Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házi feladat elmélet - tételek
Sziasztok!
Lenne egy pár kérdésem amit nem tudok és kellene a suliba.Motorokról és generátorról. Mi a feladata a kommutátornak az egyenáramú motoroknál? (A váltakozó áramot mechanikus úton egyenirányítja.)? Mitől függ a generátorok indukált feszültsége és hogyan változtatható állandó forgás esetén? Mi a dinamóelv? Milyen közös tul .vannak az állandó mágnesű a külső és párhuzamos gerjesztésű motoroknak? Milyen problémákat kell megoldani az egyenáramú motorok indításánál? Hogyan lehet az egyenáramú motor forgásirányát megváltoztatni? (A gerjesztő tekercs kapcsainak felcserélésével lehetséges.)? Mi a kompaund és az antikompaund?
Szia!
A kommutátor feladata az egyenáramú motorban az, hogy a rotor forgásával szinkronban folyamatosan kapcsolgatja a tápfeszültség polaritását. A tápfeszültség egyenáram, tulajdonképpen ezt alakítja át váltóárammá. A generátorok indukált feszültsége füg a benne levő tekercsek menetszámaitól ( minél több a menetszám annál nagyobb a feszültség, minél nagyobb a tekercs drótjának átmérője annál nagyobb áramot képes leadni). A dinamóban egy forgó permanens mágnes található, amely egy fixen rögzített tekercs körül forog. Mivel felváltva hol a mágnes E illetve D pólusa közelít a tekercshez, a tekercsben váltófeszültség indukálódik. Az egyenáramú motor forgásirányának megváltoztatásánál egyszerűen megcseréljük a tápfeszültség polaritását. kompaund és az antikompaund? ezt most hallom először Remélem tudtam segíteni
Használd a tankönyveidet és a keresőd:kompaund
A generátor forgórésze állandómágneses, nem a dinamóé.
Hello!
Mellékelek egy műveleti erősítős kapcsolást.Az adatok be vannak a rajzba. A feszültség erősítés tehát az Au a kérdés. Segítsen valaki ha lehet akkor levezetéssel mert érteni akarom a feladatot nem azt szeretném hogy valaki csak megoldja helyettem.
Ha a műveleti aktív tartományban van (márpedig ha erősít, akkor ottvan), akkor élhetünk azzal a közelítéssel, hogy az invertáló láb meg a neminvertáló láb potenciálja azonos (uV os tartományú a különbség).
Tehát, ha az R2-őn Ube feszültség esik, akkor Ir2 áram folyik rajta, a műveleti bemenetére nem folyik se be, se ki áram. Tehát az Ir3-mon is az ir2 folyik, és Ur3 esik rajta. ebből számolható az R3,4,5 közös pontján a feszültség, azaz Ur5 (=Ube+Ir2*R3), ha van Ur5, akkor Ir5 is. Mivel megvan Ir5 és Ir2 (= Ir3), csomóponti tv szerint az Ir4 = Ir2+IR5, ebből számolható az Ur4. És így meglesz az Uki. Erősítés pedig Uki/Ube, felírva ez egyeneletet az Ube kiesik, és marad az erősítés.
Syasztok
Ha meglenne vkinek kidolgozva a középiskolás komplex szóbeli vizsgatételek nagyon sokat segítene vele köszönöm szépen?!
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni egy feladat megoldásában. Én nem tudtam megoldani nekem folyton 24A jön ki az Ie re. Tehát a kérdés Ie és az R2 értéke. Köszönöm szépen.
Üdv!
Hogyan számoltad ki azokat az értékeket? Nem hiányzik a képről valami adat?
Szerintem is lemaradt valami.
4 ohmmal kijön, de én sem tudom kiszámolni, pedig szerintem elég az adat.
Szia ma voltam szakmai versenyen nem hinyzik semmi tuti.
Ugy jött ki hogy felirtam két egyenletet az Ie re: Ie=Ur4/R4=(Uk-(Ur1+Ur2))/R4=(300V-(20V+Ur2))/8 Ie=I1-2+I3=I1-2+((Ur1+Ur2)/R3)=10+((20+Ur2)/3) ezeket egyenlővé tettem.
ja hát persze ennyi az egész:
Ie= U2/R3+I2 = (300-U2)/R4 U2 re rendezve U2= (300-I2*R4)/(R4/R3+1) U2= (300-80)/(8/3+1) = 60V a többi már egyszerű kirchoff meg ohm TV.
ja hát persze ennyi az egész:
Ie= U2/R3+I2 = 300-U2 De U2-t miért osztod R3 al? vagy U2 alatt mit értesz. Ur2-t? mert az nem jó
bocs az elöbb lemaradt egy /R4, de már jevítottam.
különben I3+I2 = Ie van felírva. Amiből az I3 ohm tv-el át lett írva, az Ie pedig egy hurok és egy ohm tv-el van átírva. Az egészet azért, hogy csak egy darab ismeretlen legyen, az U2, így már kifejezhető. U2 értsd: U1-2 ahogy te írnád, azaz U2 = U3. bocs a nem egyértelmű jelölésért.
És menyi igy az R2 mert 4Ohm a jó válasz.
~5hsz visszafele, írtam hogy 4 ohm, igaz hogy nem számoltam, de ha U2 = U3 = 60V ot vesszük, akkor is 4 ohm jön ki.
Rparhuzamos=(2+R2)x3
Ie=300/(Rparhuzamos+R4) Ie*( 3 / (2+R2+3) ) = 10 ezekből jött ki amit írtam
Üdv!
Egy példa kikezdett velem... Legalábbis nem vagyok biztos hogy jól csinálom. Tervezési Feladat: Tervezze meg azt a négy bemenetű és egy kimenetű kombinációs hálózatot, amely az alábbi – egyszerűsített felírású - logikai függvényt valósítja meg. F=∑^4〖(0,4,5,10,14,15)〗 X = ( 1 , 2 , 6 , 7 ) (az X a közömbös bemeneti kombinációk indexe) 0 1 2 3 A bemeneti változók jelei és súlyozásuk: J ÷ 2 ; K ÷ 2 ; L ÷ 2 ; M ÷ 2 Feladatok: a. Írja fel a függvény mindkét kanonikus alakját. b. Határozza meg a konjunktív alakú legegyszerűbb függvényt Karnaugh-diagram használatával. c. Végezze el a lehetséges összevonásokat. d. Két bemenetű NOR kapuk alkalmazásával rajzolja fel az egyszerűsített függvényt megvalósító kombinációs hálózat logikai vázlatát. Ki hogyan oldaná meg?
Amire jutottam:
A kis i azt jelzi, hogy a bementi "jel" (ami zárójelben van) inverterével számolunk , azaz a 0=>1 az 1=>0 (ABCD)i + (ABD)iC + AC(BD)i + BD(AC)i + BCD(A)i + ABCD Le is ellenőriztem, és minden kijött, ahogyan kell. Azt nem tudom, hogy lehet itt valamit egyszerűsíteni?
Az egyrészt nem inverter hanem inverz
Másrészt itt Karnaugh diagrammot kérnek... és az alapján kell megnézni hogy lehet -e egyszerűsíteni Harmadrészt az ABCD az lehet praktikus de a bemeneti változóknak meg van adva hogy JKLM a nevük és azt lehagytad a feladatból hogy a változók súlyozása mennyi... 2 a hányadikon van melyik-melyik mellé írva a. 2 kanonikus alak - diszjunktív - konjunktív - avagy minterm Maxterm tábla --> neked szummás függvényként van megadva az F, tehát ez összeget jelent ,azaz mintermes alak--> a megadott értékekből felírható közvetlenül a Karnaugh tábla b. a Karnaugh táblával (táblán) lehet egyszerűsíteni c. a lehetséges összevonások elvégzésével d. NOR kapukból kell elkészíteni a kapcsolást (gondolom a legegyszerűbb fügvényét) Így már valami hogy mégis hogyan?
Szerintem nálam valami még most sem okés...
A bal alsó tábla lett a mintermes, a jobb meg a maxtermes tábla. Egy 3 bemenetes példával próbáltam megoldani, mármint hogy annak segítségével, de nem jön ki semmilyen életképes egyszerű (legegyszerűbb) alak.
A maxterm táblát azt nem jól csináltad az szinte tuti: ahogy átnéztem pl az 1111 kombinációt bejelölted 1-nek a mintermben is meg a maxtermben is: pedig a maxtermnek az a lényege, hogy: Ahol a minterm táblán 0-van! HELYILEG, pl bal fölső sarok! ott a maxterm táblára az ellentettjét azaz 1-et kell írni az X-ek pedig maradnak ugyanott és így jön ki a maxterm tábla
ha a mintermet jól írtad be akko pl a bel fölső 4-et ha bekarikázod akkor már egyszerűsödött az egész... a maxterm az úgy egyenértékű a mintermmel ahogy az ((A-NEM)-NEM)=A --> kétszeres tagadással, ezért kell ahogy jól is csináltad a táblázat peremezésén a bitek inverzét megadni és a második tagadás pedig az hogy azokon a helyeken ahol eddig volt az 1 ott nulla és fordítva... ja és a peremre írtál betűket is nem feltétlenül kell mert a számokból simán kiolvashatod akár hogy 11 10 vagy 0101 ahogy az igazságtáblában van és csak be kell írni és a betűkre a Karnaugh-nál így nem kell figyelni... VISZONT A MAXTERM-NÉL AZ SE JÓ: mert a betűk maradnak ugyanott remélem nem kavartalak meg nagyon
Sziasztok!
Sürgősen segítség kellene két versenyfeladatban, mert én hosszas töprengés után is csak arra jutottam, hogy rossz a feladat... Például az elsőnél(második) feltételezzük, hogy a gate-et engedélyezzük. Mit köttessek a D flip-flop D bemenetére, ha az R és S -re is 0 jön. Ekkor az előző állapot kell hogy kerüljön Q kimenetre. Ez D tárolónál csak a gatejének tiltásával lehetséges. Szóval értitek... Én szerintem akkor lehet megcsinálni ha az a kombinációs hálózat nem kombinációs hanem sorrendi, méghozzá egy sima RS tároló talán... Hasonló a problémám a másik feladatnál is. Ha valaki érti kérem magyarázza el nekem. Köszönöm. üdv.
Bővebben: Link
64.oldaltól a tárolók... az alapoktól... itt találsz a tárolók működéséről segítséget,egy jó főiskolai jegyzet, de azért a versenyfeladat az azért versenyfeladat, hogy a versenyzők oldják meg és talán nem csak szerintem
Nos igen jó jegyzet ez, de ezeket nekünk is elmondták és tudom is, csak nem lenne hátrány ha tudnám jó e a feladat és ha igen mit gondolok rosszul.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |