Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 120
(#) Giants válasza ChrBlack hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Nem tudom, hogy jó helyre írsz-e! Valószínű, hogy át lehet alakítani. Ellenben én azt választanám, hogy veszek egy gyári tápot. Szabványos, biztonságos és a lehető legolcsóbb megoldás.
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Jan 3, 2010 /

MC 34063-as ic step down kapcsolási rajz.
Áramgenerátoros módban szeretnék használni egy ehhez hasonló IC-t. 12V-os akksiról 370mA-es teljesítmény ledet szeretnék használni.
Jött egy olyan ötlet, hogy:
ha az R1 helyére beraknám a teljesítményledet, és R2 értékét úgy választanám meg, hogy 370mA esetén alakuljon ki a referencia feszültség (1.25V) akkor működne áramgenerátorként a kapcsolás?
R2: 1.25/0.37=3,4ohm (0,5W)

mc34063.JPG

(#) proli007 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Hello!
Természetesen működne.. Csak nem tudom miért ide írtok, mikor annyi kapcsolóüzemű táp topik van és a témának köze nincs a topik címéhez.
Ez egy elég speciális topik, úgy hogy ezek a témák it Off-ok. De majd megkérünk szépen egy modit, helyezze át..
üdv! proli007
(#) ChrBlack válasza proli007 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Szia!

Igazad van, kicsit jobban beleolvastam a topic oldalaiba és rájöttem, hogy én problémám nem igazán illik ide. Törölni is akartam a hozzászólásomat, de sem törlést sem pedig szerkesztési lehetőséget nem találtam. Azt hiszem, hogy ezek a funkciók a hozzászólás léttejötte után, rövid ideig élnek csak.
A topic címe alapján azt hittem, hogy jó helyen járok. Remélem, hogy a moderátor meg tudja oldani ezt az áthelyezést.
(#) ChrBlack válasza ChrBlack hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Sziasztok!

Kicsit zavaros lett a legutóbbi pár hozzászólás. Én és egy másik fórumozó egy másik topicba írtuk eredetileg a kérdésünket és a moderátor helyezte át ide.
Az #594772-es kérdésemtől kezdve a jelenlegi hozzászólásomig tartó rész került ide.

A kérdésemre továbbra is keresem a választ, miszerint egy 34V-os Epson kapcs.üzemű panelt kellene 18V-28V közötti feszültségűre átalakítani (képek fentebb mellékelve).
Ebben kérném a segítségeteket.
(#) mex válasza ChrBlack hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

A referenciafeszültséget kell módositanod. A képeket nézve, van egy TL 431 benne. Ennek az áramköri környezetében levő osztóláncot kell alakitani, hogy kisebb feszültéget kapj. Ha jól látom optos a visszacsatolás, érdemes lenne a TL, és az opto környékét visszarajzolni. Ha lenne gyári rajzod, már alighanem lenne válasz is.
(#) ChrBlack válasza mex hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Köszönöm a választ.
Emlékeim szerint Epson-LX300-asból való a panel és a guglin találtam is egy vezérlőpanel javításról szóló cikket. Ott láttam a táp panel fényképét is, ugyan ez volt.
Kerestem hozzá szervíz manualt, mellékeltem a hozzászólásomhoz (1,8 Mb). A 100. oldalon van egy kapcsolási rajz a tápról. A keresgélésem során kiderült, hogy nem jó nekem ez a panel, mert 23-30 Watt körüli teljesítménye van és nekem 2-3x több kellene. Pedig azt hittem, hogy jó lesz, mert a 230V-os ágban 1.25 Amperes tohonya biztosíték van.

Azért az eredeti probléma megoldására kíváncsi vagyok, mert jól jöhet még a későbbiekben.

Elég lenne a ZD 51 poziciószámú 33V-os zenert cserélni, 18-28V közti feszültségűre, és a vele soros 300 ohm értéket nagyobbra cserélni.
(#) ChrBlack válasza mex hozzászólására (») Jan 4, 2010 / 1

Rendben, hamarosan kipróbálom. Kb mennyire lehet lemenni a feszültségben? 12, 15, 18, 22, 27 -es zenerekhez kb milyen ellenállás kell, netán valahogy ki lehet számolni?

Az eredeti kapcsolásban 33V-os zener és 300 ohm szerepel, és a kimenőfeszültség 35V. Eszerint az ellenálláson ~6.7mA folyik. Ezt az áramot kell beállitani a módositott feszültségen is, tehát nem is szükséges cserélni az ellenállást, csak a zenert. Igy például 24V-hoz 22V-os zener kell.
(#) djklein hozzászólása Jan 13, 2010 /

Sziasztok!
Van egy audio eszközöm (TC Finalizer Wizard) nem részletezném mire is való. A napokban a következő jelenséget produkálja. Hidegen nem kapcsol be. A kapcsolóüzemű táp csak sípol kb. 10percig aztán beindul. Beindulás után azonnal indul kapcsolgathatom ki be. De ha áll fél órát utánna ismét nehezen indul 10perc sípolás se kép se hang utánna bekapcsol. Belenéztem, látható hiba nincs rajta se túlhevülés nyom nincs se púpos kondik. Megmértem a kimeneteket mikor nem indul a +5V-os kimeneten csak 3.3V-van 10perc szenvedés után bekapcsoláskor ugrik fel 5V-ra. Ugyan ez van a +15V-os kimeneten is.
Mi okozhat ilyen jelenséget? Sípolást okozhat sekunder oldai zárlat ezt olvastam de ha zárlatos pl egy dióda az hogyan javul meg 10perc után?
Tanácstalan vagyok mi lehet a gond. A készüléknek csillagászati ára van szóal addig nem nyúélok hozzá míg nem tudom mit keressek.
Légyszi segítsetek. címem: djklein@index.hu
Előre is köszi!
(#) kadarist válasza djklein hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Szia!
Az elektrolitkondenzátorokat cseréld a tápegységben. Idővel kiszáradnak, és csak a feszültség rákapcsolása után térnek magukhoz a melegedés hatására.
(#) Peti.Janka hozzászólása Jan 28, 2010 /

Sziasztok! Van pár darab PC-be való ATX-es tápom, amit meg kellene javítani. Ehez szeretnék segítséget kérni. A 3843B ic hajtja, Méregettem egy jó tápot, és egy ugyen olyan de rosszat. A jó 8V tápgeszt kap az ic. A 8as lábon 5V van És szkóppal mérve a 4es lábno szép háromszög jel van. A rossz táp is megkapja a 8Vos tápot, de a Vref lábon Nincs meg az 5 Volt. És nincs meg Az a háromszög jel sem a Rt/Ct lábon sem. Mitöl lehet ez? Minden alkatrészt átnéztem már, de semmi. Merre induljak el? A táp tipusa: jentec technology co, ltd. Modell: JTP0315A Esetleg ha valaki tudna kapcsrajzot, azt nagyon megköszönném. Előre is köszi a segítséget.
(#) proli007 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Hello!
Lehet, hogy a "Start-Up Threshold" feszültségnek a 8V kevés, mert az adatlap 7,8..9V-ot ír.
De ennek a kapcsolása nem lehet olyan komplikált, hogy egy kis nézegetéssel nem lehetne kirajzolni.. Pláne, hogy az adatlapon számtalan segédlet van.
üdv! proli007
(#) Peti.Janka válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Lerajzoltam, hogy vannak bekötve a mért lábak. Az 1es opto kapcsolja be, a 2es gondolom a feszt álítja be. A müködő tápon is 8 V van ki, és bekapcsolt állapotban is. Én arra gyanakszom, hogy nincs meg az oszcillátornál a rezgés sem. Holnap még azt megnézem, hogy a jónál kikapcsolt állapotban rezeg e.

Scan1.JPG

(#) cimopata válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Nézd meg honnan jön az a 8V és próbáld meg kicsit feljebb tornászni.
Van ilyen IC-m és 8V-al még nem igazán akar beindulni. 8,5 de inkább 9V a tuti.
(#) Peti.Janka válasza cimopata hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Szia! Köszi a tanácsot! Úgy van megoldva, hogy 300V bol ellenálás, meg zéner, meg egy elektroloit kondi. A kondi csere megoldotta a dolgot Felment 7, 84 röl 8,1re, és el is indult.
(#) ventura hozzászólása Feb 5, 2010 /

Van egy digitális beltérim aminek a tápja nem ad ki minden feszültséget. Észrevettem, hogy a primer oldalon az egyik 68µF-os kondi púpos. A kérdésem az lenne, hogy kicserélhető-e 220µF-ra? Mennyiben befolyásolná ez a táp működését?
(#) cimopata válasza ventura hozzászólására (») Feb 5, 2010 /

Kicsivel nagyobb az indulóáram bekapcsolásnál, de talán bírni fogja a primeren a biztosíték.

Egyébként semmiben nem befolyásolja.
(#) Auf hozzászólása Feb 10, 2010 /

Sziasztok!
Tud valaki segíteni nekem? Tönkre ment a pc -tápom.
Mellékelek képet, hogy tudjátok milyen tipus. A 220-as részére a földelésre is rákerült, (egy fali zárlat révén) a fesz. '00 volt volt a nulla és a föld között, míg a fázis rendesen 220v- volt.

Egy darabig ment a gép így, majd nem indult be az egész. Vajon javítható?
(#) mapityu hozzászólása Feb 24, 2010 /

Sziasztok!

Van itt egy kamera tápegységem, amiben zárlatos a kapcsitáp vezérlő+FET kombinált állatfajta.. De ha ez nem lenne elég, meg a felirat is le van róla csiszolva..

Amit tudok róla:

-8 lábú DIP tok
-Integrált FET
1-2-3 6-7-8 lábak összekötve, ezek közös hűtőfelületként vannak használva, és negatív tápra mennek..
-5-ös láb megy a trafóra, ez lehet a kimenete..
-4-es láb optocsatoló fele megy, illetve egy ellenálláson keresztül 47µF kondival szűrve fold fele..

A nyak-on két optocsatoló van, mivel ez kamera táp, a második az 50Hz becsatolására van, a kamera számára, ehhez tartozik az IC bal oldalán látható 2db egyforma szürke ellenállás is, tehát ez nem a táp IC
tartozéka..

képek:
Bővebben: Link

Bővebben: Link

minden tippet köszönök!
(#) kadarist válasza mapityu hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia!
Ez egy VIPer-re hasonlít:Bővebben: Link
(#) lapose válasza mapityu hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Szia!

Szerintem ez a datasheet-je.

top412414.pdf

Vagy ez.
(#) mapityu válasza lapose hozzászólására (») Feb 25, 2010 /

Szia!

Igen, köszönöm, úgy tűnik, TOP221 való bele..

Szia!

Szívesen!
(#) GyuszMo hozzászólása Feb 26, 2010 /

Üdvözlet minden kedves forumozgatónak!
Nem tud valaki ilyen kapcsolási rajzot:
AC-DC, 50-60V kimenet kb 5-6A, kimeneti áramkorlátot esetleg lehet állítani, és a tényleges kimenet van visszacsatolva, hogy biztos legyen a túlfeszültség ellen.
Magas kapcsolási frekvencia (>100KHz), sima félhidas.

Nagyon szépen megköszönöm.
(#) fbela1990 hozzászólása Feb 28, 2010 /

Üdv!

Van egy rossz PC tápegység, amely mindig kiütötte a biztosítékot, később a primer oldalon egy 50 V-os 1u-s kondi is felrobbant. A 3 meghajtó tranzisztor közül 2 rossz volt azokat is kicseréltük, és egy diódát is. Ezután már nem ütötte le a biztosítékot. De a táp így sem indul el, a kisebbik trafó ( ha jól tudom készenléti) kap meghajtást, de a nagy nem.

Valaki találkozott már ilyennel? Hol érdemes szétnézni a tápban?

Kösz előre is!
(#) iday hozzászólása Márc 7, 2010 /

Lehet-e elektronikus transzformátort tápegységnek használni?
Konkrétan egy halogénlámpákhoz való transzformátorról van szó.
Gyorsdiódákkal egyenirányítanám és nagy kapacitású kondikkal simitanám.
Müködhet ez így? Vagy csak halogénlámpákhoz jó?
(#) ldjanos hozzászólása Márc 10, 2010 /

Üdv!

Van egy 230/12V-os 150W-os kapcsolóüzemű tápegységem, halogén izzókhoz, 2 bipoláris teljesítménytranzisztor elszállt benne, 2SC4138, ennek a helyettesítőjére a BUW13A-ra ki lett cserélve, már az összes alkatrész ki lett benne mérve és nem találom a hibát. A mellékelt pdf-ben levő anyagot találtam hozzá, a kapcsolás egyezik, de a rezgőkör valamiért nem indul be, csak az 50Hz-es feszültség jelenik meg a tranzisztorokon is.
Következő: »»   9 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem