Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Oké, nézd már meg az utolsó rajzom amin berajzoltam a 47µF-os kondenzátort, jó helyre rajzoltam? Akkor ennek helyére mehet 1000µF/50V?
Az jó helyen van, de nem ennek a helyére kell. A végcsövek katódellenállásával párhuzamosan kell amit írtam. Csak nézd meg az elektroncsős rajzot, ott is van mindkét katódellenállással párhuzamosan egy-egy kondi, igaz ott csak 100µF van, de van.
Ja, persze értem be is rajzoltam. Még valami?
Amúgy köszi szépen a segítséget.
Így már okés a rajz. Elvileg vonalszintű bemenetről már így elég is lenne, ha lenne egy rácslehúzó és csatolókondi a bemeneten és nem kellene az előfok hozzá.
Igen, holnap a végét így ki is próbálom, aztán megcsinálom az előfok rajzát, mert ott is teljes a káosz. Amúgy szerinted mekkora teljesítmény várható el tőle?
Volt egy fölös tekercsem a kimenőn, bekötöttem negatív visszacsatolásnak (eredetileg is az volt, csak hagyományosan).
a 220V AC trafó... Az milyen? 220 primer, 220 szekunder? Muszáj oda trafó? (fűtéshez van külön trafóm)
CRC szűrés még nem tudom mi, bár sejtem Utánanézek.
Muszáj oda trafó, mert galvanikusan leválaszt, különben "ráz" a készülék sasszija. Nem csak ráz, agyon is vághat.
A CRC szűrés az pedig egy kondenzátor-ellenállás-kondenzátor szűrőtag. Másnéven pí szűrő. Az első kondenzátor feltöltődik csúcsfeszültségre, és egy ellenálláson keresztül össze van kötve egy másik kondenzátor pozitív pólusával. A kondenzátor váltóáramú elenállása tart a 0-hoz, és az ellenállással egy feszültségosztót képez váltakozó áramú szempontból (meg persze egyenáramú szempontból is). A brumm az ellenálláson marad, a kondenzátorra jórészt az egyenfeszültség lesz. A rendszer hatásfoka egyrészt romlik, ha növelem az ellenállást, másrészt javul a szűrés. A kettő között meg kell találni az összhangot, az arany középutat. Jobb készülékekben CLC szűrök vannak. A tekercs elméleti ellenállása 0 ohm ( a valóságban pár ohm - ezen is esik egyenfeszültség, ami veszteség), de váltakozó áramú impedanciája nagy, induktivitás függő. Általában henry nagyságrendű értéket alkalnaznak.
köszönöm a pontos választ
220-220 ez nem valami speciális trafó? Nem vagyok otthon benne tulságosan... (leválasztótrafó?) valami eszközből nem lehet bontani?
Értem. Így már világos.
Közben kinyomoztam a foglalatot, 6A6, és 813-as csövek foglalata.
Nem feltétlen kell PP közös katódellenállására hidegítés, elvileg a katódok anélkül is mozdulatlanok, ha a csövek egyformák. A második cső rácsára (az első cső anódjáról biztos ott van 1 M elllenállás (az első trióda rácsáról lenne inkább logikus a testre ekkora értékű ellenállás, ott sima összekötés, vagy kisértékű ellenállás lenne inkább..) ?
Sziasztok Srácok!
Tervezek egy Parallel SE erősítőt 6N13SZ csővel. Arra gondoltam, hogy szívesen kipróbálnám a QUAD kapcsolástechnikát. Megrajzoltam, hogy körülbelül mire gondoltam. A katódba kötött tekercs csökkenti a torzítást, linearizálja a frekimenetet, és NVCS-ként is funkcionál. Kíváncsi volnék a véleményetekre, hogy ez megvalósítható-e, és abban tudnátok-e segíteni, hogy a kimenőtrafót ebben a QUAD kapcsolásban hogyan kell megméretezni? Gondolom hasonlóan kell méretezni, mint egy hagyományos kimenőt, de a katódköri tekercset nem tudom hogy érdemes megválasztani. Ebben szeretném kérni a véleményeteket.
Jóval 10 W fölött várható a telejesítmény. Az egyik oldalon a pluszba bekötött soros kondi lehet, hogy szándékos volt, mert az előző tulajnak esetleg úgy tetszett a gitár hangja (zenehellgatásnál biztos nem kell).
Idézet: „A katódba kötött tekercs csökkenti a torzítást, linearizálja a frekimenetet, és NVCS-ként is funkcionál.” Mert negatív visszacsatolásként viselkedik (arra van kitalálva), ezért csökenti a torzítást, ezért linearizálja a frekimenetet. A kapott hang jellege eltér másfajta negatív visszacsatolástól, meg kell próbálni. nemigen használnak ilyet rövid karakterisztikájú triódáknál, enélkül is éppen elég gond felmerülhet a vazérlésükkel. Az értékét (menetszámot) leginkább csak kisérletezéssel lehet kitalálni.
Szia!
Köszi a választ! Hát ez nem túl jó dolog amit leírsz. Tudnál esetleg egy jobb megoldást javasolni? Nagyon sokat segítenél vele, egy kicsit tanácstalan vagyok ezen a téren. Milyen módon tér el a hangja a másfajta NVCS-től? Jobb vagy rosszabb? Milyen gondok lehetnek ennek a triódának a vezérlésével?
Vagy az is eszembe jutott még, hogy mi lenne, ha az egész kimenőt a katódba tenném?
QUAD kapcsoláshoz kimenőt csak úgy érdemes tekerni , hogy a visszacsatoló tekercseket szintén megfelelő osztással a primerek közé tervezzük .
Ahogyan RT-ban látható néhány kapcsolásban , egy tekercs csak , (legfelsőnek beillesztve) , úgy nem sok értelme van . Az igy visszacsatolt jel kivonódik a meghajtás feszültségéből , tehát lényegesen komolyabb meghajtást igényel , ezzel is számolni kell ..
Szia Zoli!
Köszi szépen a segítséget! Azt szeretném kérdezni, hogy tudnál-e esetleg segíteni nekem megtervezni egy ilyen QUAD kimenőt? Találtam egy olyan meghajtást amiből 200V-ot ki lehet hozni 100kOhmon. Én is csak ennyit ismertem, ahogy az RT-ben van írva, hogy 1db tekercs van a katód számára. A katódtekercset is ugyanannyi részre kell osztani mint a primert? Milyen arányú a visszacsatoló tekercs a primerhez képest?
Igen, meg lehet próbálni, de ilyen nagy rácselőfeszű csőnél nem hinném, hogy túl sok változást lehet tőle várni, dehát ezt csak meghallgatva lehetne eldönteni.
Idézet: „Milyen módon tér el a hangja a másfajta NVCS-től? Jobb vagy rosszabb?” A kérdés ilyen felvetése értelmetlen, legalábbis én nem tudok rá válaszolni csak azt, hogy másmilyen, ha kíváncsi vagy rá kisérletezni kell.
A 6N13 PSE két csőféllel 6 Watt.
QUAD kapcsolás: Valóban szintén megfelelő osztással kell a primerek közé rakni. Ezt oldotta meg az ARC frappánsan: a szekunder a "QUAD" visszacsatoló tekercse..
Egy-két oldallal ezelőtt be lett linkelve egy jó cikk, abban vannak 6N13C-el szerintem jó kapcsolások, fojtótekercsesen is és SRPP-sen is, azok meghajtása jó.
Tudnál linkelni quad-os kapcsolást (triódásat), hasznos lenne.
Nem tudnék, mert nincs értelme.
Főként sugártetródánál, pentódánál használják.
A QUAD kimenőnél milyen arányban szoktak visszacsatolni? Ha mondjuk 2000 menet a primer akkor például 500 menet jó lenne a katódkörbe? Ugyanannyi részre kell osztani a visszacsatoló tekercset mint a primert?
Mindeki másra esküszik, csodák nincsenek. De az 500 menet szerintem sok, nagyon nagy lesz a meghajtófeszültség igény.
Kb azonos az RT évkönyvekben lévő QUAD visszacsatolás kapcsolás menetszáma és egy gyári kimenőtrafó szekunderének menetszáma. A második kérdésre nem tudok válaszolni, mert nem értem miért kell KÜLÖN visszacsatoló tekercs. Ellenütemnél: Ja és akkor 4 és 16 Ohm a kimeneti impedancia, 8 ohm-hoz külön leágazás kell, és nem földelt az egyik kimeneti pólus sem, csak a szekunder közepe, de ez gyakorlatilag nem okoz gondot |
Bejelentkezés
Hirdetés |