Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem a lengyelek gyártják, nem import, akkkor nem TGL lenne a típusjele...
Köszönöm,az hogy jó lett elsősorban a te érdemed.
OK köszi az infót, majd zargatom Köbzoli "Bácsit" trafótekerés ügyben de nem árulom el, hogy Te szóltál... Jó?
Üdv Geri.
Köszi, hogy nem árulsz el, remélem nem olvassa ezt.
Benne megbízhatsz, nem 1-2 éve kezdte a szakmát, és nemkülönben az egyik leg kedvesebb ember akit ismerek. Üdv.
Nekem úgy rémlik, hogy az "ánti-világban" az NDK-s cuccokon volt ez a TGL felirat. De a táblázat egyértelműen Lengyel.
Köszönöm a fojtós-hozzászólásokat. Nagyrészt ezekkel - elméletben - tisztába voltam, inkább az bánt, hogy a valóságban nem hallom. Az áthallást az én esetemben nem javít(hat)ja, mivel a két csatorna külön tápról működik. A magasakat figyelgettem, és bevontam a jó hallású lányomat is. Ő csak annyit felelt, a "Hallasz valamit?" kérdésemre, hogy : Igen, sz@r a zene. De egyéb dolgot nem jegyzett meg, ez pedig azt jelenti:
1. Nem figyelt oda. 2. Ő sem hallott semmit. Lehet, hogy a környezete ( a fojtóé) nem kedvez a hatás kibontakozásának.
SE esetén érdemes kipróbálni , fojtóval párhuzamosan kötni MKP 1-2u kondit , ennek hatása is hallható változásokat szokott okozni .
[OFF]Ez jóóó! ,,Hallasz valamit?" kérdésemre, hogy : Igen, sz@r a zene. Ez tetszik nagyon! [OFF]
Már arra gondoltam, bekötöm egy váltókapcsolóba az R-C, ill. az L-C tagot, így tudom váltogatni üzem közben is. Így - talán - segít áthidalni a szerelés alatt eltelt időt, kevéssé "felejtődik" el a hallott élmény. Lehet, hogy csak holnap jutok el idáig, ma megsüketítem magam a körfűrésszel.
Az nem elképzelhető , hogy kicsi a fojtó induktivitása , vagy felmágneseződés okoz gondot .?
Bármi elképzelhető. Ez egyébként a hibrid ruszki TV tápegység csöves táprészében valami kis brummigényű helyet látott el (nem tudom, mit, de utána nézek). Van mellette a tranyós részéhez is, jóval kisebb menetszámmal, vastagabb huzallal, de egyező vasmérettel. De ennek lehet nagy menetszáma, tekintettel a nagy DC ellenállására. Tehát, ezt az oroszok konkrétan szűrőfojtónak tervezték, csak az nem tiszta, mekkora áramra. Most kb 60mA folyik darabján keresztül, ettől nem kéne annyira felmágneseződnie, elvileg légrés is lehet benne, nem látható sehol a mag.
A 6C33C SE tápjába CHZ mester javaslatára fojtó került, amit Fleta készített el a következő értékekkel: EI66/30 1850 menet 0,35 kétszerszigetelt rézhuzalból 0,2-es légréssel.
Azt, hogy hangra jobb e mint a korábbi RC vagy az áteresztő tranzisztoros szűréseim, nem tudom, nem próbáltam. Az egyértelmű előnye azokkal szemben, hogy a rajta átfolyó 185-230mA-es áramon sem termel hőt , és mégis kitűnő a zajelnyomása. A fojtóval párhuzamosan kötött kondis próbát még tervezem megejteni, a helye megvan a panelon.
Úgy könnyű, ha nem "kell" elveszíteni jó pár Voltot. Nekem sajnos az is cél, hogy több 10V eltűnjön. Ezért a fojtóval is sorba kötöttem 220 Ohm -os ellenállást, hogy a 470 Ohm kiadódjon.
Találtam egy hibrid erősítőt, a mellékletben láthatjátok. A tranyó tápfeszültségét a csöves tápból könnyedén elő lehet állítani.
Azért ennyire nem szép a leányzó fekvése...
A fojtó után, a mérve is zajtalan egyenfeszből, még nekem is el kell egy keveset fűtenem, hogy a 6C33C anódján ne legyen nagyobb a disszipáció a beállított áramértékek mellett sem mint a megengedett. Az egyik oldalnál két 68 ohmos 5W-os, a másiknál két 82 ohmos 5W-os ellenállást kötöttem párhuzamosan...
Én nem azért próbáltam ki, mert nagy lett volna a brumm (semmi nem volt), csak úgy, hogy meghallom-e. Nem igazán hallom, nem olyan, mint amikor a félvezetősömmel eresztettem össze, akkor bárki által jól hallható volt a különbség.
Ez a kapcsolós megoldás jó ötlet amit kitaláltál, én is próbáltam ezt a megoldást nekem bevált. Azt is próbáld meg, hogyha ilyen zajos gépekkel dolgozol, akkor használj füldugót. Kérlek ne süketítsd meg magad! Nekem is rettenetesen érzékeny a hallásom, és nagyon vigyázok rá ilyen módon. Ne tedd tönkre a white-füled. Ha más embereket próbálsz bevonni egy tesztelésbe, akkor próbáld meg elmondani, hogy mire figyeljen, amit én is írtam korábban, és ha hallja akkor jó. Én is így kértem meg a párom, hogy segítsen hallani a különbséget. Elmondtam, hogy mire figyeljen, és hallotta is a különbséget. Azt mondta, idézem: "Az előző úgy szól mint nagymamám sokol rádiója." Az előző egy elég komoly FET-es erősítő volt, a másik az EAG-EA-080. Szóval van remény ne add fel!
Próbálj ki nagy fojtókat is 10-20H-set. Lehet, hogy kicsi a fojtó induktivitása ahogy CHZ mester írja. Tegyél egyet a végcső elé, és az előerősítő rész elé is. Üdv Geri
Ne köss a fojtóval sorba ellenállást, csinálj C-R-C-L-C szűrőt, ha csökkenteni kell a kimeneti feszültséget. Az első kondi lehet viszonylag kicsi is (akár 10 µF-is). Nem mindenkinél számítanak a fojtó vagy más elem által okozott aprócska hangzásbéli különbségek. Van aki egy aprócska változást lényegtelennek értékeli, van aki ugyanazt a halgathatatlan és a hallgatható közötti különbségnek (hogy ez mi mindentől függ a rendszer elemein kívül, arról inkább nem beszélnék, mindenesetre a rendszernek összességében is alkalmasnak kell lennie aprócska eltérések felmutatására, különös tekintettel a hangsugárzóra).
Értettem én, hogy a hangra gyakorolt hatására lennél kiváncsi. Erre írtam, hogy ezzel kapcsolatban még nincs saját tapasztalatom, csak a praktikusságát ismerthettem meg nagyobb áramok hőtermelés nélküli hatásos szűrésénél...
[quote]Én is így kértem meg a párom, hogy segítsen hallani a különbséget. Elmondtam, hogy mire figyeljen, és hallotta is a különbséget.
Mert az asszony a béke kedvéért bármit képes meghallani, még ha éppen a fiókban lapul a hallókészüléke, akkor is...[OFF]
Hát, lehet hogy van benne igazság...
Tudom nem ide kéne írnom, hanem a mókás történetekbe, de idevág a vicc: Főnök, és a titkárnője szeretkezik az íróasztalon. Titkárő kérdezi: - Bent van már főnök? - Íííígeeen. Mire a titkárő: - Hű de naagy... Tehát igen a nők képesek bármire hogy béke legyen.
Csináltam még 2 képet az erősítőről. Egyiken a próbaüzem, a másikon meg a belső látható.
Köszi! Valószínűleg az alja perforált lemez lesz mert hiába vannak kidugva a csövek, az aljuk átmelegíti a foglalaton keresztül a panelt és az meg az egész doboz belsejét. És hát a bent lakó elkók ezt nem szeretik majd sokáig. Ez a kis doboz hátránya, hogy szép lassan minden átmelegszik. Van mitől, mert a végcsövek egyenként fűtéssel együtt 16W körül melegítenek.
Szép lett! A toroid mennyire melegszik?
Az is melegszik de nem vészesen.
Jó lett, Janikám, de - valamikor - meg is kéne hallgatni ám.
Hát igen, majd ha megyek Hozzád akkor elviszem. Lehet, hogy ma ráteszem a szkópot, hanggenerátort, meg a műterhelést. 10-12 Wattal kiegyeznék. Meghallgatásra nekem határozottan hangosnak tűnik. Mi van a PL500-as gépezettel? Lesz neki doboza?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |