrekis áramköröket, az ember csak szenved.
Mindezek ellenére, ha már mindenképpen FM rádió, akkor talán a legkevesebb kínlódás mégis az erre a célra készült IC-k alapkapcsolásainak megépítésével adódik. Persze - ahogy mondtad is - a megépítésnél is figyelni kell a "rádiófrekvenciás konstrukcióra". Ami nekem nagy szívfájdalmam, hogy a gyártó nem közöl az adatlapban ezekhez a TDA IC-khez ajánlott elrendezést. Én egy TDA7088-cal kísérletezgettem, és "fülre", műszerek nélkül is használhatónak tűnő eredményt tudtam elérni, bár kicsit belenyúltam a kapcsolásba, mert szeretném varikaposra, de nem scannelősre megépíteni majd.
Köszönök mindenkinek mindent mert azért ha egyenlőre nem is építem meg tanultam valamicskét a dologból.
Idézet: „kicsit belenyúltam a kapcsolásba, mert szeretném varikaposra, de nem scannelősre megépíteni majd.” Varikapos hangolás.. egy húron pendülünk
Én sem szkennelősre.. (azt hiszem a 7021-et nem is lehet), csak kicsit digitálisra Egy digitál-analóg átalakító állítaná elő a varikapos körnek a hangolófeszültséget egy mikrokontroller kimeneti portjai alapján. Frekveciakijelzős-memóriás kütyü lenne. Egy hiányos Videoton tunert szeretnék vele feldobni, mivel kettő van, és kettőből csináltam egy működő példányt. Mellesleg ami most működik, az a szebb
Ezzel középhullámot tudsz majd venni, pl kossuth
szevasztok
a TDA7000 1. lábánál mi az az SM0VPO?
Harry, egy svéd rádióamatőr rádióállomásának hívójele. A rajz az ő honlapjáról való.
bocsánat, de ebben az IC ben hol látsz AGC -t, de IF és limiter van
Aha értem kössz
azthittem hogy valami alkatrész
ja és milyen hangszóró kell hozzá?
A TDA7000 csak tuner. Utána kell kötni egy hangerő szabályozó potenciométert, ami után a hangfrekvenciás végerősítőt. Például LM386 ( kapcsolási rajz az adatlapon ). A hangszóró pedig a végerősítőtől függ.
szevasztok
akkor én inkábbezt építeném meg de lene pár kérdésem 1. amit zöldel karikáztam be azoknak mi a tipusa?(IC és tranyó) 2. ami pirossal vanannak az értékére lennék kíváncsi. 3. ha én varikaposat szeretnék akkor csak annyi a dolgom hogy amit kékkel behúztam azt a nyákon is megcsinálom vagy valami mást is kel még csinálnom? légyszi segítsetek előre is kössz.
A zölddel bekarikázott stabkocka szerintem szintén egy 7805, tekintettel arra, hogy 6-12V-os tápfeszt ír. Bár helyesebb 9-12V-os tápfesszel használni, ugyanis a 78xx/79xx stabIC-k szeretik, ha a betáp legalább 3V-tal nagyobb a stabilizált kimeneti feszültségüknél, 7805 esetében tehát ez minimum 8V. A pirossal bekarikázott potenciométer értékének meghatározásához nézd meg az LM386 adatlapját, de szerintem megteszi egy mezei 22...47k-s logaritmikus poti. A tranzisztor és a tekercs ügyében azonban nem tudok segíteni.
köszi akkor a tranyót meg a tekercset meg még keresem hátha valahol fent van
A kapcsolási rajzból minden adatot megtudsz.Ha nem megy segítek.De pár oldallal visszáb csatolva lett az RTÉK-ből minden infó,amire szükséglehet.
Pontosabban L1 értéke 56nH L2 értéke pedig 150nH
A kapcsrajzból mindkettőt 56-nak olvastam.
köszi
a tranyót esetleg nem tudod?
Sziasztok!
Remélem aktív még a topic. Én egy TDA7021T, TDA7040 és TDA7050-es IC-vel szeretnék rádiót építeni. Itt a link a rajzhoz. (Az adatlapon belül van a kapcsrajz.) Pár kérdésem lenne ezzel az öszeálltással kapcsolatban: - a BAW62-es kapcs.dióda milyen diódával helyettesíthető, amit lehet kapni HEStore-on? - a 7021es IC alatt ami van tekercs, arról mit kell tudni? - mit jelent szintén ezen IC alatt majdnem az "aerial" felirat? - jobb felülre milyen LED-et tehetek? Köszi előre is a segítségeteket!
- BAW62: szerintem 1N4148. Ha jól értelmezem, szinteltoló funkciója van.
- 12. és 13. láb közötti tekercs a 68 és 56 pF-dal a venni kívánt sávra alkot rezgőkört. Célja, hogy sávon kívüli jelet ( pl. CB, TV ) tartsa távol a vevőtől. Nagyságrendben megegyezik az 5. lábra kapcsolt tekerccsel. - aerial == antenna ( 75 ohm ) - LED: a vett jel nagyságát jelzi, a 6. oldal Fig. 3 alapján. A LED nyitófeszültsége legyen kisebb a tápfeszültségnél, piros, sárga...
Köszi!
Ezt a vevőt le tudom hangolni 80Mhz alá vagy 108Mhz felé? (mert szeretnék építeni egy adót is egy fm sáv alá eső, fix frekvenciára, kis teljesítménnyel, max. 1km hatótávra) |
Bejelentkezés
Hirdetés |