Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
A robotika kezdőknek topicba feltettünk 1-2 magyar nyelvű C jegyzetet. Nézd meg az alábbi hozzászólást és az utána következőket is:
C jegyzetek
Sziasztok!
Erről az oktatási csomagról mi a véleményetek? Szeretnék beinvesztálni egy ilyenbe, és komolyan elkezdeni AVR programozással foglalkozni. Kezdő szintű C nyelv ismereteim már vannak és szerintem az angol nyelv sem fog különösebb akadályt jelenteni. Axel
Ha van már elektronikai ismereted, akkor ezen alkatrészek fele már úgyis van nálad otthon, avagy tudsz bontani, vagy párszáz ft-ért venni.
A programozást meg szerintem meg tudod tanulni a fórumon, cikkekben, és a Google segítségével fellelhető mintaprogramokon keresztül. A HE programjai elég szájbarágósak, és ha elakadsz valahol, akkor az oktatócsomag sem hiszem, hogy segíteni fog benne. Szerintem kezdd el itt, és ha nem haladsz egy-két hét múlva sem, akkor gondolkodj csak el a megrendelésén. Pl "8lábú" cikksorozat indított el engem is az AVR útján! Kár hogy folytatása nincs neki
Szerintem is felesleges megvenni. A hozzá tartozó könyv letölthető az internetről (pl. innen). Én nem ebből a könyvből tanultam, de a tartalomjegyzéket átfutva igen jó könyvnek tűnik.
Nem tudom hogy volt-e már ilyen kérdés de nem tudtam átnézni mind a 448 oldalt.
Az lenne a kérdésem, hogy AVR és PIC programozása között van-e lényegesebb különbség? Köszi Tomi936
Ird meg ugyanazt a kissebb programot mindkettore, es dontsd el.
Hát ez az hogy nyáron akarok nekiugrani de avr-re találtam teszt panelt, de pic-re van részletes programozási leírás.
Ha a programozas megy, nem lesz gond. Probald ki.
Szerintem nézz meg mintaprogramokat, és ott hasonlítsd össze, főleg ha pl meg van kommentezve. PL itt a cikkek/kapcsolások között. Vagy neten rákeresve. Bár nem írtad, hogy miben programoznád.
Idézet: „Az lenne a kérdésem, hogy AVR és PIC programozása között van-e lényegesebb különbség?” Milyen ertelemben kerdezed? Bizonyos ertelemben hasonloak, hisz mindketto mikrokontroller. Mas ertelemben teljesen kulonbozo. Ha az egyiket rendesen megtanultad, akkor a masikat mar konyebb megtanulni -- es teljesen mindegy melyikkel kezded...
"8lábú" cikksorozat indított el engem is az AVR útján! Kár hogy folytatása nincs neki
Sir-Nyeteg, cikk irasra mindenkinek van lehetosege! Ha ugy gondolod folytasd.
Nem tudom az uj PICeknel hogy van (es nem is szeretnem megtudni egyelore), de ha ez a bankvaltos rendszer tovabbra is (gondolom az architektura miatt ez azert megmaradt) akkor el fog menni kicsit a kedve. Szoval en kimondom: AVRre egyszerubb --szerintem-- programot irni.
Köszi, gondoltam rá, de sajnos az én tudásom még kevés egy új, működő ötlet megvalósításához. Leginkább pont az itteni megoldásokból építkezem
Egyébként tervezem valami cikk írását, de sajnos az nem 8 lábú kategória.
Hat azert AVR-nek is rendesen megvannak a butykei. De ebbe nem erdemes most bele menni, en nem erzem ugy, hogy barmelyiknek is lenne elonye a masikkal szemben (ill. egeszen pontosan mindegyiknek megvan az elonye es hatranya es az alkalmazas donti el melyikben kenyelmesebb valamit megvalositani).
Kezdje akkor AVR-el, vagy folytassa is akar, en nem vagyok ugynoke egyik cegnek sem
Ebben a témában Topi írt cikket, szerintem ez bőven összefoglalja a tudnivalókat. Nekem az AVR tetszik jobban, azután hogy használtam mind a két családot. De ez teljesen szubjektív vélemény.
Programnyelvnek nekem a QBasic a leghasználhatóbb, illetve a legkönnyebben megérthető, ezen belül is a Bascom környezet. De mindenki azt választja ami neki szimpatikus, adott feladatot szerintem mindkét platform ugyanolyan jól, el tud végezni. Idézet: „Ebben a témában Topi írt cikket, szerintem ez bőven összefoglalja a tudnivalókat” Ezt a cikket anno mar kiveseztuk, hogy egy regi, elavult PIC tipust valasztott Topi, igy az osszehasonlitas nem realis, de nem ez a lenyeg, hanem ez a mondat a cikkbol: Idézet: „Egy szó, mint száz, bármelyiket is választod, rengeteg tapasztalattal és élménnyel fogsz gazdagodni. Mindegyik processzorral csodálatos dolgokat lehet alkotni.” Idézet: „Programnyelvnek nekem a QBasic a leghasználhatóbb, illetve a legkönnyebben megérthető, ezen belül is a Bascom környezet. De mindenki azt választja ami neki szimpatikus, adott feladatot szerintem mindkét platform ugyanolyan jól, el tud végezni.” Teljes mertekben egyet ertek! Azt kell valasztani amivel a feladatot meg lehet oldani es amivel a fejleszto jobban otthon erzi magat.
Helló mindenkinek! Az az egyszerű kérdésem lenne, hogy felraktam az AVRStudio-ra a WINAVR-t minden beállítás OK (nekem úgy tűnik), de a C/C++ fordítás ott akad el, ahol includ -olok azaz nem találja az adott *.h fájlt...Valaki tud adni egy tippet, hogy hová kéne átmásolnom ezeket a .h kiterjesztésű fájlokat? Légyszi valaki válaszoljon :help:
Hali szerintem azért csinálja mert előbb a WinAVR-t kellet volna feltenni de ha felteszed a AVRStudio firsitéseit az sp1-et és az sp2-öt akkor szerintem működni fog
Sziasztok!
Először próbálom meg használni az AVR32 Studiót, és gondjaim akadtak vele. Egy egyszerű példaprogramot néztem meg, ami egy porton kapcsolgat LED-eket, és - azt hiszem - egy konkrét fejlesztőkártyához írták. A fordítás rendben megtörténik, de ha futtatni akarom, akkor egy hibaüzenetet dob be, hogy nem találja a kártyát. Nem lehet úgy szimulálni a programfutást - mint AVR Studio 4 esetén - hogy nem egy kész kártyán fut a cucc debug módban, hanem csak szoftveresen a számítógépen?
Új projekt létrehozásánál ki tudod választani a C nyelvet?
Mutasd meg neki hol találja az includokat.
pl.
Vagy, ha van saját .h fájlod akkor
Köszönöm a válaszokat...Akkor egyszerűsítve: a < ... > közé egy elérési utat kell adni, ugye? Bocs ha ennyire alap dolgokkal zargatlak titeket, de eddig csak pascal meg python fordítókkal volt dolgom, itt viszon nem volt hasonló problémám.
Üdv.:echo11
Az eleresi utat a headerben nem szoktak megadni teljes egesszeben.
Arrol a fejlesztokornyezetnek kell tudni. Allitsd be.
Sziasztok!
Bocsi ha kicsit hülye és láma kérdés lesz a következő. AVR-re írnék programot C nyelven. Azt szeretném kérdezni, hogy ér-e itt is integer, decimális formátumú tömböket és változókat használni tudja-e kezelni ezeket a proci?
Sziasztok!
Ha win AVR-ben fordítok egy kódot majd fordítás után azt írja ki a fordító , hogy: Size after: AVR Memory Usage ---------------- Device: attiny2313 Program: 734 bytes (35.8% Full) (.text + .data + .bootloader) Data: 28 bytes (21.9% Full) (.data + .bss + .noinit) akkor ez tehát azt jelenti ,hogy a kész, feltöltendő program ennyi helyet (azaz most 734 bájtot) fog foglalni a procin? Lehetséges ez? Csak azért furcsa mert a lefordított hex. meg elvileg 3kb.
Sziasztok! Frekvenciamérőt készítek AVR - el, ebben kellene némi segítség. Az 1 másodperces időzítést (amikor a bemeneti jel számlálva van) nem tudom hogy oldjam meg. Ezt valami belső időzítővel szokás megoldani? (pl. TIMER0, TIMER1). Próbáltam szoftverből megoldani de azt nem tudtam pontosan beállítani. Előre is kösz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |