Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő

Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   33 / 71
(#) pixels válasza PetAd hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Mennyi az az "ugyanannyi áram"?
(#) PetAd válasza pixels hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

70mA a pozitív ágban.
(#) pixels válasza PetAd hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Akkor abból nem lett A osztályú Én arra gondolok, hogy a műszer nem bírja a váltakozó áramot. Ugyanis hang lejátszásakor "rángatja" a tápot az erősítő, nem állandó az áramfelvétel, hanem a hang frekvenciájával változik.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Na találtam 2 fajtát, egy vvan mind kettőből,van egy 4A-es és egy 6A-es. Az egyik valami álló meg nem tudom mondani milyen tokozás ez,és van egy kockaalakú.(az a 6A-es)
(#) PetAd válasza pixels hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Igen tudom, csak viccből írtam
Érdekes, a nyugalmi áramot teljesen letekertem akkor volt kb 20-25mA és akkor se torzít az erősítő, vagy alig hallhatóan. Kicseréltem a 16Ohm-os tv hangszórót egy 4Ohmosra, máris hangosabb lett , bár így se olyan hangos mint vártam csak k 2-3W de nekem ez elég szobába. Mondjuk csak egy 20W-os trafóról van járatva.
(#) didyman válasza PetAd hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Akkor ismét megpróbálom megkérdezni: Mekkora forrásimpedancia és jelszint áll rendelkezésre? Ha ez megvan, akkor a VF3 nominált kivezérléséhez tartozó jelszinttel és bemeneti impedanciájával vesd össze.
Amíg nincs nagy kivezérlés, a nyugalmi áramtól jelentősen eltérni nem fog az áramfelvétel-miért is tenné.
Ha az összevetéssel megvagyunk, akkor jön a mérés: Adj a hangkártyáról pl. 50Hz-es jelet a végfokra (test tone generator fog segíteni ebben) és mérj AC feszültséget a hangkártya kimenetén, a végfok bemenetén, a műveletierősítő vonatkozó bemenetén (nem, nem elég, ha csak a végfok bemenetén mérsz) és kimenetén.
A hangkártya kimenetéhez annyit, hogy az sokszor nem képes a normál jelnívót sem biztosítani, mivel alapvetően fülhallgató meghajtására tervezték, tehát sokszor 200mV sem vehető ki belőle üzemszerűen.
(#) PetAd válasza didyman hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Köszönöm, hogy segítesz, de már megoldottam. Egy 16Ohmos tv hsz-val próbáltam, kicserélve a 4Ohm-os hangdobozra máris nőtt egy keveset a hangerő, de úgy lett teljesen jó, hogy megmozdítottam a tápkábelt, valahol el van törve és csak halkan szólt emiatt, most meg már túl hangosan szólna, ha hagynám Persze csak az alkatrészeket mozgattam meg hátha ott nem érintkezik rendesen. Tényleg csak annyi jönne ki a hangkariból? Én mindig azt hittem, hogy 2Vcs-cs fesz a max ami kijöhet belőle.
(#) scooby_ válasza PetAd hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Evvel azt akarod mondani,hogy féltápot kapott a végfok?
Nem repült el véletlenül a műveleti erősítő?
Isának állítólag kettő is elszállt,az egyik a féltáptól.
(#) PetAd válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Kapott féltápot is , de attól, hogy az egyik diódát elengedte a forrasztás. Az egyik ágon 16V-ot a másik 2V-t mértem, gondolom közben engedte el a forrasztás.
Szerencsére nem halt bele a műveleti erősítő. Mégse a tápkábel tört el hanem a gépből kijövő hosszabbító kábel.
(#) scooby_ válasza PetAd hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Tyűű! Akkor nagyon nagy szerencséd volt!
Az a dióda az csak hővédelemnek szolgál ha jól tudom. :yes:
(#) PetAd válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Az egyik egyenirányító diódát engedte el a forrasztás, de az egyik feten lévő dióda se úszta meg, mert eltörött ahogy meghúztam a csavart Nem vágtam le elég anyagot a szigetelőgyűrűről így eltörött az egész, 2 darabban vettem le a fetről. Nem is működött csak eléggé melegedett a borda. Most a végleges bordáján is ropogott egy kicsit az üveg, de nem törött el szerencsére és működik így.
(#) szamóca hozzászólása Jan 16, 2010 /

Nos ma összehasonlítottam a VF3-at az elkészült conduktorral. A dobozok B&W 602s3-ok.
A kis bélyeg nekem most is jobbnak jött ki.
Hihetetlen kis szerkezet.
(#) radocziandras válasza PetAd hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Ha 1N4007-est raksz bele, tuti, hogy nem roppantod szét.Nekem is olyanom van, és még hővezető pasztát is kapott a dióda.Amióta összeraktam csak hangerőszabályozó potit kellett cserélni...de azt már vagy 3 szor.
(#) szucsip válasza radocziandras hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Ha pedig BD139 -est raksz bele (bázis-kollektor vagy bázis-emitter diódaátmenet) akkor csak satuval tudod szétroppantani, és a hővezetése is jobb lesz, még paszta nélkül is.

MÉG NEM PRÓBÁLTAM, de valószínüleg nem romlik a hangminőség a diódás megoldáshoz képest.
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Feb 12, 2010 /

Ha a FET-re ragasztott diódát egy BD139 B-e átmenetével helyettesítem, akkor semmin se kell módosítani?
A VF2-ben is helyettesíthetem minden módosítás nélkül?
(#) radocziandras válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Elméletileg nem kell módosítani semmit a rajzon, esetleg a panelrajzon, de én inkább mradnék a diódánál.
(#) (Felhasználó 4577) válasza radocziandras hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Találtam ezt a bekötést, bár nem VF2-höz.
Én inkább ezt választanám, mert korrektebben fel lehet fogatni a FET-eket. NyÁK-ot pedig terveznék hozzá.

Az a 100 ohmos ellenállás biztos, hogy kell oda?Vagy tegyél rá shottky diódát
(#) (Felhasználó 4577) válasza radocziandras hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Ez más erősítőhöz való, valami módosított VF2 lehet.
Így szeretném bekötni a VF2-t is, de persze azt kihagynám. A módosított erősítőhöz kell.

Nemtudom, én még mindíg a diódát javaslom, nem véletlen tervezték azzal...nem akarlak letolni vagy ilyesmi, de ezt folytasd inkább a vf2-es topikban, mielőtt áthelyeznének oda.
(#) szucsip hozzászólása Feb 12, 2010 /

Szerintem meg lehet próbálni tranzisztorral is. Sőt, akár kettő B-E átmenetet is sorba lehetne kötni, úgy mégjobb lesz a kompenzálás! (csak az ugyebár két db tranyó)

Mellesleg egy hengeres testű dióda soha nem fog olyan jól átmelegedni, mint egy lapos, nagy felületen illeszkedő.

De ha mindenképen a diódát akarod eröltetni, akkor javasolj nagyobb tokozású SMD diódát, mert az legalább lapos.
(#) CIROKL hozzászólása Feb 28, 2010 /

A VF3 építő mestereket kérdezném hogy ennek a csöppenet erősítőnek mennyi az a minimum feszültség igénye amivel már üzembiztosan megy ? Tételezzük fel hogy 2X10 voltról esetleg már kielégitő a hangminőség amit produkál ? Valaki aki már megépitete , nem - e kisérletezett ilyen irányában ezzel a véggel ?
(#) radocziandras válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Szia!
Szerintem 2*10V az kevés lesz neki.De ha van egy 2*12 voltos trafód hozzá, akkor az már bőven elég.Egyenirányítás és pufferelés után kb 17 volt lesz rajta.Erre jöhet a végfok, dobozt neki, ki is nézzen, rá egy hangfalat és már rezegnek is a poharak a vitrinben.
(#) szamóca válasza radocziandras hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Azért ezeket szerintem Laci is pontosan tudja.
Az Ő kérdése a +-10V-os működésre van kihegyezve.
Szerintem működne is. /~10W teljesítménnyel/
(#) CIROKL válasza radocziandras hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Nem a pohár zengetés a fő cél ! az én kérdésem az az hogy ez a végfok ha csak csupán 2x10-12 DC-vel táplát akkor mennyire megbizható , és az ajánlott 17DC - vel szemben ? Nekem a trafó az nem gond azt teszek rá amit akarok , olyat gyártok amit csak megkiván a kapcsolás , de itt most szintén a miniatürizálás lenne a cél . A dobozolás sem okoz talán gondot ? Már láttam egy - két erősítőt Bővebben: Link /Talán?/
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Így van teljes mértékben jól látod ! Csak a Max 10Watt magasságában gondolkozván . De már látom össze kell lapátolnom egy - két panelt és kisérleteznem kell vele . Pont a te dicséretedre lennék kiváncsi ,azt mondtad hogy nálad ez a favorit ! No de majd meghallgatom éés ?
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Van panelem kimarva ha kéred.
Én azért javasolnám Neked a magasabb tápfeszt, mert működne kis tápfeszről is ugyan, de szerintem negatív irányban változna a hangja. Nem véletlenül alkalmazzák a magas tápfeszt ME-ös korrektoroknál, előfokoknál.
(#) (Felhasználó 4577) válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Én is magasabb tápfeszültséget ajánlok.
De ha olyan trafót gyártasz, amilyet akarsz, akkor mi akadálya van egy 12V-os gyártásának?
Szerintem is rosszabb hangja lenne.

Az eredeti weboldalán le is van írva, hogy hogyan lehet egy erősítő teljesítményét megközelítőleg kiszámolni:
(Ut*Ut)/(2*Rt)

(10*10)/(2*8)=6,25W 8Ohm
(10*10)/(2*4)=12.5W 4Ohm
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

A panelt azt köszönöm de nem mert ugyanis ha megépítem a VF3-mat akkor olyan egyedi panelt csinálok neki amin a trafó is meg az egyen irányitás , pufferelés is helyet kap . De megfogadom a tanácsod és a trafót akkor ugy fogom megtekerni hogy lehetőség szerint tudjak vele a névleges feszültségre is átálni 12AC X1,41 =17DC , és lessz 8AC és 10AC leágazás és majd eldöntöm a végén hogy hol marad ? variszabi: Kössz de mint mondotam nem az erősítő teljesítménye a lényeg ! Az elsődleges szempontom a miniatűriziálás ,minnél kisseb hely felhasználás . Ebből adódóan gondolkozok a trafó méretén , mert itt ez a fő meghatározó a méretében a dobozolásnak . Ebből jött az ötlet hogy kissebb tápfesz kevesebb Amper és kissebb méretű trafó amit lehetne alkalmazni ami maga után vonja a doboz kissebbé tételét is !
(#) szamóca válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Már megint egy Cirokl dölux verzió.
Tekerd 13-V-ra a trafót! :yes:
12VAC-ből csak 15,6VDC-t kapsz.
Mert az egyenrángató diódák is levesznek belőle, és itt már az is számít.
Következő: »»   33 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem