Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Elméletileg katódkövetőnél (felső cső) a meredekség reciproka a kimenő ellenállás... De ezt valójában csak kisjelű fokozatokban tudjuk kihasználni.
Nagyjelű (vég) fokozatokban a vezérlés különböző pillanatértékeinél ez sajnos nem tekinthető állandónak
Találtam egy igéretes kapcsolást 6N5SZ-el, hátha valakit érdekel... (A 6N5SZ a 6N13SZ előd típusa...) Bár PP
Igen addig jutottam én is, hogy Rki=1/S , de mindenhol csak kisjelű fokozatokat említenek.
Azért kérdezem, mert azt olvastam,egy 6080-as csővel működő SRPP-nél, hogy ott 200Ohm körüli a kimenőellenállás.Én 6N13SZ-t akarok betenni helyette,és szükségem lenne a kimenőellenállásra a kimenőtrafó méretezéshez. üdv
Nagy különbség nincs az említett csövek között, de...
Mekkora terhelőimpedanciát gondoltál használni?
A Za=2...5Ri-ből kiindulva jó lehet az 1000 Ohm körüli illesztés, de a feszültség és áram kivezérlésre mindig figyelemmel kell lenni...
Bocs, most befejezem a mai gépezést...
Szia.
Örülök, hogy jól számoltam, ami az Ra-t illeti.Ezt a kivezérléses dolgot,majd ha lesz időd, bővebben is kifejthetnéd,előre is köszi. üdv
Az sem mindegy, milyen cső amit pár százért árulnak, mivel nem csak hangfrekvenciás csövek léteznek...
Csatlakozva az előttem szólóhoz a csöves technikából gyakorlatilag nem igazán lehet kispórolni a táp/kimenő trafót. ha tudsz "kukázni" (Vaterázni stb.) régi csöves rádiót TV-t abból 1-2 ezer ft-ból maga az erősítő elkészíthető. (most én is hasonlót csináltam, még friss az élmény Ráadásul gitárhoz és szerintem egész jó lett! Ha most "gyorsan" kell miért nem építesz 1-2 W-ost 386-os IC-vel, ezen az oldalon egész jók vannak:http://www.beavisaudio.com/ Milyen hangszóród van, vagy milyet szánsz neki,mert az nagyon fontos!?
Ahhoz, hogy a munkapontot pontosan be tudjuk lőni automatikus rácselőfesznél szabályozni kéne a katódellenállást. Ki hogy oldja ezt meg? Arra gondoltam, hogy pl. 1,5k ellenállás esetén beteszek egy valamivel kisebbet és az ellenállás és föld közé egy potit (néhány száz Ohm) amin kevesebb feszültség esik -> kisebb teljesítményű is elég.
Van egy kérdésem.
Az anód táp esetén, ha szilícium egyenirányítást használok, akkor van-e értelme a lágy indításnak egy ellenállás sorba kötésével a graetz mögött, amit időzítve kisöntölnék, vagy felesleges? Természetesen a fűtés indul először, azután az anód, egy soros ellenállással, majd a soros ellenállás ki lenne söntölve. Így tudnék egész nagy kapacitásokat is használni. Idézet: „....Bár PP...” Ezt azonnal vond vissza, vagy magyarázd el.
Tökéletes megoldás! Csak a poti legalább 4W-os legyen. Rácslevezetőt se felejtsd el, mert az hozza létre a rácson a virtuális földpontot amihez képest negatívabb lesz a katód.
Szia
Nem kell olyan nagy kapacitás, 100-330µF bőven elég. Viszont a lágyindítás helyett inkább csinálj egy olyan ák.-t ami kb fél perccel, egy perccel késlelteti az anódfesz bekapcsolását. Hogy miért? Mert bekapcsolod a fűtést, az szép komótosan bemelegszik kb. fél perc, egy perc alatt. Az anódfesz pedig rögtön megjelenik a félvezetős egyenirányítás miatt. Ebben az állapotban a felfűtési szakasz kezdetén kevéssé, vagy csak épphogy felfűtött katódnak kell szolgáltatnia a teljes anódáramot, ami nagyon megterheli a katód emittálóképességét és nagyon hamar tönkremegy a csöved. Tehát a fűtés bekapcsolása után fél perccel, egy perccel szabad csak rákapcsolni az anódfeszt.
Akinek ígértem ezt, meg azt börzére, vagy akármikor, majd keressen privátban, mert leléptem ! Csövi !
Az anód késleltetés a fűtéshez már kész. Csak ehhez akartam még egy anód lágy indítást pluszban. A tápszűrés is RC elemekkel lesz, sajna fojtó nem fog elférni a sasszin. Meg nem is szeretnék annyi trafót látni.
Túl sok itt a "bölcs" ember, olyan szinten felhígult a topik, hogy gyakorlatilag egy hónapban, ha egyszer van valami építő jellegű hozzászólás, az is lekorlátozódik CHZ, Sturbi, Imi, és még egy-két hozzáértő kommentjére (elnézést, akit nem említettem név szerint ) ( valószínűleg nem véletlen, hogy Ők sem nagyon írnak már ide.. ) Ha segít az ember, akkor leugatják, ha nem segít, akkor "miért nem segít", meg van itt most egy nagyon kinyílt csipájú ember, akiből dől a szó .. meg a lexikális tudás, de még semmit nem láttam Tőle, illetve egyszer a börzén ki akarta oktatni az egyik eladó Urat ( aki maga BME-n végzett villamosmérnök, és rádioamatőr ), hogy "az SM74 márpedig GU 50 kimenőnek nagyon jó 15 W-ot fog adni" Nos nemigen jön be a stílusa .. meg úgy általában az egész fórumra jellemző műszaki analfabetizmus sajnos ide is beköltözött .. Én nem vagyok egy nagy tudású ember, de erre már nem tudok időt szánni .. és nem is akarok
Amúgy is én hangszererősítőket építek, azok nem érdemlik meg, hogy ide betegyem őket ... Ugye azok egyszerűek, mint a satu, semmilyen szabályt nem kell betartani, mert igénytelenek, csak szóljon oszt kész ... tehát jó helyt van, ahol van További jó építgetést mindenkinek !
Pedig jót tenne a hangnak az a fojtó... Kiszűrné a félvezető zaját ami elég zavaró tud lenni.
Sziasztok.
Találtam a padláson egy pár csövet. Ezekből szerintetek össze lehet hozni egy kissebb erősítőt (mondjuk gitárhoz)? Melyik mihez jó? Mind tungsramCC88, EF80(5DB), PL82,PY82(2DB),PCL82(2DB),PABC80(?), és van 2db nagy (tévében volt, valami P...36 a felirat, de le van kopva alig látom. a tetején van fém érintkező. Szerintetek használhatóak?
Sziasztok.
Találtam a padláson egy pár csövet. Ezekből szerintetek össze lehet hozni egy kissebb erősítőt (mondjuk gitárhoz)? Melyik mihez jó? Mind tungsram: PCC88, EF80(5DB), PL82,PY82(2DB),PCL82(2DB),PABC80(?), és van 2db nagy (tévében volt, valami P...36 a felirat, de le van kopva alig látom. a tetején van fém érintkező. Szerintetek használhatóak?
Úgy érted, amihez képest pozitívabb lesz a katód, valamint miért a 4 W-os a poti ?
Tegyük fel, hogy a teljes rácselőfesz 9 V, 50 mA nyugalmi áramnál. Szabályozza a rácselőfesz harmadát a poti, ez 3 V. A potin disszipálódó teljesítmény tehát 3V*0,05A=0,15W, ezesetben tehát fél wattos poti prímán megfelelhet. Az, hogy hány Watt-os poti kell ide, a rajta eső feszültségből és a rajta folyó áramból kiszámolható, a számolt érték 2-4 szerese általában elegendő, csak stabil, jóminőségű legyen ha tartósan is ottmarad (de ne maradjon, főleg ha nincs hidegítve).
Hmm...
Lehet a deszkamodellen kipróbálom. Fojtó méretezésről van valami egyszerű képlet, vagy táblázat?
De most ne már... én mindíg örültem a hozzászólásaidnak, és nagyon is értékesek és hasznosak voltak számomra amiket írtál. Mi lesz velünk, ha elmész? Aki meg beszól az le van... Nem kell ennyire mellre szívni.
Szerintem is aludj rá egyet...
Nekem speciel hiányozna a Te hangod is... Idézet: „meg a lexikális tudás, de még semmit nem láttam Tőle, illetve egyszer a börzén ki akarta oktatni az egyik eladó Urat” Kire gondolsz? Nehogy elmenj már, olyan jókat szoktál mindig irni.... Én csak azért irkálok ritkán, mert szinte semmi időm nincs Ne menj el !
Illetve igen... negatívabb. Elírtam... :hide: A poti is természetesen elég én nem számoltam utána. :hide: Köszönöm a kiigazítást.
Majd szépen lassan. De mindenképen. Ráérek még vele. Egyenlőre még olyan szinten van a tudásom, hogy azt sem tudom mi az az elektron. Na jó azt még igen, de itt megáll a tudományom a csöves erősítők terén.
Próbáld ki mindenképp megéri. Elvileg van valami méretezési módszer, az a lényege, hogy a rajta átfolyó áramot elviselje, minél nagyobb induktivitása legyen, min. 10 Henry, és jó vasa legyen.
Kocos!
Egy ember miatt itt hagynád a fórumot? Ha csak egy van, akit Te is kedvelsz közülünk, amiatt az egy miatt NEM teheted!
Azonnal revidiáld a nézeteidet, ez a durcás "engem elnyelt a streszz" típusú hozzáállás méltatlan egy felnőtt emberhez.
Ez a topik nem tud felhigulni, mert ez egy hobbi topik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |