Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NiMh akku-töltő
Szia!
Elnézést, hogy csak most mondok köszönetet, a válaszért, de mostanáig nem tartózkodtam itthon. üdv: hapika
Sziasztok! SGITSÉGET szeretnék kérni vettem egy RC Modelt és szeretnék hozzá csinálni 1 töltőt,hogy kezdjem?
Az aksi 7.2voltos és 2100mAh,ezt kéne tölteni de ha lehet 1A-rel,hogy minnél gyorsabban töltsem..Köszönöm
Így kinyírod az akkut! De vegyél egy egyszerű kapcsolós 1 amperes dugasztápot 1600 Ft kösd rá és kész !
Van ilyen is, meg olyan is. De tényleg csak megsütheted vele az akkut.
Akkor mit tegyek hogy csináljak 1 jó és megbizható kis töltőt,vagy inkább vegyek valami rc boltba?
Sziasztok !
Segítséget kérnék az ITT és ITT is leírt töltővel kapcsolatban. A rajzon szereplő alsó magyarázatot nem igazán értem, hogy azt a bizonyos 0xE0...0xE8 értéket hol kell beállítani ? A kijelzőn ? Annyit kell mutatnia, amikor föl van töltve az akku ? Bocsánat, ha nagyon "láma" a kérdésem. Üdv: sector99
Az állíthatósat vedd! Az 3 volt tól 12 ig majd mindent tud!
Megnéztem. Kitartás . Ha hexáról nem tudsz fejbn decimálra fordítani próbáld meg számológéppel! Ez csupán 5 let de mi értelme lenne tök értelmetlen karaktereket megjeleníteni ??
Hello!
Én úgy értelemezem (tekintve, hogy az asm file-t nem láttam)... Mivel a PIC-ben nincs AD konverter, ez egy LM311-es komparátorral lett elkészítve. A komparátor az aksi leosztott feszültségét hasonlítja össze, egy RC integráló tag feszültségével. A Q4 tranyóval kisüti a PIC a kondit, majd számlálja az időt, amíg a komparátor nem mondja, hogy a C4 kondi feszültsége magasabb, mint az R6/R8 osztón mért feszültség. Közben a PIC számlálja az eltelt időt. Ebből két dolog származik: - A mért értéket (AD átalakítási számot) befolyásolja, az osztó osztás viszonya a kondi kapacitása, a töltőellenállás értéke, az 5V-os tápfeszültség értéke és a PIC órajele. - A méréssel kapott szám, nem arányos a feszültséggel, mert a kondi töltődési görbéje, az egyszerű RC integrátoréval azonos. Így nem lehet közvetlenül a mért értéket feszültségként kijelezni, tekintve, hogy az nem számítható át egyszerűen a nemlinearitás miatt. Ezért gyanítom, hogy a mért érték (ami itt egy 8 bites szám lesz) megjelenik a kijelzőn, csak hexa formában. Az R/R8 osztó értékét, úgy kell beállítani, hogy ez a töltés végén, a kijelzett érték E0..E8 közé essen. Ekkor a feszültség már a kondi töltőfeszültségének "lapos" szakaszára esik, így kis feszültség változáshoz, már nagy időintervallum tartozik (A PIC meg pont azt számlálja). Azaz itt már érzékeny a kapcsolás a feszültség változásra, és jobban tudja detektálni a -dV jelenséget, tekintve, hogy az csak néhány mV nagyságú. Ezért kell beállítani az osztást, hogy a kodi töltődésének erre szakaszára essen a töltési végfeszültség. És azért szükséges ezt elvégezni, mert ugye különböző feszültségű cella pakkokat lehet tölteni. üdv! proli007
KÖSZÖNÖM, ezt a mindenre kiterjedő, részletes és érthető magyarázatot !!!
...egyébként mellékelem a forrásprogit is. Üdv.: sector99
Hali mindenkinek!
Úgy a 22. 23. oldalon volt szó az ENELOOP akksikról. Még nem volt pénzem ilyenekre. A kérdésem az lenne, hogy van-e már valkinek hosszabtávú tapasztalata róla?
Helló!
Nekem 4 db Eneloop van a gépemben. Eddig kb 2500 képet készítettem vele és ha jól emlékszem hatszor töltöttem. Készítettem egy kisütőt és minden töltés előtt kisütöm 1 voltra.Mert a fényképezőgépem nem meríti le erre a szintre. Viszont az Eneloop töltő időre tölt és az egy voltot veszi alapul.Ha nem sütném ki akkor túltöltené. Én nagyon elégedett vagyok vele, a sok kici kínai szutyok után gond nélkül csinálok 450 képet egy töltéssel.
Sziasztok!
Nekem a kövötkező problémám van Ni-Mh akksik töltésével: Adott 6darab, sorba kötött akku, amit 7.2-7.8 V-al töltenék. Ha megmérem az akksik feszültségét külön-külön, az egyiken csak néhány mV feszültséget mérek. Az akksik egyszerre lettek véve, és nem is ugyanaz produkálja a fentebb elmondott problémát.
Hello!
A 7,2V az a 6 cella névleges feszültsége, a töltési végfeszültség lényegesen magasabb. (kb. 8.7V de ebből még a töltöttségi szintet nem lehet meghatározni.) Ha hozzáférsz a cellákhoz, akkor egyenként töltsed fel a lemerült cellákat (pld egy izzón keresztül) míg a cella el nem éri a névleges 1.2V feszültségét. A töltéssel rendelkező többi cellát pedig süsd ki az izzóval, 1V-os szintre. Ha jó a cella, mindegyiknek be kell állni a névleges értékére. Ezután töltsed az egész pakkot időre. A kapacitást elosztod a töltőárammal és megszorzod 1.2-vel, akkor kiderül mennyi ideig kell tölteni. Közben figyeld néha a hőmérsékletüket, ne menjen 45°C fölé. üdv! proli007
Üdv!
Szeretnék egy olyan töltőt ami 7.2 voltos Ni-Mh akkumulátorokhoz használható, és 12 voltról működik, így hálózatról és autóban is használható! A töltőáram 3 amper körül kellene legyen! Ha lehet akkor LED jelezze ha feltölődőtt az akkis! Aki tud segíteni írjon!
Üdv mindenkinek!
Nekem az volna a kérdésem hogy az NiCD akkura kifejlesztett töltővel lehet-e tölteni NiMH akkut? A válaszokat előre is köszönöm!
Oké. Köszi a gyors választ!
sziasztok!
Canon PowershotA510 digitális fénykezőbe néztem egy sanyo töltő+akkut, de nem tudom melyiket válasszam .1.MQN-04-E-4-2700mAh vagy 2.Eneloop -2100 mAh.Nem tudom ezek a töltők sorosan (párba) vagy cellánként töltenek-e.Köszi előre is a tapasztaltakat.
Azért ezt így nem jelenteném ki. Ha a feszültségcsökkenést figyeli a töltés befejezésének észlelésére, akkor az NiMH-nál az jóval kisebb, nem biztos, hogy észreveszi...
Az olcsóbb konnektorba helyezhető,kisméretű töltők 4db.ceruza akku töltését végzik egyidejűleg. Párhuzamosan vannak kapcsolva 4db.diódán keresztül,5-7W-os 1,4V cella fesz.gre méretezett trafóra. Általában 150-200mA töltőáramot adnak le,a töltés vége felé mikor az akku már nem vesz fel áramot,ennél kevesebbet. Tehát 2100mA és 2700mA akkukat is töltheted,csak a töltésí időket vedd figyelembe,az egyes akku fajtáknál.
Akkun fel van tüntetve.
Hello!
Köszönöm az infót.Találtam egy töltőt cellánként lehet használni(Conrad BC-300),csak kisütni nem tud,de az "1.2V NiMH akkumulátor kisütő" fórumban találtam azt is.Így kombinálni lehet a kettőt?
Sziasztok!
Csináltam egy töltőt MAX713-as IC-vel, de nem akarja az igazságot. Először ment rendesen, majd egyszer csak leállt a töltés. A beállított idő nem telt le, ezért is volt érdekes. Ezután hiába volt lemerülve az aksi nem töltött és a töltést jelző led sem világított. Most tettem bele új IC-t, de a helyzet változatlan, semmi töltés és a led sem világít. Egy kérdésem lenne még azokhoz, akik megépítették ezt, Milyen tranyót raktatok bele? Én BD250-et, mert ez van itthon. Elvileg ezzel is menni kellene, max mivel nem tudja kihajtani esetleg az IC a tranyót így nem lenne akkora töltőáram. Mi lehet a gond? Nem értem, hogy miért ment először rendesen és utána meg nem csinál semmit.
Szia!
A C1 helyére nem jó, ha elkót használsz. Oda csak polarizálatlan (fólia) kondit tehetsz. Bővebben: Link
De jó, azt ki is felejtettem. De beraktam és semmi. Megkockáztattam az utolsó IC-t beraktam és most elindult. viszont az normális, hogy ha nincs rajta az aksi, akkor a töltő 100mA-t vesz fel és melegszik az IC? Szerintem nem normális jelenség. :no:
Nézz még szét, hátha valamilyen elkötésed van valahol.
De ha elkötés lenne, akkor töltés közben is melegednie kellene, nem? Most megy szépen, majd kíváncsi leszek mikor kapcsol le.
Sziasztok!
Egy másik topikban már feltettem ezt a kérdést, de most látom, hogy ez az én topikom. Van nekem egy nagyon gagyi töltőm, amiben elméletileg processzor figyeli az akkukat, hát ez nem csinál semmit, és néha annyira feltölti az aksikat, hogy olyan meleg lesz, hogy nem tudok hozzányúlni. Ezért úgy gondoltam építek egyet. Kezdek elveszni a részletekben, és nem tudom mit építsek meg. Találtam ITT egy olyan töltőt, ami az akku hőmérsékletét figyeli, és azt olvastam, hogy NiMH akkukat így érdemes tölteni. De azt is olvastam, hogy célszerű egyenként tölteni a cellákat, és konstans árammal, na... ezeket ez a töltő nem valósítja meg. Mondjuk az oldalon azt írja, hogy 470mA a töltőáram, a csepptöltés pedig 10mA, csepptöltésnek nem kevés ez? Van a kapcsolások között egy AVR-es töltő, az elméletileg konstans árammal tölt, de nem cellánként, és nem is a hőmérsékletet figyeli. És akkor még a kisütéssel is problémám van. Fényképezőben használom az aksikat, 2500mAh, és amikor már kikapcsol velük a gép, kiveszem, és teszem a töltőbe, de arról fogalmam sincs, hogy mennyire vannak kisütve. Tudna nekem valaki segíteni, hogy milyen töltőt építsek meg? Nem szeretnék nagyon bonyolultat. Esetleg a belinkelt az jó úgy, ha teszek egy áramgenerátort elé? |
Bejelentkezés
Hirdetés |