Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   68 / 977
(#) kendre256 válasza rockersrac hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Én 12V-os autóizzókkal oldanám meg. Azt nem szüntetik meg egy jó darabig.
(Ha esetleg megpróbálnák megszüntetni, szerintem világforradalom törne ki.)
(#) llaci56 válasza pid1951 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Nem szabályos. A fi relét is - ha van - kiiktatod.
(#) pid1951 válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Nincsen fi relé, de gondoltam rá, hogy azt se lenne hülyeség beépíteni. De azt beépíthetem hátra, hogy a hátsó dolgokat védje.
(#) patexati válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Rosszul írtam 250 effektívig kisfeszültség utána középfeszültség és csak ezután jön a magasfeszültség! Ha én csinálnám én olyan 60cm mélyen ásnék alul homokágy és téglával kirakva az oldala majd ebbe teszem bele az MBCu kábelt mire egy 16-os gégecsövet húzok előtte és így fektetem bele (megszakítás ne legyen sem a kábelen sem a gégecsövön) majd ismét homok majd felül is tégla rá keresztben (a szélére rakott téglasorra kell passzolnia ne a kábel tartsa a súlyát) majd betemetni és kb 40cm-es mélységben tennék szalagot majd ismét betemetném! Ha olyan kertben vagy helyen van ahol sok a talajmozgatás akkor levinném 80cm-re is!
(#) dil válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Szia Ilaci56!

Nézd meg a rajzot mégegyszer! Gondold át milyen hibák esetén, milyen veszélyek lépnek fel!
Életveszélyes, és természetesen szabálytalan is.
Az éjszakai, külön mért áram semmilyen módon nem keveredhet a más rendszerekkel.
(#) llaci56 válasza dil hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Jobb lenne a találoskérdés heélyett, ha inkább elmondanád. (Főleg annak, aki eredetileg kérdezte!)

Leírtam, a két rendszer nem keveredhet - a nullát a háromfázsú rendszerből veszi - ez szigorúan tilos!
(#) patexati válasza dil hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Alapjában rossz az egész! Az óra előtt kell lenni a nullbontónak és a földelési pontnak! Magyarul az óra előtt van szétosztva és így megy a nulla külön,külön a két mérőórára és onnan tovább! A védő meg megint csak külön külön megy a bojlerhez meg a lakás elosztósínhez!
(#) dil válasza patexati hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Igen, valahogy így.
(#) llaci56 válasza dil hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Igaz, nem is néztem az órát, csak azt, hogy a fi előtt van közösítve a föld + 0.
Mi a különbség a 3 fázisú rendszer 0 és az éjszakai áram 0 között?

Tulajdonképen semmi. Az, az adott transzformátor körzetben fizikailag is ugyan az a nulla.
A lényeg a külön mért rendszer vezetői nem keveredhetnek egymással. Ez rézben mérési, részben biztonságtechnikai okok miatt fontos.
(#) Feri válasza patexati hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

A feszültség értékeket azért még nézd át.
Az MBCu kábel talajba fektetni csak KPE vagy SYMALEN csőben szabad, a gégecső erre nem alkalmas 1-2 év alatt a talajban teljesen elöregedik. Valamint nem elégíti ki a mechanikai védelem előírásait sem. A homokágy csak akkor kell, ha a talaj köves, vagy idegen agyagokat (építési törmeléket) tartalmaz.
(#) potyo válasza rockersrac hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Azért annyi téglázás meg homokozás eléggé felesleges, amit patexati írt. Árkot kiásni 80cm mélyre, kábel alatt megkeményíteni a terepet, hogy ne utána üljön meg, majd a kábelt bele, kábelre néhány centi föld (nem sok, csak épp annyi, ahogy megül a föld, ne a kábelre nehezedjen a tégla), azután téglát végigrakni, és lehet rá hányni 30-40cm földet. Ezután jöhet a szalag végig, majd a maradék föld. Így a szalag is már több mint egy ásónyom mélységben van, ha valaki felássa a kertet felette, akkor sem éri el. Aki meg mélyebben ás, és a szalag ellenére még a téglát is átvágva megsérti a kábelt, hát azon már amúgy se lehet segíteni. Sima kertbe én még a szalagot se tartom lényegesnek, 80cm mélységben ha lennvan a kábel, az megfelelő, gondolom az említett helyen se fog senki áskálni a lámpák között rendszeresen ilyen mélységben.

Kábelből az MBCu 3x1,5-ös a megfelelő, ha nincs semmi külön indok másra. Páncél burkolat totál felesleges, azt olyan helyen használják, ahol mechanikai igénybevétel érheti a kábelt. Érdemes némi tartalékot elhelyezni, 20-30cm plusz kábelt minden lámpánál. Földelést mindenképpen vezesd ki, még ha műanyagok is a lámpatestek. Nem nagy különbség van a két és a háromeres kábel között árban, aztán ha fémre lesz cserélve a lámpatest, akkor nem kell újra felásni a kertet. Ahogy a mélyből jön fel a kábel, azon a szakaszon húzz rá védőcsövet. Ahogy nézem, ezeknek a lámpáknak nem sok talpazatuk van, így a cső egyrészt védi a kábelt a felszálló részen, másrészt a lámpának is biztosít tartást.
(#) patexati válasza potyo hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Csendben hozzáteszem,hogy azért írtam a kialakítást olyan sok téglával mivel szerintem nem fog leásni senki 80cm mélyre! Saját tapasztalat az nagyon mély ám meg nehéz is kiásni! Én csináltam a leírt módszerrel kb 10 éve is párat nincs vele semmi gond! A kábel a földben enm igen megy tönkre csak a víz ne tudjon belefolyni a gégecsőbe és kész! A szabvány természetesen szigorúbb de elég nehéz betartani néha ez is egy ilyen eset! Mindenképp védőszálas 3 eres kábel kell ez azért jó mert egyből leold ha gáz van ha van FI relé!
(#) rockersrac válasza potyo hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Köszönöm a választ! Én arra gondoltam, hogy olyan csőbe húznám bele a kábelt mint amiben a falban vezetik a kábelt. Vagy nagy hülyeség ez az ötlet? :hide: Egyébként ezen a részen nem igen lesz áskálva, maximum ha valami gond lesz a kábellel, amit kétlek, mivel ez egy kocsi beálló melletti kis placc, ami nincs mozgatva, utoljára csatornázáskor(pár éve) volt a terület bolygatva, és nincs is ott semmi ami miatt bolygatni kellene(csak a régi világítás "kábelezése", amit el fogok távolítani, és új kábelt teszek a helyére!
(#) patexati válasza rockersrac hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Gégecső legyen 16-os előtte húzd bele és menjen fel a lámpa szárába bőven a cső is a sima berman nem jó mert azt hajlítani toldani kell és a toldás nem épp jó ötlet a földben szinte akkor már jobb a sima vezeték is!
(#) potyo válasza patexati hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Én nem támogatom a földben a csövezést, mert ha véletlenül vizet kap, akkor vízzsák keletkezhet benne. Csak a felszálló részre húznék, oda viszont valami erősebbet, nem csak egyszerű gégecsövet, inkább valami vízvezetékcsövet.

A mélység meg adott, egyszer kell kiásni. Én ástam már le 110 centire is vízcsövet, hát tényleg nem volt egyszerű, mert ilyen mélyről már az ember nem tudja rendesen kiemelni az ásót, lapátot a földdel, de meg lehetett csinálni. A 80cm eddig még sima ügy volt, kérdés, mennyire van a talaj összetaposva?
(#) rockersrac válasza potyo hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Idézet:
„A 80cm eddig még sima ügy volt, kérdés, mennyire van a talaj összetaposva?”
Ahol a kocsi jár, ott beton lapok vannak letéve, egyébként meg csak emberileg van a talaj letaposva! Áshatóságilag nemtudom milyen a dolog, majd holnap megnézem!
(#) Pinti880312 hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Halihó!

Érdeklődni szeretnék.
Nálunk bent van a 380. Arról szeretnénk leválasztani egy fázist amiből lenne 220 és ebből lenne megoldva egy helyiség áram ellátása. Egy elosztó dobozba most be van vezetve. Egyenlőre úgy hogy minden fázisra van rakva egy 16A-s kismegszakító. Ebbe hogyan lehet bele kötni egy Firelét? Majd pedig tovább vinni a 220-at?

Ha valaki tud segíteni, esetleg egy kis rajzot küldeni megköszöném.
(#) patexati válasza Pinti880312 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szia! Neked egy háromfázisú FI relét kell felszerelni utána úgy osztod ahogy neked tetszik!
(#) levii válasza potyo hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szia!
Idézet:
„Csak a felszálló részre húznék”

Ezt hogy érted?
Hamarosan nekem is egy kábelt kell a földbe fektetnem, eddig azt hittem jó lesz hogy gégecső+bele MBCu kábel.
Nálam mondjuk egy kicsit más a helyzet mert doboztól dobozig fog menni megszakítás nélkül.
És a vízzsák az pontosan mit jelent?
(#) rmelcher válasza dil hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Szia.

Én tettem fel azt a FI relés rajzot. Érdeklődnék hogy hogyan lenne szabályos. Mit kell rajta módosítanom.

Előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza potyo hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Jelölő szalagot tudok adni, ha nem ipari mennyiségben kell...
(#) potyo válasza levii hozzászólására (») Ápr 5, 2010 / 2

Gégecső (ha nem fém) az arra jó, hogy a falba beteszed, és vakolás után bele tudod húzni a vezetékeket. Földbe fektetett kábelen szinte semmit sem véd az fél mm vastag műanyag.

Vízzsák: csinálj egy U alakot gumicsőből és engedj egyik végén bele vizet. A víz megáll a legalsó résznél és ott marad, ott áztatja a kábelt.

Felszálló rész az, ahol a 80 cm mélyről a kábel feljön függőlegesen a felszínre. Erre a részre kellene valami erősebb védőcső, mert ha valaki a kábel feljövésénél kezd el kapálgatni, akkor ott könnyen megsértheti. Pl. épület külső falán ha nincs a kábel bevakolva legalább 60-70 cm mélységig lefele is, akkor oda húzni kell csövet rá. Persze be is lehet vakolni az említett mélységig, akkor nem kell rá a cső.

Egyszerű példa: villanyoszlopokról ahogy a kábel megy le a föld alá. Ott is be van húzva csőbe kb. 2,5m magasságtól olyan mélységig, amilyen mélyen azután a kábel megy a föld alatt. Ez is azért van, hogy a kábel kicsivel föld alatti és elérhető föld feletti része védve legyen, de a föld alatt 80 centivel már felesleges csőbe húzni.

Köszi a kimerítő választ. Nálam az a veszély hogy valaki kiássa vagy kapálja nem áll fenn mert ha készen lesz felette burkolás lesz. Azért megy majd a földbe hogy ne kelljen a ház falát kívül 10 méter hosszan kivésni. Most van a ház falán egy doboz abból lemegy majd a föld alá 10 méter után feljön egy jelenleg még nem létező dobozba. Szerinted milyen típusú kábel kéne? Felszálló csőnek olyan jó amit vízvezetéknek szoktak használni a föld alatt?
(#) potyo válasza levii hozzászólására (») Ápr 5, 2010 / 1

Érdemes akkor a dobozig felhúzni a csövet, hogy ha véletlenül kábelt kell cserélni, akkor nem kelljen mást szétverni, hanem egyszerűen be lehessen dugni az új kábelt a cső alsó végének kiásása után. Jó lesz a vízvezetékcső, esetleg tehetsz kicsit nagyobb átmérőjűt, nem muszáj kicentizni.

MBCu kábel megfelelő.

Értem, köszi a segítséget!
(#) ego2 válasza patexati hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Törpe feszültség: 50V-ig
Kisfeszültség: 1000 V-ig
Középfeszültség 35 kV-ig
Nagyfeszültség 35 kV felett.
Olyan pedig nincs, hogy magas feszültség. Csak nagyfeszültség. Magas az a villanyoszlop lehet, de nem a feszültség szint.
(#) ego2 válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Úgynevezett erősáramú kisfeszültségű kábel fektetési mélysége 70 cm. minimum.

Elég ritkán lehet lehet ma már páncél borítású földkábelt kapni, sokkal többször van a boltokban a páncélozás nélküli.
(#) ego2 válasza patexati hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Hát eléggé hétköznapi nyelven nevezted meg a leírtakat. A szabvány előírásairól viszont nem nagyon vagy képben. Ez nem lenne baj, de így nem szabadna itt tanácsot osztogatni!
Következő: »»   68 / 977
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem