Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Zoli! Döbbenetesek a műveid! Le a kalappal. Milyen faanyagot használsz a sasszéhoz?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_6765.htmlIde lehetne tenni az elkészült művekből az alkotóknak.[/url]
Teszek még egy kondit az EZ80 után... De eddig így szólt, most, hogy deszkába összeraktam nem szól rendesen. Anódfeszt nem is mértem, anódáramot sem, megmérem őket délután.
Köszönöm !
Dió és tölgy ami bevált és viszonylag könnyebben elérhető . . Fenyő és az akác , nem igazán jó , repedésre hajlamosak .
Most mennyi neked az áttételed ? Azért kérdezem, mert nekem is 10,3 V eff-em van 8 ohmon 14:1 (1,5 K/8 ohm) áttétellel, úgy hogy a 6C33C csak fél fűtéssel van bekötve és 235-240 V -om van az anód és a katód között (testhez képest 358 V, mert mint említettem nekem nem a 33-as katódja a test, a 6E5P-tápja igy 360 V, az anódján 240 V körül van a testhez képest ) 90-100 mA nyugalmi árammal csövenként, és be tudom állítani szimmetrikusra a kimenetet (6E5P katódján kb. 800 ohm-ra tekert trimmerrel). A rácselőfeszem nekem is -100 V körül van (az egyik oldalon még kicsit több is). A kimenőm primerjének 30 ohm az Rdc-je és SU 75 B-re van tekerve.
A teljes sztereo erősítőm teljesítményfelvétele 100-130 W között van, attól függően mekkora nyugalmi áramot állítok be (90-110 mA között). Ha befűtöm a 33-as mindkét oldalát, akkor sem tudok nagyobb teljesítményt elérni, mert ez az elméleti maximum ekkora anódfesznél, ekkora Ra-val (240 V tápnál a csövön maradni kell 40 V-nak, hogy még lineáris legyen, a kimenőn is esik kb. 3 V, marad kivezérlésnek 197 V. Mivel trafós a kicsatolás, ez tökröződik az anódhoz, tehát a teljes cs-cs jelfeszültség a primeren 2*197 V=394 V lehet. Ennek eff. értéke 394 V/2,82=139,7 V, ebből a kivehető teljesítmény 139,7 V*139,7 V/1500 ohm=13 W). Gondolkodni kell, nem az áramokat hajszolni.
Hello
Eddig hiába vártam a haver által ígért teljesítmény ellenállásokra, így kénytelen voltam felmenni a börzére, és venni ott 10 db 20W ost Így már működésre készen áll a rendszer, már csak be kell kapcsolnom Anód és segédrács egyszerre fogja kapni egy kétáramkörös kapcsolón keresztül a feszültségeket, az 530V-ot és az 1500V-ot. 6C33C nem adta könnyen magát, mert csak -200V előfesznél állt be a katódján a -120V ami a GU81 rácselőfeszültsége. Ma délután vagy haverral, vagy nélküle már indulni fog. Remélem pozitív tapasztalatokkal tudok szolgálni estére.
De durva, hát nagyon kíváncsi vagyok mi lesz az első véleményed.
Örömmel jelentem be, hogy megszólalt az erősítő
Még durván maci hegyek vannak alatta, de már szól a zene képek hamarosan.
Egy nagyon lampi kérdésem lenne, azt tudom, hogy miért jó a csöves egyenirányítás, hogy együtt élednek a csövek, és az anódfesz is a fűtéssel közel egyszerre emelkedik, de én arra lennék kíváncsi, hogy ha sima diódás egyenirányítást használok, késleltetés nélkül, akkor milyen károk érhetik a csövet?
wow, gratulálok, örülök hogy már itt tartasz, kíváncsian várom a képeket.
Talán ha hamarabb érdeklődök... Várom a dokumentumokat róla.
JLH könyv szerint felesleges a késleltetés, mert amíg nem fűt fel a cső, addig számottevő anódáram se alakul ki, és addig a katód körül se alakul ki a tértöltés
Ismétlem JLH könyvben ez van írva.
Képeket én is várom!
Íme a képek
Már kezd alakulni, de a katodin csak csiklandozni fogja a 6C33C-t 440 V-ról (nem lesz jó ide), kell mégegy erősítőfokozat utána, ami padló-plafon szinten ki tudja hajtani a 6C33C-t. 10 K Raa-val 300 W körül lehet a kivehető teljesítmény (elméleti maximum 1400 V+1400 V=2800 * 2=5600 V cs-cs, 1985 V eff. ez 394 W, de nem számoltam a cső működéséhez szükséges maradék feszültséggel). Ettől nagyobb teljesítmény csak kisebb Raa. val lehet, 1 KW körül pl. kevesebb mint 3 K Raa kell, ha a cső ezt tolerálja (ez nem elképzelhetetlen).
És a többi kép
a nagy brumm alatt meglepően hangosan szól a zene, de majd, ha sikerül a macikat kiűznöm, akkor megnézem mennyire hajtja meg.
Az áttételem elméletben 9,4:1 (705 ohm/ 8 ohm), de a gyakorlat eddig is mást mutatott....
Az utolsó verziók rajzait mellékeltem. Most azonban lekerült a "boncasztalról", a további kísérletezések elött szeretnék összehozni egy saját generátort CHZ mester mentorkodása alatt. Azzal már könnyebb lesz mérnem. (Most hogy nincs nálam a kölcsöngenerátor, mérőlemezről kissé nehézkes vizsgálódni.)
Most végülis mekkora Raa-val kalkulálsz 1400 V tápnál?
Az, hogy fülre milyen hangosnak tűnik, 10 W fölött már saccolni sem lehet. Biztosan kevés a katodin, ez kapásból látszik pusztán abból, ha a 440 V -ot 3 részre osztod. A 6C33C rácsán kell vagy 200 V cs-cs feszültség (ez a cső nem erősít már, csak impedanciát illeszt, ami ennek a rácsán van, annyi lehet maximum a katódján (a GU 81 rácsán)). A tápot brummentesre valószínűleg csak rezonancia fojtó kialakításával tudod majd megoldani, mert kis belső ellenállással kell elérni a brummentes állapotot, a GU segédrácsának a szűrésére és a kimenőjel alakjának függvényében a feszültségének/áramának beállítására nagy gondot kell majd fordítani.
Természetesen tudom, hogy a 6C33C nem erősít, majd kap még egy erősítő fokozatot, a 6C33C és a katodin közt. a mostani összeállítás lényege most a működőképesség próbája volt, és ezt már el is értem.
A végleges tápfeszültség 2000V lesz 600V segédrácsfesz mellett. Ez a próba arra volt jó, hogy megnézzem, van e értelme foglalkoznom vele tovább, de szerencsére nem volt hiábavaló az eddigi munkám.
Nos, az a gond, hogy triódás kötésben nem tudja a 6E5P meghajtani a 6C33C-t megfelelően, át kell kötni tetródának. A segédrács 90-110 V között legyen hidegítve egy 100 µF-os kondival, a katódon elég 1,5-2 V is. Ha a trafód 700 ohmos, ki kell tudnod hozni belőle 18 W körül (nagyobb Ra-val szerintem szebben szól amúgy).
Itt sikerült nekik, és Te is azt mondtad, hogy triódában szebb a hangja.
Ebben a beállításban, ahogyan használom 107Veff környékén kezt vágni igaz ehhez már több mint 5Veff bemenőjelet kíván. Lehet, hogy rosszúl gondolom, de ekkora jellel azért már meglehetne piszkálni a 6C33C-t.
2000 V-nál 6 K Raa-nál meglehet a KW körüli teljesítmény (továbbra is akkor, ha a csöveknek ez megfelel, mert nem tudom mennyi lehet az Raa, csak sejtem, hogy AB osztályban lehet ennyi). 10 K-val 600 W körül lehet, ami szintén nem semmi (de a 10 K-ról sem tudom, hogy jó-e, csag sejtem, hogy jó.
Ma elvitték akétcsatornás gitárerősítőt. Itt vannak képek a végső stádiumról, ha visszább lapoztok, akkor látszik, hogy mi volt eredetileg... Nemlett szép, de jól szól
Mi van? Nem értem 60 Hz-et adsz a bemenetre, és azt hallgatod, és arra mondod , hoyg gerjed? Ezt nem értem
Nem jól gondolod, ott a 6E5P 400 V-ról megy fix rácselőfesszel, és 15 K a munkaellenállás, tehát nagyobb az erősítés, valamint a kiírt 15 W is valószínűleg a kisebb Ra-hoz van (400-800 ohm közötti amorf kimenőt ajánl hozzá).
A 6E5P 5 K-s kimenőtrafóval mondtam a jobb hangot, mert tetródásban túl nagy a belső ellenállása 5 K munkaellenálláshoz, biztos jobb nagyobb munkaellenállásnál is, de kicsi az erősítése ahhoz, hogy a 6C33C-nek elegendő meghajtófeszt adjon. Én már túl vagyok ezen, hidd el, csak tetródás kötésben tudja meghajtani a 6C33C-t annyira, hogy 15-18 W-od meglegyen (neked simán meglesz a 18 W).
Nem vagy semmi! Remélem sikerül készre megcsinálni !
Rendben, végül is közülünk Te ismered a legjobban ezt a 6E5P csövet. Ezt is megpróbálom, de elöbb összerakom a generátort...
(Pedig milyen szép lett volna két triódából kihozni 12-15W-ot...)
Hallom, hogy nem a 60Hz jön, hanem más is. Meg ha nem adok rá semmit, akkor is gerjed.
12 W-ot triódás kötésben is ki tudod hozni, de azért nem érdemes mindkét oldalát begyujtani a 33-asoknak, 200 mA-es áramokkal. Ha mindenáron triódást akarsz, hajtsd meg triódás SRPP-vel, előtte mégegy triódával (az összesen 3 cső a 6C33C előtt).
A 6E5P tetródában is nagyon jó, csak jól kell beállítani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |