Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   40 / 72
(#) Akashi hozzászólása Nov 17, 2009 /

Ha nem elég a borda, semmi baj. Itt a tél, tudsz vele spórolni a fütésen. ...vagy kiteszed az ablakba.
(#) Bali125 hozzászólása Nov 29, 2009 /

Szervusztok!

Csatlakoznék ehhez a kis társasághoz...
A topic témájában szereplő kapcsolást, (azt hiszem) mondhatom sikeresen utánépítettem.

A két végfok 1,1A áramfelvétellel üzemelt, viszonylag(A osztályhoz képest) kis hűtővel. A konstrukció egyenlőre még elég képlékeny, főleg azon okból hogy most nem is üzemel. Paraméterei nagy vonalakban: a tápot egy 160Watt max teljesítmény felvételű hagyományos vasmagos transzformátor, egy 25A 1000V greatz híd, és 20000µF puffer alkotja. A hűtés részben a tetején, részben a hátulján található. Azaz a tetején egy 12mm vastag alumínium lemezen vannak a végfoktranzisztorol mellyen az előlap irányában elhelyezkedik egy 25*5*5-ös méretű borda hátul pedig két L idomon 3darab 5*5*3cm-es bordák találhatóak. A tranzisztorok felett, egy régről megmaradt vmilyen asus márkájú ventillátor van, aminek van vmilyen hosszúkás háza, így majdnem befér alá a 4 tranzisztor. A végfok paneleken annyi változtatás történt hogy került rá egy biztosítékfoglalat, és a kivezérlésjelző kis ""áramköre"", ami igazából egy ellenállásból és egy diódából áll. A hátlapon egy pár RCA aljat található, és a hangszóró kimenetek. Egyébként vmilyen audion erősítőé votl ez a doboz, amihez szinte üresen sikerült hozzájutni. A doboz belvilágáról egyenlőre nem szívesen tennék fel képet mert a vezetékek még kötegelésre várnak, és a táp panel, helyhiány miatt valószínűleg ki fog kerülni, így a greatz és a biztosítékok kisebb helyet foglalnak majd.

Üdv. Bali

DoZ.jpg

(#) CIROKL válasza Bali125 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Szia ! [/quote]A két végfok 1,1A áramfelvétellel üzemelt
Idézet:
„Ez most nem eggyértelmű a két végfokon hogyan értelmezed ezt ? Csatornánként 1,1A ?
(A osztályhoz képest) kis hűtővel
Idézet:
„No majd erre még visszatérünk , mer nézz szét szerintem ebben a topikban hogy a DoZ az azért egy csöppet kivánná a hűtőfelületet! ITT nézelődj eről hátha látsz valami jót ?
A doboz belvilágáról egyenlőre[quote] Miért is nem ? nyugottan felteheted senki nem fogja a fejed levenni ezért , legalább láthatnánk egy ujj konstrukciot ! Meg ami azt illeti több szem többet lát , és még ugy talán több építési tanácsot is tudnánk a DoZ-al kapcsolatban adni .
(#) Bali125 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Helló!
Az 1,1Ampert csatornánként értettem. Összesen így 2,2 vesznek. És így igaz, kívánja az enyém is, de nem szadista okok miatt nem kapott egyenlőre többet. S készítek képet a belvilágról is hamarosan. Most úgyis van erre lehetőségem...
(#) bence192 hozzászólása Dec 6, 2009 /

Sziasztok már az előzőekben írtam problémáimról miszeritn több végtranyót használtam és nem bírta a bd139 nem is lett baj kicseréltem más tipusú jobb paraméterű tranyóra és mostmár eljutotam arra a szintre hogy tesztelhessem meg állítgathassam az erősítőm..
és most egy újabb gond erült fel ami a következő mint a képen látható egy kisebb 8 centis bordára van felszerelve
2-2 darab meghajtó tranyó ami most MJE15030 típusú
és a végtranyók pedíg két bordán 3-3 tranyó ami pedíg mj15003 típusú és amikor beálítottam észleltem hogy erősen hőtől függ az egyik oldal árama sajnos..

röviden,: kismértékben a végtranzisztorok hőmérségkletőtől nagyobb mértékben viszont a meghajtó tranzisztorokétól.. és ez is csak az egyik oldalon jelentkezik a másik oldal csak minimális mértékben változik a hőtől..

erre a problémára keresem a választ valaki tud segíteni?
érdekes még hogy a hővel nő az áram..

érdekes probléma... hőtögetéses tesztek alapján jötem rá..
a kép egy indítási állapotban készült és azonos áram beállíás mellet, "melegen" lett beállítva...

IMG_0003.JPG

(#) CIROKL válasza bence192 hozzászólására (») Dec 6, 2009 / 1

Szia ! Ha jól értelmezem akkor az MJE15030-as tranzisztorok azok egy hűtő felületen vannak ? De már a képen föl is fedeztem közben ! Szerintem ezt a két csatornáét külön - külön kis hűtő felülete tedd rá ? Hátha ez megfogja oldani a fennált problémádat . Nagy valószinűséggel az eggyik elviszi a munkapontodat sajnos ! Szétválasztod a két oldalt és máris jó is lessz.
(#) bence192 hozzászólása Dec 6, 2009 /

Értem a megoldást és teljesen jogos a feltevés köszönöm az ötletet...mondjuk kicsit macerás lesz így már de mindenféleképpen kipróbálom, esetleg olyan probléma nem lehet hogy valamelyik MJE Tranyó Bétája nagyon eltér?
(#) bence192 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 6, 2009 /

bocs a 2 komiért csak azt nem tisztult még le teljesen hogyha homogén egyforma hőmérsékleten van a másik is akr mért nem tolja el a másik munkapontját is?
még kipróbálom azt is hogy nem fűtöm a másik 2 tranyóval csak saját 2ő akkor hogy alakul az áram..
(#) bence192 válasza bence192 hozzászólására (») Dec 6, 2009 /

végeredményben ezen a csatornában hideg és meleg végtranyók mellet is a kis tranyók saját hőjétől megy el az áramja.. ez csak ennél a csatronánál áll fenn a másiknál stabill javaslat
tranyócsere szerintetek mitadhat? megoldhatja a problémát?
(#) Bali125 válasza Bali125 hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Helló!

Végre elérkezett a szünet így van időm foglalkozni a kicsikével. Első pár napban kiderült, hogy a problémát egy átégett szál okozta a paneleken. Átforrasztottam őket és működött is a dolog, de aztán sikerült az egyik végfokon kiütni a végtranyókat. Szerencsére rendeltem pluszba kettőt. Mivel volt még egy kis időm bemeneti jelet "szállító" vezetékeket kicseréltem árnyékolt vezetékekre, és végre van háttérvilágítás a kivezérlésjelzők mögött. Azthiszem itt olvastam régebben, hogy nem nem szerencsés dolog potmétert bekötni hangerőszabályzásnak. NEkem be van kötve... Ez mit okozhat? Esetleg vmilyen más megoldás hangerőszabűlyzáshoz?
Egyébként szerintem mintha kevés lenne a mély, és sok lenne a magas(aránytalanul oszlanak). Ez minek lehet az oka? Vagy ennek így kell lennie? Esetleg a kicsi nyugalmiáramnak köszönhetem ezt?
(És bocs a beígért képek miatt, nem felejtettem el őket, csak iskolaidőben mégsem jutott rá idő, most pedig nincs kéznél fényképező. :/ )
(#) CIROKL válasza Bali125 hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Idézet:
„mintha kevés lenne a mély, és sok lenne a magas(aránytalanul oszlanak). Ez minek lehet az oka? Vagy ennek így kell lennie? Esetleg a kicsi nyugalmiáramnak köszönhetem ezt?
Hát a DoZ -ra pont nem ez a jellemző ? Nálad valami gond van még mindig a rendszerben ! A DoZ pont arról hires hogy a közepeket emeli inkább a mély az korrekt és ugyszintén a magas is . A nyugalmi áram beállitásától ilyen jelenség nem igen fordul elő ?
(#) soos csaba hozzászólása Dec 25, 2009 /

Szevasz,CIROKL,miert nem szabad hoza teni hangszinszabajozót?.Én ugy szeretném hogy legyen egy ojan erösitöm amiben egy tökéletes akkusztikus A osztáju vég van és lehesen szabájozni rajta a hangszit és a bemenetet tudjam legaláb osztani4 fele.
(#) CIROKL válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Nos a hangszinszabályozót az A-osztályú erősítőhöz vétek betenni ! Nézd ha te akkor is ragaszkodsz hozzá akkor tegyél bele , de akkor minek az A-osztály ? Amit meg belinkeltél :Bővebben: Link azt tudod -e hogy micsoda ? Ez egy gitár torzitó rajza ! ezt csak akkor használd ha gitározni szeretnél az A-osztáyún ? A bemenet választóval semmi gondom , csak csupán én más egyéb megoldást választanék ! Legalábbis olyant ami kevés vagy semmi aktív alkatrészt nem tartalmaz . Most gondolj bele csinálsz egy A-t és a végére teljesen szétbombázod a hangzását mindenféle öszze - vissza bemenet választóval meg hangszinszabályozóval , reméllem érted mire akarok utalni ?
(#) soos csaba válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Igen értem hogy mire akarsz utalni.Én arol a rajzrol azt hidtem hogy sima hangszinszabájozó,igaz nem volt hozá semi leirásom,és ezért gondoltam hogy jó lesz.A bemenetválasztót azt már megépitetem az működik.Én azért még sem vagyok tisztába azal hogy te miért elenzed a hangszinszabájozó beiktatását,ugyanis akor miért teszik akor bele minden Clas A osztáju Technics erösitöbe öket,és miért nem csinálnak csak simán egy véget beléjük.Nekem is volt egy ijen Clas A osztáju Technics erösitöm,ami integrátos volt és nem tranyos sajnos,ugyanis mindég vágta ki magábol a végfok ic ket,és tuladtam rajta.Namost én egy ijen jo minöségü erösitöt szeretnék öszerakni ithol.Ha az a elöfok nem jó akor mijen két sávos hangszinszabájozót ajánlanál hozá?jó volna ha volna rajta balance is.

Vagy ahoz mit szolsz ha azt mondom hogy megcsinálom az erösitöt ugy ahogy te külön dobozba,es külön dobozba megépitenék egy 2x10sávos hangszinszabájozót bemenet választóval,és azután csatolnám ösze öket.Igy sem volna jó?Elvégre csak jo ha lehet szabájozni egy erösitön a hangszint,vagy nem?.A Technics SU-A909-es szériaja volt igy megoldva hogy a végfok külön dobozban volt a Hangszinszabájozótol,bemenet osztótol.

Egy kép róla.
(#) CIROKL válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Én nem ellenzem a hangszinszabályozó használatát ! csak csupán utalni akartam rá hogy az A-osztályhoz nincs szükség erre ? De mondottam is hogy ha te akarod akkor építs és használj amit csak akarsz , hisz ez a te saját rendszered lesz !
Idézet:
„Clas A osztáju Technics erösitöm,ami integrátos volt és nem tranyos”
Viszot ezzel egy csöppet tévúton jársz , ezek a feliratok azokon az erősítőkön csak reklám ! Semmi közük az A-osztályhoz , ha csak az előerősítőjük nem tartalmaz ilyen konstrukciót ? Még mindig azt tudom mondani neked hogy építsd meg a végfokot egy erre a célra kitalált , megvalósított dobozba . Aztán ha te ugy gondolod akkor építs hozzá egy akármiféle előfokot /hangszinszabályozot / egy másik dobozba .
(#) Bali125 hozzászólása Dec 26, 2009 /

Sziasztok!
Az épp folyó témával kapcsolatban lenne kérdésem. Ha jól emlészem itt a fórumon olvastam, hogy igazából hangerőszabályzó potmétert sem "érdemes" a végfok elé kötni. Hogy lehet ezt a potmétert kiküszöbölni? Vagy nem annyira számottevően befolyásolja? Sajnos még nincs véleményem a "Tökéletes erősítő" hangzásáról, szóval nemigazán tudom, hogy mit kellene figyelnem
(#) Bali125 válasza Bali125 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

S nem utolsó sorban Kellemes Karácsonyi Ünnepeket
(#) CIROKL válasza Bali125 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Idézet:
„hangerőszabályzó potmétert sem "érdemes”
Miért nem volna szabad ? Nézd ha viszont nem akarsz potenciométert akkor építs hozzá forgótárcsás hangerőszabályzót
(#) kanoc86 válasza Bali125 hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Egy jó minőségű potméternél jobb nem kell! Arra figyelj hogy ne olyan 400 Ft-os legyen mert az recsegni fog már az első használatnál is.
üdv.
(#) soos csaba válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Szevasz,ugy fogom megcsinalni ahogy te it leirtad,elöb megépitem a végfokot külön dobozba,aztán megépitem ugyancsak külön dobozba a hangszinszabájozót a bemenetválasztóval,ugy ahogy az SU-A909-es tipusú erösitö van megoldva.Két kérdés-Mijen potikat használtál a Doz-ban?,hány voltról járatad?,és akor mit szólsz azokhoz a fekete hűtöbordákhoz?elég lesz e neki 4db ha ketöt öszeforditok hátal,teszek szilikon zsirt közéjük,és csavarokal rögziteném,ugyanúgy a másik ketöt is.Elég lesz neki szerinted?.Teszek fel képet ahogy elgondoltam.
(#) CIROKL válasza soos csaba hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Hogy én milyen potikat használtam ? Régi bontott Remix 100 k ohm -os potik voltak amik aztán jó nagy vitát is okoztak anno ! Ezeket az egykori videoton rádió erősitő-ből bontotam . Ezek jóminőségű potméterek semmi gond velük a mai napig sem . A DoZ mint irtam már sok alkalommal nálam 36Volt AC ről megy ami aztán egy áramkorlátos áteresztős stabilizátorra megy ennek a kimenetén 41 volt mérhető DC-ben A nyugalmi áram az 1,8 Amp és ekkora nyugalmi áramnál a két oldalnak 8500-9000cm2 -es a hűtőborda felülete ! Ebből a méretből kiindulván már tudsz saccolni a hűtőborda nagyságára ? Megméred a tiédet mekkora cm2 -es aztán máris tudsz viszonyitani . Ekkora hűtőfelületel már egy fél órán belül aHőfok olyan 45c fok körül van de Max 55 c fokig megy föl , egy egéssz napi járatás mellett is .

Szevasz CIROKL.Felteszek még két képet a 4 hűtöbordaról,csak most igy szeretném öket öszedolgozni.Az ilesztéseket jól bekeném szilikonzsiral,és ez hajtaná meg a két oldalt.Szerintem ezeket a hűöbordákat ha igy öszedolgozom akor már szerintem megfogja közeliteni a te erösitödnek a hűtöborda felületét,vagy tévedek?.Nem tudom hogy lehetne kiszámolni pontosan hogy enek a 4 hűtöbordámnak menyi a öszmérete ugyanis televanak bordával.

A képeidről itélve azt mondanám hogy még igy is kevés lessz . Kiszámolni nem nehéz szép alaposan megméregeted a felületeket majd a végén összeadod , mindez megvan 10 perc alatt . Ezen a képen talán jobban láthatóak a méret arányok . Ja de azokkal a bordákkal is megoldhatod ha trükközöl a doboz kialakitásával ? meg tehetsz bele akár ventilátort is ,ami mindem féleképp valami nagyobb átmérőjű legyen amit akár féltáppal járatva betudsz lőni alacsonyabb zajszintre .

Nem tudom ezeket már láttad - E Nézz körül sok -sok technikai megvalósítást láthatsz Bővebben: Link

Hú hát még ez se elég,hát ez az erositö tényleg kikészit mármint hűtés szempontjából.Amugy kiszámoltam a hűtöbordákat öszesen menyi a hűtöfelulet.Sajnos csak 2671cm2-t alkotnak öszesen :no: ,a tied tényleg jóval nagyob,az enyém még a fele sincs a tiednek.Ahogy oszepakoltam a négy hűtöbordát elég nagynak tűnt,de ha tiedet látnám akor biztos hanyat vágódnék töle amien orbitalisak lehetnek.Az a 9000cm2 rengeteg,és angyon nagy hejet foglal el.Ahogy én látam a képeken töb kis darabból raktad ösze azt a 9000cm2.Azok a hűtöbordák véletlenűl nem valami nagy teljesitményű diódáknak a hűtöbordáji voltak?,egyébként honan lehet ijeneket vásárolni?.Ventilátort nem szeretnék bele épiteni,mert idegesitö számora mikor halgatom a zenét és búg valami. :no: Ja és nem válaszoltál egy kérdésemre,a két trafó szerinted akor elég lesz hozá

Mennyi is atrafóid teljesítménye ? ez szintúgy a képről ne derül ki ? Nézd ha a hűtőbordád meg kevésnek bizonyult akkor még szerezz hozzá ! Akár itt is a hirdetési rovatban is szokott lenni . Igen az enyém az 10 darab , már 1-es sével is jókora méretűek . Nos ezek lettek egy 20mm -es alu lapra fölcsavarozva ami ugy kompletten alkotnak egy hatalmas hűtő felületet .Bővebben: Link Ezeket is nézegesd meg , már elég sokan megépítettük a DoZ-t kissebb nagyobb sikerrel Bővebben: Link

A trafóim ojan 300-350W-os körűl vanak,gondolom ezek legaláb elegendök hozá .

Azok bőven , akár 1 darab is elég hozzá !
Következő: »»   40 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem