Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CCS PIC Compiler

Témaindító: (Felhasználó 1542), idő: Ápr 3, 2006
Lapozás: OK   32 / 118
(#) potyo válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Én csináltam CCS-ben is Fullspeed-es HID cuccot, nem raktam rá külső felhúzót, viszont nem vagyok biztos benne, hogy alapból nem low-speed-re van-e állítva az FSEN bit a CCS kódban. Ezt is ajánlatos megnézni.
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Most nézem a CCS ex_usb_hid.c mintaprogramot. Ebben alaphelyzetben feltételezik, hogy az RB2 bemeneten figyeli a PIC, hogy csatlakoztatva van-e az USB-re. Ha nincs csatlakoztatva az RB2-re semmi, akkor a program azt hiheti, hogy nincs rádugva az USB-re, s nem kommunikál megfelelően.

Azt mondják, hogy ezt ki kell kommentezni, ha nem akarjuk használni ezt a lehetőséget.
  1. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  2. //
  3. // If you are using a USB connection sense pin, define it here.  If you are
  4. // not using connection sense, comment out this line.  Without connection
  5. // sense you will not know if the device gets disconnected.
  6. //       (connection sense should look like this:
  7. //                             100k
  8. //            VBUS-----+----/\/\/\/\/\----- (I/O PIN ON PIC)
  9. //                     |
  10. //                     +----/\/\/\/\/\-----GND
  11. //                             100k
  12. //        (where VBUS is pin1 of the USB connector)
  13. //
  14. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  15. ///only the 18F4550 development kit has this pin
  16. #if __USB_PIC_PERIF__ && defined(__PCH__)
  17.  #define USB_CON_SENSE_PIN PIN_B2
  18. #endif
(#) whalaky válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Így igaz. Amiket találtam kapcsolásokat legtöbb a belső felhúzót használhatta, mivel külső nem volt rajta, de...
Ha lowspeed-en a D- t kell felhúzni, highspeeden a D+ t, és a külső ellenállás beforrasztása jelentős javulást okoz, arra enged következtetni - bár lehet hogy tévesen - hogy a PIC alapértelmezése a lowspeed, azaz a D- belső felhúzóját állítja be, vagyis ha a D+ t egy külsővel felhúzom mindkettőn lesz, ami akár okozhatja is a jelenséget, bár továbbra sem értem miért kezeli másképp a win7 és az XP.
A kérdés továbbra is az, hogy mi a trükkje az UCFG elérésének CCS-ből.
(#) whalaky válasza icserny hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Ilyen USB sens-es áramkört építetten én is, mivel az készülék éli a maga életét, az USB-t csak a beállításra és a külső eprom adatainak lekérdezésére használom. Ugyan nem az RB2-n figyelem, de ez mindegy, átírtam a programban másik pinre, az kiválóan működik is, ha egyszer felismerte bedugom - kihúzom gond nélkül csatlakozik és bontja a kapcsolatot a PC-oldalon is és a PIC-is (tettem egy ledet hogy lássam az usbÜenumerated() állapotát), az hibátlan.
Okos ötletnek találtam, mert a digidugi panelen amíg ez nem volt benne amíg az USB nem volt csatlakoztatva a program el nem indult mert vár a csatlakozásra.
De ha az XP megeszi, ugyan azon a gépen a win7-nek mi oka lehet rá hogy ne ismerje fel?
A dolog azért aggasztó, mert ahová a cucc végleg kerülne, ott már csak 7-es windows van.
(#) icserny válasza whalaky hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Idézet:
„Ugyan nem az RB2-n figyelem, de ez mindegy”

Nem tudom, hogy számít-e, de az RB2 TTL szintű bemenet.
(#) whalaky válasza potyo hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Igen, az adatlap szerint is az FSEN és a UPUEN alapban 0-ra van állítva. A D+ on és a D- on is van egy pull up ellenállás, amit az FSEN kapcsol be, alapban lowspeedre, vagyis a D- t húzza fel, az UPUEN húzza a D+ t és kapcsolja le a D- t.
Azaz ennek szellemében a beforrasztott 1,5k-s ellenállásommal jól kellett volna hogy működjön, de nem volt 100-as.
"Kis" keresgélés és adatlaptúrás után erre jutottam:
  1. // set to fullspeed USB mode
  2.    int16 UCFG;
  3.    #byte UCFG = 0x0F6F
  4.    #bit FSEN = UCFG.2
  5.    #bit UPUEN = UCFG.4
  6.    FSEN = true;
  7.    UPUEN = true;

Így már teljesen korrekten ismeri fel minden XP a készüléket valami Semifluid.com vagy mifenének, de a neten azt írják ez jó jel . Eddig simán vagy felismerte vagy nem függetlenül az ellenállástól, azaz vélhetően a 20% os ellenállás már nem alkalmas erre (bár írják hogy 5%-osnak kéne hogy legyen, de olyanom nem volt a fiókban. Ezek szerint érzékeny rá.
Ezzel a kis kiegészítéssel minden rendben volna, 3-ból 3 XP gond nélkül azonnal felismeri de a windows 7 nem hajlandó. Hiába túrom a netet nem találok semmi épkézláb dolgot ami előrébb vinne.
(#) potyo válasza whalaky hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Lehet, hogy valami nem szabványos a descriptorokban, XP meg megengedte, de Win7 már nem engedi meg a szabványtól eltérést.

Win7 mit mond? Nem tudja felismerni, vagyi hibásan ismeri fel?
(#) icserny válasza whalaky hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Erre (mármint az előző hozzászólásodban mutatott beállításokra) mi szükség van, amikor CCS-nél az usb_attach() hivatalból megcsinálja? (pic18_usb.h)

1. #define __USB_UCFG_UPUEN   0x10
  2. #define __USB_UCFG_UTRDIS  0x08
  3. #define __USB_UCFG_FSEN    0x04
  4.  
  5. #if USB_USE_FULL_SPEED
  6.    #define __UCFG_VAL_ENABLED__ (__USB_UCFG_UPUEN | __USB_UCFG_FSEN | USB_PING_PONG_MODE)
  7. #else
  8.    #define __UCFG_VAL_ENABLED__ (__USB_UCFG_UPUEN | USB_PING_PONG_MODE);
  9. #endif
  10.  
  11. /******************************************************************************
  12. /* usb_attach()
  13. /*
  14. /* Summary: Attach the D+/D- lines to the USB bus.  Enable the USB peripheral.
  15. /*
  16. /* You should wait until UCON_SE0 is clear before enabling reset/idle interrupt
  17. /*
  18. /*****************************************************************************/
  19. void usb_attach(void) {
  20.    usb_token_reset();
  21.     UCON = 0;
  22.    UCFG = __UCFG_VAL_ENABLED__;
  23.     UIE = 0;                                // Mask all USB interrupts
  24.     UCON_USBEN = 1;                     // Enable module & attach to bus
  25.     usb_state = USB_STATE_ATTACHED;      // Defined in usbmmap.c & .h
  26. }

(#) whalaky válasza potyo hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Ayt mondja nem lehet felismerni. Eddig egzetlen egyszer véletlen felismerte, da akkor sem tudta használni.
Tudsz valami jó decriptor leírást?
(#) whalaky válasza icserny hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Az a gyanúm hogy nem csinálta meg, hiába kellett volna neki. Hogy miért azt ne kérdezd, fogalmam nincs.
Talán már megy az USB. Az adatlap azt írja hogy ezeket a biteket az USB modul indítása előtt kell piszkálni. Talán az initusb már elindítja így hiába próbálkozik. Nem tudom, de mióta beleírtam az XP-k gond nélkül felismerik, és működnek vele.
(#) Buddha hozzászólása Feb 3, 2010 /

Sziasztok,
Ismét a segítségeteket kérem. Írtam egy programot egy PIC12F629-re, amiben egy RA portváltozás megszakítást használok arra, hogy átírjak két változót. Hogyan tudnám elérni azt, hogy ez a két változó ezután már ne változzon meg, azaz a főprogramba való visszatérés után az már ne legyen képes ezeket átírni?
A főprogramnak a normális működés során írnia kell ezeket a változókat, csak azután nem szabad, ha ez a fajta interrupt egyszer is lefutott. Szerintetek van erre valami megoldás?
Kössz előre is. Üdv: Buddha
(#) trudnai válasza Buddha hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Csinalj egy flaget (nevezheted mutexnek vagy semaphornak vagy aminek akarod). A flaget inicializaldd fel pl. 0-ra bekapcsolaskor. Foprogramban addig csinalhat X muveletet ameddig Fx flag 0. Interruptban pedig ezt az Fx flaget beallitod 1-esre...
(#) Buddha válasza trudnai hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Kössz, ez jó ötlet.
Még egy kérdés: lehet-e olyat csinálni, hogy az interruptból ne az eredeti helyre ugorjon vissza, hanem egy megadott címre a programban?
Kössz.
Üdv: Buddha
(#) icserny válasza Buddha hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Idézet:
„lehet-e olyat csinálni, hogy az interruptból ne az eredeti helyre ugorjon vissza, hanem egy megadott címre a programban?”
Tudtommal PIC12F mikrovezérlővel nem lehet, mert ugyanabba a hardveres verembe kerülnek a visszatérési címek szubrutinhíváskor és programmegszakításkor is. Ha máshová ugrasz, akkor nem tudod kitakarítani a fölösleges visszatérési címet a veremből.

Legfeljebb akkor lehet megcsinálni, amit akarsz, ha az egész veremtartalmat eldobod. Ez esetben azonban - mivel nem tudni, mit szakítottál félbe - egy inicializálás jellegű programrészre kell ugranod (GOTO-val)., s gondoskodni kell a programmegszakítás újraengedélyezéséről.
(#) trudnai válasza Buddha hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Technikailag kivitelezheto -- pl. egy eleg neves amcsi ficko is alkalmazza ezt a modszert, de az nagyon speci dolog, es Te olyat nem akarsz csinalni... mondom nem

Ahogy icserny mar irta a stack-el problema lesz... Kis trukkel pl at lehet ezt hagni, amit szinten emlegetett icserny, hogy resetet kell csinalni, amit pl a WDT-vel meg lehetne eppenseggel csinalni, vagy egy kulso reset aramkor segitsegevel. De mint emlitettem, Te nem akarsz ilyet csinalni... mondom nem

Szoval marad a flag, amit bizonyos pontonkent a programodban figyelsz, es ha az beallt 1-be akkor ugras ahova tetszik...
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Idézet:
„Technikailag kivitelezheto -- pl. egy eleg neves amcsi ficko is alkalmazza ezt a modszert”
Erre tudsz linket adni?
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Meg probalom megkeresni -- vegulis a piclist-en ir rola Olin Lathrop, de forrast nem hiszem talalsz hozza. Megprobalom megkeresni, de mar 1-2 eve irta, csak beugortt. Pill.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Na, megvan, itt van az egyik archivalo helyen:

Bővebben: Link
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Köszönöm, hogy utánanéztél!

Ha jól értem, az úriember ötlete szerint a PIC egy külső esemény (interrupt) hatására feltétel nélkül az interrupt vektortól folytatja a programot, s csapot-papot otthagyva, innen folytatódik a program. Egyfajta lágy újraindítás...

Mindezt az teszi lehetővé, hogy PIC12 és 16 esetén a hardveres verem túlcsordulás és kiakadás helyett egyszerűen körbefordul.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Igen, igy van. Nyilvan feltetel, hogy az ember masra nem hasznalja a hardware-es call stack-et -- avagy ha igen akkor meg ugy van a program felepitve, hogy az ne zavarhasson be semmilyen korulmenyek kozott.

Amugy epp az ellenkezojet mar csinaltam en is: WDT-t tulajdonkepp timer interruptnak hasznaltam egy 10F202-ben, ahol ugye nincsenek interruptok. Nem egy kellemes dolog ez sem, csak a kenyszer hajtott.

Azon gondolkodom epp, hogy van olyan PIC, aminel lehet konfiguralni, hogy a call stack tulcsordulasa eseten csinaljon-e resetet vagy sem. De ha jol emlekszem nem mindegyiknel van ez igy?
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Idézet:
„Azon gondolkodom epp, hogy van olyan PIC, aminel lehet konfiguralni, hogy a call stack tulcsordulasa eseten csinaljon-e resetet vagy sem.”

Azoknál a fejlettebb mikrovezérlőknél van ilyen (pl. PIC18), ahol a veremhez hozzá lehet férni valamilyen módon (tehát szükség esetén el lehet dobni egy visszatérési címet).

Lehet, hogy az új generációs "öszvér" PIC16F1xxx mikrovezérlők is idetartoznak, azokat nem néztem még meg.
(#) Jossz hozzászólása Feb 27, 2010 /

Fiúk!

Tudna valaki valami letöltőhelyet, ahonnan a CCS TCP/IP stack-jét és USB stack-jét le lehetne tölteni, hogy kipróbálhassam? Nem szeretnék látatlanban kiadni több száz dolcsit... Utoljára azt a CCS TCP/IP stack-et láttam, ami a MicroChip 3.7 verziójú TCP/IP stackjére épült, a MicroChip most az 5.6-os TCP/IP stacknél tart.
Nagyon örülnék, ha valaki tudna segíteni ebben.

Üdv: Jossz
(#) Jossz válasza Jossz hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Whalaky, csatolom a 3,3V-os CCS Ethernet fejlesztő panel kapcsolási rajzát és a CCS TCP/IP 3.75 stack-et. Meg persze mindenkinek ajánlom, akit érdekel...
Üdv:Jossz
(#) whalaky válasza Jossz hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Kösz, de én azt hiszem itt adom fel. Ez a TQFP tokozás nekem nagyon nem jön be. Nem tudom beforrasztani
Marad az hogy keresek valami enc-s verziót, ki tudja...
A másik igaz nagyon költséges, de atom stabil megoldás a TIBBO. Lehet hogy nem úszom meg.
(#) szkrep hozzászólása Márc 4, 2010 /

Amikor az UART kapcsolat SPEN, TXEN, TRMT, SPEN regisztereit használni akarom, meg kell előtte adnom valahol, hogy hol vannak ők? Vagy a #use rs232-ben kell valami?
Közli velem, hogy azok ismeretlen változók. 16f887-et használok, az adatlapban ott van, hogy pl trmt az 98h helyen bit1. Hogy mondom meg neki, hogy erre gondolok?
Az >itteni< küldő és fogadó kódokkal harcolok.
(#) blockshears válasza szkrep hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Idézet:
„meg kell előtte adnom valahol, hogy hol vannak ők?”

Igen.
Idézet:
„Vagy a #use rs232-ben kell valami?”

Nem.
Idézet:
„Hogy mondom meg neki, hogy erre gondolok?”

16F-nél #byte, 18F-nél #word preprocessor...
(#) szkrep válasza blockshears hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Tehát pl #byte 98.1 jelen esetben? (a fordítónak tetszik)
(#) blockshears válasza szkrep hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

A #bit-et el is felejtettem.Pl 16F:

1. #byte RCSTA = 0x018
  2. #bit SPEN = RCSTA.7

Igy "érthetőbb".
Nincs "Reference Manual" a közeledben?
(#) szkrep válasza blockshears hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Na csak összejött, köszi!
Nehéz szülés volt, de lett egy működő rádiókapcsolatom
(#) szkrep hozzászólása Márc 7, 2010 /

A "double" változótípusról ezt állítja a ccsc (V4.093) súgója: "double is a reserved word but is not a supported data type." Mivel helyettesítsem? Lefordítja a double változókkal is, de igazából azt sem tudom így, hogy hány bites változóról van szó...
Következő: »»   32 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem