Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MOSFET-ek
 
Témaindító: Dzót, idő: Okt 1, 2005
Lapozás: OK   5 / 38
(#) bernula válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Ha van benne supressor, akkor azzal párhuzamosan hiába kötöm a diódát, a supressor fog üzemelni. Adatlapot igazán jót nem találtam sajnos. Akkor nem minden fetbe integrálnak supressort? Gyártástechnológiailag van mindbe, vagy ez nem igaz?
(#) bernula válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Nem szeretnék külső diódát a tekercsre, mert az a tápra csengeti le a tekercset lassabban, és én a föld fele szeretném gyorsabban, a belső supressort akarom kihasználni ha van benne, van benne?
(#) sevenhill válasza bernula hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
A fetek egyik fő tulajdonságuk a bipoláris tranzisztorokkal szemben, hogy a D-S elviseli az "induktív rúgást". Persze nem korlátlan a nagysága, de figyelemre méltó. Az adatlapokban ezeket meg is adják ismétlődő és nem ismétlődő lavina energia millijoule-ban. (avalanche energy) Ez a lavinahatás az adatlapban megadott max D-S feszültség fölött jelentkezik 10-15%-nál. Az esetek többségében a lavinaenergiát el tudja nyelni a fet, persze ez is melegíti, ezt számításba is kell venni, de ezt az előnyös túlfeszelnyelő képességét nyugodtan ki lehet használni. A G-S max feszültséget viszont be kell tartani, a gyakorlatban nem árt egy 15V-os zenerrel megvédeni, ha az áramköri alkalmazás ezt indokolja.
(#) bernula válasza sevenhill hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Ez minden fetre igaz? Mert az Irf641 adatlapja nem ir avalance energy-t, csak egy elég lassú source-drain dióda karakterisztikát.
(#) sevenhill válasza bernula hozzászólására (») Jan 27, 2010 /
 
Tényleg, én sem látok ilyet. Ez valami őskövület lehet. Használj inkább pl. IRF 640-et, ez tiszta, ezt én is használom, tudom ajánlani 200V-os, avalanche rendben, olcsó (Lomex kft)
(#) bernula válasza sevenhill hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Hát igen, megnéztem, jó, de IRF641em van itthon, nem kell beszereznem. Ha helyettesitenem kell, akkor találok sokfajtát a helyére. Nem szeretnék mást, ha jó ez is. Ezért kérdezem, hogy minden Nfetbe van-e supressor, mert ha gyártástechnológiailag van bennük, akkor biztos mindbe van...
(#) sevenhill válasza bernula hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Egy darabot próbálj ki, 220V, graetz, 100µF elkó, kb. 310V-ot kapsz. Ezt kapcsold egy kb. 10kiloohm-os ellenálláson keresztül a fetre, és mérd a feten a feszültséget. Ha kb 10%-kal több feszt mérsz mint a katalógusban megadott, van remény. Ezután brutálisabb teszt következzen. Most ne az ellenállást, hanem egy 25W-os izzót kapcsolgass de csak 1 másodpercnél kisebbek legyenek az impulzusok. Ha ezt is kibírta, van benne szupresszor. Persze ne feledkezz el, hogy életveszélyes a feszültség, ezért ha tapogatod a fetet (izzópróbánál biztos melegszik egy kicsit) mindig legyen kihúzva a konnektorból a cuccos.
(#) bernula válasza sevenhill hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
hát ezt szerettem volna elkerülni, ezért tettem fel a kérdést....
(#) subwoofer220 hozzászólása Márc 24, 2010 /
 
Hali! Valaki segítene nekem?
Arról van szó hogy a képen lehet látni a tranzisztorokat ,és olyant keresek hozzá hogy: 2SD1047E,2SB817E nos de ilyent sehol nem találok! De ha elhagyom a végéről az E-betűt akkor találok,sőt a felső négy tranzisztornak se van odatéve az E-betű!
És még az lenne ,hogy az a 2 db SK biztos odavaló? Mert mindegyik 2S... .

PICT0063.JPG
    
(#) kadarist válasza subwoofer220 hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Szia!
A 2SD és 2SA elejűek sima bipoláris tranzisztorok, a 2SK elejű pedig MOSFET.
Az "E" végződés ne zavarjon, a szám a lényeg.
Ha tudsz, csinálj közeli képeket a tranzisztorokról, a kiforrasztottakról is.
(#) subwoofer220 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Hát nem a legjobb kép. Ugyan úgy néz ki mint a többi,csak itt a végén van egy E-betű.

PICT0062.JPG
    
(#) subwoofer220 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 24, 2010 /
 
Küldtem egy képet az emailodra.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Márc 31, 2010 /
 
Sziasztok

NDS 9945 helyettesítésére megfelel a SI9936?
(ezt lehet RET-nél kapni)
Üdv
(#) kadarist válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Ez a helyettesítője: Si9945AEY
Bővebben: Link
Vagy: Bővebben: Link
(#) zsoltee0001 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Köszi
Az előbb kipróbáltam kiforrasztva.
Idézet:
„ohm mérő D-S közé. G-S közé pl egy 9V-os elem, a gate a pozitiv. Ekkor D-S között mindkét irányban vezetnie kell (1...2 ohm alattit kell mérni).”

mind a két Fet egyik körébe zárlatot mértem, de érdekes módon, mikor még nem vettem ki és nem kötöttem rá az áramot akkor még nem volt zárlat
Erre mi lehet a magyarázat?
üdv
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Most vagy én vagyok a vak, vagy tényleg nem hangzott el ebbe a topicba, hogy a Mosfet-eket baromi könnyű kinyírni sztatikus töltéssel?
(#) dolfin hozzászólása Jún 9, 2010 /
 
Üdv

Egy olyan problémám lenne, hogy van két motorom. Az egyik kis fordulatszámú de nagy nyomatékű, másik nagy fordulatszám, de kis nyomaték.
Az az ötletem, hogy a tengelyt, amit ez a két motor hajt meg, felgyorsítom 0-ról a nagy nyomatékú motorral max fordulatszámig, miközben a másik motor is rá van kötve, majd mikor elérte a maximális fordulatszámát a másik motorra kerül az áram és az forgatja tovább.
Remélem érthető :S
A probléma, hogy hogyan lehet átvinni az áramot gyorsan az egyik motorról a másikra? Az impulzus ami a váltást eredményezné az 5V és az áram amit váltani kellene az 90A körüli. Tehát ha a kapcsoló áramkör megkapja az 5V-ot akkor a nagy fordulatszámú motor kapja az áramot, a másik nem, és ha nem kapja az 5V-ot akkor a kis fordulatú kapja az áramot.
Ezt FET-tel meg lehet csinálni? Milyen FET kellene hozzá? Hogyan lehet megcsinálni az irányváltó áramkört?

Köszi
(#) terabyte hozzászólása Okt 8, 2010 /
 
Sziasztok az IRF540- nek a lábkiosztását szeretném tudni a képen látható lábkiosztás jó így
(#) Transztyuszeres válasza terabyte hozzászólására (») Okt 8, 2010 /
 
Igen így van. Sőt, az összes TO-220 tokos MOSFET lábkiosztása ez. (G,D,S)
(#) terabyte válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Okt 8, 2010 /
 
Köszönöm a válaszod.
(#) Csabess hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Sajnos tönkrement a videó kártyám tápja.
Esetleg ötlet, hogyan lehetne beszerezni, vagy mivel lehetne helyettesíteni. Esetleg mi a fontos a helyettesítő alkatrésznél?

Az alkatrész egy Taiwani gyártó terméke. Az alkatrész típusa: QM3014p és QM3016p

Ezeket az alkatrészeket megtekinthetik a gyártó honlapján is. http://www.ubiq-semi.com/

Persze itthon is kapható alkatrészről lenne szó.
(#) sprofan hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Szerintem ez egy nagyon jó kapcsolás, ezt néztem ki hogy majd megépítem 6 példányban, de előtte összedobtam egy teszt darabot mégis jó lesz-e. Nagyon túlteljesített, szép hangja van nagyon, 2x 5000µF és 2x100nF szűrőkondival, össze-vissza kábelkötegekkel a ki és bemeneti oldalon minimális brumm sincs benne, még akkor sem ha a fejem a hangfal mellett van közvetlen. Annak örülnék ha valaki meg tudná mondani mennyi neki az ideális nyugalmi áram, jelenleg 40mA van beállítva, később be is lesz mérve rendesen, de ha valaki már ezt megtette akkor szívesen olvasnám az ő tapasztalatait is. Táppal egyenlőre gondok vannak mert valamiért nem szimmetrikus feszültséget ad le, de erre már csak élesztés után jöttem rá, szerencsére a végfoknak nem esett baja.
(#) djgombi válasza sprofan hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Ha leveszed a tápról a végfokot akkor se szimmetrikus? Én is meg szeretném építeni majd de irf530-al mert ez van itthon pár darab. A 40 mA nak jónak kell lennie. Ha nem torzít kis hangerőn akkor elég.
(#) sprofan válasza djgombi hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
A táppal voltak galibák, üresen is ezt csinálta, nem tudom mit problémázott de ment süllyesztőbe... Volt itthon egy másik, megcsináltam azt egyutasra így: Bővebben: Link Szépen muzsikál a +-38V-ról szerencsére. Így jó pár órát hallgatva az egyetlen úgymond negatív dolog vele kapcsolatban, hogy nem tudom mitől van ez: Bővebben: Link Minden más oké, sok vizet nem zavar, de azért jó lenne tudni... A képen a FET-ekhez legközelebb eső kerámia kondiról van szó.

SDC10902.jpg
    
(#) djgombi válasza sprofan hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Véleményem szerint gerjed az erősítő és ezt foglya a kondi. Valószínű ezért is melegszik. Ha megy rendesen akkor az nem baj. Szép munka üdv!
(#) sprofan válasza djgombi hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Köszi!
Hát az nem jó, esetleg van ötleted hogy mitől lehet?
(#) Lac364 hozzászólása Márc 7, 2011 /
 
Üdv Mindenki .Segitséget kérnék valakitől aki tudn esetleg olyan oldalt mutatni ami a fetek -kel foglalkozik. Számitások s egyebek mint pl ez persze magyarul kellene mert a leforditott oldal elég zagyvatag.. Előre is köszönet Link
(#) kadarist válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szia!
Van egy ilyen: Bővebben: Link
De a kereső sokat segít.
(#) Lac364 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Hát ja ezeket találtam már én is de ez nekem még mindig zavaros) sajna Nem értem miért nem tudják egyszerüen leirni ))
(#) kadarist válasza Lac364 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
De konkrétan mit nem értesz? Írd le és próbálok segíteni.
Következő: »»   5 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem